Home » Software » Λειτουργικά Συστήματα » Windows » Microsoft DirectStorage: Το Υποστηρίζει Ο Υπολογιστής Μου; Πώς Το Αξιοποιώ Στα Windows
featured DirectStorage Το Υποστηρίζει Ο Υπολογιστής Μου; Γρήγορος Έλεγχος Μέσα Από Τα Windows

Microsoft DirectStorage: Το Υποστηρίζει Ο Υπολογιστής Μου; Πώς Το Αξιοποιώ Στα Windows

Το DirectStorage είναι μια δυνατότητα που ανέπτυξε η Microsoft για κονσόλες Xbox, η οποία βελτιώνει το gaming στο PC. Τα Windows 10 το υποστηρίζουν μέσω της ενημερωμένης έκδοσης κώδικα αλλά η Microsoft συνιστά τα Windows 11. Στον σύντομο οδηγό θα δούμε πώς να επωφεληθούμε από το DirectStorage στα Windows για να βελτιώσουμε τους χρόνους φόρτωσης των παιχνιδιών.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι είναι το DirectStorage και πώς λειτουργεί

Το DirectStorage είναι ενσωματωμένο στα Windows και πρόκειται για μια τεχνολογία (API) της Microsoft που μπορεί να βελτιώσει την απόδοση των παιχνιδιών στον υπολογιστή. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι μειώνει θεαματικά τους χρόνους φόρτωσης και βελτιώνει τη ροή του gaming.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Microsoft έχει μειώσει τις απαιτήσεις υλικού για το DirectStorage μέσα από τις ενημερώσεις εκδόσεων που ανακοινώνει. Παρότι απαιτούσε αποκλειστικά ένα NVMe SSD ως συσκευή αποθήκευσης, η εταιρεία επέκτεινε την υποστήριξη και για συσκευές AHCI όπως οι SATA SSD.

Μάλιστα, με τη νέα έκδοση v1.2 που ανακοινώθηκε πρόσφατα, η υποστήριξη θα επεκταθεί πλήρως και στους μηχανικούς σκληρούς δίσκους (HDD). Αυτή η ενημέρωση έγινε για να καλύψει τους προγραμματιστές που ανέφεραν ότι η βελτιωμένη υποστήριξη σε παλαιού τύπου σκληρούς δίσκους θα ωφελούσε τα παιχνίδια.

Επίσης, το DirectStorage 1.2 περιλαμβάνει μια νέα δυνατότητα που ονομάζεται Force Buffered IO, η οποία επιτρέπει στους προγραμματιστές να χρησιμοποιούν τον ίδιο κώδικα τόσο σε μονάδες SSD, όσο και σε σκληρούς δίσκους παλαιού τύπου (HDD), με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σε ό,τι αφορά το DirectStorage στον πραγματικό κόσμο με τα τωρινά δεδομένα, σύμφωνα με μια παρουσίαση του PCgamer, το Forspoken, ένα παιχνίδι που χρησιμοποιεί το DirectStorage, εμφάνισε μια αύξηση 18% στους χρόνους φόρτισης σε SATA SSD.

Από την άλλη, σε μια σκηνή που χρειαζόταν περίπου τέσσερα δευτερόλεπτα για να φορτώσει σε ένα SATA SSD, χρειάσθηκαν μόνο δύο δευτερόλεπτα για να φορτώσει σε ένα NVMe SSD.

Αυτός είναι και ο λόγος που η Microsoft αναφέρει ότι αν έχουμε μονάδα δίσκου NVMe, οι χρόνοι φόρτωσης μπορεί να είναι έως και 40 φορές πιο γρήγοροι, και με το DirectStorage ενεργοποιημένο στο παιχνίδι θα μειώσουμε την επιβάρυνση της CPU κατά 20-40%.

Έτσι, παρότι μπορεί να δούμε κάποιες βελτιώσεις και με τους SATA SSD, τα σημαντικότερα οφέλη είναι οι πολύ ταχύτερες μονάδες PCIe NVMe που επιτρέπουν παράλληλη μεταφορά δεδομένων.

Τέλος, το DirectStorage, εκτός από το να εκμεταλλεύεται τις γρήγορες μονάδες NVMe, χρησιμοποιεί επίσης την κάρτα γραφικών για να χειρίζεται απευθείας συμπιεσμένα δεδομένα, αντί να τα αποσυμπιέζει πρώτα η CPU με τον τρόπο που το κάνει.

Αυτό αποτρέπει μια πιθανή συμφόρηση, καθώς η κάρτα γραφικών μπορεί να αρχίσει να αποδίδει τα αναμενόμενα αμέσως, αντί να περιμένει τη CPU. Αυτός είναι και ο λόγος που το DirectStorage δε θα λειτουργήσει εάν η κάρτα γραφικών μας δεν υποστηρίζει το DirectX 12 και Shader Model 6.0.

Πώς ελέγχω εάν το PC μπορεί να αξιοποιήσει το DirectStorage

Ανοίγουμε το Xbox Game Bar, πατώντας ταυτόχρονα Win+G. Αν για κάποιο λόγο δε μας ανοίγει, απλά πληκτρολογούμε Xbox Game Bar στην αναζήτηση των Windows και το τρέχουμε από εκεί. Μπορούμε να το καρφιτσώσουμε και στην Έναρξη.

