Home » Software » Λειτουργικά Συστήματα » Windows » Windows 11 ISO: Νέα Ελαφριά Windows Για Αδύναμα PC Με Το Επίσημο ISO Της Microsoft
featured Νέα Ελαφριά Windows 11 22H2 Για Αδύναμα PC Επίσημο Windows ISO - Αυτόματη Μέθοδος

Windows 11 ISO: Νέα Ελαφριά Windows Για Αδύναμα PC Με Το Επίσημο ISO Της Microsoft

Ποιος θα φανταζόταν ότι μπορούμε να εκτελούμε άνετα τα επίσημα Windows 11 22H2 σε PC πολύ χαμηλών δυνατοτήτων. Παρότι υπάρχουν οι light εκδόσεις που αναλύσαμε πρόσφατα, ενδέχεται να μην θέλουμε να τρέξουμε ένα Windows 11 ISO που είναι πειραγμένο από τρίτους. Δείτε πώς αποκτούμε εύκολα τα πολύ ελαφριά ελληνικά Windows 11 σε όλα τα αδύναμα και μη συμβατά PC.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Πώς αποκτώ τα ελαφριά Windows 11 με το επίσημο ISO

Η νέα και πολύ εύκολη μέθοδος προέρχεται από το Tiny11 Builder. Πρόκειται για ένα δωρεάν και ασφαλές εργαλείο στο GitHub, που επιτρέπει να μετατρέψουμε το πιο πρόσφατο Windows 11 ISO που διαθέτει η Microsoft, σε μια πολύ ελαφριά έκδοση του λειτουργικού.

Windows 11 ISO Windows 2a

Αυτό σημαίνει ότι αρκεί να κατεβάσουμε το επίσημο ISO με τα ελληνικά Windows 11 από τη σελίδα της εταιρείας, και τα υπόλοιπα θα μας τα κάνει αυτόματα το εργαλείο όπως θα δούμε στη συνέχεια.

Επιπλέον, με αυτή τη μέθοδο, εκτός του ότι θα αποκτήσουμε πολύ ελαφριά ελληνικά Windows 11 Home, Pro, Education, Enterprise, θα έχουμε κανονικά και όλες τις ενημερώσεις ασφαλείας, εκδόσεων, και δυνατοτήτων, όπως παρατηρούμε στα κάτωθι στιγμιότυπα, καθώς πρόκειται για το επίσημο Windows 11 ISO.

Windows 11 ISO Windows

Για παράδειγμα, μετά την διαδοχική εκτέλεση του Windows Update που θα κάνουμε, θα δούμε το νέο Moment 2 (KB5022913) των Windows 11 22H2 με τις νέες ενδιαφέρουσες λειτουργίες που αναλύσαμε σε πρόσφατο οδηγό.

Αρχικά, αν ακολουθήσουμε τη διαδικασία αυτή την περίοδο, θα δούμε την Έκδοση 22Η2 (Δομή 22621.525) χωρίς καρτέλες στην Εξερεύνηση αρχείων.

Μετά τις ενημερώσεις θα μας εμφανιστούν διαδοχικά οι δύο επόμενες δομές που έχουν φυσικά τα tabs στον Windows explorer αλλά και τα πολύ νέα χαρακτηριστικά του Moment 2.

Σε γενικές γραμμές, η μέθοδος που ακολουθεί απαλλάσσει το λειτουργικό από όλα τα περιττά χαρακτηριστικά που το επιβαρύνουν. Θα έχουμε τα απαραίτητα, όπως Ασφάλεια Windows, εργαλεία, Τερματικό, Microsoft Store, Notepad, Paint, κ.λ.π.

Επίσης, μας απαλλάσσει από τη βαρετή διαδικασία της σύνδεσης στον λογαριασμό μας Microsoft κατά την εγκατάσταση, καθώς και από τη δημιουργία κωδικών εισόδου κ.λ.π.

Αρκεί να αφήσουμε κενά τα σχετικά πεδία και να πατήσουμε στο Επόμενο όταν θα μας εμφανιστεί η σχετική καρτέλα με την ένδειξη Πληκτρολογήστε έναν κωδικό πρόσβασης.

Windows 11 ISO Windows 2MMκκλλ

Καλό είναι να θυμόμαστε πως δεν θα δούμε τον Microsoft Edge ή κάποιον άλλο browser, παρότι το εικονίδιο του Edge θα εμφανίζεται. Πρέπει να εγκαταστήσουμε όποιον επιθυμούμε εμείς, είτε βάζοντας προσωρινά τον Chrome Portable και Firefox μέσω USB, ή μέσω του Winget των Windows που περιγράψαμε σε προηγούμενο οδηγό.

Το βασικότερο όλων είναι ότι θα έχουμε όλα όσα χρειαζόμαστε σε ένα υπολογιστή με παλαιότερο υλικό, καθώς πρόκειται για Windows 11 που καταναλώνουν πολύ λιγότερους πόρους και δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις συστήματος.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι εμείς τα εγκαταστήσαμε σε πολύ αδύναμο και μη συμβατό laptop ASUS με 2GB μνήμη RAM, Intel Pentium, 32GB eMMC, και ομολογουμένως το αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικό.

Είχαμε επιτέλους για πρώτη φορά πολύ ελεύθερο αποθηκευτικό χώρο μετά την εγκατάσταση, και στη συνέχεια όλες τις νέες χρήσιμες λειτουργίες των Windows 11 για τους φορητούς. Κυρίως, είχαμε ένα πολύ ελαφρύ λειτουργικό που μας απέδιδε πολύ καλύτερα από τα Windows 10 που αντικαταστήσαμε.

Προφανώς, οι περισσότεροι από εμάς, καθώς θα κάνουμε Windows Update και θα προσθέτουμε και τρίτο λογισμικό, ή ενδεχομένως θα ανοίγουμε πολλές καρτέλες στον browser, το σύστημα θα χρησιμοποιεί περισσότερους πόρους.

Windows 11 ISO Windows 5

Με βάση τις εντυπώσεις που αποκομίσαμε στα ελαφριά Windows 11 με αυτή την μέθοδο του επίσημου ISO, μπορούμε να πούμε ότι θα τρέχουν απροβλημάτιστα σε ένα σύστημα με μόλις 2GB RAM, αλλά είναι λογικό να τα πηγαίνουν ακόμη καλύτερα σε PC που έχει 4GB μνήμη.

Δημιουργία του Windows 11 ISO

Αρχικά, κατεβάζουμε το επίσημο Windows 11 ISO από τη σελίδα της Microsoft. Πρόκειται για μια εύκολη διαδικασία, αλλά αν θέλουμε περισσότερες οδηγίες, ανατρέχουμε σε αυτή την ενότητα του σχετικού οδηγού μας.

Μόλις ολοκληρωθεί η λήψη του Windows 11 ISO, κάνουμε δεξί κλικ πάνω του και πατάμε στο Μοντάρισμα, και μετά στο Άνοιγμα.

Λήψη windows 11 εγκατάσταση Windows 11 2σαλ

Η Εξερεύνηση αρχείων θα ανοίξει, δείχνοντάς μας ποιο γράμμα μονάδας δίσκου αντιπροσωπεύει τώρα το ISO, το οποίο θα λειτουργεί σαν να ήταν μια φυσική μονάδα δίσκου. Στο παράδειγμα μας είναι το E:

Τώρα, πρέπει να βρούμε τον αριθμό έκδοσης των Windows που αντιστοιχεί στο ISO που κατεβάσαμε. Αυτή είναι μια απαραίτητη προεργασία που πρέπει να κάνουμε, καθώς δεν θα γνωρίζουμε πάντα και εκ των προτέρων, ποια έκδοση των Windows 11 περιέχει το ISO.

Έτσι, πληκτρολογούμε cmd στην αναζήτηση των Windows και εκτελούμε τη Γραμμή εντολών ως διαχειριστής.

Κλειδί Windows Ενεργοποίηση Windows 11 Δωρεάν 1a

Μόλις μας ανοίξει η γραμμή εντολών, επικολλούμε την ακόλουθη εντολή και πατάμε enter. Απλά την αντιγράφουμε και μετά με δεξί κλικ μέσα στη γραμμή εντολών, η επικόλληση θα γίνει αυτόματα. Προσοχή μόνο να αντικαταστήσουμε το E με το γράμμα της δικιάς μας μονάδας δίσκου.

dism /Get-WimInfo /WimFile:Ε:\sources\install.wim /index:1

Windows 11 ISO Windows 4μμ

Αμέσως μετά, η εντολή θα εμφανίσει μια λίστα με πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό Δομής που περιλαμβάνει το Windows 11 ISO.

Το αναζητούμε κάτω από το Version όπου θα δούμε το ServicePack Build. Στο παράδειγμα μας, το Windows 11 ISO που κατεβάσαμε αντιστοιχεί στην Δομή 22621.525. Το πιο πιθανό είναι ότι αυτό θα δούμε και εμείς αν κάνουμε τη διαδικασία αυτή την περίοδο.

Φεύγουμε λίγο από την Εξερεύνηση αρχείων, και τώρα κατεβάζουμε το μικρό εργαλείο Tiny11 Builder από το GitHub πατώντας εδώ, και μετά επιλέγοντας διαδοχικά το Code > Download ZIP.

Windows 11 ISO Windows 3μμ

Μόλις κατέβει το μικρό αρχείο tiny11builder-main.zip, εξάγουμε τον φάκελο που περιέχει, και τον ανοίγουμε.

Μέσα στον φάκελο θα δούμε τρία αρχεία δέσμης (.bat).

Έτσι, αν το Windows 11 ISO που κατεβάσαμε αντιστοιχεί στην Δομή 22621.525, κάνουμε δεξί κλικ στο tiny11 creator 22621.525.bat και το εκτελούμε ως διαχειριστής.

Σε περίπτωση που το ISO το οποίο κατεβάσαμε αντιστοιχεί στη νεότερη Δομή 22621.1265, τότε δεν εκτελούμε το παραπάνω αρχείο δέσμης, αλλά το tiny11 creator.bat.

Το tiny11 creator 25300.bat είναι η πιο πρόσφατη έκδοση Insider και δεν μας αφορά επί του παρόντος, εκτός αν θελήσουμε να κατεβάσουμε το Windows 11 ISO μέσω του UUP Dump, όπως έχουμε δείξει σε προηγούμενο οδηγό.

Συνοπτικά:

  • Για την 22621.525, εκτελούμε το tiny11 creator 22621.525.bat
  • Για την 22621.1265, εκτελούμε το tiny11 creator.bat
  • Για την 25300, εκτελούμε το tiny11 creator 25300.bat

Μετά το δεξί κλικ ως διαχειριστής πατάμε στις περισσότερες πληροφορίες και μετά στην Εκτέλεση.

Στην γραμμή εντολών που θα μας ανοίξει αυτόματα, εισάγουμε το γράμμα της μονάδας δίσκου στο οποίο έχουμε το Windows 11 ISO – όπως αναφέραμε προηγουμένως – και πατάμε Enter. Στην περίπτωσή μας ήταν το E.

Κατόπιν, ανάλογα με το αν το αρχείο ISO περιέχει μόνο μία έκδοση των Windows 11 ή πολλές, ενδέχεται να δούμε μια λίστα με διαφορετικές εκδόσεις, όπως Windows 11 Home, Windows 11 Pro, Windows 11 Pro Education, κ.λ.π.

Windows 11 ISO Windows 4μμα

Τέλος, το μόνο που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να εισάγουμε τον αριθμό που αντιστοιχεί στην έκδοση των Windows 11 που θέλουμε, και να πατήσουμε enter. Στην περίπτωσή μας, πατήσαμε το 1 για τα Windows 11 Home. Εάν δεν δούμε τη λίστα με τις εκδόσεις, απλά επιλέγουμε απευθείας αυτόν τον αριθμό.

Κατόπιν, θα πρέπει να περιμένουμε μερικά λεπτά μέχρι το λογισμικό να δημιουργήσει το νέο επίσημο Windows 11 ISO με το ελαφρύ λειτουργικό. Όταν ολοκληρωθεί, θα δούμε Press any key to continue, όπου απλά κλείνουμε την καρτέλα εντολών.

Windows 11 ISO Windows 4μμαα

Από εδώ και μετά, θα δούμε ένα αρχείο tiny11.iso μέσα στον ίδιο φάκελο tiny11builder-main που εκτελέσαμε το αρχείο δέσμης.

Εγκατάσταση

Από εκεί και μετά, δεν έχουμε παρά να αξιοποιήσουμε αυτό το Windows 11 ISO έτσι ώστε να εγκαταστήσουμε το πολύ ελαφρύ λειτουργικό στον υπολογιστή μας. Ο καλύτερος τρόπος για την καθαρή εγκατάσταση είναι με την εύκολη μέθοδο του Rufus.

Ανάλογα την παλαιότητα και τις προδιαγραφές του υπολογιστή που θέλουμε τα ελαφριά Windows 11, αν του έχουμε ήδη τα Windows 10, ενδέχεται να μπορούμε να κάνουμε την καθαρή εγκατάσταση απευθείας μέσα από τον φάκελο του tiny11.iso, με δεξί κλικ > Μοντάρισμα > Άνοιγμα > setup.

Παρότι δεν είναι απόλυτα βέβαιο, δεν χάνουμε κάτι να δοκιμάσουμε πρώτα την εύκολη διαδικασία της παράκαμψης, εκτελώντας το MediaCreationTool.bat όπως περιγράφουμε σε αυτόν τον οδηγό.

Λήψη windows 11 εγκατάσταση Windows 11 2σαλααμ

Σε κάθε περίπτωση, παραθέτουμε συνοπτικά και τα σίγουρα και αποτελεσματικά βήματα του Boot USB με το Rufus.

  • Κάνουμε λήψη του Rufus για να δημιουργήσουμε το μέσο εκκίνησης.
  • Ανοίγουμε το Rufus και δημιουργούμε το μέσο εκκίνησης χρησιμοποιώντας το αρχείο ISO που μεταφέραμε σε μια μονάδα USB, με τον τρόπο που εξηγούμε στον σχετικό οδηγό και παρατηρούμε στις δύο παραπάνω εικόνες.
  • Κάνουμε τη γρήγορη είσοδο στο BIOS / UEFI με το ποντίκι μας και τον εύκολο τρόπο που περιγράφουμε εδώ, ή με επανεκκίνηση του υπολογιστή πατώντας κάποιο από τα πλήκτρα το F12, Esc, F8.
  • Θα δούμε το boot menu και επιλέγουμε το USB drive με το ISO που έχουμε ήδη συνδέσει στο PC, χρησιμοποιώντας τα πλήκτρα βέλους.
  • Μετακινούμε τη μονάδα flash στην κορυφή της λίστας. Συνήθως αυτό γίνεται πατώντας το +πλήκτρο μέχρι να μετατοπιστεί η μονάδα flash στο επάνω μέρος. Τα κουμπιά +/- ή τα F5/F6 συνήθως χρησιμοποιούνται για να αλλάξουν το boot order, αλλά καλό είναι να ελέγξουμε τις οδηγίες στο κάτω μέρος ή στο πλάι της οθόνης του BIOS για να δούμε εάν τα χειριστήρια είναι διαφορετικά.
  • Αποθηκεύουμε τις αλλαγές μας και εξερχόμαστε από το BIOS. Συνήθως υπάρχει ένα πλήκτρο που μπορούμε να πατήσουμε για να το κάνουμε αυτό, οπότε ελέγχουμε πάλι τις οδηγίες στην οθόνη του BIOS.
  • Κατόπιν, θα μας εμφανιστεί το λογότυπο των Windows για να ξεκινήσουμε τα γνωστά βήματα εγκατάστασης.

Αν δυσκολευόμαστε στο πώς να αλλάξουμε την εκκίνηση υπολογιστή μέσα στο BIOS / UEFI, μπορούμε να δούμε περισσότερες οδηγίες σε παλαιότερο οδηγό μας.

Εσείς θα αξιοποιήσετε τo επίσημο Windows 11 ISO;

Αν σας γεννήθηκαν απορίες για τη μέθοδο της δημιουργίας του επίσημου Windows 11 ISO, μπορείτε να μας γράψετε στις Ερωτήσεις. Εναλλακτικά, αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια στο σχετικό post του άρθρου στη σελίδα μας στο Facebook.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured sale alert τελικο_x4
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps