/> Οι Ενημερώσεις Windows 10 μας Κλέβουν το Bandwidth | PCsteps.gr
Home » Software » Λειτουργικά Συστήματα » Windows » Οι Ενημερώσεις Windows 10 μας Κλέβουν το Bandwidth

Οι Ενημερώσεις Windows 10 μας Κλέβουν το Bandwidth

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στο να ζητήσουμε κάτι από κάποιον και στο να το πάρουμε χωρίς την άδειά του, που είναι ο ορισμός της κλοπής. Η Microsoft κλέβει το bandwidth της σύνδεσής μας στο Internet στα Windows 10, για να μοιράζει ενημερώσεις Windows 10 σε άλλους χρήστες. Αυτό είναι απαράδεκτο.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη διαβάζουν όλα μας τα άρθρα χωρίς διαφημίσεις, και έχουν επιπλέον μοναδικά προνόμια.

Συμμετοχή

Το ζήτημα του bandwidth

Σε προηγούμενες εκδόσεις των Windows, όποτε υπήρχαν νέες ενημερώσεις, το λειτουργικό σύστημα τις κατέβαζε από τους servers της Microsoft.

Αυτή η μέθοδος έχει ένα κόστος για την εταιρεία. Για να μπορεί μεγάλος αριθμός χρηστών να κατεβάζει ταυτόχρονα σε κάθε Server, χρειάζεται ο Server να είναι σε μια γραμμή με μεγάλο εύρος ζώνης (bandwidth), δηλαδή μια γραμμή που να μπορεί να μεταφέρει μεγάλο όγκο δεδομένων ανά δευτερόλεπτο.

Οι Ενημερώσεις Windows 10 μας Κλέβουν το Bandwidth 01

Αν μια γραμμή μπορεί να μεταφέρει πχ 10GB ανά δευτερόλεπτο, σημαίνει πως ανά πάσα στιγμή 10.000 χρήστες μπορούν να κατεβάζουν ταυτόχρονα με ταχύτητα 1MB/s.

Το κόστος για bandwidth αυτής της τάξης είναι ιδιαίτερα υψηλό, και μπορεί εύκολα να φτάσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα, για κάθε server. Συγκριτικά, το upload bandwidth μιας μέσης ADSL είναι μόλις 90-100KB/s.

Παράλληλα, αν έχει συνδεθεί μεγάλος αριθμό χρηστών και μειωθεί πολύ το διαθέσιμο bandwidth του server, η ταχύτητα του download για τις ενημερώσεις θα είναι αργή για όλους τους χρήστες.

Πως λειτουργούν οι ενημερώσεις Windows 10

H Microsoft υιοθέτησε μια νέα λογική για το Windows Update στα Windows 10.

Αντί να κατεβάζουν όλοι οι χρήστες τις ενημερώσεις Windows 10 από τους servers της Microsoft, οι χρήστες που έχουν ήδη κατεβάσει τα updates τα μοιράζονται αυτόματα με άλλους, άγνωστους χρήστες στο Internet, με το bandwidth της προσωπικής τους σύνδεσης.

Οι Ενημερώσεις Windows 10 μας Κλέβουν το Bandwidth 02

Αν αυτό σας θυμίζει κάτι, πιθανώς είναι γιατί με την ίδια λογική λειτουργεί το πρωτόκολλο BitTorrent. Όταν κατεβάζουμε μια ταινία μέσω Torrent, δεν την κατεβάζουμε από κάποιον κεντρικό server ή από μια ιστοσελίδα. Την κατεβάζουμε από άλλους χρήστες, που έχουν ήδη κατεβάσει την ταινία, και τώρα τη μοιράζονται μαζί μας.

Αυτή η μέθοδος μοιράσματος αρχείων ονομάζεται Peer-to-peer (κυριολεκτικά: από χρήστη σε χρήστη) ή P2P, καθώς η μεταφορά δεν γίνεται από κάποιο server, αλλά ανάμεσα στους χρήστες μεταξύ τους.

Πέραν από το BitTorrent, υπάρχει μια σειρά από παλαιότερα και σύγχρονα πρωτόκολλα που αξιοποιούν αυτή τη μέθοδο.

Οι Ενημερώσεις Windows 10 μας Κλέβουν το Bandwidth 03

Θεωρητικά, αυτό είναι ένα εξαιρετικό σύστημα

Οι περισσότεροι από εμάς δεν χρησιμοποιούμε όλο το bandwidth που έχουμε για το upload της σύνδεσής μας – εκτός και αν διαμοιράζουμε torrents.

Αυτή η μέθοδος peer to peer μας βοηθάει όλους να κατεβάζουμε τις ενημερώσεις Windows 10 πολύ ταχύτερα, με μικρό κόστος όσον αφορά το bandwidth του κάθε μεμονωμένου χρήστη.

Με απλά λόγια, αν ένα εκατομμύριο χρήστες παρέχουν 1KB/s upload (από τα 90-100KB/s που μπορεί να πετύχει μια μέση σύνδεση), το συνολικό bandwidth είναι 10GB/s, και όλοι οι χρήστες θα μπορούν να κατεβάζουν τις νεότερες ενημερώσεις Windows 10 με τη μέγιστη ταχύτητα της σύνδεσής τους.

Υπάρχει ένα πρόβλημα, όμως.

Η Microsoft δεν ζήτησε την άδειά μας. Ποτέ.

Το να θέλουμε να δωρίσουμε μέρος του bandwidth μας στη Microsoft ή σε οποιοδήποτε άλλο project είναι ένα ζήτημα. Όμως το να συμμετέχουμε σε ένα δίκτυο peer-to-peer εν αγνοία μας και από προεπιλογή των Windows 10, είναι εντελώς άλλη υπόθεση.

Η Microsoft ισχυρίζεται πως αυτό το χαρακτηριστικό του Windows Update “δεν επιβραδύνει τη σύνδεση στο Internet” και χρησιμοποιεί ένα “περιορισμένο ποσοστό” του αχρησιμοποίητου Bandwidth. Ασχέτως που η Microsoft δεν μπορεί να γνωρίζει ποιο είναι το bandwidth της σύνδεσής μας.

Σε κάθε περίπτωση, η Microsoft θα έπρεπε να είχε ζητήσει την άδειά μας.

Θα μπορούσε να είχε αναφέρει το ζήτημα στις ρυθμίσεις του λογαριασμού.

Οι Ενημερώσεις Windows 10 μας Κλέβουν το Bandwidth 04

Θα μπορούσε να είναι απενεργοποιημένο το σύστημα από προεπιλογή, και να μας έκανε ερώτηση αν το αποδεχόμαστε την πρώτη φορά που θα τρέχαμε το Windows update.

Με το να μην μας ρωτήσει καθόλου, και να το έχει βάλει σαν την προεπιλεγμένη συμπεριφορά, η Microsoft πρακτικά κλέβει το bandwidth της σύνδεσής μας. Και αυτό δείχνει πως δεν ενδιαφέρει πραγματικά τη Microsoft το πόσο γρήγορα θα παίρνουμε τα updates, μόνο το να μειώσει το κόστος για το bandwidth στους server της.

Στο κάτω-κάτω, αν αυτό ήταν ένα χαρακτηριστικό για τους χρήστες, θα το διαφήμιζε με κάποιο τρόπο, αντί να το κρατάει κρυφό.

Ακόμα χειρότερα, αν κάποιος είναι σε σύνδεση με περιορισμό στα Gigabyte που μπορεί να μεταφέρει – πχ συνδέεται με 3G/4G – αν τα Windows δεν αναγνωρίζουν πως πρόκειται για περιορισμένη σύνδεση, αυτή η μεταφορά δεδομένων ουσιαστικά θα εξαντλεί σταδιακά τα διαθέσιμα gigabytes, και μπορεί να καταλήξει ακόμα και να κοστίσει χρήματα στο χρήστη, αν υπερβεί το όριο.

Ας δούμε πώς να απενεργοποιήσουμε αυτό το σύστημα.

Πώς απενεργοποιούμε την κοινή χρήση στις ενημερώσεις Windows 10

Όπως θα περίμενε κανείς από ένα τέτοιο “ύπουλο” χαρακτηριστικό, δεν θα το βρούμε φάτσα-κάρτα, θα χρειαστεί να το ψάξουμε λίγο βαθύτερα.

Πρώτα, χρειάζεται να κάνουμε αναζήτηση για “Windows Update” και να κάνουμε κλικ στο “Επιλογές Windows Update για προχωρημένους”.

Οι Ενημερώσεις Windows 10 μας Κλέβουν το Bandwidth 05

Στη συνέχεια κάνουμε κλικ στο “Επιλέξτε τον τρόπο παροχής ενημερώσεων”.

Οι Ενημερώσεις Windows 10 μας Κλέβουν το Bandwidth 06

Για να απενεργοποιήσουμε εντελώς το να μοιράζονται ενημερώσεις Windows 10 από τον υπολογιστή μας, θέτουμε τη ρύθμιση στο “Ανενεργό”.

Οι Ενημερώσεις Windows 10 μας Κλέβουν το Bandwidth 07

Αν έχουμε περισσότερους από έναν υπολογιστές με Windows 10 στο ίδιο τοπικό δίκτυο – πχ στο σπίτι ή τη δουλειά – μας συμφέρει να αφήσουμε ενεργή τη ρύθμιση, αλλά να ορίσουμε το να μοιράζονται οι ενημερώσεις Windows 10 μόνο στο τοπικό δίκτυο.

Οι Ενημερώσεις Windows 10 μας Κλέβουν το Bandwidth 08

Έτσι, αν πχ υπάρχουν 200MB ενημερώσεις και έχουμε πέντε υπολογιστές, να μην χρειάζεται να κατεβάσουμε 5 φορές τις ίδιες ενημερώσεις (1GB δεδομένων), αλλά να τις κατεβάσει ένας υπολογιστής, και να τις μοιράσει στους άλλους πολύ ταχύτερα μέσω του τοπικού δικτύου.

Πώς αισθάνεστε για τις ενημερώσεις Windows 10?

Θεωρείτε πως η κίνηση της Microsoft αποτελεί κλοπή του bandwidth μας, ή τη δικαιολογείτε για την καλύτερη εξυπηρέτηση των χρηστών? Αν η συμμετοχή ήταν εθελοντική, θα το ενεργοποιούσατε στο σύστημά σας, για να βοηθήσετε άλλους χρήστες με τις ενημερώσεις Windows 10? Γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SLAE ALERT SOS1α
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#235 - Έναρξη Windows 10 Στα Windows 11, Αυτόματη Σύνδεση Σε Ασύρματα Δίκτυα
QuickSteps
GamingSteps#20220806 - Οικογενειακό Xbox Game Pass, Pokémon Scarlet Και Violet Περιοχή Paldea, Two Point Campus
GamingSteps