DirectStorage 1α

Κάνουμε κλικ στο εικονίδιο Ρυθμίσεις (γρανάζι) πάνω δεξιά στην αρχική οθόνη…

…και επιλέγουμε τις Δυνατότητες παιχνιδιού (Gaming features) στο αριστερό τμήμα των ρυθμίσεων. Κατόπιν, θα δούμε εάν η GPU, το λειτουργικό σύστημα, και οι συνδεδεμένες μονάδες δίσκου υποστηρίζουν πλήρως το DirectStorage.

Εάν ο υπολογιστής μας δεν πληροί τις απαιτήσεις για το DirectStorage, ή οι συνδεδεμένες μονάδες δίσκου δεν είναι συμβατές, τότε δεν μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτή τη δυνατότητα.

Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να αναβαθμίσουμε την κάρτα γραφικών και να εγκαταστήσουμε έναν συμβατό δίσκο, όπου σε κάθε περίπτωση πρέπει να προτιμήσουμε ένα NVMe SSD μιας και κάνουμε αναβάθμιση.

Αν δούμε το μήνυμα “το σύστημά σας δεν υποστηρίζει DirectX 12 Ultimate” σημαίνει ότι το υλικό του υπολογιστή δεν πληροί τις απαιτήσεις για αυτή τη νεότερη και πιο προηγμένη έκδοση.

Καθώς το DirectStorage είναι ένα API που ανήκει στην οικογένεια του DirectX, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε το DirectStorage, αλλά μπορεί να επηρεάσει τη συνολική απόδοσή του ανάλογα και τη συσκευή αποθήκευσης.

Με άλλα λόγια, μπορούμε να επωφεληθούμε από το DirectStorage μέσω του  DirectX 12, Shader Model 6.0, και του συμβατού δίσκου που ενδεχομένως διαθέτει το σύστημα μας.

Για να ελέγξουμε και την τρέχουσα έκδοση του DirectX στο σύστημα μας, μπορούμε να πατήσουμε Windows + R, να πληκτρολογήσουμε dxdiag, και μετά πατάμε OK.

Θα μας ανοίξει το εργαλείο διάγνωσης DirectX, όπου μπορούμε να δούμε την έκδοση.

Σε ό,τι αφορά το λειτουργικό, όπως αναφέραμε στην εισαγωγή, τα Windows 10 υποστηρίζουν το DirectStorage μέσω ενημερωμένης έκδοσης κώδικα, αλλά η Microsoft συνιστά τα Windows 11.

Πώς θα έχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στα επερχόμενα παιχνίδια

Πρέπει να θυμόμαστε ότι το DirectStorage είναι ένα API που πρέπει πρώτα να εφαρμοστεί από τους προγραμματιστές παιχνιδιών για να το εκμεταλλευτούμε. Επομένως, για να το αξιοποιήσουμε πλήρως, πρέπει να το υποστηρίζει και το παιχνίδι.

Όμως, καθώς η επερχόμενη έκδοση v1.2 απλοποιεί δραματικά τη διαδικασία για τους προγραμματιστές, αυτό σημαίνει ολοένα και περισσότερα παιχνίδια θα αρχίσουν να υποστηρίζουν πλήρως το DirectStorage.

Έτσι, για να το αξιοποιήσουμε στο μέγιστο χρειαζόμαστε υπολογιστή συμβατό με το DirectX12 Ultimate και ένα παιχνίδι που χρησιμοποιεί το DirectStorage.

Είναι γεγονός ότι αν θέλουμε να έχουμε την απόλυτη εμπειρία παιχνιδιού στο Windows PC, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το υλικό μας πληροί τις απαιτήσεις για την εκτέλεση παιχνιδιών και εφαρμογών που χρησιμοποιούν το DirectX 12 Ultimate.

DirectStorage 12

Σύμφωνα με τη Microsoft, η νεότερη έκδοση του DirectX υπόσχεται μια συνολική εμπειρία παιχνιδιού όπως ποτέ πριν. Λέγεται ότι παρέχει οπτικά γραφικά εξίσου καλά με τις ταινίες, βελτιώνει σημαντικά τους ρυθμούς καρέ, καθώς και τη συνολική απόδοση μέσω γρήγορης επεξεργασίας και ταχύτερων ρυθμών απόκρισης.

Οι GPU της σειράς GeForce RTX 30 της Nvidia και της σειράς GeForce RTX 20 υποστηρίζουν το DirectX 12 Ultimate, καθώς και οι κάρτες γραφικών Radeon RX 6800 Series και RX 6900 XT της AMD.

Επιπλέον, για να έχουμε τη μέγιστη δυνατή απόδοση στους χρόνους φόρτωσης, χρειαζόμαστε απαραίτητα ένα NVMe M.2 SSD, καθώς μπορεί να επιτύχει ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων που είναι πολλαπλάσιες από αυτές των SATA SSD. Για παράδειγμα, NVMe SSD με ρυθμό μετάδοσης δεδομένων 5.000MB/s.

Οι μονάδες NVMe Gen 4 είναι ικανές να παρέχουν τη μέγιστη απόδοση, αλλά αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε και με NVMe SSD που χρησιμοποιεί το PCIe Gen 3. Φυσικά, τα αποτελέσματα θα είναι ακόμη καλύτερα με τους επερχόμενους PCIe Gen 5.0 SSD.

Ποια είναι η γνώμη σας για το DirectStorage;

Αν σας γεννήθηκαν απορίες, μπορείτε να μας γράψετε στις Ερωτήσεις. Εναλλακτικά, αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια στο σχετικό post του άρθρου στη σελίδα μας στο Facebook.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured sale alert τελικο_x4
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#322 - Λογαριασμός Google Χωρίς Gmail, Δημιουργία Εικόνων Με Το Copilot, Καταμέτρηση Λέξεων
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps