Home » Software » Browsers » Ο Νέος Chromium Edge Browser Της Microsoft Για Windows & macOS

Ο Νέος Chromium Edge Browser Της Microsoft Για Windows & macOS

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Η Microsoft κυκλοφόρησε το νέο πρόγραμμα περιήγησης για Windows και macOS, το οποίο βασίζεται στον ανοικτό κώδικα του Chromium. Παρότι ο browser βρίσκεται στην τελική διαδικασία ανάπτυξης, η εταιρεία θεωρεί ότι είναι έτοιμος για καθημερινή χρήση και υπόσχεται ότι είναι πολύ γρήγορος και πιο ελαφρύς από τον Chrome. Στον οδηγό θα δούμε όλα τα χαρακτηριστικά και λειτουργίες του νεότατου Chromium Edge.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Microsoft Edge Insider

Η Microsoft διαθέτει άμεσα για λήψη την τελική έκδοση beta καθώς ανακοίνωσε ότι μπορεί να προσφέρει μια σταθερή εμπειρία. Ωστόσο, εξακολουθεί να εργάζεται πάνω στον νέο browser και θα παρέχει σημαντικές ενημερώσεις κάθε έξι εβδομάδες.

Στην επίσημη ανακοίνωση που έγινε στις 20 Αυγούστου 2019 αναφέρουν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα γρήγορο και ασφαλή browser που βασίζεται στον πηγαίο κώδικα του Chromium. Έχει ήδη ένα εκατομμύριο λήψεις.

Η εταιρεία θεωρεί πολύ σημαντική αυτή την έκδοση, και διαμέσου του Microsoft Edge Insider Bounty Program προσφέρει έπαθλα έως 30.000 δολάρια σε όσους Insiders ανακαλύψουν τρωτά σημεία.

Σε ό,τι αφορά το όνομά του, δεν είναι ξεκάθαρο αν θα λέγεται Chromium Edge, Edge Chromium, ή θα παραμείνει η αρχική ονομασία. Επί του παρόντος, διατίθεται ως Microsoft Edge Beta.

Ο browser είναι διαθέσιμος για Windows 7, 8, 10, και macOS, μέσα από το κανάλι του Microsoft Edge Insider. Μπορούμε να τον κατεβάσουμε από εδώ.

Chromium Edge 1

Ο συγχρονισμός του browser

Ταυτόχρονα, η Microsoft επανασχεδίασε την λειτουργία που αφορά τον συγχρονισμό του browser με τις κινητές συσκευές που τρέχουν το Android και iOS.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, στο επόμενο χρονικό διάστημα θα επιτρέπει συγχρονισμό για όλα τα χαρακτηριστικά, όπως κωδικούς πρόσβασης, συμπλήρωση αυτόματης φόρμας, ιστορικό, κ.λ.π.

Μάλιστα, στα Windows, μόλις τρέξουμε τον νέο Chromium Edge, ο συγχρονισμός του λογαριασμού μας στην Google με όλες τις ρυθμίσεις, τα δεδομένα, και τα αγαπημένα μας, γίνεται αστραπιαία μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Πρέπει μόνο να δώσουμε την συγκατάθεσή μας στην πρώτη καρτέλα που θα εμφανιστεί, και να πατήσουμε στο “Confirm” που παρατηρούμε παρακάτω.

Chromium Edge 2

Στην επόμενη καρτέλα δεν έχουμε παρά να επιλέξουμε μια από τις τρεις διαφορετικές εμφανίσεις που διαθέτει ο browser, και μετά να πατήσουμε το “Done”. Η προεπιλεγμένη είναι η ” Inspirational”.

Chromium Edge 3

Αν δεν μας αρέσει αυτή η εμφάνιση, μπορούμε αργότερα να την αλλάξουμε. Απλά πατάμε στο γρανάζι που υπάρχει στα δεξιά της κεντρικής καρτέλας του Chromium Edge.

Το μενού

Καθώς ο browser είναι σε έκδοση Beta, την ώρα που κάναμε τις δοκιμές δεν διέθετε ελληνικό μενού. Φυσικά, αυτό αναμένεται να διορθωθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα με τις σημαντικές ενημερώσεις που υπόσχεται η Microsoft.

Chromium Edge 6

Σε αντίθεση με την τυπική έκδοση του Microsoft Edge, η έκδοση Chromium μας επιτρέπει να προσθέσουμε πολλά προφίλ χρηστών, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους κλώνους του Chrome.

Οι επεκτάσεις του Chrome Store

Παρότι ο νέος browser μοιάζει περισσότερο με τον Edge, όλες οι κρίσιμες λειτουργίες του και δυνατότητες είναι παρόμοιες με αυτές του Chrome. Επιπλέον, στο θέμα της ασφάλειας ο browser ενσωματώνει το Defender SmartScreen της εταιρείας.

Ως φαίνεται, το νέο πρόγραμμα περιήγησης της Microsoft μπορεί να ενώσει τους δύο κόσμους και να μας δώσει τα καλύτερα χαρακτηριστικά από τον Edge και τον Chrome.

Έτσι, εκτός των άλλων, μπορούμε να προσθέσουμε όλες τις επεκτάσεις που χρησιμοποιούμε στον browser της Google. Αρκεί μόνο να δώσουμε ξανά τη συγκατάθεσή μας για μια και μοναδική φορά.

Την περίοδο που γράφαμε τον οδηγό, η beta έκδοση δεν υποστήριζε τον αυτόματο συγχρονισμό των plugin που έχουμε στον Chrome. Πρέπει να τα προσθέσουμε ένα προς ένα.

Oι εγκατεστημένες επεκτάσεις εμφανίζονται στην επάνω δεξιά γωνία του προγράμματος περιήγησης. Θα τις βλέπουμε δίπλα από το εικονίδιο του προφίλ χρήστη, όπως ακριβώς συμβαίνει και στον browser της Google.

Όλες οι ρυθμίσεις και το μενού του Chromium Edge βρίσκονται στο γνωστό τμήμα, στα δεξιά του browser.

Από εκεί, μπορούμε να προσαρμόσουμε το ανοικτό ή σκούρο θέμα του browser. Η προεπιλογή είναι τα χρώματα του συστήματός μας.

Chromium Edge 30αα

Τα web apps

Μια πολύ ενδιαφέρουσα λειτουργία είναι αυτή των apps. Μας δίνει τη δυνατότητα να προσαρμόζουμε τις αγαπημένες μας ιστοσελίδες και να τις αποθηκεύουμε στην επιφάνεια εργασίας ως Progressive Web Apps (PWA).

Με αυτόν τον τρόπο έχουμε άμεση πρόσβαση, όπως παρατηρούμε στις παρακάτω εικόνες.

Καλύτερη απόδοση

Ένα γνωστό πρόβλημα με τον Microsoft Edge είναι η αργή απόδοσή του στα βαριά site. Ευτυχώς, o Chromium Edge φαίνεται να είναι πολύ πιο αποδοτικός.

Οι ιστότοποι των πολυμέσων, όπως το YouTube, φορτώνουν γρηγορότερα, χωρίς να παρατηρείται καθυστέρηση στον χρόνο φόρτωσης ή κατά την κύλιση. Ο Chromium Edge αντλεί επίσης λιγότερη ενέργεια από την CPU.

Στις δοκιμές μας με τις ίδιες επεκτάσεις, αλλά και ανοιχτές τις ίδιες καρτέλες που είχαμε στον Chrome, ο νέος browser χρησιμοποιούσε λιγότερο τη CPU και τη μνήμη από τον browser της Google.

Όπως είναι φυσικό, στην έκδοση beta ενδέχεται να παρατηρήσουμε κάποια bugs. Επιπλέον, απουσιάζουν κάποιες νέες δυνατότητες του Chrome. Για παράδειγμα, αυτή που μας επιτρέπει να στέλνουμε τις καρτέλες σε άλλες συσκευές μας.

Πρόκειται για ένα κρυφό χαρακτηριστικό που το ενεργοποιούμε μέσα από τις σημαίες. Απλά πληκτρολογούμε το “chrome://flags” και μετά στην αναζήτηση το “Send tab”. Κατόπιν, ενεργοποιούμε τις τέσσερις κίτρινες ενδείξεις που παρατηρούμε παρακάτω.

Ωστόσο, αυτή η χρήσιμη λειτουργία διατίθεται και τρέχει με σχεδόν παρόμοιο τρόπο από την επέκταση του Pushbullet, την οποία μπορούμε να προσθέσουμε στο νέο πρόγραμμα περιήγησης της Microsoft.

Ποια είναι η γνώμη σας για τον  Chromium Edge?

Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να μοιραστείτε την άποψή σας για τον νέο Chromium Edge της Microsoft, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured sale alert τελικο_x4
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#322 - Λογαριασμός Google Χωρίς Gmail, Δημιουργία Εικόνων Με Το Copilot, Καταμέτρηση Λέξεων
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps