Home » Internet » Υπηρεσίες στο Internet » Πώς Βρίσκω Τον ΑΜΚΑ Μέσω Internet
Πώς Βρίσκω Τον ΑΜΚΑ Μέσω Ίντερνετ (+ Video)

Πώς Βρίσκω Τον ΑΜΚΑ Μέσω Internet

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, γνωστός και ως ΑΜΚΑ, και ο Αριθμός Οικογενειακής Μερίδας, είναι απαραίτητα στοιχεία για οποιαδήποτε συναλλαγή με το ελληνικό δημόσιο, ιδιαίτερα όσον αφορά την εργασία, την σύνταξη, και την κοινωνική ασφάλιση. Είναι ουσιαστικά η ταυτότητα εργασίας, ασφάλισης, και οικογενειακής κατάστασης κάθε εργαζόμενου και συνταξιούχου. Αν δεν τους γνωρίζουμε ήδη, στον οδηγό θα βρούμε τον απλό και εύκολο τρόπο να τους μάθουμε μέσω Internet.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Γιατί είναι απαραίτητος ο ΑΜΚΑ

Ο ΑΜΚΑ αντικατέστησε τον Αριθμό Μητρώου (ΑΜ) που χορηγούσαν οι ασφαλιστικοί φορείς στους ασφαλιζόμενους και στους συνταξιούχους, και μας εξυπηρετεί πιο εύκολα και γρήγορα σε όλες τις συναλλαγές μας που αφορούν την εργασία και την ασφάλιση.

Για παράδειγμα, μπορούμε να προχωρήσουμε σε έναρξη απασχόλησης και ασφάλισης, να καταβάλουμε τις ασφαλιστικές μας εισφορές, και να εκδώσουμε ή να ανανεώσουμε το βιβλιάριο ασθένειας.

Επίσης, βοηθά τους συνταξιούχους να πάρουν τη σύνταξή τους ή τις οποιεσδήποτε παροχές, επιδόματα και βοηθήματα, με πολύ λιγότερες καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Καθώς ο ΑΜΚΑ είναι υποχρεωτικός, αν δεν τον έχουμε αποκτήσει ήδη, εμείς και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς μας, μπορούμε να τον αποκτήσουμε στα ΚΕΠ και στα γραφεία ΑΜΚΑ που λειτουργούν σε Ασφαλιστικά Ταμεία σε όλη την Ελλάδα.

Για ακόμη περισσότερες πληροφορίες, μπορούμε να συμβουλευτούμε την ειδική σελίδα με τις συχνές ερωτήσεις που αφορούν τον ΑΜΚΑ.

Έλληνες του εξωτερικού

Ο ΑΜΚΑ υποστηρίζει τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διευκολύνοντας την ασφάλιση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και τη συνταξιοδότηση των πολιτών που εργάζονται σε κάποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έτσι, αν είμαστε Έλληνες του εξωτερικού, μπορούμε να κάνουμε την αίτηση online διαμέσου των ελληνικών υπηρεσιών της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

ΑΜΚΑ 1Μ

Εργοδότες

Αν είμαστε εργοδότες (εκτός δημοσίου), και απασχολούμε προσωπικό που είναι ασφαλισμένο για κύρια σύνταξη στο ΙΚΑ ή στο ΕΤΑΑ, πατάμε εδώ για περισσότερες πληροφορίες.

Φυσικά, αν είμαστε φίλοι της μουσικής και γεννημένοι τη δεκαετία του 60 ή του 70, το όνομα ΑΜΚΑ δεν έχει καμία σχέση με το όνομα του γνωστού τραγουδοποιού που ίσως τον θυμόμαστε από τις επιτυχίες του στις αρχές των 80's. Πρόκειται για απλή συνωνυμία.

ΑΜΚΑ και Αριθμός Οικογενειακής Μερίδας 2α

Μία απλή και χρήσιμη δημόσια ιστοσελίδα

Οι ιστοσελίδες οργανισμών του Ελληνικού Δημοσίου συχνά είναι κακοσχεδιασμένες και δύσχρηστες στα όρια της απελπισίας. Ειλικρινά αμφιβάλλουμε αν έχει καταφέρει ποτέ κανείς να βγάλει άκρη π.χ με τις επιδοτήσεις του espa.gr.

Όμως, η ιστοσελίδα για την εύρεση του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης είναι μία ευχάριστη εξαίρεση στις δημόσιες ιστοσελίδες. Έχει απλό, καθαρό σχεδιασμό, χωρίς περιττά στοιχεία.

Πώς-βρίσκω-τον-ΑΜΚΑ-μέσω-Ίντερνετ-01Μ

Πώς βρίσκω τον ΑΜΚΑ μου

Για να βρούμε τον προσωπικό μας Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, θα πρέπει να έχουμε εύκαιρα:

  • Τον αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ)
  • Τον αριθμό της ταυτότητάς μας

Έχοντας αυτά τα στοιχεία, αρκεί να επιλέξουμε το “Έχω ΑΜΚΑ;” από το μενού.

ΑΜΚΑ 10λ Αριθμός Οικογενειακής Μερίδας 3α

Στη φόρμα που θα εμφανιστεί, συμπληρώνουμε τα στοιχεία μας. Δεν χρειάζεται να τα γράψουμε και με ελληνικούς και με λατινικούς χαρακτήρες, αρκεί να συμπληρώσουμε τη μία από τις δύο στήλες.

ΑΜΚΑ 10λλ

Επίσης, δεν είναι απαραίτητο να γράψουμε τα γράμματα κεφαλαία. Η φόρμα τα μετατρέπει αυτόματα σε κεφαλαία μόλις πάμε στο επόμενο πεδίο.

Εφόσον βάλαμε έγκυρα στοιχεία και πατήσουμε στην αναζήτηση, μας οδηγεί σε μία δεύτερη φόρμα που θα μας ζητηθεί το ΑΦΜ και ο αριθμός της ταυτότητάς μας.

ΑΜΚΑ 10λνν

Δεν έχει σημασία στον αριθμό της ταυτότητας αν θα αφήσουμε κενό ανάμεσα στο γράμμα ή τα γράμματα και τον αριθμό, είτε έτσι είτε αλλιώς, τον αναγνωρίζει κανονικά.

Έχοντας βάλει σωστά και αυτά τα στοιχεία, η αναζήτηση θα επιστρέψει τον ΑΜΚΑ,

ΑΜΚΑ και Αριθμός Οικογενειακής Μερίδας 2

Από εδώ και μετά, δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι άλλο, αυτό ήταν όλο.

Αριθμός Οικογενειακής Μερίδας

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι ανάλογα την οικογενειακή μας κατάσταση, στην αναζήτηση του ΑΜΚΑ που είδαμε προηγουμένως, ενδέχεται να μας ζητηθεί και ο Αριθμός Οικογενειακής Μερίδας.

αμκα-10λμj

Επιπλέον, μπορεί να μας ζητήσει τον Αριθμό Ληξιαρχικής Πράξης Γέννησης. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει απαραίτητα να επισκεφτούμε ένα Κ.Ε.Π.

Εκεί πρέπει να ζητήσουμε να μας κάνουν μία συνολική ενημέρωση σε όλα τα στοιχεία μας, όπως η αστυνομική μας ταυτότητα και ο Αριθμός Οικογενειακής Μερίδας, πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε συναλλαγή με το ελληνικό δημόσιο, ή σε οποιαδήποτε άλλη διαδικασία που απαιτεί τον ΑΜΚΑ μας.

Εύρεση ΑΜΚΑ μέσω κινητού

Αν βρισκόμαστε ήδη σε μία δημόσια υπηρεσία και μας χρειάζεται ο ΑΜΚΑ, εφόσον έχουμε smartphone με πρόσβαση στο Internet μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την παραπάνω σελίδα μέσω κινητού.

Δυστυχώς, η ιστοσελίδα του ΑΜΚΑ δεν έχει ξεχωριστή mobile έκδοση. Συνεπώς, θα πρέπει να κάνουμε zoom στην αρχική σελίδα και να επιλέξουμε το εικονίδιο “Έχω ΑΜΚΑ;” στη στήλη δεξιά, για να ακολουθήσουμε την παραπάνω διαδικασία.

Αριθμός Οικογενειακής Μερίδας

Έτσι, θα έχουμε εύκαιρο τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης όποτε τον χρειαστούμε.

Σε κάθε περίπτωση, αν θέλουμε να έχουμε άμεση και εύκολη πρόσβαση όταν χρειαζόμαστε τον ΑΜΚΑ και άλλα κρίσιμα στοιχεία μας όταν πρόκειται να εμπλακούμε σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, μπορούμε να κατεβάσουμε μία αμιγώς ελληνική Android εφαρμογή από το Play Store.

Παρότι δεν έχει ενημερωθεί εδώ και πολύ καιρό και έχει σχεδιαστεί για παλαιότερες εκδόσεις του Android, θα βοηθήσει να εντοπίσουμε αμέσως τα διάφορα στοιχεία μας που της έχουμε καταχωρίσει όταν τη χρειαστούμε.

Είχατε κάποιο πρόβλημα με την εύρεση ΑΜΚΑ?

Αν οτιδήποτε στη διαδικασία που περιγράψαμε δεν λειτούργησε όπως στον οδηγό, και δυσκολευτήκατε να βρείτε τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps