Η συλλογική υπομονή του Internet έχει αρχίσει να εξαντλείται όσον αφορά το Adobe Flash. Αποτελεί το μεγαλύτερο κενό ασφαλείας σε ένα μέσο PC, ειδικά μετά τα πρόσφατα Zero-day exploits. Αργά ή γρήγορα, θα χρειαστεί να το ξεφορτωθούμε. Δείτε πώς να κάνουμε απεγκατάσταση Flash σε κάθε μεγάλο browser.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
–Read this post in English, on PCsteps.com—
Που χρειάζεται το Flash?
Ίσως να μην το έχετε παρατηρήσει, αλλά το Flash πεθαίνει εδώ και αρκετά χρόνια.
Ξεκίνησε να πεθαίνει το 2007, όταν το πρώτο iPhone δεν το υποστήριζε. Ο Steve Jobs ανέφερε αρκετούς λόγους σχετικά στη δημοσίευση “Thoughts on Flash“, μεταξύ των οποίων το χείριστο ιστορικό του Flash όσον αφορά την ασφάλεια, καθώς και το γεγονός πως “Το Flash είναι ο νούμερο ένα λόγος που κρασάρουν οι Mac”.
Βέβαια, υπάρχουν και επιπλέον λόγοι, που έχουν να κάνουν με την ανάγκη της Apple να έχει τον απόλυτο έλεγχο στο hardware και το software.
Αρχικά το Android υποστήριζε Flash, όμως το Νοέμβριο του 2011 η Adobe σταμάτησε να αναπτύσσει το Flash για φορητές συσκευές, και τον Αύγουστο του 2012 η εταιρεία απενεργοποίησε τις νέες εγκαταστάσεις Flash στο Android.
Η αυξανόμενη δημοτικότητα των smartphones και tablets σήμαινε πως οι δημιουργοί και οι εκδότες στο Internet είναι αναγκασμένοι να στραφούν σε εναλλακτικές τεχνολογίες του Flash, όπως η HTML5. Αυτό σήμαινε πως το Flash γινόταν λιγότερο απαραίτητο για κάθε συσκευή.
Όμως το πιο μεγάλο καρφί στο φέρετρο του Flash μέχρι στιγμής ήταν τον Ιανουάριο του 2015, όταν το YouTube έκανε τον HTML5 player την προεπιλογή για τα βίντεό του. Μέχρι τότε το HTML5 ήταν μια πειραματική επιλογή στο YouTube, την οποία έπρεπε οι χρήστες να επιλέξουν χειροκίνητα.
Αν συνδυάσουμε τα παραπάνω με την έκκληση του Alex Stamos, επικεφαλής Ασφαλείας του Facebook, προς την Adobe ώστε να “σκοτώσει” το Flash…
It is time for Adobe to announce the end-of-life date for Flash and to ask the browsers to set killbits on the same day.
— Alex Stamos (@alexstamos) July 12, 2015
…και το γεγονός πως ο Firefox έχει μπλοκάρει τις εκδόσεις του Flash που έχουν κενά ασφαλείας, δεν θα ήταν έκπληξη αν το Flash δεν επιβιώσει μέχρι το τέλος του 2015.
Θα έχω προβλήματα με την απεγκατάσταση Flash?
Η απεγκατάσταση Flash θα έχει ορισμένες επιπτώσεις, αναλόγως των ιστοσελίδων στις οποίες συχνάζουμε. Ιστοσελίδες βασισμένες στο Flash, τα βίντεο σε μικρότερα video sites, ορισμένοι διαδικτυακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, και συγκεκριμένα browser games δεν θα λειτουργούν καθόλου.
Σαν συμβιβασμό, μπορούμε να κάνουμε απεγκατάσταση Flash στον βασικό μας browser, και να το αφήσουμε σε κάποιον δευτερεύοντα browser, μόνο και μόνο για τις όποιες σημαντικές ιστοσελίδες χρειάζονται Flash.
Aπεγκατάσταση Flash στον Google Chrome
Στον Google Chrome, ο Flash Player είναι ενσωματωμένος. Πέρα από το να εγκαταστήσουμε τον εξαιρετικά πειραματικό Chromium, ο οποίος έρχεται χωρίς Flash, προς το παρόν μπορούμε μόνο να απενεργοποιήσουμε το σχετικό plug-in, δεν υπάρχει δυνατότητα για πλήρη απεγκατάσταση Flash.
Για την απενεργοποίηση Flash, αρκεί να γράψουμε chrome://plugins στη γραμμή διευθύνσεων, και να κάνουμε κλικ στην απενεργοποίηση στο Adobe Flash Player.
Απεγκατάσταση Flash στον Internet Explorer των Windows 8.1
Στα Windows 8 και 8.1 η Microsoft έχει προεγκατεστημένη μια έκδοση του Flash, για χρήση στον Internet Explorer.
Όπως και με τον Chrome, δεν είναι δυνατή η πλήρης απεγκατάσταση Flash, μπορούμε μόνο να το απενεργοποιήσουμε.
Αρκεί να πάμε στο μενού με το γρανάζι, να διαλέξουμε “διαχείριση προσθέτων” …
…και στην πρώτη ενότητα Γραμμές εργαλείων και επεκτάσεις, να επιλέξουμε το “Shockwave Flash Objet” και να κάνουμε κλικ στην απενεργοποίηση.
Απεγκατάσταση Flash στον Edge των Windows 10
Ο νέος browser της Microsoft έχει επίσης ενσωματωμένο plugin που χρειάζεται αν απενεργοποιήσουμε. Αρκεί να κάνουμε κλικ στο μενού, να διαλέξουμε “Settings”…
…να κάνουμε scroll προς τα κάτω, να επιλέξουμε “view advanced settings”…
…και να γυρίσουμε το “Use Adobe Flash Player” στο Off.
Απεγκατάσταση Flash για κάθε άλλο browser στα Windows
Για τους browsers πέραν του Chrome και των IE/Edge, όπως ο Firefox, ο Opera κλπ, ο Adobe Flash Player είναι εγκατεστημένος σαν αυτόνομο πρόγραμμα.
Για την απεγκατάσταση Flash, θα χρειαστεί να πάμε στην ενότητα “Προγράμματα και Δυνατότητες” των Windows. Ένας γρήγορος τρόπος είναι πατώντας το κουμπί των Windows+R και γράφοντας:
appwiz.cpl
Απλά επιλέγουμε τον Adobe Flash Player και κάνουμε κλικ στην “Κατάργηση εγκατάστασης”. Αν τυχών έχουμε περισσότερα από ένα Flash, πχ ένα NPAPI και ένα PPAPI, τα απεγκαθιστούμε ένα-ένα.
Η απεγκατάσταση Flash είναι απροσδόκητα αποδοτική. Διαγράφει τα πάντα, χωρίς να αφήσει ίχνος στο σύστημα, όπως πχ καταχωρήσεις στο μητρώο ή αδέσποτα αρχεία.
Απεγκατάσταση Flash για κάθε άλλο browser στο Linux
Για να απαλλαγούμε από το Flash στο Linux Mint, το Ubuntu, και άλλες διανομές βασισμένες στο Ubuntu, αρκεί να ανοίξουμε ένα τερματικό με Ctrl+Alt+T και να γράψουμε την εντολή:
sudo apt-get purge flashplugin-installer -y
Υπενθυμίζουμε για τους αρχάριους στο Linux πως όταν χρησιμοποιούμε την εντολή “sudo” και μας ζητήσει τον κωδικό μας, καθώς τον εισάγουμε δεν θα εμφανιστούν αστεράκια, τελείες ή τίποτα σχετικό. Απλά εισάγουμε τον κωδικό και πατάμε enter.
Αν είχαμε εγκαταστήσει τον Chromium στο Linux, και το σχετικό Flash plug-in, το διαγράφουμε με την εντολή:
sudo update-pepperflashplugin-nonfree --uninstall
Πώς είναι το Internet μετά την απεγκατάσταση Flash?
Ένα τεράστιο κομμάτι του διαδικτύου θα λειτουργεί κανονικά όπως και πριν μετά την απεγκατάσταση Flash, και είναι πιθανό ο browser μας να έχει πιο ελαφριά αίσθηση.
Εσάς, ποια είναι η εμπειρία σας από το Internet μετά την απενεργοποίηση ή την απεγκατάσταση Flash? Το προτιμάτε έτσι, ή είναι το Flash αρκετά σημαντικό για εσάς και τις σελίδες που συχνάζετε, ώστε να ανέχεστε τα όποια κενά ασφαλείας? Γράψτε μας στα σχόλια.