Home » Hardware » Σκληρός Δίσκος » Δυναμικός Δίσκος - Μετατροπή σε Βασικό με Ασφάλεια

Δυναμικός Δίσκος – Μετατροπή σε Βασικό με Ασφάλεια

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Συμβαίνει καμιά φορά, ένας χρήστης να πειραματίζεται στη διαχείριση δίσκων, και από λάθος να μετατρέψει ένα δίσκο σε δυναμικό. Μέσα από τα Windows δεν υπάρχει μέθοδος να μετατραπεί δυναμικός δίσκος ξανά σε βασικό χωρίς Format. Όμως, με ένα δωρεάν εργαλείο, μπορεί η μετατροπή δυναμικού δίσκου να γίνει με ασφάλεια.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Αρχικά στον οδηγό θα δείξουμε πώς γίνεται να μετατραπεί ο δυναμικός δίσκος σε βασικό χωρίς format, και στη συνέχεια θα δούμε τι είναι ο δυναμικός δίσκος, σε τι χρησιμεύει, ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματά του.

Μετατροπή δυναμικού δίσκου σε βασικό χωρίς Format

Για να μετατραπεί ο δυναμικός δίσκος ξανά σε βασικό, εφόσον δεν υποστηρίζεται από τα Windows, θα χρησιμοποιήσουμε το δωρεάν Partition Master της EaseUS.

Δυναμικός Δίσκος - Μετατροπή  δυναμικού δίσκου σε βασικό με ασφάλεια 01

Κατά την εγκατάσταση θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί το πρόγραμμα θα προσπαθήσει να εγκαταστήσει και τρίτο software – όπως κάνουν πολλά δωρεάν προγράμματα.

Στην εγκατάσταση του παραδείγματος χρειάστηκε να ξε-τσεκάρουμε την εγκατάσταση για το Easeud Todo Backup Free…

Δυναμικός Δίσκος - Μετατροπή  δυναμικού δίσκου σε βασικό με ασφάλεια 02

…και ομοίως να αποφύγουμε την εγκατάσταση του Tuneup Utilities, πηγαίνοντας στο custom installation και ξε-τσεκάροντας το αντίστοιχο κουτάκι.

Δυναμικός Δίσκος - Μετατροπή  δυναμικού δίσκου σε βασικό με ασφάλεια 03

Πάντοτε είναι απαραίτητο να είμαστε προσεκτικοί όταν εγκαθιστούμε δωρεάν προγράμματα. Γιατί, όπως λένε, όταν ένα προϊόν είναι δωρεάν, εμείς είμαστε το πραγματικό προϊόν…

Πλήρες Backup

Μπορεί η διαδικασία μέσω του EaseUS να είναι θεωρητικά ασφαλής, καλό είναι όμως να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση που οτιδήποτε πάει στραβά.

Φροντίζουμε λοιπόν να έχουμε ένα πλήρες backup των απαραίτητων αρχείων που περιέχει ο δυναμικός δίσκος, είτε σε κάποιο δεύτερο δίσκο στον υπολογιστή ή, ακόμα καλύτερα, σε κάποιον εξωτερικό δίσκο.

Δυναμικός Δίσκος - Μετατροπή  δυναμικού δίσκου σε βασικό με ασφάλεια 04

Μετατρέποντας τον δυναμικό δίσκο σε βασικό

Ανοίγουμε το EaseUS Partition Master Free…

Δυναμικός Δίσκος - Μετατροπή  δυναμικού δίσκου σε βασικό με ασφάλεια 05

…επιλέγουμε τον δυναμικό σκληρό δίσκο – είναι σημαντικό να έχουμε επιλέξει τον ίδιο τον δίσκο, και όχι κάποιο από τα partitions που περιέχει…

Δυναμικός Δίσκος - Μετατροπή  δυναμικού δίσκου σε βασικό με ασφάλεια 06

…και από το μενού της εφαρμογής, στην επιλογή Disk, επιλέγουμε “Convert to basic disk”.

Δυναμικός Δίσκος - Μετατροπή  δυναμικού δίσκου σε βασικό με ασφάλεια 07

Αρχικά το πρόγραμμα θα τρέξει έναν έλεγχο του συστήματος αρχείων.

Δυναμικός Δίσκος - Μετατροπή  δυναμικού δίσκου σε βασικό με ασφάλεια 08

Εφόσον όλα πάνε καλά, θα μας βγάλει το παρακάτω μήνυμα.

Δυναμικός Δίσκος - Μετατροπή  δυναμικού δίσκου σε βασικό με ασφάλεια 09

Το κλείνουμε με “ΟΚ” και κάνουμε κλικ στο “Apply”.

Δυναμικός Δίσκος - Μετατροπή  δυναμικού δίσκου σε βασικό με ασφάλεια 10

Όπως μας ενημερώνει το πρόγραμμα, για τη λειτουργία που θέλουμε, θα χρειαστεί επανεκκίνηση του υπολογιστή. Πατώντας το Yes, η επανεκκίνηση θα γίνει αυτόματα.

Δυναμικός Δίσκος - Μετατροπή  δυναμικού δίσκου σε βασικό με ασφάλεια 11

Στην επόμενη εκκίνηση, το EaseUS θα μας δώσει τη δυνατότητα αν θέλουμε να ακυρώσουμε τη διαδικασία, πατώντας οποιοδήποτε πλήκτρο.

Δυναμικός Δίσκος - Μετατροπή  δυναμικού δίσκου σε βασικό με ασφάλεια 12

Εφόσον η διαδικασία συνεχίσει, θα ολοκληρωθεί μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα. Όμως, μέχρι να γίνει η αυτόματη επανεκκίνηση υπάρχει περίπτωση να περάσει αρκετή ώρα, περισσότερη από 2 λεπτά.

Δυναμικός Δίσκος - Μετατροπή  δυναμικού δίσκου σε βασικό με ασφάλεια 13

Οπότε μην ανησυχήσετε, αφήστε το πρόγραμμα να κάνει μόνο του επανεκκίνηση.

Στην επόμενη εκκίνηση το EaseUS κάνει έναν έλεγχο αν ολοκληρώθηκε σωστά τη διαδικασία, και κάνει ξανά αυτόματη επανεκκίνηση, αυτή τη φορά πιο γρήγορα.

Δυναμικός Δίσκος - Μετατροπή  δυναμικού δίσκου σε βασικό με ασφάλεια 14

Τώρα πλέον, εφόσον όλα πήγαν καλά, θα μπούμε κανονικά στα Windows. Μια επίσκεψη στη διαχείριση δίσκων επιβεβαιώνει πως ο δυναμικός δίσκος έχει μετατραπεί ξανά σε βασικό.

Δυναμικός Δίσκος - Μετατροπή  δυναμικού δίσκου σε βασικό με ασφάλεια 15

Τι είναι ο δυναμικός δίσκος?

Ένας δυναμικός δίσκος αλλάζει πρακτικά τον τρόπο με τον οποίο ο σκληρός δίσκος αντιλαμβάνεται και διαχειρίζεται τα διαφορετικά partitions στα οποία είναι χωρισμένος.

Στον απλό, βασικό δίσκο, η πληροφορία σχετικά με τα partitions αποθηκεύεται σε αυτό που ονομάζεται “Partition Table”, το οποίο μπορεί να είναι τύπου MBR ή GPT, και αφορά αποκλειστικά τον συγκεκριμένο δίσκο.

Δυναμικός Δίσκος - Μετατροπή  δυναμικού δίσκου σε βασικό με ασφάλεια 16

Αυτό σημαίνει πως το partition table ενός δίσκου δεν μπορεί να ορίσει partitions σε κάποιον άλλο δίσκο.

Ο δυναμικός δίσκος δεν χρησιμοποιεί ένα partition table, αλλά μια βάση δεδομένων που ονομάζεται Logical Disk Manager, η οποία μπορεί να έχει τον έλεγχο πάνω στα partitions και άλλων δίσκων, εφόσον είναι δυναμικοί.

Αυτό σημαίνει πως ένας δυναμικός τόμος μπορεί να μην περιορίζεται σε ένα μόνο δίσκο, αλλά να επεκτείνεται και σε δεύτερο, ή και σε τρίτο.

Δυναμικός Δίσκος - Μετατροπή  δυναμικού δίσκου σε βασικό με ασφάλεια 17

Τι πλεονεκτήματα έχει ο δυναμικός δίσκος

Ο δυναμικός δίσκος μας επιτρέπει να εκμεταλλευτούμε καλύτερα πολλαπλούς σκληρούς δίσκους στον υπολογιστή μας.

Αν έχουμε τρεις δίσκους των 500GB, μετατρέποντάς τους σε δυναμικούς μπορούμε να κάνουμε το σύστημα να τους βλέπει σαν ένα τόμο του 1,5TB.

Επιπλέον, όμως, οι δυναμικοί δίσκοι μας επιτρέπουν να δημιουργήσουμε Software Raid, ανεξαρτήτως του αν υποστηρίζει τη δημιουργία RAID ή μητρική μας ή όχι.

Δυναμικός Δίσκος - Μετατροπή  δυναμικού δίσκου σε βασικό με ασφάλεια 18

Με δυναμικούς δίσκους μπορούμε να δημιουργήσουμε RAID 1, όπου αυτούσιο το περιεχόμενο ενός δίσκου αντιγράφεται αυτόματα σε έναν δεύτερο.

Έτσι, όταν χαλάσει ο ένας από τους δύο δίσκους, τα δεδομένα θα είναι ασφαλή στον άλλο.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε επίσης RAID 5, όπου τρεις ή περισσότεροι δίσκοι συνδυάζονται για να παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια και ταυτόχρονα ταχύτητα ανάγνωσης.

Δυναμικός Δίσκος - Μετατροπή  δυναμικού δίσκου σε βασικό με ασφάλεια 19

Ουσιαστικά, χάνεται λιγότερη χωρητικότητα από ότι στο RAID 1. Αν έχουμε δύο δίσκους του 1TB, η συνολική χωρητικότητα στο RAID 1 είναι 1TB, χάνεται δηλαδή το 50% της συνολικής χωρητικότητας.

Σε RAID 5 με τρεις δίσκους του 1TB, έχουμε συνολικά 2TB και την ασφάλεια πως αν χαλάσει ένας δίσκος, τα δεδομένα είναι άθικτα.

Ενώ όλα αυτά είναι ενδιαφέροντα για συστήματα με πολλούς δίσκους, αν έχουμε έναν μόνο σκληρό δίσκο, δεν έχουμε κανένα σπουδαίο όφελος από το να είναι δυναμικός δίσκος.

Τι μειονεκτήματα έχει ο δυναμικός δίσκος

Το μεγάλο μειονέκτημα που έχει ο δυναμικός δίσκος είναι πως δεν επιτρέπει την εγκατάσταση δύο ή περισσοτέρων λειτουργικών συστημάτων στον ίδιο υπολογιστή.

Αν δηλαδή είχαμε Windows 7 και θελήσουμε να εγκαταστήσουμε Windows 8 σε Dual Boot, θα μας υποδεχτεί ένα μήνυμα σφάλματος.

Δυναμικός Δίσκος - Μετατροπή  δυναμικού δίσκου σε βασικό με ασφάλεια 20

Αν επιχειρήσουμε να εγκαταστήσουμε μια διανομή Linux, όπως το Linux Mint, δεν θα μας δώσει την επιλογή να την εγκαταστήσουμε παράλληλα μαζί με τα Windows.

Δυναμικός Δίσκος - Μετατροπή  δυναμικού δίσκου σε βασικό με ασφάλεια 21

Ακόμη και αν χρησιμοποιήσουμε το “Κάτι άλλο” για να κάνουμε εγκατάσταση Linux με ξεχωριστά Partitions, η εγκατάσταση θα αποτύχει γιατί δεν θα μπορέσει να εγκατασταθεί το grub για την επιλογή λειτουργικού.

Δυναμικός Δίσκος - Μετατροπή  δυναμικού δίσκου σε βασικό με ασφάλεια 22

Συνολικά, αν έχουμε έναν μόνο δίσκο στον υπολογιστή μας, ή έχουμε περισσότερους από έναν αλλά δεν μας ενδιαφέρει να φτιάξουμε εκτεταμένους τόμους ή RAID, ο δυναμικός δίσκος δεν έχει κανένα πλεονέκτημα για το σύστημά μας.

Ίσως θα έπρεπε η Microsoft να μην κάνει τόσο εύκολη τη μετατροπή του βασικού σε δυναμικό.

Δυναμικός Δίσκος - Μετατροπή  δυναμικού δίσκου σε βασικό με ασφάλεια 23

Βέβαια, και το να μην επιλέξουν ορισμένοι χρήστες επιλογές που δεν γνωρίζουν τι κάνουν, ειδικά όσον αφορά το δίσκο και τα partitions, και αυτό καλή ιδέα θα ήταν.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps