Home » Internet » Υπηρεσίες στο Internet » Κλειστές Τράπεζες - Πώς θα λειτουργούν ATM / E-banking

Κλειστές Τράπεζες – Πώς θα λειτουργούν ATM / E-banking

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Με νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε τη Δευτέρα 6 Ιουλίου ανανεώνεται η “Τραπεζική αργία βραχείας διαρκείας”, και θα έχουμε κλειστές τράπεζες μέχρι την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015. Δείτε τι σημαίνει αυτό για τις καταθέσεις μας, και πώς θα λειτουργούν τα ATM, το e-banking, και άλλες απαντήσεις στις ερωτήσεις σας.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Η αρχική πράξη νομοθετικού περιεχομένου είναι το ΦΕΚ Α 65 / 28 Ιουνίου 2015, που μπορείτε να το διαβάσετε στο σύνολό του σε PDF.

Κλειστές Τράπεζες - Πώς θα λειτουργούν ATM - E-banking 01

Στις 30/6 εκδόθηκε ένα νέο ΦΕΚ Α 66/2015 με διορθώσεις στην αρχική πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με διευκρινίσεις για τις συντάξεις, καθώς και τις ποινικές διώξεις για όποιον αρνείται την πληρωμή με τα μέσα που προβλέπονται στην αρχική πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Εδώ θα βρείτε το νεότερο ΦΕΚ Β 1391/2015 για την παράταση της αργίας έως τις 8 Ιουλίου.

Τι σημαίνει τραπεζική αργία?

Με βάση την “Τραπεζική αργία βραχείας διαρκείας”, τα καταστήματα των τραπεζών στην Ελλάδα θα παραμείνουν κλειστά για μερικές ημέρες.

Να σημειωθεί πως αυτό αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα. Θυγατρικές των Ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο θα λειτουργήσουν κανονικά, καθώς είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο και εποπτεύονται από την Κεντρική τράπεζα της Κύπρου.

Ποια καταστήματα τραπεζών θα παραμείνουν ανοιχτά?

Ορισμένες μεγάλες τράπεζες έχουν έναν αριθμό καταστημάτων που θα παραμείνουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας, κυρίως για την εξυπηρέτηση των συνταξιούχων.

Εδώ θα βρείτε τις λίστες για όλες τις τράπεζες.

Θα χάσω τα χρήματά μου ή θα γίνει κούρεμα στις καταθέσεις?

Δεν πρόκειται να επηρεαστούν οι καταθέσεις, ούτε θα γίνει κάποιο κούρεμα με βάση την “Τραπεζική αργία βραχείας διαρκείας”. Οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες.

Πότε θα ξανανοίξουν οι τράπεζες?

Με τη νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου, οι τράπεζες θα ανοίξουν ξανά την Τετάρτη 8 Ιουλίου.

Τα ΑΤΜ θα είναι ανοιχτά?

Τα ΑΤΜ θα παραμείνουν ανοιχτά για όσο καιρό θα έχουμε κλειστές τράπεζες.

Πόσα χρήματα θα μπορώ να πάρω από το ΑΤΜ?

Το ημερήσιο όριο ανάληψης παραμένει στα 60 ευρώ ανά κάρτα. Αν σε μια κάρτα είναι συνδεδεμένοι περισσότεροι λογαριασμοί, το ημερήσιο όριο παραμένει στα €60.

Αν ένας λογαριασμός έχει περισσότερους από έναν δικαιούχους, και εφόσον οι δικαιούχοι έχουν ο καθένας τη δική του, ξεχωριστή κάρτα, κάθε κάρτα δικαιούχου θα μπορεί να κάνει ανάληψη €60 ανά εικοσιτετράωρο. Σε έναν λογαριασμό με δύο δικαιούχους και δύο ξεχωριστές κάρτες, συνολικά μπορεί να γίνει ανάληψη από τον λογαριασμό €120 ημερησίως.

Αν όμως ένας λογαριασμός με ένα δικαιούχο έχει δύο ή περισσότερες κάρτες στο όνομά του, το ημερήσιο όριο παραμένει στα €60.

Μπορώ να κάνω ανάληψη μετρητών με πιστωτική κάρτα?

Η ανάληψη μετρητών με πιστωτική κάρτα έχει τον ίδιο περιορισμό των €60 την ημέρα.

Επιπλέον, η συναλλαγή αυτή επιβαρύνεται με επιτόκιο και προμήθεια, που ορίζονται από τη σύμβαση με την τράπεζα από την οποία εκδώσαμε την πιστωτική κάρτα.

Μπορώ να κάνω υπερανάληψη?

Αν έχουμε τρεχούμενο λογαριασμό ή λογαριασμό καταναλωτικού δανείου και επιτρέπεται η υπερανάληψη από τη σύμβαση με την τράπεζα, μπορούμε να κάνουμε ανάληψη με βάση το όριο των €60 την ημέρα.

Αν μια μέρα δεν κάνω ανάληψη €60, μπορώ την επόμενη να σηκώσω €120

Όχι, η δυνατότητα ανάληψης δεν λειτουργεί αθροιστικά.

Μπορώ να κάνω αναλήψεις από ATM του εξωτερικού?

Στα ATM του εξωτερικού ισχύει ο ίδιος περιορισμός των €60 για Ελληνικές κάρτες.

Μπορώ να κάνω αγορές με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα?

Οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κανονικά για αγορές εντός Ελλάδας, χωρίς το όριο των €60.

Ισχύει το όριο που προβλέπει η σύμβαση με την τράπεζα για την κάθε κάρτα.

Μπορώ να κάνω αγορές στο Internet με κάρτα?

Οι αγορές στο Internet μπορούν να γίνουν με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα μόνο για ηλεκτρονικά καταστήματα που διατηρούν λογαριασμό σε Ελληνική τράπεζα.

Δεν θα μπορούν να γίνουν αγορές για προϊόντα ή υπηρεσίες από το εξωτερικό, για το παραμικρό ποσό.

Μπορώ να πληρώσω με προπληρωμένη κάρτα (pre-paid)?

Οι προπληρωμένες κάρτες θα χρησιμοποιούνται κανονικά όπως οι πιστωτικές και οι χρεωστικές, με το όριο που έχει ορίσει η σύμβαση με την τράπεζα.

Δεν θα μπορούμε όμως να ξαναγεμίσουμε την κάρτα όσο θα έχουμε κλειστές τράπεζες, ούτε να εκδώσουμε μια καινούρια.

Μπορεί μια επιχείρηση να αρνηθεί μια συναλλαγή με πιστωτική/χρεωστική κάρτα?

Με βάση την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, όποιος αρνείται την πληρωμή με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες κατά το διάστημα της τραπεζικής αργίας τιμωρείται, κατά τις διατάξεις των άρθρων 288 παρ. 1 και 452 του Ποινικού Κώδικα, και των διατάξεων του άρθρου 13α του ν. 2251/1994 (Α΄ 191), του άρθρου 18α ν. 146/1914 (Α΄ 21), και του άρθρου 19 ν. 4177/2013 (Α΄ 173), όπως ισχύουν.

Ήδη ένας υπάλληλος πρατηρίου υγρών καυσίμων οδηγήθηκε στο αυτόφωρο μετά την άρνησή του να δεχτεί πληρωμή με πιστωτική κάρτα.

Λογικά αυτό αφορά επιχειρήσεις που έχουν ήδη την υποδομή να δεχτούν πληρωμή με κάρτα, όμως δεν διευκρινίζεται επισήμως.

Μπορώ να πληρώσω με Ελληνική κάρτα στο εξωτερικό?

Δεν μπορούν να γίνουν πληρωμές με Ελληνική κάρτα στο εξωτερικό. Μόνο αναλήψεις, μέχρι τα 60 ευρώ ημερισίως.

Μπορώ να μεταφέρω χρήματα μέσω Internet / Web Banking ή μέσω τηλεφώνου (Phone Banking)?

Μπορούμε να μεταφέρουμε χρήματα κανονικά μέσω Internet / Web Banking, καθώς επίσης και μέσω τηλεφώνου (Phone Banking), αρκεί ο λογαριασμός στον οποίο θα μεταφέρουμε χρήματα να είναι στην Ελλάδα.

Μπορώ να κάνω πληρωμές μέσω Internet / Web Banking ή μέσω τηλεφώνου (Phone Banking)?

Οι πληρωμές μέσω Internet θα γίνονται κανονικά και απεριόριστα εφόσον ο λογαριασμός που θα μεταφέρουμε τα χρήματα θα είναι στην Ελλάδα.

Τι θα γίνει με τις πάγιες εντολές πληρωμής?

Οι πάγιες εντολές πληρωμής, όπως οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, αποπληρωμές δανείων, ενοίκια κλπ θα εκτελούνται κανονικά, εφόσον αφορούν πληρωμές προς λογαριασμούς στην Ελλάδα.

Μπορώ να κάνω διατραπεζικές πληρωμές?

Οι διατραπεζικές πληρωμές θα γίνονται κανονικά και απεριόριστα, εφόσον αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα.

Τι θα συμβεί αν δεν μπορώ να πληρώσω λογαριασμούς / εφορία / δάνειο κλπ?

Οι πληρωμές αυτές μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω Web Banking, Phone Banking ή μέσω των ATM χωρίς όρια.

Σε περίπτωση που κάποιος αδυνατεί να πληρώσει επειδή δεν μπορεί να καταθέσει χρήματα στην τράπεζα και δεν πραγματοποιηθούν οι πληρωμές, δεν θα οφείλεται τόκος υπερημερίας.

Αν υπάρξουν καθυστερήσεις σε πληρωμές προς το Δημόσιο ή σε τράπεζες για ρυθμισμένες δόσεις?

Αν έχουμε κάνει κάποια ρύθμιση με το Δημόσιο ή με τράπεζα, οι πληρωμές αυτές μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω Web Banking, Phone Banking ή μέσω των ATM χωρίς όρια.

Αν δεν πραγματοποιηθούν οι πληρωμές για αυτό το διάστημα, δεν θα υπάρξει απώλεια της ρύθμισης.

Κινδυνεύω να χάσω το ασφαλιστήριό μου συμβόλαιο?

Οι πληρωμές αυτές μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω Web Banking, Phone Banking ή μέσω των ATM χωρίς όρια.

Οι κυβερνητικές πηγές δεν αναφέρουν ρητά τι θα συμβεί σε περίπτωση που κάποιος αδυνατεί να πληρώσει με τις παραπάνω μεθόδους. Λογικά εξαρτάται από την ίδια την ασφαλιστική εταιρεία, θα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί της.

Μπορώ να στείλω χρήματα στο εξωτερικό?

Όλες οι παραπάνω ρυθμίσεις αφορούν μεταφορά χρημάτων και αγορές σε Ελληνικές τράπεζες.

Αν έχουμε ανάγκη να στείλουμε έμβασμα στο εξωτερικό, πχ σε φοιτητή, ή για λόγους υγείας, αρμόδια είναι η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει στα καταστήματα τραπεζών που θα παραμείνουν ανοιχτά για αυτές τις ημέρες.

Οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες ξένων τραπεζών θα λειτουργούν?

Οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες ξένων τραπεζών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό θα χρησιμοποιούνται κανονικά.

Για πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ξένων τραπεζών που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα, ισχύει ό,τι και για τις κάρτες των Ελληνικών τραπεζών.

Οι συντάξεις θα καταβληθούν κανονικά?

Οι συντάξεις θα πιστωθούν κανονικά στους λογαριασμούς. Για όσους συνταξιούχους έχουν κάρτα, για τις αναλήψεις ισχύει το ημερήσιο όριο των €60.

Για συνταξιούχους που δεν έχουν κάρτα, μπορούν από τα καταστήματα των τραπεζών που είναι ανοιχτά να εισπράξουν μέχρι €120 από τη σύνταξή τους. Η είσπραξη αυτή θα γίνει μόνο μία φορά για όλη τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας. Το ίδιο ισχύει και για δικαιούχους επιδομάτων-παροχών από τον ΟΑΕΔ.

Στις περισσότερες τράπεζες μπορούν επίσης να προβούν σε άμεση έκδοση χρεωστικών καρτών στους συνταξιούχους που δεν έχουν, ώστε να είναι δυνατές οι αναλήψεις €60 ημερησίως από τα ATM – ανεξάρτητα από την ανάληψη των €120 από το κατάστημα – καθώς και οι λοιπές συναλλαγές.

Μπορώ να εγγραφώ σε web banking?

Η Εθνική Τράπεζα αναφέρει πως υποστηρίζει εγγραφή στο Internet, Phone, και Mobile Banking της τράπεζας, με άμεση ενεργοποίηση, για ιδιώτες και για επιχειρήσεις, στα ανοιχτά καταστήματα. Το ίδιο ισχύει και για την Πειραιώς.

Η Alpha και η Eurobank δεν βρήκαμε να αναφέρουν κάτι σχετικά. Μπορείτε όμως να επικοινωνήσετε με την τράπεζα και να ρωτήσετε.

Η μισθοδοσία θα καταβάλλεται κανονικά?

Εφόσον ο εργοδότης καταβάλλει τη μισθοδοσία με ηλεκτρονικό τρόπο, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στο να πληρωθούμε το μισθό μας.

Τι ισχύει με τις επιταγές?

Κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας αναστέλλονται οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής και αναστέλλονται οι δικαστικές προθεσμίες, συνεπώς οι κομιστές δεν θα απολέσουν τα δικαιώματά τους.

Μπορώ να κάνω συναλλαγές μέσω PayPal ή να λάβω χρήματα μέσω Wester Union?

Τόσο η PayPal όσο και η Western Union, αλλά και άλλες υπηρεσίες σχετικές με χρήματα (πχ PaySafe) έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους στην Ελλάδα για όσο διαρκεί η τραπεζική αργία.

Προπαντός, ψυχραιμία

Το να έχουμε κλειστές τράπεζες για περισσότερο από μία εβδομάδα δεν είναι κάτι που έχει ξανασυμβεί στο πρόσφατο παρελθόν, και είναι λογικό να μας ανησυχεί.

Το σημαντικό είναι να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Αφού επέκτειναν την αργία ήδη για δύο ημέρες, τι τους εμποδίζει να την επεκτείνουν για μεγαλύτερο διάστημα?

Τίποτα δεν τους εμποδίζει. Αυτή είναι δυστυχώς η αλήθεια.

Ελπίζουμε πάντως για το καλύτερο. Δεν υπάρχει λόγος να δηλώνουμε πως “θα έχουμε κλειστές τράπεζες για δύο εβδομάδες / δύο μήνες / δύο χρόνια”, μόνο να βλέπουμε τα δεδομένα, όπως εξελίσσονται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured sale alert τελικο_x4
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#322 - Λογαριασμός Google Χωρίς Gmail, Δημιουργία Εικόνων Με Το Copilot, Καταμέτρηση Λέξεων
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps