Όσο χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή, κατεβάζουμε και διαγράφουμε αρχεία, είναι αναπόφευκτο να υπάρχουν άδειοι φάκελοι στους δίσκους μας, σκόρπιοι εδώ κι εκεί. Σε αυτόν τον οδηγό θα χρησιμοποιήσουμε την δωρεάν εφαρμογή RED (Remove Empty Directories) στα Windows, για την ασφαλή διαγραφή άδειων φακέλων.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Διαφημίστε την επιχειρησή σας στο site του PCsteps, ή και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη διαβάζουν όλα μας τα άρθρα χωρίς διαφημίσεις, και έχουν επιπλέον μοναδικά προνόμια.

Συμμετοχή

–Read this post in English, on PCsteps.com

Λήψη και εγκατάσταση του Remove Empty Directories

Παρόλο που το Remove Empty Directories είναι πιθανότατα η πιο γνωστή εφαρμογή για την διαγραφή άδειων φακέλων – και έχει περίπου 3000 downloads την εβδομάδα – η τελευταία του αναβάθμιση ήταν τον Απρίλιο του 2013.

Ακόμα κι έτσι, δουλεύει χωρίς πρόβλημα στα Windows 8.1. Μπορούμε να κατεβάσουμε την τελευταία έκδοση απ' την σελίδα του στο sourceforge.net http://sourceforge.net/projects/rem-empty-dir/

Διαγραφή Άδειων Φακέλων Αυτόματα στα Windows 01

Η εγκατάσταση του δεν θα αποπειραθεί να εγκαταστήσει toolbars ή adware, αλλά απαιτεί το .NET framework 3.5.

Διαγραφή Άδειων Φακέλων Αυτόματα στα Windows 02

Πως γίνεται η διαγραφή άδειων φακέλων

Ρυθμίσεις προγράμματος

Η εφαρμογή Remove Empty Directories έχει απλό interface. Προτού την τρέξουμε για πρώτη φορά, είναι καλύτερα να επισκεφτούμε την ενότητα των Ρυθμίσεων.

Διαγραφή Άδειων Φακέλων Αυτόματα στα Windows 03

Οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις είναι αρκετές στις περισσότερες περιπτώσεις. Οι φάκελοι με 0 byte αρχείων θεωρούνται άδειοι. Οι κατάλογοι συστήματος παραλείπονται, για λόγους ασφαλείας. Το πρόγραμμα παραβλέπει κάποια αρχεία με περιορισμένη σημασία, όπως τα desktop.ini και thumbs.db.

Διαγραφή Άδειων Φακέλων Αυτόματα στα Windows 04

Μια αλλαγή που μπορούμε να κάνουμε, προαιρετικά, είναι να ελαχιστοποιήσουμε την παύση ανάμεσα στην διαγραφή άδειων φακέλων (“Pause between each delete process”), η οποία είναι από προεπιλογή 80ms.

Ο μόνος πρακτικός λόγος για την παύση αυτή είναι το να μπορούμε να ακολουθήσουμε την διαδικασία διαγραφής, ώστε να μπορέσουμε να την σταματήσουμε σε περίπτωση σφάλματος.

Εάν πιστεύουμε ότι δεν χρειαζόμαστε κανέναν απ' τους άδειους φακέλους, μπορούμε να μηδενίσουμε την παύση και να επιταχύνουμε την διαδικασία.

Εύρεση άδειων φακέλων

Αφού τελειώσουμε με τις ρυθμίσεις, πατάμε “Browse”, διαλέγουμε τον κατάλογο που θέλουμε, και πατάμε “Scan folders”

Διαγραφή Άδειων Φακέλων Αυτόματα στα Windows 05

Παρόλο που οι φάκελοι συστήματος παραλείπονται, είναι καλύτερα να μην επιλέξουμε ολόκληρο τον δίσκο c:, αλλά κάποιον δίσκο που να περιέχει μόνο προσωπικά αρχεία και φακέλους.

Το πρόγραμμα είναι αρκετά γρήγορο. Έκανε έλεγχο σε περίπου 2800 καταλόγους και βρήκε 173 άδειους φακέλους σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.

Διαγραφή Άδειων Φακέλων Αυτόματα στα Windows 06

Καλό είναι να ρίξουμε μια ματιά στους φακέλους που πρόκειται να διαγραφούν, προτού πατήσουμε το κουμπί “Delete folders”.

Διαγραφή άδειων φακέλων

Για τη διαγραφή, το πρόγραμμα λειτουργεί αναδρομικά. Αυτό σημαίνει ότι εάν ένας φάκελος είναι γεμάτος με άδειους υποφακέλους, το πρόγραμμα θα διαγράψει πρώτα τους υποφακέλους, και έπειτα τον κύριο φάκελο.

Διαγραφή Άδειων Φακέλων Αυτόματα στα Windows 07

Από προεπιλογή, όλοι οι διεγραμμένοι φάκελοι και αρχεία καταλήγουν στον κάδο ανακύκλωσης. Οπότε, εάν ανακαλύψουμε ότι κάποιος χρήσιμος φάκελος διαγράφηκε, μπορούμε να τον επαναφέρουμε.

Διαγραφή Άδειων Φακέλων Αυτόματα στα Windows 08

Ποιο πρόγραμμα προτιμάτε για την διαγραφή άδειων φακέλων?

Το “Remove Empty Directories” δεν είναι το μόνο πρόγραμμα στο internet που ασχολείται με τη διαγραφή άδειων φακέλων. Υπάρχουν και άλλες εφαρμογές, όπως οι παρακάτω:

Εάν δοκιμάσατε κάποιο απ' αυτά τα προγράμματα, ή κάποιο άλλο το οποίο δεν αναφέραμε, γράψτε μας στα σχόλια.