Home » Software » Λειτουργικά Συστήματα » Windows » Windows Sandbox: Πώς Ενεργοποιώ Την Πιο Εύκολη Και Γρήγορη VM Των Windows
Featured Windows Sandbox Πως Ενεργοποιώ Την Πιο Εύκολη Και Γρήγορη VM Στα Windows

Windows Sandbox: Πώς Ενεργοποιώ Την Πιο Εύκολη Και Γρήγορη VM Των Windows

Το Windows Sandbox είναι μια ελαφριά εφαρμογή η οποία βασίζεται στην ίδια τεχνολογία που τροφοδοτεί τις εικονικές μηχανές. Παρότι η Hyper-V και άλλες γνωστές VM είναι εξαιρετικά εργαλεία, απαιτούν εγκατάσταση, χρόνο εκμάθησης, και αρκετές ρυθμίσεις. Στον σύντομο οδηγό θα δούμε πώς ενεργοποιούμε το πολύ εύκολο και ελαφρύ περιβάλλον προστατευμένης εκτέλεσης των Windows.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Windows Sandbox

Το Windows Sandbox είναι μια δυνατότητα που ενσωματώθηκε με τα Windows 10 έκδοση 1903, και από τότε είναι μια εγγενής εφαρμογή του λειτουργικού. Είναι αναμφίβολα η καλύτερη εναλλακτική λύση σε ό,τι αφορά τις εικονικές μηχανές.

Εκτός του ότι δεσμεύει πολύ λιγότερους πόρους, είναι και πολύ πιο εύκολο στη χρήση. Δεν χρειάζεται να δημιουργήσουμε ή να διαχειριστούμε ένα εικονικό δίσκο, ή ένα ISO για να εγκαταστήσουμε κάποιο λειτουργικό σύστημα.

Το Windows Sandbox χρησιμοποιεί απευθείας μια ελαφρύτερη έκδοση των Windows που εκτελούμε ήδη στον υπολογιστή μας, γεγονός που το καθιστά λιγότερο απαιτητικό από τις παραδοσιακές virtual machines. Καταλαμβάνει μόνο 100MB αποθηκευτικού χώρου.

Windows Sandbox 1α (1)

Ανοίγει αμέσως με ένα κλικ, όλα ρυθμίζονται αυτόματα, και το λειτουργικό σύστημα μέσα στο Windows Sandbox είναι απλά ένα καθαρό και ελαφρύ αντίγραφο του λειτουργικού μας. Η διαφορά είναι ότι πρόκειται για απόλυτα απομονωμένο περιβάλλον από τα υπόλοιπα αρχεία μας, ώστε όλα να παραμένουν ασφαλή.

Όλες οι ενέργειες μας μέσα στο ασφαλές εικονικό περιβάλλον, γίνονται πολύ εύκολα, και ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιούμε τα Windows στον υπολογιστή. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να μεταφέρουμε οτιδήποτε θέλουμε από το κεντρικό μας PC μέσα στο περιβάλλον προστατευμένης εκτέλεσης, κ.α.

Η διαφορά του Windows Sandbox με τη Hyper-V και τις άλλες εικονικές μηχανές, είναι ότι δεν μπορούμε να εγκαταστήσουμε άλλα λειτουργικά συστήματα, όπως Linux ή macOS, και κυρίως ότι το Windows Sandbox είναι προσωρινό.

Όταν κλείνει, όλο το λογισμικό, τα αρχεία και οι ενέργειες που κάναμε, διαγράφονται. Κάθε φορά που ανοίγουμε την εφαρμογή, λαμβάνουμε μια ολοκαίνουργια εκδοχή του sandbox.

Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να δοκιμάζουμε διάφορα προγράμματα, να ανοίγουμε αρχεία που μπορεί να θεωρούνται ύποπτα ή μη αξιόπιστα, να τρέχουμε μια εφαρμογή παράλληλα δύο φορές, κ.α. Όλα αυτά, σε ένα περιβάλλον που είναι απομονωμένο και προσωρινό, ώστε να μην επηρεάζει αρνητικά το σύστημα μας.

Βέβαια, υπάρχει και ένας κεντρικός περιορισμός, που ωστόσο, μπορούμε να τον ξεπεράσουμε πολύ εύκολα. Το Windows Sandbox δεν είναι διαθέσιμο στη Home έκδοση του λειτουργικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εκτελούμε στο PC την έκδοση Pro, Enterprise, ή Education.

Ωστόσο, αν έχουμε Windows 10/11 Home, απλά μπορούμε να τα αναβαθμίσουμε δωρεάν και γρήγορα σε Windows Pro, με μερικά μόνο κλικ όπως περιγράψαμε σε πρόσφατο οδηγό.

featured Δωρεάν Αναβάθμιση Windows 10 11 Home Σε Windows Pro & Πλήρης Άδεια Office 2021
Δωρεάν Αναβάθμιση Windows 10/11 Home Σε Windows Pro & Πλήρης Άδεια Office 2021

Επί του παρόντος, τα Windows 11 προσφέρονται ως δωρεάν αναβάθμιση από τα Windows 10. Όμως, αν έχουμε την έκδοση Home και θέλουμε τα Windows Pro, πρέπει να προχωρήσουμε στη σχετική πληρωμή. Στον σύντομο οδηγό θα δούμε την απλή μέθοδο ανοικτού κώδικα για να αναβαθμίσουμε δωρεάν τα Windows 10/11 Home σε Pro, αλλά και για να αποκτήσουμε δωρεάν μια άδεια Office 2021.

Έλεγχος virtualization

Η ενεργοποίηση του Windows Sandbox είναι πολύ εύκολη, αλλά υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να ελέγξουμε πρώτα.

Αν έχουμε ήδη εκτελέσει στον υπολογιστή μας λογισμικά όπως το υποσύστημα Windows για Android (WSA), Hyper-V, VirtualBox, και VMWare, δε χρειάζεται να κάνουμε αυτό τον προκαταρκτικό έλεγχο, καθώς είμαστε έτοιμοι για την ενεργοποίηση.

Σε διαφορετική περίπτωση, πρέπει να ελέγξουμε αν ο επεξεργαστής του υπολογιστή μας υποστηρίζει εικονικοποίηση, και αν αυτή η δυνατότητα είναι ήδη ενεργοποιημένη στο BIOS. Για να το ελέγξουμε, ακολουθούμε τα κάτωθι βήματα:

Βήμα 1: Κάνουμε δεξί κλικ στην Έναρξη και επιλέγουμε από το μενού το Τερματικό (Διαχειριστής) στα Windows 11, ή Windows PowerShell (Διαχειριστής) στα Windows 10.

Windows Sandbox 2α

Βήμα 2: Στη συνέχεια, στο παράθυρο του Τερματικού των Windows επικολλούμε το ακόλουθο και πατάμε Enter.

systeminfo.exe

Windows Sandbox 4

Βήμα 3: Κατόπιν, στο κάτω τμήμα της καρτέλας ελέγχουμε την ενότητα Hyper-V Requirements, και βεβαιωνόμαστε ότι όλες οι απαιτήσεις έχουν την ένδειξη Yes.

Windows Sandbox 4α

Εφόσον δούμε το Yes σε όλες τις απαιτήσεις, σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε την εύκολη ενεργοποίηση του Windows Sandbox.

Αν στο Hyper-V Requirements δούμε μόνο ένα μήνυμα που λέει “Α hypervisor has been detected. Features required…” , αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα είχαμε ήδη εγκαταστήσει κάποια VM, ή μπορεί το Hyper-V να είναι ήδη ενεργοποιημένο στον υπολογιστή μας. Και σε αυτή την περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να πάμε απευθείας στα βήματα της ενεργοποίησης του Windows Sandbox.

Windows Sandbox 5

Όμως, αν δούμε ότι η δεύτερη επιλογή Virtualization Enabled in Firmware στην ενότητα του Hyper-V Requirements έχει την ένδειξη Nο, θα πρέπει να μεταβούμε στις ρυθμίσεις του BIOS για να το ενεργοποιήσουμε.

FEATURED UEFI BIOS Γρήγορη Είσοδος Με Το Ποντίκι Χωρίς Χρήση Πλήκτρων Στην Επανεκκίνηση
BIOS / UEFI: Εύκολη Είσοδος Χωρίς Επανεκκίνηση Με Χρήση Πλήκτρων

Όλοι γνωρίζουμε ότι η πρόσβαση στο BIOS του υπολογιστή απαιτούσε το πάτημα των κατάλληλων πλήκτρων που ορίζει ο κάθε κατασκευαστής. Ωστόσο, ίσως μας διαφεύγει ότι τα Windows απλοποιούν αυτή τη διαδικασία τη δύσκολη ώρα που χρειαζόμαστε δραστικές λύσεις. Στον σύντομο οδηγό θα δούμε τις εύκολες ενέργειες για τη γρήγορη είσοδο στο BIOS / UEFI με λίγα μόνο κλικ.

Κατόπιν, μόλις εισέλθουμε μέσα στο BIOS και δεν γνωρίζουμε πώς ακριβώς να ενεργήσουμε, μπορούμε να δούμε τα σχετικά βήματα εδώ.

Ενεργοποίηση sandbox

Πατάμε ταυτόχρονα Win + R στο πληκτρολόγιο για να μας ανοίξει η καρτέλα της εκτέλεσης. Κατόπιν, επικολλούμε την παρακάτω εντολή και κάνουμε κλικ στο OK.

optionalfeatures

Πώς Να Τρέξω Android Σε Windows 11 2μ

Στο παράθυρο που θα μας ανοίξει, τσεκάρουμε το κουτάκι που αντιστοιχεί στο Περιβάλλον προστατευμένης εκτέλεσης των Windows. Μετά, πατάμε στο OK.

Windows Sandbox 6

Τα Windows θα προχωρήσουν στην εφαρμογή των αλλαγών και θα μας ζητήσουν να επανεκκινήσουμε το λειτουργικό σύστημα για να υλοποιηθεί αυτή η ενέργεια μας.

Πώς Να Τρέξω Android Σε Windows 11 2μμ

Από εδώ και μετά, θα δούμε ότι το Windows Sandbox μας εμφανίστηκε στην Έναρξη > Εφαρμογές, και είμαστε πλέον έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε.

Εσείς θα αξιοποιήσετε το Windows Sandbox;

Αν σας γεννήθηκαν απορίες, μπορείτε να μας γράψετε στις Ερωτήσεις. Εναλλακτικά, αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια στο σχετικό post του άρθρου στη σελίδα μας στο Facebook.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps