Home » Software » Λειτουργικά Συστήματα » Windows » Η Σύγχρονη Γραμμή Εντολών Στα Windows: Οι Πιο Χρήσιμες Εντολές
Σύγχρονη Γραμμή Εντολών Στα Windows Όλες Οι Χρήσιμες Εντολές

Η Σύγχρονη Γραμμή Εντολών Στα Windows: Οι Πιο Χρήσιμες Εντολές

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Η γραμμή εντολών στα Windows παραμένει ένα ισχυρό εργαλείο, καθώς μας δίνει δυνατότητες πέραν από αυτές του γραφικού περιβάλλοντος. Ενώ αρκετούς χρήστες τους τρομάζει και μόνο η ιδέα του να πρέπει να θυμούνται και να γράφουν εντολές, στην πράξη τα πράγματα είναι πιο απλά, ειδικά αν βάλουμε την εφαρμογή Windows Terminal από το Microsoft Store. Δείτε τις βασικές εντολές και μερικά από τα πιο χρήσιμα εργαλεία, στα οποία έχουμε πρόσβαση αποκλειστικά από τη γραμμή εντολών.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Ξεκινώντας με τη γραμμή εντολών

Όπως αναφέραμε στην εισαγωγή, όλες οι εντολές που καλύπτουμε σε αυτόν τον οδηγό γίνονται με το Windows Terminal. Είναι το πιο ισχυρό και πιο σύγχρονο εργαλείο για τη γραμμή εντολών.

Αν δεν το γνωρίζουμε ήδη, πρόκειται για ένα έργο ανοιχτού κώδικα στο GitHub το οποίο προσφέρει μια εντελώς νέα εμπειρία στη γραμμή εντολών.

Συνδυάζει το CMD, το Powershell, το Azure Cloud Shell της Microsoft, ακόμη και το Ubuntu, στο ίδιο παράθυρο αν έχουμε εγκαταστήσει το υποσύστημα των Windows για Linux. Έτσι, δεν χρειάζεται να τρέχουμε ξεχωριστά τα εργαλεία των εντολών.

Οι εντολές λειτουργούν ακριβώς το ίδιο όπως και οι PowerShell και CMD εντολές των αντίστοιχων εργαλείων, καθώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τα δύο εργαλεία μέσα από το ίδιο παράθυρο. Η προεπιλογή είναι το PowerShell.

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα στη γραμμή εντολών του Windows Terminal είναι ότι μπορούμε να εκτελούμε ταυτόχρονα πολλές διαφορετικές εντολές. Μας επιτρέπει να ανοίγουμε όσες καρτέλες θέλουμε στο ίδιο παράθυρο και να εκτελούμε την ίδια ώρα όσες εντολές θέλουμε.

Επίσης, να ορίσουμε το δικό μας φόντο, να βάλουμε αυτόματα την ταπετσαρία που έχουμε στην επιφάνεια εργασίας, να κάνουμε διάφορες άλλες χρήσιμες ρυθμίσεις για την εμφάνιση, και όχι μόνο.

Γραμμή εντολών 32

Σε αντίθεση με το CMD και το Powershell, το Windows Terminal δεν είναι προεγκατεστημένο στα Windows 10. Ούτε είναι διαθέσιμο για παλαιότερες εκδόσεις του λειτουργικού.

Παρ΄ όλα αυτά, το εργαλείο της Microsoft είναι μικρό και μπορούμε να το κατεβάσουμε από το κατάστημα της. Φυσικά, αν δεν επιθυμούμε να το εγκαταστήσουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη γραμμή εντολών του CMD ή του PowerShell.

cmd εντολες

Άνοιγμα της γραμμής εντολών

Ο ταχύτερος τρόπος να ανοίξουμε τη γραμμή εντολών, είτε ως απλός χρήστης, είτε ως διαχειριστής, είναι να κάνουμε δεξί κλικ στην Έναρξη των Windows και να επιλέξουμε κάποιο από τα δύο PowerShell.

Παρομοίως, αν τα θέλουμε τη σύγχρονη γραμμή εντολών του Windows Terminal, δεν έχουμε παρά να το καρφιτσώσουμε στην Έναρξη. Κατόπιν, το τρέχουμε είτε ως απλός χρήστης με ένα κλικ, είτε ως διαχειριστής με δεξί κλικ.

cmd εντολες 1

Αν δεν θέλουμε το Windows Terminal, ούτε το ενσωματωμένο PowerShell, τότε για να ανοίξουμε το CMD, απλά πατάμε στο πληκτρολόγιο ταυτόχρονα το κουμπί με το σήμα των Windows και το R.

Γραμμή εντολών 21

Στο παράθυρο “Εκτέλεση” που θα ανοίξει, γράφουμε CMD και πατάμε ΟΚ.

Επίσης, καλό είναι να θυμόμαστε ότι ως απλοί χρήστες μπορούμε να τρέξουμε την πλειοψηφία των εντολών.

Όμως, είμαστε περιορισμένοι όσον αφορά κάποιες εντολές γύρω από βαθύτερες πτυχές του συστήματος ή να κάνουμε αλλαγές σε προστατευμένα αρχεία και φακέλους του συστήματος.

Σαν διαχειριστές, έχουμε πρόσβαση στο σύνολο των εντολών και απεριόριστη πρόσβαση στο σύστημα.

Χρήσιμες εντολές και κόλπα στη γραμμή εντολών

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι δεν είναι δυνατόν να καλύψουμε όλες τις εντολές που προσφέρουν αυτά τα εργαλεία. Έτσι, θα επικεντρωθούμε σε όσες μπορεί να μας φανούν χρήσιμες ακόμη και αν δεν είμαστε εξοικειωμένοι με τη γραμμή εντολών.

Σε κάθε περίπτωση, χρησιμοποιώντας τη γραμμή εντολών, μπορούμε να τρέξουμε εντολές που είναι αδύνατον να εκτελεστούν στο γραφικό περιβάλλον των Windows, και μας δίνουν πολύ μεγαλύτερο έλεγχο στο σύστημά μας.

Σίγουρα δεν είναι ο πιο φιλικός και εύχρηστος τρόπος, όμως το να γνωρίζουμε τα βασικά της γραμμής εντολών μπορεί να μας φανεί πολύ χρήσιμο στον υπολογιστή μας.

Διακοπή οποιασδήποτε εντολής: Ctrl + C

Καλό είναι να θυμόμαστε ότι μπορούμε να διακόψουμε την οποιαδήποτε εντολή ανά πάσα στιγμή, πατώντας ταυτόχρονα Ctrl + C.

Γραμμή εντολών 20

Copy-Paste εντολών

Για να αποφύγουμε κάποιο λάθος με τα κενά διαστήματα στη γραμμή εντολών, αρκεί να τις κάνουμε αντιγραφή όπως τις παραθέτουμε στον οδηγό. Κατόπιν, με δεξί κλικ μέσα στη γραμμή εντολών γίνεται αυτόματα η επικόλληση.

Επίσης, για να αντιγράψουμε κάποιο αποτέλεσμα/ένδειξη που μας εμφανίστηκε μετά από την εκτέλεση μιας εντολής, έτσι ώστε να το χρησιμοποιήσουμε σε μια νέα εντολή, αρκεί να επισημάνουμε το κείμενο ή τα ψηφία που θέλουμε και να πατήσουμε Ctrl + C…

…και να το επικολλήσουμε με δεξί κλικ ξανά μέσα στη νέα γραμμή εντολών που θα ανοίξουμε.

Αυτή την επικόλληση μπορούμε να την κάνουμε και έξω από την γραμμή εντολών. Για παράδειγμα, να αντιγράψουμε μια διεύθυνση από τη γραμμή εντολών και να την επικολλήσουμε σε κάποιο έγγραφο. Απλά πατάμε στο πληκτρολόγιο Ctrl + V.

Εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης DNS: ipconfig /flushdns

Η γραμμή εντολών είναι ιδιαίτερα χρήσιμη αν αλλάξαμε DNS, καθώς τα Windows χρησιμοποιούν μια κρυφή μνήμη που θυμάται τα DNS που χρησιμοποιούσαμε πριν την αλλαγή.

Έτσι, για να βεβαιωθούμε ότι τα Windows λαμβάνουν διευθύνσεις από τους νέους διακομιστές DNS, αντί να χρησιμοποιούν τους παλιούς, εκτελούμε την ακόλουθη εντολή μετά την αλλαγή των DNS:

ipconfig /flushdns

Γραμμή εντολών 1μμmμmm

Έλεγχος αρχείων συστήματος για προβλήματα: sfc /scannow

Η εντολή αυτή σαρώνει όλα τα αρχεία συστήματος των Windows και αναζητά τυχόν προβλήματα. Εάν τα αρχεία συστήματος λείπουν, έχουν αλλαχθεί παράτυπα, ή είναι κατεστραμμένα, αυτός ο έλεγχος θα τα επιδιορθώσει.

sfc /scannow

Ο έλεγχος αρχείων συστήματος θα επαληθεύσει την ακεραιότητα κάθε προστατευμένου αρχείου του λειτουργικού συστήματος στον υπολογιστή μας. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να ολοκληρωθεί.

Έλεγχος σκληρού δίσκου: chkdsk

Η εντολή chkdsk (Check Disk) ουσιαστικά τρέχει την ίδια διαδικασία ελέγχου που κάνει και ο έλεγχος σκληρού δίσκου των Windows, για να εντοπίσει και να διορθώσει σφάλματα στο σύστημα αρχείων.

Έτσι, εάν υποψιαζόμαστε ότι ο σκληρός δίσκος μας αποτυγχάνει, μπορούμε να ξεκινήσουμε μια σάρωση με μη αυτόματο τρόπο. Η πιο βασική εντολή είναι η ακόλουθη:

chkdsk c:

Θα σαρώσει αμέσως τη μονάδα C χωρίς να χρειάζεται επανεκκίνηση του υπολογιστή.

Τρέχοντάς τη με την παράμετρο /f, η γραμμή εντολών θα διορθώσει τα προβλήματα που θα εντοπίσει. Αν όμως την τρέχουμε στον δίσκο που βρίσκονται τα Windows, θα μας βγάλει μήνυμα να τρέξει τον έλεγχο στην επόμενη επανεκκίνηση.

chkdsk /f

Απελευθέρωση χώρου στον σκληρό: cipher

Αυτή η εντολή χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον για τη διαχείριση της κρυπτογράφησης. Ωστόσο, έχει μια επιλογή που καθαρίζει σκουπίδια δεδομένων σε μια μονάδα δίσκου, διασφαλίζοντας ότι δεν μπορεί να ανακτηθεί κανένα διαγραμμένο αρχείο.

Έτσι, αν θέλουμε αρχεία που έχουμε διαγράψει να μην υπάρχει περίπτωση να ανακτηθούν, αυτή η εντολή θα απελευθερώσει χώρο στον αντίστοιχο δίσκο C:, D:, κ.λ.π.

cipher /w:c:

Αναλόγως με τη χωρητικότητα του δίσκου και τον κενό χώρο, η εντολή αυτή μπορεί να πάρει αρκετή ώρα. Όπως αναφέραμε στην αρχή, μπορούμε να τη διακόψουμε ανά πάσα στιγμή, πατώντας ταυτόχρονα Ctrl + C.

Επιτάχυνση της σύνδεσης στο Internet: ipconfig /release

Πολλές φορές υπάρχουν ζητήματα που ενδέχεται να επηρεάσουν την τρέχουσα IP μας και να κάνουν τη σύνδεση ή την περιήγησή μας στο Internet αργή.

Θα μπορούσε να είναι μια διένεξη IP ή ακόμη και ένα πρόβλημα στον διακομιστή DHCP. Ευτυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, μια απλή επαναφορά διεύθυνσης IP είναι το μόνο που χρειαζόμαστε για να διορθώσουμε τέτοια προβλήματα.

Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δύο εντολές.

ipconfig /release

Γραμμή εντολών 30

Στη συνέχεια, εισάγουμε την ακόλουθη εντολή και πατάμε Enter ξανά.

ipconfig /renew

Αυτό θα πρέπει να επαναφέρει τη διεύθυνση IP μας και να επιλύσει τυχόν επιβράδυνση στο Internet που θα μπορούσε να συμβεί λόγω ενός ζητήματος με τη διεύθυνση IP.  Πρέπει να κάνουμε επανεκκίνηση του υπολογιστή για να τεθούν σε ισχύ αυτές οι βελτιώσεις.

Εκτέλεση πολλών εντολών ταυτόχρονα: &&

Όπως είδαμε προηγουμένως, χρειάστηκε να πληκτρολογήσουμε δύο εντολές σε διαφορετικό χρόνο. Ωστόσο, αυτό μπορούμε να το κάνουμε ταυτόχρονα εκτελώντας όσες εντολές θέλουμε, έτσι ώστε να απλοποιήσουμε τις ενέργειες μας.

Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστούμε το CMD καθώς αυτή την εντολή δεν την αξιοποιεί το PowerShell. Όπως αναφέραμε στην αρχή, αυτή η εναλλαγή εργαλείων είναι πολύ εύκολη με το Windows Terminal.

&&

Γραμμή εντολών 32α

Γρήγορη ανεύρεση IP: ipconfig

Όλα όσα θα θέλαμε να ξέρουμε για τη σύνδεση του υπολογιστή μας στο τοπικό δίκτυο (όπως την διεύθυνση IP του και την προεπιλεγμένη πύλη, δηλαδή το router), θα τα βρούμε τρέχοντας την εντολή:

ipconfig

Γραμμή εντολών 1μμmμm

Με το διακόπτη ipconfig /all, η γραμμή εντολών μας δίνει ακόμα περισσότερες πληροφορίες, που περιλαμβάνουν και την κάρτα δικτύου, πόσο διάστημα είμαστε συνδεδεμένοι, πληροφορίες για τον DHCP server, και άλλα.

Έλεγχος της σύνδεσης στο Internet: ping -t

Τώρα που γνωρίζουμε τη διεύθυνση IP της προεπιλεγμένης πύλης με την εντολή ipconfig /all που είδαμε προηγουμένως, μπορούμε να ελέγξουμε διάφορα μέρη της σύνδεσής μας στο ίντερνετ με την εντολή ping -t [διεύθυνση IP].

Αν θέλουμε να ελέγξουμε τη σύνδεση του υπολογιστή μας με το router, γράφουμε την ακόλουθη εντολή, με την IP της προεπιλεγμένης πύλης.

ping -t 192.168.1.1

Αν θέλουμε να ελέγξουμε τη σύνδεσή μας στο γενικότερο ίντερνετ, αντικαθιστούμε την IP με την IP κάποιας διεύθυνσης στο ίντερνετ. Δύο διευθύνσεις που είναι εύκολο να θυμόμαστε είναι οι διευθύνσεις των DNS servers της Google

ping -t 8.8.8.8

και

ping -t 8.8.4.4

Αν οι εντολές αυτές κάνουν timeout, η σύνδεσή μας στο ίντερνετ έχει πρόβλημα, και το πιθανότερο είναι πως πρέπει να καλέσουμε την τεχνική υποστήριξη του παρόχου.

Γρήγορη ανεύρεση IP ενός site: nslookup

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την γραμμή εντολών για να εντοπίσουμε γρήγορα τη διεύθυνση IP που έχει εκχωρηθεί από τον server ενός site. Στο παράδειγμα της εικόνας, πληκτρολογήσαμε το PCsteps.

nslookup

Λίστα συνδέσεων δικτύου και θυρών: netstat

Αυτή η ισχυρή εντολή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Ιδίως αν ανησυχούμε ότι ενδέχεται να υπάρχει κάποιο ανεπιθύμητο λογισμικό στον υπολογιστή που συνδέεται στο Internet χωρίς να το γνωρίζουμε.

Εμφανίζει μια λίστα με όλες τις ανοιχτές συνδέσεις δικτύου στον υπολογιστή, μαζί με τη θύρα στην οποία είναι συνδεδεμένος.

netstat -an

Γραμμή εντολών 1μμmμλλ

Για να δούμε πιο αναλυτικά αν υπάρχει ανεπιθύμητη διαδικασία από άγνωστο ή ύποπτο λογισμικό στον υπολογιστή μας, μπορούμε να επικολλήσουμε την ακόλουθη εντολή που είναι ακόμα πιο ισχυρή:

netstat -b -o 5

Όπως παρατηρούμε στο παραπάνω στιγμιότυπο οθόνης, η συγκεκριμένη εντολή netstat εμφανίζει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες και ενημερώνεται κάθε πέντε δευτερόλεπτα.

Λίστα με πληροφορίες υλικού: systeminfo

Αν θέλουμε να δούμε βασικές πληροφορίες σχετικά με το υλικό του υπολογιστή μας, όπως μητρική, επεξεργαστής, μνήμη, κ.λ.π, πληκτρολογούμε αυτήν την εντολή:

systeminfo

Η λίστα των drivers: Driverquery

Η εντολή αυτή δημιουργεί μια λίστα με όλους τους drivers που είναι εγκατεστημένοι στα Windows.

Γραμμή εντολών 1μμmμκ

Ποια συσκευή ξυπνάει το PC από την αναστολή λειτουργίας: powercfg

Το powercfg είναι μια πολύ ισχυρή εντολή για τη διαχείριση και παρακολούθηση του τρόπου με τον οποίο ο υπολογιστής μας χρησιμοποιεί ενέργεια.

Ιδίως μια παραλλαγή του θα μας δείξει ποια συσκευή ενεργοποιεί το PC από την κατάσταση αναστολής λειτουργίας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την εντολή για να σταματήσουμε το ανεπιθύμητο τυχαίο ξύπνημα του υπολογιστή μας.

powercfg /lastwake

Συνδυαστικά, ως δεύτερη εντολή μπορούμε να επικολλήσουμε την ακόλουθη:

powercfg -devicequery wake_armed

Οι συσκευές που είναι υπεύθυνες για την τυχόν αφύπνιση του υπολογιστή θα εμφανιστούν στη γραμμή εντολών.

Όλες οι εντολές στη γραμμή εντολών: help

Οι παραπάνω ήταν οι πιο απαραίτητες εντολές. Αν θέλουμε να δούμε μία συνολική λίστα με τις πιο χρήσιμες εντολές μέσα στη γραμμή εντολών, αρκεί να γράψουμε “help” στο CMD και να πατήσουμε Enter. Αυτή την εντολή δεν την αξιοποιεί με τον ίδιο τρόπο το PowerShell.

help

Γραμμή εντολών 32αa

Συνοπτική λίστα

Παραθέτουμε συνοπτικά μερικές από αυτές τις χρήσιμες εντολές.

  • DIR (Directory): Περιεχόμενο Φακέλου
  • CD (Change Directory): Αλλαγή Τρέχοντος Φακέλου
  • ATTRIB: Εμφάνιση και αλλαγή χαρακτηριστικών των αρχείων
  • MKDIR (Make Directory): Δημιουργία φακέλου
  • REN (Rename): Μετονομασία αρχείων και φακέλων
  • XCOPY /s /i: Αντιγραφή Φακέλων
  • MOVE: Μεταφορά αρχείων και φακέλων
  • DEL (delete):Διαγραφή Αρχείων
  • RD (Remove Directory):Διαγραφή κενών φακέλων
  • Tracert: Έλεγχος προβλημάτων στη σύνδεση του ίντερνετ

Αλλαγή χρωμάτων στη γραμμή εντολών

Αν χρησιμοποιήσουμε το σύγχρονο Windows Terminal, μπορούμε να κάνουμε διάφορες χρήσιμες ρυθμίσεις. Μια από αυτές είναι να αλλάξουμε τα χρώματα στη γραμμή εντολών, ώστε να φαίνεται οπτικά πιο ελκυστική.

Απλά πατάμε στις ρυθμίσεις της καρτέλας του..

…και επιλέγουμε την εμφάνιση που επιθυμούμε από το “Appearance”.

γραμμη εντολων windows 10

Παρομοίως, στα ενσωματωμένα εργαλεία του CMD και PowerShell που είναι έξω από το Windows Terminal, πατάμε στην κορυφή της καρτέλας και ανοίγουμε με δεξί κλικ τις ρυθμίσεις…

…και αλλάζουμε την εμφάνιση τους κατά το δοκούν.

Εσείς χρησιμοποιείτε τη σύγχρονη γραμμή εντολών?

Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το αν είναι χρήσιμη ή όχι η σύγχρονη γραμμή εντολών, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#343 - Κρύψιμο Ενημερώσεων Και Gemini Ως Εφαρμογή Στα Windows 11, Σχόλια Σε Ιστορίες Στο Instagram
QuickSteps
GamingSteps#20240907 - 30 Χρόνια PlayStation, Η Πρώτη Live-Action Ταινία Minecraft, Τα Πάντα Για Το Acer Nitro Blaze 7
GamingSteps