Home » Software » Δωρεάν Εφαρμογές » Sandboxie: Ασφαλής Εγκατάσταση Προγραμμάτων

Sandboxie: Ασφαλής Εγκατάσταση Προγραμμάτων

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Όσο προσεκτικοί κι αν είμαστε με το κατέβασμα και την εγκατάσταση προγραμμάτων, υπάρχουν περιπτώσεις που θέλουμε να περάσουμε κάποιο “ύποπτο” πρόγραμμα, έστω δοκιμαστικά. Με το δωρεάν πρόγραμμα Sandboxie είναι η δυνατή η ασφαλής εγκατάσταση και εκτέλεση προγραμμάτων, χωρίς ρίσκο για το σύστημά μας.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι είναι το sandbox στον υπολογιστή

To sandbox, σαν όρος, είναι μια διαδικασία που απομονώνει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ή μία διεργασία από το υπόλοιπο σύστημα.

Έτσι, αν το πρόγραμμα προσπαθήσει να επηρεάσει κακόβουλα το λειτουργικό σύστημα ή άλλα προγράμματα, εμποδίζεται από το sandbox.

Sandbox διαθέτουν όλοι οι μεγάλοι browsers, ώστε αν πλοηγηθούμε σε μια σελίδα με Malware, να περιοριστούν και να μην μολύνουν το υπόλοιπο σύστημα.

Ασφαλής Εγκατάσταση Προγραμμάτων με το Sandboxie 01

Βέβαια, με τα κατάλληλα κενά ασφαλείας, το sandbox μπορεί να παραβιαστεί. Χωρίς αυτό, όμως, η πλοήγηση στο Internet θα ήταν ένα ασύγκριτα πιο επικίνδυνη.

Sandboxie: Ένα sandbox για τον υπολογιστή μας

Ενώ οι browsers έχουν ενσωματωμένο σandbox, τα Windows σαν λειτουργικό δεν έχουν καμία αντίστοιχη δικλείδα ασφαλείας.

Εδώ λοιπόν έρχεται το Sandboxie, μέσα από το οποίο μπορεί να γίνει ασφαλής εγκατάσταση προγραμμάτων, σε απομόνωση από το υπόλοιπο λειτουργικό.

Ασφαλής Εγκατάσταση Προγραμμάτων με το Sandboxie 02

Κατέβασμα και εγκατάσταση Sandboxie

Για να κατεβάσουμε το Sandboxie αρκεί να μπούμε στη σελίδα
http://www.sandboxie.com/index.php?DownloadSandboxie

Ασφαλής Εγκατάσταση Προγραμμάτων με το Sandboxie 03

Πριν ξεκινήσουμε την εγκατάσταση επιλέγουμε τα Ελληνικά.

Ασφαλής Εγκατάσταση Προγραμμάτων με το Sandboxie 04

Η εγκατάσταση σε γενικές γραμμές δεν έχει καμία ιδιαίτερη δυσκολία.

Σε ένα σημείο μόνο, στο σύστημα ελέγχου Sandboxie, δεχόμαστε μια προειδοποίηση πως ίσως χρειάζεται να απενεργοποιήσουμε προσωρινά το antivirus.

Ασφαλής Εγκατάσταση Προγραμμάτων με το Sandboxie 05

Στο σύστημα της δοκιμής δεν χρειάστηκε, αλλά αν χρειαστεί με το δικό σας antivirus, το Sandboxie είναι μία από τις σπάνιες εξαιρέσεις που αυτή η κίνηση είναι ασφαλής.

Στην πρώτη εκκίνηση του λειτουργικού, το Sandboxie θα ζητήσει την άδεια για να εφαρμόσει ρυθμίσεις για τη συμβατότητα με συγκεκριμένες εφαρμογές. Πατάμε ΟΚ.

Ασφαλής Εγκατάσταση Προγραμμάτων με το Sandboxie 06

Ασφαλής πλοήγηση με το Sandboxie

Ο πιο γρήγορος τρόπος να αξιοποιήσουμε το Sandboxie είναι με το εικονίδιο “Sandboxed Web Browser” που εμφανίστηκε με την εγκατάσταση στην επιφάνεια εργασίας.

Ασφαλής Εγκατάσταση Προγραμμάτων με το Sandboxie 07

Επιλέγοντάς το, θα ξεκινήσει ο προεπιλεγμένος browser του συστήματος μέσα σε sandbox.

Ασφαλής Εγκατάσταση Προγραμμάτων με το Sandboxie 08

Τα προγράμματα που τρέχουν μέσω του Sandboxie ξεχωρίζουν καθώς όταν περάσουμε το ποντίκι πάνω από τον τίτλο του παραθύρου, εμφανίζεται ένα έντονο κίτρινο περίγραμμα σε όλο το παράθυρο.

Ασφαλές κατέβασμα προγραμμάτων με το Sandboxie

Έχοντας ανοίξει τον browser μέσω του sandbox μπορούμε να κατεβάσουμε την “ύποπτη” εφαρμογή, όπως για παράδειγμα το γνωστό πρόγραμμα-απάτη PC Cleaner Pro.

Ασφαλής Εγκατάσταση Προγραμμάτων με το Sandboxie 09

Όταν κατεβάζουμε κάποιο αρχείο μέσω του Sandboxie, μας ρωτάει αν θέλουμε να κάνουμε” επαναφορά”, δηλαδή το αρχείο να είναι διαθέσιμο και εκτός sandbox.

Ασφαλής Εγκατάσταση Προγραμμάτων με το Sandboxie 10

Καλό είναι να τσεκάρουμε το να “Να μην εμφανιστεί ξανά η ερώτηση…”, ώστε να μην βγαίνει αυτό το παράθυρο μέχρι να κλείσουμε όλα τα προγράμματα του sandbox.

Με αυτόν τον τρόπο, το αρχείο που κατεβάσαμε δεν θα φαίνεται καν στις λήψεις, ή όπου αλλού κατεβάζουμε τα αρχεία μας συνήθως.

Ασφαλής Εγκατάσταση Προγραμμάτων με το Sandboxie 11

Ξεκινώντας την εγκατάσταση, όπως βλέπουμε και η ίδια η εγκατάσταση βρίσκεται εντός του sandbox, όπως δείχνει το κίτρινο πλαίσιο…

Ασφαλής Εγκατάσταση Προγραμμάτων με το Sandboxie 12

…και το ίδιο ισχύει φυσικά και για το τελικό πρόγραμμα.

Ασφαλής Εγκατάσταση Προγραμμάτων με το Sandboxie 13

Καμιά φορά, βέβαια, μπορεί κάποια υπηρεσία που θέλει να εφαρμόσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα να μην μπορεί να εφαρμοστεί μέσα από το Sandboxie, επειδή έχει να κάνει με το λειτουργικό σύστημα.

Σε αυτή την περίπτωση, θα λάβουμε ένα μήνυμα όπως το παρακάτω.

Ασφαλής Εγκατάσταση Προγραμμάτων με το Sandboxie 14

Μάλιστα, συχνά ένα τέτοιο μήνυμα είναι ένδειξη πως κάτι δεν πάει καλά με το πρόγραμμα, πως πάει να διαχειριστεί το λειτουργικό σύστημα με τρόπο που δεν θα θέλαμε.

Ασφαλής εγκατάσταση προγραμμάτων με το Sandboxie

Για να εγκαταστήσουμε προγράμματα που έχουμε ήδη κατεβάσει με κάποια άλλη μέθοδο, πχ μέσω torrent, μπορούμε να κάνουμε δεξί κλικ στο sandbox, και από την “Εκτέλεση Sandboxed” να επιλέξουμε “Εκτέλεση Windows Explorer”.

Ασφαλής Εγκατάσταση Προγραμμάτων με το Sandboxie 15

Αυτό θα ανοίξει μια sandboxed έκδοση του Windows Explorer, μέσω της οποίας μπορούμε να πλοηγηθούμε σε οποιοδήποτε φάκελο και να ξεκινήσουμε την εγκατάσταση οποιουδήποτε προγράμματος.

Ασφαλής Εγκατάσταση Προγραμμάτων με το Sandboxie 16

Εκτέλεση εγκατεστημένων προγραμμάτων σε sandbox

Είτε εγκαταστήσαμε ένα πρόγραμμα μέσω του Sandboxie, είτε θέλουμε το είχαμε εγκατεστημένο ανεξάρτητα και θέλουμε να το τρέξουμε, η επιλογή “Εκτέλεση Από Μενού Έναρξη θα μας δώσει αυτή τη δυνατότητα.

Ασφαλής Εγκατάσταση Προγραμμάτων με το Sandboxie 17

Θα εμφανιστεί ένα ξεχωριστό μενού, και στην επιλογή “Προγράμματα” θα βρούμε ό,τι έχουμε εγκατεστημένο στον υπολογιστή μας.

Ασφαλής Εγκατάσταση Προγραμμάτων με το Sandboxie 18

Μπορούμε να τρέξουμε και την αριθμομηχανή σε sandbox, αν το θέλουμε πραγματικά.

Ασφαλής Εγκατάσταση Προγραμμάτων με το Sandboxie 19

Δημιουργία διαφορετικών sandbox

Από την επιλογή “Sandbox -> Δημιουργήστε ένα νέο sandbox” μπορούμε να φτιάξουμε επιπλέον sandboxes, ανεξάρτητα μεταξύ τους, στα οποία να έχουμε ομαδοποιημένα συναφή προγράμματα.

Ασφαλής Εγκατάσταση Προγραμμάτων με το Sandboxie 20

Εφόσον όμως έχουμε τη δωρεάν έκδοση, δεν θα μπορέσουμε να τρέξουμε προγράμματα από διαφορετικά sandboxes ταυτόχρονα, μόνο από το ίδιο sandbox.

Διαγραφή περιεχομένων sandbox

Μια μεγάλη ευκολία του Sandboxie είναι πως δεν χρειάζεται να κάνουμε απεγκατάσταση ενός προγράμματος που δοκιμάσαμε.

Μπορούμε απλά να διαγράψουμε τα περιεχόμενα του sandbox, και θα είναι σαν να μην το εγκαταστήσαμε ποτέ.

Ασφαλής Εγκατάσταση Προγραμμάτων με το Sandboxie 21

Κατά τη διαγραφή, το Sandboxie θα μας δείξει πόσα αρχεία και φάκελοι θα διαγραφούν, καθώς επίσης θα μας δώσει τη δυνατότητα να αποθηκεύσουμε αρχεία που κατεβάσαμε εντός του sandbox, αν το επιθυμούμε.

Ασφαλής Εγκατάσταση Προγραμμάτων με το Sandboxie 22

Επιπλέον δυνατότητες του Sandboxie

Εκτός από τον έλεγχο ύποπτων εφαρμογών, το Sandboxie έχει και άλλες χρήσεις.

Για παράδειγμα, μπορούμε με αυτό πρακτικά να τρέξουμε δύο φορές εφαρμογές που υπό κανονικές συνθήκες θα το απαγόρευαν αυτό – μία έκδοση κανονικά στο σύστημα και μία έκδοση μέσω του Sandboxie.

Αυτό μπορεί να φανεί χρήσιμο σε παιχνίδια, τα οποία κανονικά θα έβγαζαν ένα μήνυμα πως μόνο ένα instance του παιχνιδιού μπορεί να τρέξει ανά πάσα στιγμή.

Ασφαλής Εγκατάσταση Προγραμμάτων με το Sandboxie 23

Μάλιστα, με τη χρήση διαφορετικών χειριστηρίων, μπορούν δύο παίχτες να παίζουν ταυτόχρονα το ίδιο παιχνίδι στον ίδιο υπολογιστή.

Ασφαλής Εγκατάσταση Προγραμμάτων με το Sandboxie 24

Επίσης, θεωρητικά μπορούμε να τρέξουμε προγράμματα που έχουν trial 30 ημερών απεριόριστα με το Sandboxie. Όταν λήξει η trial, αρκεί να διαγράψουμε το περιεχόμενο του sandbox, και να εγκαταστήσουμε ξανά το πρόγραμμα, σαν να ήταν πρώτη φορά.

Περιορισμοί του δωρεάν Sandboxie

Εκτός από τον περιορισμό του να τρέχουμε προγράμματα ένα μόνο sandbox ανά πάσα στιγμή, η δωρεάν έκδοση του Sandboxie έχει και ορισμένους άλλους περιορισμούς.

Μετά τις πρώτες 30 ημέρες, θα μας βγάζει ένα μήνυμα που θα μας γκρινιάζει να το αγοράσουμε.

Ασφαλής Εγκατάσταση Προγραμμάτων με το Sandboxie 25

Αν στις 30 αυτές ημέρες βρήκατε βολικό το Sandboxie, μπορείτε να ανανεώσετε την άδεια για ένα χρόνο με 20,95 δολάρια (+ΦΠΑ για τις χώρες της ΕΕ) ή να αγοράσετε άδειες εφόρου ζωής, για έναν ή περισσότερους υπολογιστές.

Ασφαλής Εγκατάσταση Προγραμμάτων με το Sandboxie 26

Είναι απόλυτα ασφαλές το Sandboxie από malware?

Ο χαρακτηρισμός “απόλυτα ασφαλής” είναι δύσκολο να αποδοθεί σε οτιδήποτε σχετικό με τους υπολογιστές. Κάθε πρόγραμμα έχει κενά ασφαλείας τα οποία μπορούν εν δυνάμει να αξιοποιηθούν για μια κακόβουλη επίθεση.

Ασφαλής Εγκατάσταση Προγραμμάτων με το Sandboxie 27

Όμως, αυτό προϋποθέτει κάποιο malware να έχει προγραμματιστεί ειδικά ώστε να αναγνωρίζει το Sandboxie και να αξιοποιεί κάποιο συγκεκριμένο κενό ασφαλείας του Sandboxie για να περάσει στο σύστημα. Οι πιθανότητες αυτές είναι εξαιρετικά χαμηλές.

Επίσης, το Sandboxie είναι ένας πιο βολικός τρόπος δοκιμής λογισμικού από ότι πχ μια virtual machine, χωρίς να επιβαρύνει το σύστημα, και αναγνωρίζοντας τα υπόλοιπα εγκατεστημένα προγράμματα.

Πάντως, το Sandboxie δεν πρόκειται να μας προστατεύσει αν το βασικό μας σύστημα έχει κάποιο Malware τύπου Keylogger.

Πώς σας φάνηκε το Sandboxie?

Αν δοκιμάσατε το Sandboxie, είτε σας φάνηκε βολικό είτε είχατε προβλήματα με αυτό σε συγκεκριμένες εφαρμογές, γράψτε μας στα σχόλια, για να βοηθήσετε και άλλους χρήστες με την επιλογή τους.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps