Home » Smartphones-Tablets » Πώς Ενεργοποιώ Τη Λειτουργία Ανάγνωσης Σε Όλο Το Οικοσύστημα Του Android
FEATURED-Reading-Mode-Πώς-Ενεργοποιώ-Τη-Λειτουργία-Ανάγνωσης-Σε-Όλο-Το-Οικοσύστημα-Του-Android-UPSCALE-Τελικο

Πώς Ενεργοποιώ Τη Λειτουργία Ανάγνωσης Σε Όλο Το Οικοσύστημα Του Android

Η ανάγνωση περιεχομένου στο smartphone δεν είναι πάντα μια ευχάριστη εμπειρία, καθώς υπάρχουν πολλοί περισπασμοί. Ιδίως σε πολλές ιστοσελίδες, εμφανίζονται ενσωματωμένες διαφημίσεις, και διάφορα μενού και παράθυρα διαλόγου. Η λειτουργία ανάγνωσης του Android μπορεί να διορθώσει αυτό το πρόβλημα και με ένα πάτημα κάνει την ανάγνωση πολύ πιο άνετη και βολική.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Reading Mode στο Android

Η εφαρμογή Λειτουργία ανάγνωσης της Google κυκλοφόρησε στα τέλη του 2023, και είναι αυτή που θα μας ενεργοποιήσει το νέο Reading Mode στο Android. Είναι συμβατή σε συσκευές με Android 9 ή νεότερη έκδοση.

Μόλις την ενεργοποιήσουμε, αρκεί ένα πάτημα για να μας εμφανιστεί η νέα βολική προβολή ανάγνωσης. Αφαιρεί οτιδήποτε δεν είναι κείμενο, όπως εικόνες, συνδέσμους, επίμονες διαφημίσεις, αναδυόμενα παράθυρα, βίντεο, κλπ.

Reading Mode Λειτουργία ανάγνωσης 10μμ

Το καλύτερο είναι ότι σε αντίθεση με τις λειτουργίες ανάγνωσης που είναι ενσωματωμένες σε ορισμένους browsers, το νέο Reading Mode λειτουργεί σχεδόν παντού μέσα στο κινητό μας. Εν ολίγοις, μπορούμε να την αξιοποιήσουμε για οποιοδήποτε κείμενο σε όλο το οικοσύστημα του Android.

Reading Mode Λειτουργία ανάγνωσης

Την εφαρμογή την τρέχουμε μια φορά ώστε να τη ρυθμίσουμε, και μετά οι λειτουργίες της ενσωματώνονται μια και έξω στις δυνατότητες προσβασιμότητας του Android. Την κατεβάζουμε από εδώ.

Ενεργοποίηση Λειτουργίας ανάγνωσης

Ανοίγουμε την εφαρμογή και πατάμε στο Συνέχεια για να ξεκινήσουμε.

Reading Mode Λειτουργία ανάγνωσης 2

Κατόπιν, πατάμε στις Ρυθμίσεις στο κάτω μέρος για να ενεργοποιήσουμε το Reader Mode στις ρυθμίσεις προσβασιμότητας του Android κινητού μας.

Reading Mode Λειτουργία ανάγνωσης 2α

Ανάλογα τον κατασκευαστή αυτή η ρύθμιση ενδέχεται να διαφέρει, αλλά η εφαρμογή θα μας καθοδηγήσει και θα μας ανοίξει τη σχετική ρύθμιση.

Απλά, πρέπει στην καρτέλα της Προσβασιμότητας να εντοπίσουμε το app πατώντας στις Ληφθείσες εφαρμογές, και μετά να ενεργοποιήσουμε τη συντόμευση του.

Reading Mode Λειτουργία ανάγνωσης 2αm
Για παράδειγμα, στις συσκευές της Xiaomi, και πιθανόν σε άλλες εταιρείες, μόλις ενεργοποιήσουμε αυτό το σχετικό κουμπί, το Reading mode ενσωματώνεται απευθείας στις προκαθορισμένες συντομεύσεις προσβασιμότητας της συσκευής.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει από τις Πρόσθετες ρυθμίσεις > Προσβασιμότητα της συσκευής να ενεργοποιήσουμε και το Κουμπί προσβασιμότητας.

Έτσι, ανάλογα τη συσκευή μας καθώς και το μέρος (Τοποθεσία) που θέλουμε τη συντόμευση, έχουμε και τη δυνατότητα να μας εμφανιστεί απευθείας και ως αιωρούμενο εικονίδιο.

Διαφορετικά, ενδέχεται να βρίσκεται στη γραμμή πλοήγησης στο κάτω τμήμα.

Στη συνέχεια, είναι σημαντικό να επιστρέψουμε στην εφαρμογή για να πατήσουμε  στο Τέλος, ώστε να ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση της Λειτουργίας ανάγνωσης.

Από εκεί και μετά, όταν ανοίγουμε οποιοδήποτε κείμενο σε μια εφαρμογή, στις Ειδήσεις Google, ή σε κάποια ιστοσελίδα στο Android κινητό μας, απλά πατάμε στη συντόμευση που επιλέξαμε για το νέο Reading Mode.

Αμέσως μετά, θα δούμε τη νέα βολική προβολή ανάγνωσης, μερικές οδηγίες και τρία κουμπιά στο κάτω τμήμα.

Αν θέλουμε να αλλάξουμε το μέγεθος του κειμένου, πατάμε στο σχετικό εικονίδιο “Ττ” στην κάτω δεξιά γωνία.

Πατώντας στο εικονίδιο Ρυθμίσεις στην κάτω αριστερή γωνία, μπορούμε από την ενότητα Οθόνη να προσαρμόσουμε το στυλ κειμένου που εμφανίζεται στη νέα προβολή ανάγνωσης του Android.

Κάνοντας κύλιση προς τα κάτω, έχουμε και τις επιλογές για τη χρήση του θέματος συστήματος στη λειτουργία ανάγνωσης. Επιπλέον, την υπογράμμιση του κειμένου που θα μας βοηθήσει να διαβάσουμε καλύτερα κάθε γραμμή του κειμένου.

Επίσης, από το διπλανό κουμπί Ήχος μπορούμε να ρυθμίσουμε αν θέλουμε με το Reading Mode να ακούσουμε το γραπτό κείμενο σαν ηχητικό βιβλίο.

Στις δοκιμές μας, η εφαρμογή Λειτουργία ανάγνωσης μας απέδωσε πολύ καλά με την εκφώνηση στα ελληνικά. Αν θέλουμε και άλλες γλώσσες τις κατεβάζουμε από το σχετικό πεδίο Φωνή ανάγνωσης.

Στη συνέχεια, απλά πατάμε το σχετικό εικονίδιο για να ξεκινήσει αυτή η λειτουργία.

Για να κλείσουμε τη Λειτουργία ανάγνωσης, πατάμε στο βελάκι που θα βλέπουμε στο κέντρο του πάνω τμήματος.

Τι πρέπει να θυμάμαι

Καλό είναι να θυμόμαστε πως σε ορισμένες συσκευές, ίσως πρέπει να ορίσουμε να τρέχει συνεχώς στο παρασκήνιο η εφαρμογή Λειτουργία ανάγνωσης.

Ειδάλλως, ενδέχεται να χρειαστεί να την ανοίξουμε ξανά και μετά να ενεργοποιήσουμε πάλι το κουμπί της εφαρμογής στην Προσβασιμότητα (Πρόσθετες ρυθμίσεις > Προσβασιμότητα > Ληφθείσες εφαρμογές).

Ως εκ τούτου, καλό είναι να κλειδώσουμε το app πατώντας αρχικά στο σχετικό εικονίδιο στη γραμμή πλοήγησης στο κάτω τμήμα. Μετά, παρατεταμένα στο παραλληλόγραμμο εικονίδιο της εφαρμογής, ώστε να μας εμφανιστεί το σχετικό εικονίδιο ανάλογα τη συσκευή μας.

Reading Mode Λειτουργία ανάγνωσης 12αα

Τέλος, αν έχουμε θέσει το κινητό μας σε Λειτουργία πτήσης, μόλις την απενεργοποιήσουμε για να έχουμε τη συσκευή ξανά σε πλήρη λειτουργία, καλό είναι να ανοίγουμε την εφαρμογή μια φορά ώστε να μην κλείσει σε τυχόν επανεκκίνηση του κινητού.

Είναι χρήσιμη η νέα Λειτουργία ανάγνωσης του Android;

Αν σας γεννήθηκαν απορίες, μπορείτε να μας γράψετε στις Ερωτήσεις. Εναλλακτικά, αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια στο σχετικό post του άρθρου στη σελίδα μας στο Facebook.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps