Home » Hardware » Οδηγοί Αγοράς » DDR5 ή DDR4 Και Γιατί; Βρείτε Τις Ιδανικές Μνήμες Για Το PC
FEATURED DDR5 ή DDR4 Και Γιατί; Βρείτε Τις Ιδανικές Μνήμες Για Το PC 3AA

DDR5 ή DDR4 Και Γιατί; Βρείτε Τις Ιδανικές Μνήμες Για Το PC

DDR5 ή DDR4 εν έτει 2024; Το βασικότερο που θα χρειαστούμε για να απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση, είναι η διαφορά στην τιμή τους. Στον οδηγό θα δούμε εν τάχει όλες τις απαντήσεις και πότε αξίζει να αναβαθμίσουμε από DDR4 σε DDR5, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι κάναμε την πιο σωστή και πιο συμφέρουσα επένδυση για τον υπολογιστή μας.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

DDR5 vs DDR4

Όλες τις μνήμες RAM που περιγράφουμε στη συνέχεια, βρίσκονται μέσα στο BestPrice.

Όπως ήδη θα έχουμε παρατηρήσει πολλοί από εμάς, προσφέρει εδώ και καιρό αναρίθμητα καταστήματα, ώστε να βρούμε τα προϊόντα στη χαμηλότερη τιμή της ελληνικής αγοράς.

μνήμες DDR5 vs DDR4 2

Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε ότι η σύγκριση της DDR5 με την DDR4 δεν είναι το πραγματικό δίλημμα.

Και αυτό γιατί, ανάλογα με τη μητρική που έχουμε ή που θα πάρουμε, μπορούμε να βάλουμε είτε DDR5, είτε DDR4. Δεν υπάρχει μεταξύ τους συμβατότητα. Δεν μπορούμε να κουμπώσουμε DDR5 μνήμες σε μητρική με DDR4, ή αντίστροφα.

Featured Μνήμη RAM Πώς Να Την Προσθέσουμε Μόνοι Μας Στον Υπολογιστή
Μνήμη RAM: Πώς Να Την Προσθέσουμε Μόνοι Μας Στον Υπολογιστή

Αν ο υπολογιστής μας δεν έχει αρκετή μνήμη RAM για τη χρήση που κάνουμε, όλο το σύστημα θα σέρνεται. Ευτυχώς, όχι μόνο είναι ιδιαίτερα οικονομικό το να αγοράσουμε περισσότερη μνήμη RAM, αλλά είναι πλέον και μια εύκολη υπόθεση η εγκατάσταση της. Σε αυτό τον οδηγό θα δούμε πώς μπορούμε να προσθέσουμε μνήμη RAM μόνοι μας, χωρίς να χρειαστεί να πάμε σε κάποιον τεχνικό.

Οπότε, αν πάμε σε AMD επεξεργαστή, έχουμε δύο επιλογές σε socket AM4, ή AM5. Αν επιλέξουμε AM4, για τους λόγους που μπορεί κανείς να θέλει σήμερα AM4, τότε μπορούμε να βάλουμε μόνο DDR4. Αν πάμε στο νεότερο AM5, μπορούμε να κουμπώσουμε μόνο DDR5. Οπότε, πρακτικά κανένα δίλημμα εδώ.

Στο στρατόπεδο της Intel, τα πράγματα αλλάζουν. Το νεότερο socket της είναι το 1700. Αν φτιάχνουμε νέο υπολογιστή, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να πάμε σε παλιότερο Intel socket, το 1700 είναι πρακτικά μονόδρομος.

Όμως, στο 1700 υπάρχουν μητρικές που παίρνουν DDR4, και άλλες που παίρνουν DDR5. Το κρατάμε αυτό, γιατί θα μας χρειαστεί στη συνέχεια.

DDR5 τιμές – τότε και τώρα

Πάμε να δούμε λίγο πώς έχουν μεταβληθεί οι τιμές των DDR5 μνημών αυτά τα χρόνια. Βλέπουμε στο BestPrice διάφορα μοντέλα. Τα περισσότερα από αυτά έχουν προστεθεί πρόσφατα, αλλά αν ψάξουμε λίγο, θα βρούμε και μοντέλα που υπήρχαν πριν 2-3 χρόνια.

Ένα από αυτά είναι οι Kingston Fury Beast των 32GB, 2×16, με συχνότητα 6000Mhz και CL36. Που είναι μία καλή μέση συχνότητα για DDR5 μνήμες. Το 2022 η μέση τιμής τους ήταν στα 290 ευρώ περίπου.

μνήμες DDR5 vs DDR4

Υπήρξε σταθερή πτώση μέχρι τον Μάιο του 2023, όπου κόστιζαν 157 ευρώ κατά μέσο όρο. Και κάπου εκεί σταθεροποιήθηκε η τιμή μέχρι και σήμερα, με τον μέσο όρο σε 38 καταστήματα να είναι στα 154 ευρώ.

Υπόψη, δεν παίρνουμε την ελάχιστη τιμή, γιατί κάποιες φορές, κάποιο κατάστημα βάζει μία χαμηλή προσφορά. Ή ενδεχομένως να γίνει κάποιο λάθος με μια πολύ χαμηλή τιμή, που θα αλλοιώσει την πραγματική εικόνα που προσπαθούμε να μελετήσουμε. Η μέση τιμή είναι πιο αξιόπιστος δείκτης στην προκειμένη και μας δίνει καλύτερη εικόνα.

Βλέπουμε, λοιπόν, μεγάλη σταθερότητα στην τιμή τον τελευταίο χρόνο. Η τεχνολογία έχει επίσης ωριμάσει, έχουν διορθωθεί τυχόν προβλήματα που υπήρχαν στις πρώτες γενιές επεξεργαστών που υποστήριζε DDR5.

Οπότε για κάποιον που φτιάχνει νέο σύστημα, είπαμε ότι αν πάει σε AM5 δεν έχει άλλη επιλογή. Αλλά και σε LGA1700, το να επιλέξει υποστήριξη DDR5, είναι η λογικότερη επιλογή. Ή μήπως όχι;

DDR4 τιμές – τότε και τώρα

Για να το απαντήσουμε με βεβαιότητα, πρέπει να δούμε και τις τιμές στις DDR4 μνήμες.

Βλέπουμε ότι για 32GB DDR4 μνήμες, στα 3200Mhz με CL16, που ήταν ίσως η πιο συνηθισμένη συχνότητα για DDR4, η μέση τιμή τον Ιούνιο του 2021 ήταν στα 169 ευρώ. Για περίπου έναν χρόνο υπήρξε μία μικρή πτώση έως τα 140 ευρώ μέση τιμή, τον Απρίλιο του 2022.

Και από εκεί και μετά, τις πήρες ο κατήφορος. Σταθερή πτώση μέχρι και πέρσι τον Δεκέμβριο, με μέση τιμή τα 82 ευρώ. Και μέχρι και σήμερα, αυτή η τιμή έχει διατηρηθεί.

Ολόιδιο είναι το μοτίβο και για τα 16GB της ίδιας συχνότητας και CL. Όπου από τα 70 ευρώ τον Μάρτιο του 2022, έφτασαν να κοστίζουν 45 ευρώ κατά μέσο όρο.

Εν ολίγοις, με 45 ευρώ μπορούμε σήμερα να προσθέσουμε 16GB στο παλιό μας σύστημά, αν ψάχνουμε μια γρήγορη και οικονομική αναβάθμιση.

DDR4 vs DDR5 στο LGA1700

Ας επιστρέψουμε όμως στους επίδοξους αγοραστές νέου συστήματος Intel, οι οποίοι είναι και οι μόνοι που βρίσκονται σε δίλημμα.

Θα συγκρίνουμε benchmarks σε ένα σύστημα με 32GB DDR4 στα 3600Mhz με CL14, έναντι ενός συστήματος με 32GB DDR5 στα 7200Mhz και CL34. Κατά τα άλλα, ίδιος επεξεργαστής, κάρτα γραφικών, τα πάντα, εκτός βέβαια από μητρική.

Τα συγκεκριμένα benchmarks είναι του Blackbird PC Tech.

μνήμες DDR5 vs DDR4 2α

Όπως έχουμε δει και στο σχετικό μας βίντεο, η διαφορά σε όλα τα γνωστά benchmarks, όπως Cinebench, AIDA, 3D Mark, Geekbench, Blender, είναι αμελητέα. Με το ζόρι ένα 5% υπέρ του DDR5.

Στα παιχνίδια, το μοτίβο αλλάζει, με τη διαφορά να μεγαλώνει όσο μικραίνει η ανάλυση του παιχνιδιού, και το βάρος μετατοπίζεται από την κάρτα γραφικών στον επεξεργαστή.

Το φθηνότερο kit DDR5 7200 CL34 που θα βρούμε στην αγορά αυτή τη στιγμή κοστίζει 135 ευρώ. Το αντίστοιχο kit DDR4 3600 CL14 είναι ανύπαρκτο, οπότε θα πάω σε CL16, και το κόστος είναι στα 90 ευρώ.

Μιλάμε δηλαδή για σχεδόν 50 ευρώ διαφορά. Ωστόσο, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και το κόστος της μητρικής. Μία τυχαία μητρική B760 DDR4 έχει διαφορά από 20 ευρώ έως 50 ευρώ με την αντίστοιχη DDR5 μητρική.

Πάμε δηλαδή συνολικά σε μία διαφορά της τάξης των 70 έως 100 ευρώ για όλο το σύστημα. Αν πρόκειται για high-end build, όπου δεν υπάρχει ταβάνι στο budget, σαφώς, το να πάμε στην DDR5 λύση είναι προφανές.

Αν όμως μιλάμε για ένα μέσο ή low end Intel σύστημα – τονίζουμε ξανά ότι με περιορισμένο budget, αυτά τα 100 ευρώ ίσως θα ήταν πολύ πιο χρήσιμα σε καλύτερο επεξεργαστή. Ή καλύτερη κάρτα γραφικών. Οπότε ναι, ακόμα και το 2024, υπάρχουν λόγοι για να προτιμήσει κανείς DDR4 σε νέο σύστημα.

Εννοείται ότι οι χρήστες παλιών συστημάτων με DDR4 που θέλουν να αυξήσουν τη μνήμη RAM, αυτή είναι η ιδανική εποχή. Οι τιμές είναι χώμα.

Προτάσεις αγοράς DDR4

Τα καλύτερα σετάκια για DDR4 μνήμη είναι συνδυασμοί 3200/CL14 ή 3600/CL16. Ελάχιστα πιο οικονομικά θα βρούμε τα 3200/CL16 και 3600/CL18. Και εδώ που τα λέμε, μην περιμένουμε να δούμε τρελές διαφορές με τα πιο σφιχτά timings.

Με αυτά τα δεδομένα, οι Ripjaws V 3600/CL18 στα 40€ μοιάζουν η πιο οικονομική επιλογή. Αν προτιμάμε για κάποιο λόγο RGB φωτισμό, τότε TeamGroup Delta στα 45 ευρώ. Αντίστοιχα, στα 70 ευρώ βρίσκουμε σετάκια των 32GB.

Προτάσεις αγοράς DDR5

Όσον αφορά τις DDR5 μνήμες, το sweet spot αυτή τη στιγμή θεωρούμε είναι στα 6000/CL30, και σαφώς όσο ανεβαίνουμε συχνότητα, τόσο ανεβαίνει και η τιμή.

Με αυτό το σκεπτικό, ξεκινάμε από τα 110 ευρώ για 32GB, και μπορούμε να φτάσουμε αρκετά ψηλά, πάνω από τα 200 ευρώ, αν θέλουμε το ταχύτερο kit για να πάρουμε και το παραμικρό FPS.

Χρειάζεστε βοήθεια για την αγορά μνήμης RAM;

Αυτές ήταν οι επιλογές αγοράς για μνήμη RAM στις μέρες μας. Για να βρείτε το κατάστημα με τη χαμηλότερη τιμή, και άμεση διαθεσιμότητα στην αγορά μνήμης RAM, μπορείτε να επισκεφτείτε το BestPrice.

Αν οποιοδήποτε μέρος του οδηγού δεν σας είναι κατανοητό, ή αν θέλετε βοήθεια για την αγορά μνήμης RAM στον δικό σας υπολογιστή, μπορείτε να μας γράψετε στις Ερωτήσεις.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#336 - Εξοικονόμηση Ενέργειας Και Ανίχνευση Wi-Fi Στο Android, Επαναφορά Services.msc Στα Windows 11
QuickSteps
GamingSteps#20240720 - Mod Επαναφέρει Τη Φήμη Στο The Witcher 3, Overwatch 2 Juno, FTC Για Xbox Game Pass
GamingSteps