Home » Software » Λειτουργικά Συστήματα » Windows » Γεμίζει ο Δίσκος Ανεξέλεγκτα? Οι Πιθανοί Ένοχοι

Γεμίζει ο Δίσκος Ανεξέλεγκτα? Οι Πιθανοί Ένοχοι

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αν γεμίζει ο δίσκος των Windows χωρίς προφανή αιτία – πχ χωρίς να έχουμε εγκαταστήσει προγράμματα ή να κατεβάζουμε ταινίες – καλό είναι να το ψάξουμε, ειδικά αν έχουμε δίσκο SSD. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετά συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να γεμίζει ο δίσκος, και αντιμετωπίζονται εύκολα.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Υπάρχει κάποιος κίνδυνος όταν γεμίζει ο δίσκος?

Το να είναι υπερβολικά γεμάτος ο δίσκος, ειδικά όταν έχει φτάσει στα “κόκκινα”, επιβραδύνει σημαντικά το σύστημα, είτε έχουμε συμβατικό HDD είτε SSD.

Θα παρατηρήσουμε καθυστερήσεις στην εκκίνηση των Windows, δυσκολία στην εκκίνηση και την εκτέλεση προγραμμάτων, και είναι πιθανό να έχουμε κολλήματα.

γεμίζει ο δίσκος ανεξέλεγκτα - Οι πιθανοί ένοχοι 00

Ευτυχώς, όλα αυτά τα προβλήματα είναι ανατρέψιμα, με το να απελευθερώσουμε χώρο στο δίσκο. Πρώτα, όμως, είναι σημαντικό να βρούμε το γιατί γεμίζει ο δίσκος, πώς να το σταματήσουμε, και πώς να το διορθώσουμε.

Από ποιον φάκελο γεμίζει ο δίσκος?

Όταν γεμίζει ο δίσκος χωρίς τη δική μας παρέμβαση, συνήθως υπάρχει ένας και μοναδικός φάκελος στον οποίο γράφονται περιττά δεδομένα εν αγνοία μας.

Το να βρούμε ποιος είναι ο φάκελος ο οποίος γεμίζει είναι ένα σημαντικό βήμα για να εντοπίσουμε την αιτία και να την επιλύσουμε.

Σε αυτό θα μας βοηθήσει το δωρεάν πρόγραμμα Treesize, το οποίο είδαμε και στον οδηγό Μέγεθος Φακέλων στο Δίσκο: Ποιοι Πιάνουν πιο Πολύ Χώρο?

γεμίζει ο δίσκος ανεξέλεγκτα - Οι πιθανοί ένοχοι 01

Αρκεί να κατεβάσουμε το πρόγραμμα

γεμίζει ο δίσκος ανεξέλεγκτα - Οι πιθανοί ένοχοι 02

…και στο τέλος της εγκατάστασης να τσεκάρουμε το “Launch TreeSize Free now as Administrator”.

γεμίζει ο δίσκος ανεξέλεγκτα - Οι πιθανοί ένοχοι 03

Το πρόγραμμα, στην εκκίνησή του θα εκτελεστεί αυτόματα, και σε λίγα δευτερόλεπτα θα μας δείξει το μέγεθος των φακέλων σε ολόκληρο το δίσκο.

γεμίζει ο δίσκος ανεξέλεγκτα - Οι πιθανοί ένοχοι 04

System Volume Information – Επαναφορά συστήματος

Ο πιο συνηθισμένος φάκελος που ευθύνεται για το ότι γεμίζει ο δίσκος είναι το System Volume Information.

γεμίζει ο δίσκος ανεξέλεγκτα - Οι πιθανοί ένοχοι 05

Πρόκειται για το φάκελο ο οποίος αποθηκεύει τα αρχεία για την επαναφορά συστήματος.

Κανονικά, η επαναφορά συστήματος έχει σαν προεπιλογή το να καταλαμβάνει μόνο το 4% του δίσκου.

γεμίζει ο δίσκος ανεξέλεγκτα - Οι πιθανοί ένοχοι 06

Υπάρχει όμως περίπτωση, λόγω κάποιου bug, το ποσοστό αυτό να έχει αυξηθεί ακόμα και στο 50%.

γεμίζει ο δίσκος ανεξέλεγκτα - Οι πιθανοί ένοχοι 07

Σημειωτέον πως τα ποσοστά αυτά αφορούν το σύνολο του δίσκου, όχι μόνο τον ελεύθερο χώρο.

To Avast και η επαναφορά συστήματος

Ένα σχετικά πρόσφατο τέτοιο περιστατικό στο οποίο γεμίζει ο δίσκος ανεξέλεγκτα δημιουργήθηκε από το γνωστό Antivirus Avast.

Όπως βλέπουμε στο forum της εταιρείας, υπάρχουν αναφορές πως σε ορισμένες περιπτώσεις, το Avast θέτει τη μέγιστη χρήση του δίσκου για την επαναφορά συστήματος στο 50%.

γεμίζει ο δίσκος ανεξέλεγκτα - Οι πιθανοί ένοχοι 08

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο σχετικός poster, ακόμα και μειώνοντας το ποσοστό, ή απενεργοποιώντας εντελώς την επαναφορά συστήματος, σύντομα αργότερα βρισκόταν ξανά στο 50%.

Αντίστοιχες σχετικές δημοσιεύσεις πως γεμίζει ο δίσκος ανεξέλεγκτα είχαμε και στη δική μας ενότητα “Ερωτήσεις”, όπως εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, και εδώ.

γεμίζει ο δίσκος ανεξέλεγκτα - Οι πιθανοί ένοχοι 09

Και στις πέντε αυτές περιπτώσεις γέμιζε ο δίσκος λόγω της επαναφοράς συστήματος. Στην προτελευταία αναφέρεται το Avast…

γεμίζει ο δίσκος ανεξέλεγκτα - Οι πιθανοί ένοχοι 09a

…ενώ στην τελευταία είναι επιβεβαιωμένο πως έφταιγε το Avast.

γεμίζει ο δίσκος ανεξέλεγκτα - Οι πιθανοί ένοχοι 10

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει απαραίτητα πως πρέπει να ξηλώσουμε και να αντικαταστήσουμε το Avast.

Αυτές ήταν κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις, και δεν είναι ξεκάθαρο υπό ποιες συνθήκες ενεργοποιείται το συγκεκριμένο bug στο συγκεκριμένο Antivirus.

Τι κάνουμε όταν γεμίζει ο δίσκος λόγω του System Volume Information

Η λύση είναι να μειώσουμε το ποσοστό της επαναφοράς συστήματος. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τη διαδικασία στον οδηγό για την επαναφορά συστήματος.

γεμίζει ο δίσκος ανεξέλεγκτα - Οι πιθανοί ένοχοι 10a

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να διαγραφούν τα παλαιότερα σημεία επαναφοράς, ενώ θα διατηρηθούν τα νεότερα.

Ο αριθμός των σημείων επαναφοράς που θα διατηρηθούν εξαρτάται από το πόσο μεγάλος είναι ο δίσκος μας, και άρα πόσα Gigabytes είναι το αντίστοιχο ποσοστό που θα έχουμε ορίσει.

Αν παρατηρήσουμε πως το ποσοστό αυξάνεται ξανά από μόνο του και συνεχίζει να γεμίζει ο δίσκος, απενεργοποιούμε τα προγράμματα εκκίνησης, καθώς το πιθανότερο είναι πως κάποιο από αυτά ευθύνεται για την αύξηση.

Φάκελοι Temp

Αν δεν ευθύνεται η επαναφορά συστήματος για το ότι γεμίζει ο δίσκος, ο επόμενος συνήθης ύποπτος είναι συχνά κάποιος από τους φακέλους temp. Είτε ο φάκελος των Windows…

γεμίζει ο δίσκος ανεξέλεγκτα - Οι πιθανοί ένοχοι 11

…είτε ο προσωπικός μας φάκελος Temp, ως χρήστες.

γεμίζει ο δίσκος ανεξέλεγκτα - Οι πιθανοί ένοχοι 12

Στους φακέλους Temp αποθηκεύονται προσωρινά αρχεία, κατά την εγκατάσταση των εφαρμογών και κατά την εκτέλεσή τους.

Υποτίθεται πως τα αρχεία αυτά διαγράφονται αυτόματα μόλις ολοκληρωθεί η εκτέλεση ή η εγκατάσταση της εφαρμογής, αλλά συχνά αυτό δεν συμβαίνει.

Αν κάποια εφαρμογή έχει το κατάλληλο bug, δεν αποκλείεται να γράφει ανεξέλεγκτα αρχεία στο temp, χωρίς να τα διαγράφει, με συνέπεια να γεμίζει ο δίσκος.

Τι κάνουμε όταν γεμίζει ο δίσκος λόγω των φακέλων temp

Το πρώτο βήμα είναι να αδειάσουμε τους φακέλους temp. Αυτό είναι καλό να μην το κάνουμε χειροκίνητα, αλλά να χρησιμοποιήσουμε είτε το Ccleaner – δείτε τον σχετικό μας οδηγό Καθαρισμός Windows – Τα Μυστικά του CCleaner.

γεμίζει ο δίσκος ανεξέλεγκτα - Οι πιθανοί ένοχοι 12a

Από εκεί και πέρα, το να απενεργοποιήσουμε τα προγράμματα που ξεκινούν αυτόματα με τα Windows και θα επιταχύνει τον υπολογιστή μας, και θα μας βοηθήσει να εντοπίσουμε ποιο πρόγραμμα έφταιγε για το ότι γεμίζει ο δίσκος.

Αν ακόμα και με την απενεργοποίηση των προγραμμάτων συνεχίζει και γεμίζει ο δίσκος με αρχεία στα temp, χωρίς κάποια προφανή αιτία, δεν αποκλείεται να έχουμε μολυνθεί από κάποιο Malware, που να μην το έπιασε το antivirus.

Σε αυτή την περίπτωση, ένας έλεγχος με κάποιο malware scanner θα μας δείξει τι συμβαίνει στο σύστημά μας, και αν βρει κάτι θα το καθαρίσει.

γεμίζει ο δίσκος ανεξέλεγκτα - Οι πιθανοί ένοχοι 12b

Κρυφή Μνήμη Διαδικτύου – Προσωρινά αρχεία Internet

Κάθε browser έχει ένα φάκελο που αποθηκεύει ορισμένα αρχεία από τις ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε, ώστε σε δεύτερη επίσκεψη να φορτώνει τα αρχεία αυτά από το δίσκο – αντί να τα ξανακατεβάζει – και η σελίδα να φορτώνει συνολικά ταχύτερα.

Βέβαια, υποτίθεται πως ο εκάστοτε browser έχει υπό έλεγχο το πόσο χώρο στο δίσκο πιάνουν αυτά τα αρχεία. Όμως έχει συμβεί – ειδικά σε browser όπως οι παλαιότερες εκδόσεις του Internet Explorer – να χάνεται ο έλεγχος και να γεμίζει ο δίσκος.

γεμίζει ο δίσκος ανεξέλεγκτα - Οι πιθανοί ένοχοι 12c

Βέβαια, το να γεμίζει ο δίσκος από τα προσωρινά αρχεία Internet είναι πιθανό να οφείλεται και σε κάποια μόλυνση που κολλήσαμε από το Internet, και κατοικοεδρεύει στο σχετικό φάκελο.

Τι κάνουμε όταν γεμίζει ο δίσκος λόγω των προσωρινών αρχείων Internet

Και σε αυτή την περίπτωση, ο Ccleaner θα μας βγάλει ασπροπρόσωπους. Για browser όπως οι Chrome και Firefox, θα πρέπει να τσεκάρουμε την “Κρυφή Μνήμη Διαδικτύου” στην καρτέλα “Εφαρμογές”.

γεμίζει ο δίσκος ανεξέλεγκτα - Οι πιθανοί ένοχοι 12d

Προσοχή! Η κρυφή μνήμη διαδικτύου είναι απαραίτητη για τη γρήγορη πλοήγησή μας στο Internet, μόνο αν για κάποιο λόγο είναι αιτία να γεμίζει ο δίσκος θα πρέπει να τη διαγράφουμε.

Βεβαίως, κάνουμε και έναν έλεγχο με κάποιο malware scanner, για παν ενδεχόμενο.

WinSxS

Ο φάκελος C:\Windows\WinSxS είναι ο πιo απαραίτητος φάκελος των Windows. Από τα Windows Vista και μετά χρησιμοποιείται για όλα τα βασικά αρχεία του λειτουργικού.

γεμίζει ο δίσκος ανεξέλεγκτα - Οι πιθανοί ένοχοι 13

Επιπλέον, μέσω του φακέλου WinSxS υλοποιείται η τεχνολογία Side-by-side, η οποία επιλύει προβλήματα με τα αρχεία DLL στα Windows, όπως διενέξεις, DLL που απουσιάζουν, διπλά DLL κλπ.

Ουσιαστικά τα Windows αποθηκεύουν στο φάκελο WinSxS πολλαπλές εκδόσεις των DLL, τις οποίες φορτώνονται όποτε είναι απαραίτητες. Σαν αποτέλεσμα, είναι ο μεγαλύτερος φάκελος μέσα στα Windows.

γεμίζει ο δίσκος ανεξέλεγκτα - Οι πιθανοί ένοχοι 14

Το πρόβλημα είναι πως όταν πχ εγκαθιστώνται νέα Windows Updates, προστίθενται τα αρχεία στο φάκελο WinSxS, όμως δεν αφαιρούνται τα αρχεία από τα παλαιότερα μέρη του λειτουργικού που ανανεώθηκαν.

Αυτό γίνεται σε περίπτωση που θέλουμε να απεγκαταστήσουμε κάποιο Windows Update, αν έχει βγει ελαττωματικό.

Τα ελαττωματικά updates, όμως, είναι μάλλον σπάνια, και καταλήγει να γεμίζει το WinSxS, και κατ' επέκταση ο δίσκος, με άχρηστες παλιές εκδόσεις τμημάτων του λειτουργικού.

Τι κάνουμε όταν γεμίζει ο δίσκος λόγω του WinSxS

Κατ' αρχάς, ποτέ και για κανένα λόγο δεν σβήνουμε το παραμικρό αρχείο χειροκίνητα μέσα από τον WinSxS. Αν δηλαδή μας ενδιαφέρει να διατηρήσουμε λειτουργικά τα Windows.

Ευτυχώς, η ίδια η Microsoft, στο εργαλείο “Εκκαθάριση δίσκου”, το οποίο είδαμε στον οδηγό Καθαρισμός δίσκου σε βάθος, μας έχει δώσει τη δυνατότητα να ξεφορτωθούμε τις παλιές εκδόσεις των μερών του λειτουργικού που έχουν ανανεωθεί.

γεμίζει ο δίσκος ανεξέλεγκτα - Οι πιθανοί ένοχοι 15

Στα Windows 7 η σχετική επιλογή είναι η “Εκκαθάριση Windows update”.

γεμίζει ο δίσκος ανεξέλεγκτα - Οι πιθανοί ένοχοι 16

Στα Windows 8 θα πρέπει πρώτα να επιλέξουμε την “Εκκαθάριση αρχείων συστήματος” για να εμφανίσει την αντίστοιχη επιλογή για την εκκαθάριση Windows update.

γεμίζει ο δίσκος ανεξέλεγκτα - Οι πιθανοί ένοχοι 17

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εκκαθάριση Windows update μπορεί να έχει πραγματικά δραματικά αποτελέσματα στο μέγεθος του WinSxS.

γεμίζει ο δίσκος ανεξέλεγκτα - Οι πιθανοί ένοχοι 18

Βέβαια, έχετε υπ' όψιν πως το WinSxS διογκώνεται και με την εγκατάσταση προγραμμάτων, οπότε αν έχετε πολλά προγράμματα στον υπολογιστή, η εκκαθάριση Windows Update θα έχει μικρότερα αποτελέσματα.

Τέλος, ορισμένα αρχεία στο WinSxS είναι “hard links” για άλλα αρχεία στο σύστημα, πχ στο System 32. Τα hard links σημαίνουν πως δύο ίδια αρχεία μπορούν να δείχνουν στον ίδιο χώρο στο δίσκο, και άρα να πιάνουν χώρο όσο ο μεμονωμένος τους όγκος του καθενός.

Ο Windows explorer δεν μπορεί να κάνει διάκριση ανάμεσα στα κανονικά αρχεία και τα hard links, έτσι αναφέρει τον όγκο και των δύο αρχείων αθροιστικά.

Έχετε κάποιον άλλο φάκελο από τον οποίο γεμίζει ο δίσκος?

Αν το δικό σας σύστημα το Treesize ή κάποιο άλλο αντίστοιχο πρόγραμμα εμφανίζει κάποιον φάκελο διαφορετικό από τους παραπάνω, το πιθανότερο είναι πως γεμίζει λόγω κάποιου συγκεκριμένου προγράμματος.

Η απενεργοποίηση των προγραμμάτων της εκκίνησης, η παρακολούθηση των προγραμμάτων που τρέχουμε χειροκίνητα, και ένας έλεγχος με έναν ή περισσότερους malware scanners στο 99% των περιπτώσεων θα λύσει το πρόβλημα.

Πάντως, αν χρειάζεστε περισσότερη βοήθεια σχετικά με το γιατί μπορεί να γεμίζει ο δίσκος, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps