Home » Software » Λειτουργικά Συστήματα » Windows » Προετοιμασία για Αναβάθμιση Windows 10 σε 10 Βήματα

Προετοιμασία για Αναβάθμιση Windows 10 σε 10 Βήματα

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Πήρατε λοιπόν την απόφαση να προχωρήσετε στην αναβάθμιση Windows 10. Η αναβάθμιση λειτουργικού είναι περίπλοκη, και το να είμαστε προετοιμασμένοι θα βοηθήσει την όλη διαδικασία να κυλήσει ομαλά. Δείτε πώς να προετοιμαστείτε για την αναβάθμιση Windows 10, διατηρώντας την επιλογή να επιστρέψουμε στα παλιά Windows όποτε θέλουμε.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Ορισμένα από τα παρακάτω βήματα έχουν εφαρμογή μόνο αν επιλέξουμε την αναβάθμιση Windows 10 διατηρώντας τις εγκατεστημένες εφαρμογές μας.

Αν μας ενδιαφέρει η αναβάθμιση Windows 10 ως καθαρή εγκατάσταση, τα βήματα 4, 5, και 6 δεν είναι απαραίτητα.

Drivers για όλες τις συσκευές

Τα Windows 10 θα αναγνωρίσουν πολλές συσκευές και περιφερειακά από την αρχή. Όμως δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν τα πάντα, ειδικά αν μια συσκευή είναι παλιά ή πολύ καινούρια.

Το να κατεβάσουμε τους κατάλληλους drivers είναι απαραίτητο καθώς ετοιμάζουμε την αναβάθμιση Windows 10, ώστε να είμαστε σίγουροι πως όλες μας οι συσκευές θα λειτουργούν με τη νέα έκδοση.

Αν δεν είμαστε σίγουροι για τα υποσυστήματα του υπολογιστή μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την φορητή (portable) έκδοση του Speccy, από την Piriform, τους δημιουργούς του Ccleaner.

Προετοιμασία για την Αναβάθμιση Windows 10 00

Το Speccy θα μας δώσει αναλυτικές πληροφορίες για τη μητρική, το chipset, και κάθε κάρτα επέκτασης.

Προετοιμασία για την Αναβάθμιση Windows 10 01

Μετά από αυτό, αρκεί να ψάξουμε το όνομα της συσκευής + “driver” στο Google, να βρούμε την ιστοσελίδα του κατασκευαστή, και να κατεβάσουμε τους drivers για Windows 10, αν υπάρχουν.

Προετοιμασία για την Αναβάθμιση Windows 10 02

Βέβαια, για παλιό hardware, το πιθανότερο είναι πως δεν θα βρούμε καθόλου drivers για Windows 10.

Προετοιμασία για την Αναβάθμιση Windows 10 03

Αν τα Windows 10 δεν αναγνωρίζουν κάποια ζωτικής σημασίας συσκευή, μπορούμε είτε να επαναφέρουμε το προηγούμενο λειτουργικό σύστημα, είτε να αντικαταστήσουμε τη συσκευή, αν γίνεται.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει αν επιχειρήσουμε να εγκαταστήσουμε drivers για Windows 7 ή Windows 8 στα Windows 10. Η εγκατάσταση θα αποτύγχανε, και ακόμα και αν ολοκληρωνόταν, θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τα Windows 10.

Αντίγραφα ασφαλείας των προσωπικών αρχείων με τον κανόνα 3-2-1

Ένα καλό backup είναι απαραίτητο πάντοτε, όχι μόνο όταν προετοιμάζουμε την αναβάθμιση Windows 10. Όμως η αλλαγή λειτουργικού συστήματος είναι ένας έξοχος λόγος να αρχίσουμε να κρατάμε σωστά backup.

Οι περισσότεροι χρήστες δεν κρατούν ποτέ αντίγραφα ασφαλείας. Όταν ο σκληρός δίσκος αναπόφευκτα θα αποτύχει – γιατί είναι θέμα χρόνου και τύχης – καταλήγουν να χάσουν αναντικατάστατες φωτογραφίες, βίντεο, και λοιπά αρχεία.

Προετοιμασία για την Αναβάθμιση Windows 10 04

Εντούτοις, πολλοί χρήστες που κρατάνε backup δεν το κάνουν σωστά. Το να αντιγράψουμε απλά τα αρχεία σε έναν εξωτερικό δίσκο ή – ακόμα χειρότερα – σε έναν δεύτερο εσωτερικό δίσκο σε καμία περίπτωση δεν εγγυάται την ασφάλειά τους.

Για το καλύτερο δυνατό backup πρέπει να ακολουθήσουμε τον κανόνα 3-2-1:

  • 3 αντίγραφα για σημαντικά και αναντικατάστατα αρχεία. Δύο αντίγραφα δεν είναι αρκετά. Κάθε αρχείο που το έχουμε σε λιγότερα από τρία αντίγραφα είναι ένα αρχείο που δεν μας νοιάζει αν το χάσουμε.
  • 2 διαφορετικά φυσικά αποθηκευτικά μέσα. Οι οπτικοί δίσκοι είναι αδιάβροχοι και το πιθανότερο είναι να επιβιώσουν από μια πτώση. Οι σκληροί δίσκοι δεν γρατζουνίζονται, και έχουν μεγαλύτερη χωρητικότητα. Το να χρησιμοποιήσουμε τουλάχιστον δύο διαφορετικά μέσα μας δίνει τα πλεονεκτήματα και των δύο.
  • 1 backup εκτός σπιτιού (στο cloud ή αλλού). Τι θα συμβεί αν ένας κεραυνός κάψει όλες τις συσκευές στο σπίτι μας? Αν το σπίτι μας πιάσει φωτιά? Από ένα λογαριασμό στο cloud μέχρι έναν εξωτερικό δίσκο στο σπίτι κάποιου φίλου – κρυπτογραφημένο, φυσικά – ένα backup εκτός σπιτιού θα μας προετοιμάσει για ό,τι κι αν συμβεί.

Προετοιμασία για την Αναβάθμιση Windows 10 05

Η διαδικασία για την αναβάθμιση Windows 10 θα έχει την επιλογή να διατηρήσει τα προσωπικά μας αρχεία. Αν όμως εμπιστεύεστε τυφλά πως η Microsoft θα έχει κάνει τα πάντα σωστά, ειδικά τώρα που τα Windows 10 είναι σε βρεφικό στάδιο, δεν αποκλείεται να έχετε μια δυσάρεστη έκπληξη.

Γι' αυτό κάνουμε προετοιμασία για την αναβάθμιση Windows 10, για να αποφύγουμε τέτοιες εκπλήξεις.

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε τον οδηγό μας:
Ασφάλεια Δεδομένων, Έξω από τα Δόντια

Αντίγραφα ασφαλείας σωσμένων παιχνιδιών

Πολλοί gamers έχουν αφιερώσει περισσότερο χρόνο στο gaming απ' ότι σε οποιοδήποτε άλλο αρχείο στο PC. Είναι όμως εύκολο να ξεχάσουμε τα saves μας, αν δεν αποθηκεύονται αυτόματα στον προσωπικό μας φάκελο.

Το GameSave Manager είναι ένα φορητό (portable) πρόγραμμα που θα μας βοηθήσει να συγκεντρώσουμε τα saves για πολλούς δημοφιλείς τίτλους.

Προετοιμασία για την Αναβάθμιση Windows 10 06

Απεγκατάσταση περιττών εφαρμογών

Η αναβάθμιση Windows 10, για πρώτη φορά στην ιστορία των Windows, θα μας δώσει την επιλογή να διατηρήσουμε όλα τα προγράμματα που έχουμε ήδη εγκατεστημένα.

Προετοιμασία για την Αναβάθμιση Windows 10 07

Όμως, γιατί να κρατήσουμε εφαρμογές που δεν μας χρειάζονται πλέον? Όσο λιγότερα προγράμματα έχουμε, τόσο καλύτερα για την αναβάθμιση Windows 10.

Για πλήρη απεγκατάσταση που δεν θα αφήσει ίχνη πίσω της, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δωρεάν εφαρμογές, όπως την φορητή έκδοση του Revo Uninstaller, για 32-bit Windows…

Προετοιμασία για την Αναβάθμιση Windows 10 08

…ή την φορητή έκδοση του IObit Uninstaller, για 32-bit και 64-bit Windows.

Όλες οι εφαρμογές που έχουμε προτείνει μέχρι στιγμής για την αναβάθμιση Windows 10 είναι φορητές, και δεν χρειάζονται εγκατάσταση για να τρέξουν. Καμία από αυτές δεν θα αφήσει ίχνη στα Windows, οπότε είναι ιδανικές για καθαρισμό.

Διαγραφή όλων των προσωρινών αρχείων

Τα Windows και οι εφαρμογές τους έχουν τα χάλια τους όσον αφορά το να καθαρίσουν τα προσωρινά αρχεία (temp) όταν πάψουν να τα χρειάζονται. Με τον καιρό, τα αρχεία που έχουν ξεμείνει συσσωρεύονται, και μπορούν να πιάσουν ολόκληρα gigabyte χώρο στο δίσκο.

Μακράν η καλύτερη εφαρμογή για έναν βαθύ καθαρισμό των Windows είναι ο Ccleaner, ο οποίος έχει επίσης φορητή έκδοση, έτσι δεν χρειάζεται εγκατάσταση. Θυμηθείτε, όσο λιγότερα προγράμματα, τόσο καλύτερα.

Προετοιμασία για την Αναβάθμιση Windows 10 10

Αφαίρεση προγραμμάτων εκκίνησης

Μιας και θα έχουμε ήδη τον Ccleaner να τρέχει, είναι ευκαιρία να δούμε ποιες εφαρμογές ξεκινούν μαζί με τα Windows. Πέραν του antivirus, άντε και του Synaptics στο laptop, δεν χρειαζόμαστε καμία απολύτως εφαρμογή να ξεκινάει μαζί με τα Windows, και να επιβαρύνει ολόκληρο το σύστημα.

Προετοιμασία για την Αναβάθμιση Windows 10 11

Έλεγχος δίσκου

Φαντάζεστε να αποτύχει η αναβάθμιση Windows 10 λόγω ενός σφάλματος στο σύστημα αρχείων? Γενικά, τα σφάλματα του συστήματος αρχείων δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρά. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις, και το να κάνουμε έναν έλεγχο και να τα διορθώσουμε γίνεται σε λίγα λεπτά.

Πρώτα σιγουρευόμαστε πως ο σκληρός δίσκος είναι καλά στην υγεία του, με το Crystal Disk Info. Τι νόημα έχει να κάνουμε αναβάθμιση Windows 10, και ο δίσκος να αποτύχει δυο μέρες μετά?

Προετοιμασία για την Αναβάθμιση Windows 10 12

Εφόσον όλα είναι καλά με το δίσκο, ξεκινάμε ο εργαλείο για τον έλεγχο δίσκου. Και στα Windows 7 και τα Windows 8.1 θα το βρούμε κάνοντας δεξί κλικ στον δίσκο των Windows, που είναι σχεδόν πάντα ο “Τοπικός Δίσκος (C:) και να διαλέξουμε “Ιδιότητες”.

Προετοιμασία για την Αναβάθμιση Windows 10 13

Στο παράθυρο των ιδιοτήτων, επιλέγουμε την καρτέλα “Εργαλεία”. Στα Windows 8.1 απλά κάνουμε έναν έλεγχο με την εφαρμογή “Έλεγχος σφαλμάτων”, ασχέτως αν ισχυρίζεται πως δεν χρειάζεται να εκτελέσουμε σάρωση.

Προετοιμασία για την Αναβάθμιση Windows 10 14

Στα Windows 7, το εργαλείο μας δίνει την επιλογή να κάνουμε έλεγχο για κατεστραμμένους τομείς, όμως δεν χρειάζεται να την τσεκάρουμε. Αυτός ο έλεγχος θέλει πολύ χρόνο – σε ένα μεγάλο δίσκο μπορεί να πάρει ώρες – και δεν είναι απαραίτητος, εφόσον μας έδωσε το ΟΚ το CrystalDiskInfo.

Προετοιμασία για την Αναβάθμιση Windows 10 15

Ανασυγκρότηση δίσκων (μόνο για HDD)

Από την ίδια καρτέλα “Εργαλεία” μπορούμε να κάνουμε ανασυγκρότηση δίσκου. Η ανασυγκρότηση είναι κατάλληλη μόνο για δίσκους HDD. Οι νεότεροι SSD δεν τη χρειάζονται.

Προετοιμασία για την Αναβάθμιση Windows 10 16

Μια πλήρης ανασυγκρότηση θα κάνει το δίσκο ταχύτερο, και θα επιταχύνει όλη τη διαδικασία.

Έλεγχος με antivirus και antimalware

Υπάρχει μια σχετική πιθανότητα μια μόλυνση από malware να επιβιώσει από την αναβάθμιση Windows 10, αν έχουμε επιλέξει να διατηρήσουμε τις προηγούμενες εφαρμογές μας.

Ως εκ τούτου, το να κάνουμε έναν πλήρη έλεγχο με το antivirus είναι ένα σημαντικό βήμα στην προετοιμασία για την αναβάθμιση Windows 10. Και καλό είναι μετά από αυτόν τον έλεγχο, να κάνουμε και έλεγχο με ένα antimalware, όπως το MalwareBytes ή το Hitman Pro.

Προετοιμασία για την Αναβάθμιση Windows 10 17

Πλήρες Backup Image των προηγούμενων Windows

Το τελευταίο βήμα στην προετοιμασία για την αναβάθμιση Windows 10 είναι το πιο σημαντικό, καθώς προετοιμάζουμε μια πιθανή απεγκατάσταση των Windows 10.

Θα δημιουργήσουμε ένα πλήρες backup image της παρούσας έκδοσης των Windows, το οποίο μπορούμε να επαναφέρουμε αν είχαμε προβλήματα με τα Windows 10, ή απλά δεν μας άρεσαν.

Υπάρχουν πολλά προγράμματα που μπορούν να αναλάβουν ένα τέτοιο backup. Ένα από τα αγαπημένα μας είναι το AOMEI Backupper, το οποίο είναι δωρεάν και πολύ εύκολο στη χρήση.

Προετοιμασία για την Αναβάθμιση Windows 10 18

Για την αναλυτική διαδικασία, δείτε τον οδηγό μας:
Πλήρες Windows Backup Image με το AOMEI Backupper

Είμαστε πλέον έτοιμοι για την αναβάθμιση Windows 10

Καθώς δεν μας έχει έρθει ακόμα η αναβάθμιση για τα Windows 10, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχουμε όλες τις λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς θα γίνει η αναβάθμιση Windows 10 με την πλήρη έκδοση, και όχι την Technical Preview.

Μόλις μπορέσουμε, όμως, θα δημοσιεύσουμε αναλυτικό οδηγό, για όλα τα σενάρια αναβάθμισης.

Μείνετε συντονισμένοι!

Έχετε επιπλέον προτάσεις για την αναβάθμιση Windows 10?

Τα παραπάνω βήματα θεωρούμε πως είναι αρκετά για μια απροβλημάτιστη αναβάθμιση Windows 10.

Αν θεωρείτε πως ξεχάσαμε κάτι σημαντικό, ή σας δυσκόλεψε κάποιο από τα βήματα, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps