Home » Software » Ηλεκτρονική Ασφάλεια » Google Passkey: Ενεργοποίηση Της Γρήγορης & Ασφαλούς Πρόσβασης Σε PC & Κινητό
FEATURED Google Passkey Ενεργοποίηση Της Γρήγορης & Ασφαλούς Πρόσβασης Α4

Google Passkey: Ενεργοποίηση Της Γρήγορης & Ασφαλούς Πρόσβασης Σε PC & Κινητό

Η Google ανακοίνωσε πρόσφατα τη νέα δυνατότητα των κλειδιών πρόσβασης για τους λογαριασμούς μας. Επιτρέπουν τον έλεγχο ταυτότητας χωρίς κωδικούς, χρησιμοποιώντας μόνο το PIN του υπολογιστή ή τα βιομετρικά στοιχεία μας. Στον σύντομο οδηγό θα δούμε πώς να δημιουργήσουμε και να ρυθμίσουμε το Google Passkey στον υπολογιστή και σε όλες τις συσκευές μας.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι είναι το Google Passkey και γιατί είναι πιο ασφαλές

Οι κωδικοί πρόσβασης ήταν ένας πολύ καλός τρόπος για την ασφάλεια των λογαριασμών όταν εισήχθησαν για πρώτη φορά. Ωστόσο, δεν είναι πλέον αρκετά ασφαλείς καθώς είναι ευάλωτοι σε phishing και διαρροές δεδομένων.

Ακόμη και αν έχουμε δημιουργήσει ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης για τον Google λογαριασμό μας, εκτός του ότι ενδέχεται να τον χρησιμοποιούμε και σε άλλους λογαριασμούς, εξακολουθούμε να είμαστε εκτεθειμένοι σε διαρροές και επιθέσεις.

Το Google Passkey λύνει οριστικά αυτά τα ζητήματα καθώς δημιουργείται και αποθηκεύεται τοπικά στη συσκευή μας, δηλαδή στον υπολογιστή ή το κινητό. Με αυτόν τον τρόπο καθιστά πλέον άχρηστο και τον έλεγχο ταυτότητας 2SV (2FA/MFA).

Έτσι, ακόμη και αν κάποιοι αποκτήσουν πρόσβαση στα συνθηματικά μας, θα αποτύχουν χωρίς το ιδιωτικό κλειδί που είναι αποθηκευμένο μόνο στη συσκευή μας.

Επιπλέον, είναι πιο εύκολο στη χρήση από τους κωδικούς πρόσβασης, καθώς μπορούμε να συνδεθούμε με το PIN που χρησιμοποιούμε στο PC ή με τα βιομετρικά μας δεδομένα.

Google Passkey Ενεργοποίηση Της Γρήγορης & Ασφαλούς Πρόσβασης 1

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το Google Passkey λειτουργεί ως ένας πιο ισχυρός συνδυασμός του κωδικού πρόσβασης και του ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων. Έτσι, δεδομένου ότι το κλειδί πρόσβασης δε φεύγει ποτέ από τη συσκευή μας, είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να συνδεόμαστε στους λογαριασμούς μας.

Το μόνο πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι πρέπει να αξιοποιούμε το Google Passkey σε συσκευές που έχουμε πρόσβαση μόνο εμείς. Εάν κάποιος άλλος έχει πρόσβαση στη συσκευή ή μπορεί να την ξεκλειδώσει, τότε μπορεί να συνδεθεί στον λογαριασμό μας χρησιμοποιώντας το Google Passkey που δημιουργήσαμε.

Τέλος, τα Android smartphone και tablet δημιουργούν αυτόματα κλειδιά πρόσβασης όταν συνδεόμαστε στον λογαριασμό μας. Ταυτόχρονα, αν χρησιμοποιούμε τον Google Password Manager, το κλειδί πρόσβασης θα συγχρονιστεί αυτόματα και σε τυχόν άλλες Android συσκευές μας.

Πώς δημιουργώ και ρυθμίζω το Google Passkey

Επί του παρόντος, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κλειδί πρόσβασης σε φορητούς/επιτραπέζιους υπολογιστές με Windows 10/11, macOS Ventura (ή νεότερη έκδοση) που τρέχουν Chrome 109 και Edge 109 (ή νεότερη έκδοση), καθώς και Safari 16+. Σε κινητό ή tablet, απαιτείται iOS 16 ή Android 9 και άνω.

Έτσι, για να δημιουργήσουμε ένα Google Passkey στο PC που επιθυμούμε, αρχικά πατάμε εδώ για να μας ανοίξει η σχετική σελίδα των κλειδιών.

Πρέπει να επαληθεύσουμε ότι είμαστε εμείς κάνοντας την κλασσική είσοδο στον λογαριασμό μας. Κατόπιν, κάνουμε κλικ στο Δημιουργία κλειδιού πρόσβασης.

Google Passkey Ενεργοποίηση Της Γρήγορης & Ασφαλούς Πρόσβασης 1α

Θα εμφανιστεί ένα αναδυόμενο παράθυρο, όπου πατάμε στο Συνεχίστε. 

Σε αυτή την καρτέλα μπορούμε να επιλέξουμε και μια άλλη συσκευή που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε για τη δημιουργία του κλειδιού πρόσβασης. Για παράδειγμα, μπορούμε να κάνουμε αυτή τη διαδικασία από το κινητό μας έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα Google Passkey με το δακτυλικό αποτύπωμα.

Στη συνέχεια, η Google θα μας ζητήσει να επιβεβαιώσουμε τη διαδικασία εισάγοντας τον κωδικό/PIN του υπολογιστή μας ή τα βιομετρικά στοιχεία.

Google Passkey Ενεργοποίηση Της Γρήγορης & Ασφαλούς Πρόσβασης 1αμμ

Αυτό είναι όλο, έχουμε ρυθμίσει το Google Passkey στη συγκεκριμένη συσκευή μας, όπου απλά πατάμε στο Τέλος.

Από εδώ και μετά, την επόμενη φορά που θέλουμε να συνδεθούμε στην Google ή σε οποιαδήποτε σχετική υπηρεσία, μπορούμε να χρησιμοποιούμε μόνο το κλειδί πρόσβασης.

Χρήση του κλειδιού πρόσβασης για είσοδο σε άλλη συσκευή

Αν θέλουμε να συνδεθούμε στον λογαριασμό μας Google σε άλλον υπολογιστή, μπορούμε να το κάνουμε πάλι με τον ίδιο τρόπο που είδαμε προηγουμένως.

Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Google Passkey που μόλις δημιουργήσαμε στο κινητό μας. Απλά πρέπει να έχουμε ενεργό το Bluetooth στην Android συσκευή και να βρίσκεται κοντά στον υπολογιστή.

Για παράδειγμα, στον άλλο υπολογιστή πατάμε εδώ για να μας ανοίξει η σχετική σελίδα του κλειδιού πρόσβασης Google. Αφού κάνουμε κλικ στο Συνεχίστε, κατόπιν επιλέγουμε Χρήση τηλεφώνου ή tablet.

Αν για κάποιο λόγο μας εμφανιστεί πρώτα ένα αναδυόμενο παράθυρο με την ένδειξη “Εισαγάγετε το κλειδί ασφαλείας σας στη θύρα USB”, πατάμε στο Άκυρο.

Στη συνέχεια, θα μας εμφανιστεί ένας κωδικός QR στην οθόνη του υπολογιστή.

Τέλος, ανοίγουμε τον σαρωτή του κινητού και μόλις εντοπίσει τον QR θα μας ανοίξουν οι σχετικές καρτέλες στην οθόνη του smartphone/tablet, έτσι ώστε να επιβεβαιώσουμε την ταυτότητά μας χρησιμοποιώντας τα βιομετρικά στοιχεία.

Από εκεί μαι μετά, το κινητό θα μας δημιουργήσει το νέο κλειδί πρόσβασης για τον υπολογιστή, και η επαλήθευση ταυτότητας θα μπορεί να γίνεται και απευθείας από το smartphone.

Πώς καταργώ το Google Passkey

Εάν χάσαμε μια συσκευή όπου δημιουργήσαμε έναν κλειδί πρόσβασης, ή δημιουργήσαμε έναν Google Passkey σε μια κοινόχρηστη συσκευή κατά λάθος, πρέπει οπωσδήποτε να το ακυρώσουμε.

Επιπλέον, καθώς πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε τρίτους διαχειριστές κωδικών και όχι αποκλειστικά τον Google Password Manager, ενδέχεται στην πορεία να μη θεωρούμε και τόσο κρίσιμο το θέμα της ασφάλειας που παρέχει το Google Passkey στο PC.

Έτσι, αν κάναμε λάθος ή δε μας βολεύει το κλειδί πρόσβασης, μπορούμε να το καταργήσουμε εύκολα. Παραθέτουμε τα βήματα συνοπτικά.

Μεταβαίνουμε στον λογαριασμό μας Google. Ίσως χρειαστεί να συνδεθούμε. Κατόπιν, επιλέγουμε Ασφάλεια.

Google Passkey Ενεργοποίηση Της Γρήγορης & Ασφαλούς Πρόσβασης 1αμμκκ

Στην ενότητα “Πώς μπορείτε να συνδέεστε στο Google”, πατάμε δεξιά στο βελάκι που είναι στο πεδίο των κλειδιών πρόσβασης.

Google Passkey Ενεργοποίηση Της Γρήγορης & Ασφαλούς Πρόσβασης 2μμ

Τέλος, επιλέγουμε το Google Passkey που θέλουμε να αφαιρέσουμε και πατάμε στο σχετικό εικονίδιο για να το καταργήσουμε.

Για να αφαιρέσουμε ένα κλειδί πρόσβασης που δημιουργήθηκε αυτόματα στην Android συσκευή μας, πρέπει να αφαιρέσουμε τη συσκευή από τον λογαριασμό μας Google.

Μεταβαίνουμε στον λογαριασμό Google και επιλέγουμε διαδοχικά Ασφάλεια > Διαχείριση όλων των συσκευών. Επιλέγουμε τη συσκευή που θέλουμε και πατάμε στην Αποσύνδεση.

Google Passkey Ενεργοποίηση Της Γρήγορης & Ασφαλούς Πρόσβασης 2μμαα

Τέλος, αν εμφανίζονται πολλές συνεδρίες με το ίδιο όνομα συσκευής, και θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει πρόσβαση στον λογαριασμό από αυτή τη συσκευή, αποσυνδεόμαστε από όλες τις περιόδους σύνδεσης με αυτό το όνομα συσκευής.

Είναι χρήσιμη η νέα δυνατότητα του Google Passkey;

Αν σας γεννήθηκαν απορίες, μπορείτε να μας γράψετε στις Ερωτήσεις. Εναλλακτικά, αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια στο σχετικό post του άρθρου στη σελίδα μας στο Facebook.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps