Home » Software » Browsers » Chrome Canary - Γνωρίστε τα Chrome Release Channels

Chrome Canary – Γνωρίστε τα Chrome Release Channels

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αν σας αρέσει ο Google Chrome, υπάρχει μια διαφορετική “γεύση” που μπορείτε να δοκιμάσετε. Ονομάζεται Chrome Canary και είναι μία δοκιμαστική και bleeding edge έκδοση του Chrome, που περιλαμβάνει όλα τα τελευταία χαρακτηριστικά. Ας δούμε τις διαφορές μεταξύ του Chrome Canary και του Chrome.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

–Read this post in English, on PCsteps.com

Τα Chrome release channels

Από όταν πρωτοκυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2008, ο Google Chrome έχει περάσει από 42 εκδόσεις, τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο.

Chrome Canary - Γνωρίστε τα Chrome Release Channels 01

Κάθε νέα έκδοση έχει μικρές ή μεγάλες αλλαγές και συχνά θα βρούμε νέα χαρακτηριστικά.

Το ερώτημα είναι, πώς μπορεί η Google να είναι σίγουρη ότι ένα καινούριο χαρακτηριστικό δεν θα σπάσει εντελώς την τελευταία έκδοση Chrome?

Ο λόγος είναι ότι κάθε νέο χαρακτηριστικό περνά μέσα από πολλά κανάλια, και δοκιμάζεται διεξοδικά, μέχρι να καταλήξει στην τελική, “σταθερή” έκδοση του Google Chrome.

Chromium Continuous Builds

Εδώ είναι που ξεκινάνε τα πάντα. Το τελευταίο Chromium build είναι η έκδοση στην οποία κάθε καινούριο χαρακτηριστικό του Chrome κάνει το ντεμπούτο του. Αυτά τα builds “δουλεύουν” (σε έναν πολύ χαλαρό ορισμό της λέξης), γεμάτα με ανεπίλυτα bugs και αστάθειες.

Chrome Canary - Γνωρίστε τα Chrome Release Channels 02

Σύμφωνα με την Google, πρέπει κανείς να είναι τρελός χια να χρησιμοποιήσει κάποιο απ' αυτά τα builds.

Εάν παρ' όλα αυτά νιώθετε περίεργοι, μπορείτε να επισκεφτείτε τον chromium continuous build waterfall, να ελέγξετε το νούμερο κάτω απ' το “LKGR”…

Chrome Canary - Γνωρίστε τα Chrome Release Channels 03

…και έπειτα να μεταβείτε στο Google Storage Bucket και να κατεβάσετε το αντίστοιχο Build.

Chrome Canary - Γνωρίστε τα Chrome Release Channels 04

Στα Windows 8.1 θα πάρουμε ένα μήνυμα ότι πρόκειται για μη αναγνωρισμένη εφαρμογή και θα χρειαστεί να κάνουμε κλικ στο “More info” για να το εγκαταστήσουμε όπως και να χει.

Chrome Canary - Γνωρίστε τα Chrome Release Channels 05

Με όλη αυτή τη φασαρία, θα πάρουμε την τελευταία έκδοση Chromium, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται δύο βασικές εκδόσεις μετά την σταθερή έκδοση του Google Chrome.

Chrome Canary - Γνωρίστε τα Chrome Release Channels 06

Δεν περιέχει καν τον ενσωματωμένο flash player και τον PDF reader που θα βρούμε στον Chrome.

Chrome Canary - Γνωρίστε τα Chrome Release Channels 07

Θα αναφέρουμε επίσης ότι αυτά τα chromium builds δεν αναβαθμίζονται αυτόματα. Εάν θέλουμε την τελευταία έκδοση, πρέπει να την κατεβάσουμε και να την εγκαταστήσουμε χειροκίνητα.

Chrome Canary

Η Chrome Canary είναι η πιο bleeding edge έκδοση του Chrome, και ένα βήμα μετά τον Chromium. Είναι επίσης πολύ πιο εύκολο να την εγκαταστήσουμε, αφού θα την βρούμε στην παρακάτω σελίδα:
https://www.google.com/chrome/browser/canary.html

Chrome Canary - Γνωρίστε τα Chrome Release Channels 08

Αν θέλουμε τα τελευταία και καλύτερα updates και χαρακτηριστικά του Chrome, μολονότι εντελώς αδοκίμαστα, ο Chrome Canary είναι ο τρόπος.

Το σπουδαίο με τον Chrome Canary είναι ότι εγκαθίσταται σε διαφορετικό προφίλ απ' τον Google Chrome. Με αυτό τον τρόπο, αν σπάσει, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την σταθερή έκδοση του browser μας.

Αυτή την στιγμή ο Canary είναι ελάχιστα πίσω απ' την έκδοση Chromium, στην 2387 αντί για την 2388.

Chrome Canary - Γνωρίστε τα Chrome Release Channels 09

Υπάρχει ένα νέο Canary Build κάθε μέρα, μόλις χτιστεί, και θα αναβαθμίζεται αυτόματα.

Προσφέρει επίσης τον Flash player και τον PDF reader.

Chrome Canary - Γνωρίστε τα Chrome Release Channels 10

Γιατί ονομάζεται Chrome Canary?

Έχετε ακούσει ποτέ για το “καναρίνι σε ανθρακωρυχείο”? Ήταν ένα σύστημα προειδοποίησης για τους ανθρακωρύχους, για την ανίχνευση επικίνδυνων συγκεντρώσεων του μονοξειδίου του άνθρακα, πριν αυτές τους επηρεάσουν.

Λόγω του μικρού τους μεγέθους, του γρήγορου ρυθμού αναπνοής τους και του υψηλού μεταβολισμού τους, τα καναρίνια θα είναι τα πρώτα που θα υποκύψουν στη δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα. Αυτό θα προειδοποιήσει τους ανθρακωρύχους να φύγουν από εκεί το συντομότερο δυνατόν.

Chrome Canary - Γνωρίστε τα Chrome Release Channels 11

Αυτή η πτυχή του “συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης”, έδωσε στον Chrome Canary το όνομα του.

Εάν ένα χαρακτηριστικό είχε σφάλματα, θα “σκότωνε” τον Chrome Canary και οι developers του Chrome θα δούλευαν πάνω σε αυτό μέχρι να κριθεί αρκετά σταθερό για τα σταθερότερα κανάλια του Chrome.

Chrome Dev Channel

Το Chrome Dev Channel προσφέρει Chrome builds που έχουν δοκιμαστεί πριν την κυκλοφορία. Το κανάλι δέχεται νέες εκδόσεις μία ή δύο φορές την εβδομάδα, και περιέχει τα χαρακτηριστικά στα οποία δουλεύουν οι developers του Chrome αυτή τη στιγμή, εξαλείφοντας τυχόν σφάλματα.

Chrome Canary - Γνωρίστε τα Chrome Release Channels 12

Φυσικά θα υπάρχουν μερικά bugs. Και δεδομένου ότι ο Chrome Dev χρησιμοποιεί το ίδιο προφίλ με τον σταθερό Chrome, απ' την στιγμή που τον εγκαταστήσουμε, ο stable Chrome θα αντικατασταθεί εντελώς.

Chrome Canary - Γνωρίστε τα Chrome Release Channels 13

Αυτό είναι μια μεγάλη δέσμευση, δεδομένου ότι ο Chrome Dev δεν είναι 100% σταθερός.

Chrome Beta Channel

Ο Chrome Beta είναι ένα βήμα μπροστά απ' τον Chrome Canary και τον Chrome Dev, και ένα βήμα πίσω απ' τον Google Chrome όσον αφορά την σταθερότητα.

Chrome Canary - Γνωρίστε τα Chrome Release Channels 14

Είναι ο γρηγορότερος τρόπος για να δούμε τι πρόκειται να ακολουθήσει στον Chrome, χωρίς να μπούμε στα bleeding edge χωράφια. Αναβαθμίζεται κάθε εβδομάδα, με κύριες αναβαθμίσεις κάθε έξι βδομάδες, και δέχεται νέα χαρακτηριστικά τουλάχιστον ένα μήνα πριν το stable channel.

Chrome Canary - Γνωρίστε τα Chrome Release Channels 15

Όπως και ο Chrome Dev, έτσι και ο Chrome Beta θα επικαλύψει εντελώς τον Chrome κατά την εγκατάσταση, αλλά είναι πολύ πιο ασφαλές να γίνει έτσι.

Chrome Stable Channel

Αυτός είναι ο Chrome που όλοι ξέρουμε. Ο απλός, σκέτος, σταθερός, ίσως και βαρετός ακόμα, Chrome.

Chrome Canary - Γνωρίστε τα Chrome Release Channels 16

Δεν είναι τόσο περιπετειώδης, αλλά δεν θα κρασάρει την στιγμή που συμπληρώνουμε μια περίπλοκη φόρμα, αναγκάζοντας μας να το ξανακάνουμε απ' την αρχή. Και αυτό είναι το μόνο που μετράει.

Chrome Canary vs Chrome – Ποιον θα διαλέξετε?

Θα ανταλλάσσατε λίγη σταθερότητα για μερικά καινούρια χαρακτηριστικά? Ή προτιμάτε τις δοκιμασμένες λύσεις? Γράψτε μας ένα σχόλιο για το εάν είστε πρόθυμοι να δοκιμάσετε τον Chrome Canary ή αν βρίσκετε τον stable Chrome επαρκή.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps