Όταν βγαίνει μια νέα έκδοση του iOS, κάθε μοντέλο iPhone και iPad που υποστηρίζεται μπορεί να αναβαθμίσει άμεσα. Στο Android, όμως, διαφορετικοί κατασκευαστές και δίκτυα κυκλοφορούν τα νεότερα updates με τους δικούς τους ρυθμούς. Δείτε πώς γίνεται ο προηγμένος έλεγχος αναβάθμισης στο Android, αν περιμένουμε μια νέα έκδοση.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Ετοιμάσαμε αυτόν τον οδηγό σε ένα τηλέφωνο Nexus 6 2014, όσον αφορά την αναβάθμιση από το Android Lollipop 5.1.1 στο Android Marshmellow 6.0, που ξεκίνησε στις 5 Οκτωβρίου 2015.
Προσοχή! Ο οδηγός αυτός αφορά μόνο συσκευές οι οποίες πρόκειται να δεχτούν αναβάθμιση στο προσεχές διάστημα, που συνήθως περιλαμβάνουν τα υψηλότερης ποιότητας μοντέλα του κάθε κατασκευαστή.
Με άλλα λόγια, αν έχετε ένα smartphone των 150 ευρώ με Android 4.4, η μέθοδος αυτή δεν πρόκειται να κατεβάσει ούτε το Android 5.0 ούτε το Android 6.0. Για τις πολύ οικονομικές συσκευές, συνήθως δεν βγαίνουν ποτέ upgrades για νεότερες εκδόσεις.
O απλός, χειροκίνητος έλεγχος αναβάθμισης Android
Πριν ξεκινήσουμε τις πιο προηγμένες μεθόδους, δεν χάνουμε τίποτα να κάνουμε έναν χειροκίνητο έλεγχο.
Με τη συσκευή μας συνδεδεμένη στο Internet, κατά προτίμηση μέσω WiFi, θα χρειαστεί να ανοίξουμε τις ρυθμίσεις.
Εκεί, κάνουμε scroll μέχρι κάτω-κάτω, στην επιλογή “Σχετικά με το τηλέφωνο”.
Πηγαίνουμε στην πρώτη επιλογή, “Ενημερώσεις συστήματος”.
Αν αφού επιλέξουμε το “Έλεγχος για ενημέρωση” το τηλέφωνο συνεχίζει να ισχυρίζεται πως είναι ανανεωμένο, είναι ώρα να δοκιμάσουμε τις εναλλακτικές μεθόδους.
Καθαρισμός δεδομένων στο Πλαίσιο Υπηρεσιών Google
Ο προηγμένος έλεγχος αναβάθμισης στο Android ξεκινάει με τον καθαρισμό των δεδομένων στην εφαρμογή “Πλαίσιο Υπηρεσιών Google”. Να σημειωθεί πως αυτή η μέθοδος δεν θα λειτουργήσει πάντα με την πρώτη, και ίσως χρειαστεί να την επαναλάβουμε μερικές φορές.
Επιστρέφουμε στις ρυθμίσεις και επιλέγουμε τις Εφαρμογές.
Πηγαίνουμε στην καρτέλα “Όλα” που περιλαμβάνει όλες τις εφαρμογές του συστήματος…
…και κάνουμε scroll μέχρι να βρούμε αλφαβητικά το Πλαίσιο Υπηρεσιών Google. Εκεί, πρώτα κάνουμε κλικ στην “Εκκαθάριση Δεδομένων” και μετά στην “Αναγκαστική Διακοπή”. Η εφαρμογή θα ξαναξεκινήσει αυτόματα.
Μετά από αυτό, μπορούμε να πάμε στις Ρυθμίσεις -> Σχετικά με το τηλέφωνο -> Ενημερώσεις συστήματος. Αν η ημερομηνία που έγινε ο τελευταίος έλεγχος αναβάθμισης είναι ιδιαίτερα παλιά – για κάποια τηλέφωνα ίσως δείχνει 1969 – σημαίνει πως λειτούργησε. Αν όχι, θα πρέπει να πάμε πίσω στο Πλαίσιο Υπηρεσιών Google και να επαναλάβουμε τη διαδικασία
Αν δεν λειτουργήσει μετά από μερικές φορές, υπάρχει κάτι ακόμα που μπορούμε να δοκιμάσουμε.
*#*#CHECKIN#*#*
Για την τελική μέθοδο, αρκεί να ανοίξουμε το αριθμητικό πληκτρολόγιο για τη φωνητική κλήση, και να γράψουμε:
*#*#2432546#*#*
Οι παραπάνω αριθμοί είναι ουσιαστικά η λέξη Checkin, με βάση τα γράμματα που εκπροσωπούν στο πληκτρολόγιο. Στην εικόνα δεν έχουμε βάλει τον τελευταίο αστερίσκο “*” γιατί γράφοντάς τον εκτελείται αυτόματα ο κώδικας.
Αφού γράψουμε και τον τελευταίο αστερίσκο, θα λάβουμε σε 1-2 δευτερόλεπτα μια κοινοποίηση “checkin succeeded”.
Όπως και με τη μέθοδο του Πλαισίου Υπηρεσιών Google, αρκεί να πάμε στις Ρυθμίσεις Σχετικά με το τηλέφωνο -> Ενημερώσεις συστήματος για να κάνουμε ένα νέο χειροκίνητο έλεγχο.
Ποια μέθοδος είναι η καλύτερη
Και οι δύο παραπάνω μέθοδοι μπορούν ενδεχομένως να επιταχύνουν τη λήψη της ειδοποίησης για αναβάθμιση, για να ξεκινήσουμε νωρίτερα τη διαδικασία. Η μέθοδος με το Πλαίσιο Υπηρεσιών Google είναι πιο εύκολο να τη θυμόμαστε. Η μέθοδος με το “checkin” είναι πιο γρήγορη να την εφαρμόσουμε. Δεν βλάπτει να δοκιμάσουμε και τις δύο.
Βέβαια, αν δεν υπάρχει ακόμα κάποιο update για να κατεβάσουμε από τον κατασκευαστή ή το δίκτυό μας, οι μέθοδοι αυτοί δεν πρόκειται να το δημιουργήσουν από το πουθενά.
Δοκιμάσατε τις παραπάνω μεθόδους στην Android συσκευή σας? Επιταχύνθηκε ο έλεγχος αναβάθμισης μετά την εφαρμογή τους? Γράψτε μας στα σχόλια.