Home » Hardware » Raspberry Pi » Raspberry Pi - Τι Είναι και Γιατί θα Θέλατε Ένα

Raspberry Pi – Τι Είναι και Γιατί θα Θέλατε Ένα

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Το Raspberry Pi είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2008, και έχει εξελιχθεί σε φαινόμενο. Με αφορμή την κυκλοφορία του Raspberry Pi 3 το Φεβρουάριο του 2016, κάνουμε μια ανασκόπηση στο τι είναι το ιδιαίτερο αυτό σύστημα, ποιες είναι οι δυνατότητές του, και γιατί αξίζει να αγοράσουμε ένα.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι είναι το Raspberry Pi

To Raspberry Pi είναι ένας πλήρης υπολογιστής με μέγεθος πιστωτικής κάρτας.

Raspberry Pi - Τι Είναι και Γιατί θα Θέλατε Ένα 01

Παρά τον ελάχιστον όγκο του, το Raspberry Pi στη μεγαλύτερή του έκδοση διαθέτει τετραπύρηνο επεξεργαστή 1200MHz, διπύρηνη κάρτα γραφικών, 1GB RAM, τέσσερις θύρες USB, έξοδο HDMI, τροφοδοτείται μέσω Micro USB, και 40 pins γενικής χρήσης για σύνδεση με άλλα ηλεκτρονικά και περιφερειακά.

Η έκδοση Raspberry Pi 3 με τις παραπάνω προδιαγραφές κοστίζει γύρω στα 53 ευρώ στην Ελλάδα, ενώ μπορούμε να το αγοράσουμε και σαν μέρος ενός πλήρους Starter kit, με όσα χρειάζονται για να το αξιοποιήσουμε.

Raspberry Pi - Τι Είναι και Γιατί θα Θέλατε Ένα 02

Πάντως, μέχρι και το Σάββατο 21 Μαΐου 2016, θα βρούμε το σκέτο Raspberry Pi 3 σε προσφορά στα 41,90 ευρώ, αν και θα πρέπει να αγοράσουμε ξεχωριστά φορτιστή και κάρτα SD.

Raspberry Pi - Τι Είναι και Γιατί θα Θέλατε Ένα 03

Πώς ξεκίνησε το Raspberry Pi

To 2006, στο πανεπιστήμιο του Cambridge, μια ομάδα εργαζομένων στο τμήμα Computer Laboratory ανησυχούσε για το μειωμένο ενδιαφέρον των φοιτητών στην πληροφορική, καθώς και τις περιορισμένες γνώσεις τους.

Η ομάδα αυτή, που περιλάμβανε μεταξύ άλλων τους Eben Upton, Rob Mullins, Jack Lang, και Alan Mycroft, σκέφτηκε πως η λύση θα ήταν ένας εξαιρετικά μικρός και προσιτός υπολογιστής.

Με ένα τέτοιο οικονομικό σύστημα, θα ήταν δυνατόν να διδάσκεται πρακτικά η πληροφορική στα σχολεία, και να έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους μαθητές.

Raspberry Pi - Τι Είναι και Γιατί θα Θέλατε Ένα 02

Ενώ η ομάδα σχεδίασε αρκετά αρχικά πρωτότυπα του Raspberry Pi, πρέπει να αναλογιστούμε πως το 2006 υπήρχαν σημαντικοί περιορισμοί, λόγω του υψηλού κόστους και χαμηλής ισχύος των επεξεργαστών για mobile συσκευές.

Σταδιακά, όμως, με την κυκλοφορία του πρώτου iPhone το 2007 και την μετέπειτα επέλαση των smartphones, το κόστος της τεχνολογίας άρχισε να μειώνεται αρκετά για να γίνει βιώσιμη η υλοποίηση του Raspberry Pi.

Το 2008, με τη συνεργασία των Pete Lomas και David Braben δημιουργήθηκε το φιλανθρωπικό ίδρυμα Raspberry Pi Foundation. Τρία χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε το πρώτο Raspberry Pi, με τα Model A, Model A+ και Model Β.

Raspberry Pi - Τι Είναι και Γιατί θα Θέλατε Ένα 03

Τα μοντέλα αυτά διέθεταν επεξεργαστή ΑRMv6k στα 700 MHz, 256MB RAM, κάρτα γραφικών Broadcom VideoCore IV, και κατανάλωση από 1 έως 3.5 watt, ενώ η αποθήκευση των δεδομένων γινόταν σε κάρτες SD, SDHC και MicroSD.

Μόνο to Raspberry Pi Model B, μέσα σε δύο χρόνια από όταν βγήκε στη μαζική παραγωγή, πούλησε πάνω από δύο εκατομμύρια κομμάτια.

Raspberry Pi - Τι Είναι και Γιατί θα Θέλατε Ένα 04

Στη συνέχεια κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις Model B rev 2 και Model B+ με 512MB RAM. Τον Οκτώβριο του 2014, οι συνολικές πωλήσεις προσέγγιζαν τα 4 εκατομμύρια.

Tο Φεβρουάριο του 2015 κυκλοφόρησε το Raspberry Pi Generation 2 Model B, ανέβασε τη RAM στο 1GB και εξαπλασίασε την ταχύτητα του επεξεργαστή, με τον τετραπύρηνο Cortex-A7 (ARMv7), ενώ έχει διπύρηνη κάρτα γραφικών Broadcom VideoCoreIV.

Το Νοέμβριο του 2015 κυκλοφόρησε το Raspberry Pi Zero, μία έκδοση με το μισό μέγεθος από το Raspberry Pi, 512MB RAM, και επεξεργαστή ARM1176JZF-S στα 1000MHz.

Raspberry Pi - Τι Είναι και Γιατί θα Θέλατε Ένα 04

Το Raspberry Pi Generation 3 Model B κυκλοφόρησε το Φεβρουάριο του 2016. Έρχεται εξοπλισμένο με ακόμα ταχύτερο επεξεργαστή ARM Cortex-A53 στα 1200MHz, 1GB RAM και κάρτα γραφικών Broadcom VideoCore IV χρονισμένη στα 250MHz, συχνότητα υψηλότερη από κάθε προηγούμενη γενιά.

Τι μπορούμε να κάνουμε με το Raspberry Pi

Ενώ είναι εντυπωσιακό πώς αυτή η υπολογιστική ισχύς συγκεντρώνεται σε τόσο λίγο χώρο και με τόσο χαμηλό κόστος – σημαντικά χαμηλότερο από ενός smartphone – το ερώτημα είναι το τι μπορούμε να κάνουμε με το Raspberry Pi.

Όπως αποδεικνύεται, με μεράκι και φαντασία οι εφαρμογές του Raspberry Pi είναι πρακτικά απεριόριστες.

Απλές εφαρμογές του Raspberry Pi

Κατ' αρχάς, συνδέοντάς το σε μια οθόνη και προσθέτοντας πληκτρολόγιο και ποντίκι, έχουμε έναν πλήρη υπολογιστή, ο οποίος υποστηρίζει συγκεκριμένες διανομές Linux.

Raspberry Pi - Τι Είναι και Γιατί θα Θέλατε Ένα 05

Αυτή τη στιγμή, οι διανομές που υποστηρίζονται στην τελευταία έκδοση του Raspberry Pi είναι οι εξής:

Μία από τις πιο πρακτικές εφαρμογές του Raspberry Pi είναι ως ένα Media Center PC για να παίζουμε ταινίες στην τηλεόρασή μας, χάρη στο OSMC που είναι βασισμένο στο Kodi (πρώην XBMC).

Raspberry Pi - Τι Είναι και Γιατί θα Θέλατε Ένα 06

Αν είμαστε λάτρεις του Minecraft, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Raspberry Pi αποκλειστικά για αυτό, με την ειδική έκδοση Minecraft Pi edition.

Raspberry Pi - Τι Είναι και Γιατί θα Θέλατε Ένα 07

Όσοι ενδιαφερόμαστε για το retro gaming, μπορούμε να φορτώσουμε emulators και να έχουμε ένα μηχάνημα με αμέτρητα παιχνίδια του NES, SNES, Megadrive, ή ακόμα και Arcade…

Raspberry Pi - Τι Είναι και Γιατί θα Θέλατε Ένα 08

Αν πιάνουν τα χέρια μας, μάλιστα, μπορούμε να κατασκευάσουμε μια ειδική θήκη που να παραπέμπει στο emulated σύστημα. Στη δημιουργία τέτοιον θηκών θα βοηθούσε εξαιρετικά ένας 3D εκτυπωτής.

Raspberry Pi - Τι Είναι και Γιατί θα Θέλατε Ένα 4-2 02

Συνδέοντας έναν εξωτερικό δίσκο πάνω, μπορούμε να μετατρέψουμε το Raspberry Pi σε ένα αποκλειστικό σύστημα για κατέβασμα Torrent όλο το 24ωρο, χωρίς να σπαταλάμε τους πόρους του υπολογιστή μας. Το Raspberry Pi έχει κατανάλωση μόλις 4W, οπότε μπορούμε να το έχουμε ανοιχτό νυχθημερόν.

Raspberry Pi - Τι Είναι και Γιατί θα Θέλατε Ένα 8a

Μπορούμε επίσης, με τον εξωτερικό δίσκο, να στήσουμε ένα προσωπικό Cloud service, ώστε να μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα αρχεία μας μέσω Internet από οπουδήποτε στον κόσμο, και να μην χρειαζόμαστε υπηρεσίες όπως το Dropbox ή το Google Drive.

Raspberry Pi - Τι Είναι και Γιατί θα Θέλατε Ένα 09

Είναι επίσης απόλυτα εφικτό να στήσουμε έναν οικιακό Web Server, για να μπορέσουμε να ανεβάσουμε ιστοσελίδες μέσα από το δικό μας Hosting – πιο πολύ σαν πείραμα, βέβαια, όχι για ένα κανονικό site.

Προχωρημένες εφαρμογές του Raspberry Pi

Τα παραπάνω μπορεί να τα κάνει ο καθένας μας με ένα Raspberry Pi.

Με τα κατάλληλα πρόσθετα εξαρτήματα, όμως, το Raspberry Pi μπορεί να είναι η βάση για μια μικρογραφία καμπίνας ηλεκτρονικών παιχνιδιών…

Raspberry Pi - Τι Είναι και Γιατί θα Θέλατε Ένα 10

…για μια κανονική καμπίνα, ενσωματωμένη σε τραπέζι…

Raspberry Pi - Τι Είναι και Γιατί θα Θέλατε Ένα 11

…να χρησιμοποιηθεί σαν ο “εγκέφαλος” σε συστήματα οικιακού αυτοματισμού, και μάλιστα με φωνητικές εντολές μέσω ενός iPhone…

Raspberry Pi - Τι Είναι και Γιατί θα Θέλατε Ένα 12

…σαν χρονόμετρο για φωτογραφίες time-lapse…

Raspberry Pi - Τι Είναι και Γιατί θα Θέλατε Ένα 13

…μέχρι και για τη δημιουργία ρομπότ.

Raspberry Pi - Τι Είναι και Γιατί θα Θέλατε Ένα 14

Συνεχίζεται: Πώς να εγκαταστήσουμε το Raspberry Pi με το NOOBS

Το να εγκαταστήσουμε ένα λειτουργικό στο Raspberry Pi γίνεται ιδιαίτερα εύκολο μέσα από το λογισμικό New Out Of Box Software (NOOBS). Στον επόμενο οδηγό θα δούμε ακριβώς τον εξοπλισμό που χρειαζόμαστε και τη διαδικασία για να στήσουμε το πρώτο μας Raspberry Pi.

Μείνετε συντονισμένοι!

Έχετε ήδη Raspberry Pi? Πώς το χρησιμοποιείτε?

Αν έχετε αγοράσει το δικό σας Raspberry Pi, ή αν σκοπεύετε να αγοράσετε ένα, τώρα που είναι και σε προσφορά, γράψτε μας στα σχόλια για τις εφαρμογές που σας ενδιαφέρουν.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps