Το να κατεβάζουμε από το browser είναι συχνά αργό και αναξιόπιστο για αρχεία μεγαλύτερα του 1GB. Το download μπορεί να κάνει timeout και να καταλήξουμε με ένα κατεστραμμένο αρχείο. Με το BitComet μπορούμε να έχουμε ταχύτερο κατέβασμα μέσω HTTP/FTP, τη δυνατότητα παύσης και επαναφοράς, και μπορούμε επίσης να κατεβάσουμε torrents.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Διαφημίστε την επιχειρησή σας στο site του PCsteps, ή και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη διαβάζουν όλα μας τα άρθρα χωρίς διαφημίσεις, και έχουν επιπλέον μοναδικά προνόμια.

Συμμετοχή

–Read this post in English, on PCsteps.com

Υπάρχουν πολλοί download accelerators στο Internet. Υπάρχουν επίσης πολλοί torrent clients. Είναι όμως σχετικά λίγα τα προγράμματα που συνδυάζουν και τις δύο λειτουργίες ταυτόχρονα, όπως το BitComet.

Κατέβασμα και εγκατάσταση BitComet

Θα βρούμε το BitComet στη σελίδα http://www.bitcomet.com/. Μπορούμε να επιλέξουμε την 32-bit ή την 64-bit έκδοση, ανάλογα με την έκδοση των Windows που έχουμε.

ταχύτερο κατέβασμα αρχείων - torrents με το bitcomet 01

Ξεκινώντας την εγκατάσταση σε Ελληνικά Windows, για κάποιο λόγο το πρόγραμμα επιλέγει να τρέξει τον Installer στα Ολλανδικά, οπότε χρήσιμο είναι να επιλέξουμε τα Αγγλικά. Μην ανησυχείτε, το ίδιο το πρόγραμμα είναι πλήρως εξελληνισμένο.

ταχύτερο κατέβασμα αρχείων - torrents με το bitcomet 01a

Στην αρχή της εγκατάστασης καλό είναι να αποφασίσουμε αν θέλουμε την ενσωμάτωση στο browser (browser integration) ή όχι.

ταχύτερο κατέβασμα αρχείων - torrents με το bitcomet 02

Με επιλεγμένο το browser integration, η εφαρμογή θα εγκαταστήσει ένα πρόσθετο στον Chrome, τον Firefox, και τον Internet Explorer. Μέσω αυτού του πρόσθετου, το BitComet θα διαχειρίζεται όλα τα HTTP και FTP downloads αντί για το browser, για ταχύτερο κατέβασμα σε όλες τις περιπτώσεις.

Βεβαίως, μπορεί να μην θέλουμε ένα ακόμα πρόσθετο να επιβαρύνει τον browser μας. Η ενσωμάτωση στο Browser είναι προαιρετική, και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το BitComet και χωρίς αυτή. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ξε-τσεκάρουμε τις αντίστοιχες επιλογές πριν να κάνουμε κλικ στο “Next”.

Μετά την αρχική εγκατάσταση, χρειάζεται προσοχή. Το BitComet θα μας προτείνει να αλλάξει την αρχική σελίδα στους browser μας, και να εγκαταστήσει κάποιες τρίτες ανοησίες. Αυτό είναι το σύνηθες τίμημα για πολλά δωρεάν προγράμματα. Αρκεί απλά να κλείσουμε το παράθυρο της εγκατάστασης.

ταχύτερο κατέβασμα αρχείων - torrents με το bitcomet 03

Ο Installer θα μας προειδοποιήσει πως κλείνοντας το παράθυρο θα ακυρωθεί η εγκατάσταση. Όμως το βασικό πρόγραμμα έχει ήδη εγκατασταθεί. Επιλέγοντας το “Yes”, δεν πρόκειται να αναιρεθεί η βασική εγκατάσταση.

ταχύτερο κατέβασμα αρχείων - torrents με το bitcomet 04

Ταχύτερο κατέβασμα με ενσωμάτωση στο Browser

Εφόσον επιλέξαμε το browser integration στον Chrome, την επόμενη φορά που θα ανοίξουμε το browser χρειάζεται να ενεργοποιήσουμε την επέκταση.

ταχύτερο κατέβασμα αρχείων - torrents με το bitcomet 05

Το ίδιο ισχύει και για τον Firefox. Τσεκάρουμε το “Να επιτραπεί αυτή η εγκατάσταση” και επιλέγουμε “Συνέχεια”. Θα χρειαστεί να επανεκκινήσουμε το browser για να ενεργοποιηθεί το πρόσθετο.

ταχύτερο κατέβασμα αρχείων - torrents με το bitcomet 06

Πλέον, όταν κάνουμε κλικ σε ένα αρχείο, το download θα ξεκινάει με τον BitComet. Μπορούμε να επιλέξουμε το κατέβασμα εδώ και τώρα ή να προσθέσουμε το αρχείο σε παύση στο BitComet, για να το κατεβάσουμε αργότερα.

ταχύτερο κατέβασμα αρχείων - torrents με το bitcomet 07

Έχετε υπ' όψιν πως αυτή η μέθοδος δεν θα λειτουργήσει για τα αρχεία στα οποία το download ξεκινάει αυτόματα μετά από λίγα δευτερόλεπτα.

ταχύτερο κατέβασμα αρχείων - torrents με το bitcomet 08

Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορούμε να ακυρώσουμε το download από το browser, και να κάνουμε κλικ στο “Download now” για να ενεργοποιηθεί ο BitComet.

ταχύτερο κατέβασμα αρχείων - torrents με το bitcomet 09

Αν θέλουμε πάντως να προσπεράσουμε τον BitComet, για οποιοδήποτε είδος αρχείου, μπορούμε απλά να κάνουμε δεξί κλικ και “Αποθήκευση συνδέσμου ως…”

ταχύτερο κατέβασμα αρχείων - torrents με το bitcomet 10

Ταχύτερο download χειροκίνητα

Αν σπανίως κατεβάζουμε μεγάλα αρχεία μέσα από το browser, δεν είναι απαραίτητο το browser integration. Όταν χρειαστεί να κατεβάσουμε κάποιο μεγάλο αρχείο, μπορούμε να κάνουμε αντιγραφή και επικόλληση του συνδέσμου του στο BitComet.

Αρκεί να κάνουμε δεξί κλικ στο σύνδεσμο, να επιλέξουμε “Αντιγραφή διεύθυνσης συνδέσμου”…

ταχύτερο κατέβασμα αρχείων - torrents με το bitcomet 11

…να ξεκινήσουμε το BitComet, να κάνουμε κλικ στο “Νέο” και να κάνουμε επικόλληση της διεύθυνσης στο πεδίο “Διεύθηνση” [sic].

ταχύτερο κατέβασμα αρχείων - torrents με το bitcomet 12

Αν το BitComet έτρεχε ήδη, μόλις κάνουμε την αντιγραφή θα προσθέσει αυτόματα το αρχείο. Το BitComet ελέγχει συνεχώς το “πρόχειρο” των Windows για συνδέσμους προς download, ανεξαρτήτως του browser integration.

Βεβαίως, για να λειτουργήσει αυτή η μέθοδος χρειάζεται να αντιγράψουμε μια διεύθυνση που να περιέχει ένα συγκεκριμένο αρχείο. Ορισμένοι σύνδεσμοι χρησιμοποιούν JavaScript για την έναρξη του download, και με αυτούς δεν θα λειτουργήσει η αντιγραφή-επικόλληση.

Κατά τη διάρκεια του download, μπορούμε να επιλέξουμε το αρχείο και να πάμε στην καρτέλα “Σύνοψη”. Εκεί θα βρούμε αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις συνδέσεις, την ταχύτητα, το χρόνο που έχει περάσει και το χρόνο που απομένει.

ταχύτερο κατέβασμα αρχείων - torrents με το bitcomet 13

Τα αποτελέσματα του BitComet ήταν εντυπωσιακά. Με μέση ταχύτητα σχεδόν 1900KB/s, το πρόγραμμα εξάντλησε τις δυνατότητες της σύνδεσης μας, η οποία συγχρονίζει στα 18Mbps.

Βεβαίως, το ταχύτερο κατέβασμα εξαρτάται και από τις δυνατότητες του server. Αν ο server είναι αργός ή φορτωμένος, κανένας download accelerator δεν θα βελτιώσει την ταχύτητα.

Κατέβασμα Torrent

Ως torrent client, το BitComet θα συσχετιστεί με τα αρχεία .torrent κατά την εγκατάσταση.

ταχύτερο κατέβασμα αρχείων - torrents με το bitcomet 14

Εκτός από το να κατεβάσουμε και να τρέξουμε αρχεία torrent, μπορούμε επίσης να προσθέσουμε magnet links.

ταχύτερο κατέβασμα αρχείων - torrents με το bitcomet 15

Σε περίπτωση που ο BitComet τρέχει ήδη, απλά αντιγράφοντας το magnet link από τον tracker θα προσθέσει αυτόματα το αρχείο.

Φυσικά, μπορούμε απλά να κάνουμε κλικ στο magnet link. Εφόσον το πρωτόκολλο δεν ήταν ήδη συνδεδεμένο με κάποιον άλλο torrent client, ο Chrome θα μας ζητήσει την άδεια να ξεκινήσει το BitComet με ένα σχετικά περίπλοκο παράθυρο “Αίτηση εξωτερικού πρωτοκόλλου”.

ταχύτερο κατέβασμα αρχείων - torrents με το bitcomet 16

Ο Firefox κρατάει τα πράγματα πιο απλά με το παράθυρο “Εκκίνηση εφαρμογής”.

ταχύτερο κατέβασμα αρχείων - torrents με το bitcomet 17

Και στις δύο περιπτώσεις, τσεκάροντας το “Απομνημόνευση της επιλογής μου…” θα συσχετίσει το BitComet με τα magnet links.

Ένας “Ελβετικός σουγιάς” για ταχύτερο κατέβασμα

Το BitComet είναι ένα εξαιρετικό πρόγραμμα που μπορεί να καλύψει όλες μας τις ανάγκες για ταχύτερο κατέβασμα. Μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στο HTTP/FTP, και είναι επίσης ένας έξοχος torrent client.

Εσείς θα χρησιμοποιούσατε το BitComet? Προτιμάτε κάποιον άλλο download accelerator, torrent client, ή και τα δύο? Γράψτε μας στα σχόλια τις εντυπώσεις σας από το BitComet.