Home » Hardware » Δεν Φορτίζει Το Λάπτοπ - Τι Μπορεί Να Φταίει
Featured Δεν Φορτίζει Το Λάπτοπ - Τι Μπορεί Να Φταίει

Δεν Φορτίζει Το Λάπτοπ – Τι Μπορεί Να Φταίει

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αργά ή γρήγορα, η χωρητικότητα της μπαταρίας θα μειωθεί σε κάθε συσκευή, και αυτό το πρόβλημα είναι μη αναστρέψιμο, τουλάχιστον με την τρέχουσα τεχνολογία μπαταριών. Όμως, αν δεν φορτίζει το λάπτοπ είναι μια διαφορετική κατηγορία προβλήματος, που συχνά μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορες μεθόδους. Στον οδηγό θα δούμε τις συχνότερες αιτίες και ποιες είναι οι πιο αποτελεσματικές και δραστικές λύσεις.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να κρατήσετε τη μπαταρία του φορητού υπολογιστή όσο γίνεται πιο υγιή και με τη μεγαλύτερη διάρκεια, δείτε τον οδηγό μας:

Μεγαλύτερη Διάρκεια Μπαταρίας σε Laptop, Κινητό, Tablet

Κάθε σύγχρονη μπαταρία μπορεί να επαναφορτιστεί συγκεκριμένες φορές. Όταν ξεπεράσουμε αυτό το όριο, η χωρητικότητά της αρχίζει και μειώνεται κατακόρυφα. Δείτε πώς γίνεται η σωστή φόρτιση και εκφόρτιση…

Γιατί δεν φορτίζει το λάπτοπ?

Τα ζητήματα φόρτισης είναι συνήθως αποτέλεσμα ελαττωματικών φορτιστών, μη λειτουργικών πριζών, ή κακών μπαταριών.

Εντούτοις, το ότι δεν φορτίζει το λάπτοπ μπορεί να μην οφείλεται στην μπαταρία, αλλά σε πρόγραμμα οδήγησης, στη χρήση πόρων, και σε ελλιπείς ρυθμίσεις ενέργειας.

Έτσι, στον οδηγό θα ξεκινήσουμε με τις δύο απλές και αυτονόητες ενέργειες που ενδεχομένως μας διαφεύγουν εκείνη τη στιγμή που η μπαταρία του λάπτοπ δεν φορτίζει, πριν μπούμε στα ενδότερα του φορητού υπολογιστή μας.

Ελέγχω φορτιστή και πρίζα

Οι παρακάτω λόγοι που δεν φορτίζει η μπαταρία του λάπτοπ ίσως ακούγονται γελοίοι. Όμως, έχουν συμβεί και στους καλύτερους από εμάς.

  • Ο φορτιστής να μην είναι στην πρίζα
  • Να μην έχει συνδεθεί σωστά με τον φορητό
  • H πρίζα να μην έχει ρεύμα, επειδή π.χ. έχει πέσει κάποια ασφάλεια

Δεν Φορτίζει το λάπτοπ 2μμακαα

Στις μέρες μας, οι περισσότεροι φορτιστές έχουν μια φωτεινή ένδειξη που ενημερώνει αν ο ίδιος ο φορτιστής δέχεται ρεύμα κανονικά.

Αν όμως ο δικός μας φορτιστής δεν έχει σχετική ένδειξη, αξίζει να το ψάξουμε λίγο παραπάνω. Δεν μας κοστίζει τίποτα ένας έλεγχος, πριν προχωρήσουμε σε πιο δραστικές λύσεις όταν το λάπτοπ δεν φορτίζει.

Κοιτάω για ζημιά στο καλώδιο του φορτιστή

Ένας απλός έλεγχος είναι να δούμε αν υπάρχουν τυχόν σφάλματα στο ίδιο το καλώδιο του φορτιστή. Καμιά φορά, η ζημιά είναι εμφανής, ειδικά στα σημεία όπου το καλώδιο συναντάει τον μετασχηματιστή…

Δεν φορτίζει η μπαταρία του Laptop - Τι μπορεί να φταίει 02

…ή ακόμη και εκεί που το καλώδιο συνδέεται στον φορητό.

Δεν Φορτίζει το λάπτοπ 2μμακα

Συχνά, όμως, η ζημιά μπορεί να είναι εσωτερική στο καλώδιο, και εξωτερικά να μην φαίνεται κάτι.

Διορθώνεται προσωρινά το πρόβλημα κουνώντας το καλώδιο? Ή κρατώντας το σε συγκεκριμένη γωνία? Αν ναι, τότε είναι βέβαιο πως έχει εσωτερική ζημιά.

Αν ο μετασχηματιστής είναι σε δύο κομμάτια, και έχει χαλάσει το αφαιρούμενο τμήμα, απλά αλλάζουμε το καλώδιο.

Άμα όμως έχει χαλάσει το ενσωματωμένο καλώδιο του μετασχηματιστή, θα πρέπει να αλλάξουμε μετασχηματιστή.

Τέτοιου είδους ζημιά μπορεί να προκληθεί με διάφορους τρόπους:

  • Έχουμε το καλώδιο τσακισμένο για μεγάλο διάστημα
  • Πατάμε τακτικά το καλώδιο πχ με την καρέκλα του γραφείου
  • Τυλίγουμε υπερβολικά σφιχτά το καλώδιο όταν δεν το χρησιμοποιούμε

Δεν φορτίζει η μπαταρία του Laptop - Τι μπορεί να φταίει 05

Κάτι άλλο που μπορούμε να ελέγξουμε επίσης είναι αν ο μετασχηματιστής μυρίζει σαν καμένο πλαστικό. Είναι μια σαφής ένδειξη πως κάτι δεν πάει καλά.

Αφαιρώ την μπαταρία και συνδέομαι στο ρεύμα

Αν ο φορητός διαθέτει αποσπώμενη μπαταρία, με την αφαίρεση της μπορούμε να διαπιστώσουμε αν αυτή είναι η αιτία που δεν φορτίζει το λάπτοπ. Σε αυτή την περίπτωση, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα.

  • Κλείνουμε τον υπολογιστή
  • Αποσυνδέουμε όλα τα καλώδια
  • Αφαιρούμε την μπαταρία
  • Κατόπιν, κρατάμε πατημένο το κουμπί λειτουργίας για 10-15 δευτερόλεπτα, ώστε να αποφορτιστούν όλοι οι πυκνωτές.
  • Συνδέουμε τον φορτιστή στην πρίζα
  • Ενεργοποιούμε τον υπολογιστή

Αν ο φορητός ενεργοποιηθεί χωρίς πρόβλημα μόνο με τον φορτιστή, τότε η μπαταρία είναι δυσλειτουργική, και είναι η αιτία που δεν φορτίζει το λάπτοπ.

Απομακρύνω τη σκόνη στις επαφές της μπαταρίας

Εφόσον διαπιστώσαμε ότι το πρόβλημα βρίσκεται στην μπαταρία, μπορούμε να δοκιμάσουμε να καθαρίσουμε τις επαφές της.

Αρκεί να χρησιμοποιήσουμε με ένα πανί ή μια μπατονέτα και καθαρό οινόπνευμα. Προφανώς δεν θα έχουμε συνδεδεμένο τον υπολογιστή στην πρίζα.

Δεν φορτίζει η μπαταρία του Laptop - Τι μπορεί να φταίει 15

Αυτό συμβαίνει κυρίως σε φορητούς υπολογιστές τους οποίους τους έχουμε συνεχώς στην πρίζα και έχουμε αφαιρέσει τη μπαταρία. Οι εκτεθειμένες επαφές συγκεντρώνουν σκόνη.

Ακόμη όμως και αν έχουμε πάντοτε πάνω τη μπαταρία, δεν βλάπτει να κάνουμε ένα καθαρισμό ανά τρίμηνο περίπου. Ειδικά αν χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή σε διαφορετικά περιβάλλοντα, ή και σε δημόσιους χώρους.

Δεν φορτίζει η μπαταρία του Laptop - Τι μπορεί να φταίει 16

Εάν αυτές οι ενέργειες δεν διορθώσουν το πρόβλημα, πιθανότατα έχουμε μια κακή και δυσλειτουργική μπαταρία που πρέπει να την αντικαταστήσουμε.

Ενημερώνω το πρόγραμμα οδήγησης

Οι μπαταρίες του φορητού δεν είναι απλά μεγαλύτερες εκδόσεις των κλασσικών μπαταριών, με διαφορετικό σχήμα. Πρόκειται για περίπλοκες ηλεκτρονικές συσκευές, που διαθέτουν το δικό τους λειτουργικό σύστημα (firmware).

Για τη χρήση και τη φόρτιση της μπαταρίας, επικοινωνούν απευθείας με το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή. Έτσι, με δεδομένο ότι η μπαταρία είναι εξωτερική συσκευή, τα Windows χρησιμοποιούν ορισμένα προγράμματα οδήγησης για τη σωστή διασύνδεση με αυτήν.

Αν λοιπόν τα Windows βγάζουν μια ένδειξη που λέει πως ο φορητός είναι συνδεδεμένος στην ηλεκτρική παροχή αλλά δεν φορτίζει η μπαταρία, δεν αποκλείεται να φέρει την ευθύνη ο driver της μπαταρίας.

Δεν Φορτίζει το λάπτοπ 1α

Δεν πρόκειται για έναν driver τον οποίο κατεβάζουμε και εγκαθιστούμε από κάπου, καθώς είναι ενσωματωμένος στο λειτουργικό σύστημα.

Για να ενημερώσουμε το πρόγραμμα οδήγησης, κάνουμε δεξί κλικ στο κουμπί Έναρξη ή πατάμε Win + X, και στη συνέχεια επιλέγουμε τη Διαχείριση συσκευών από το μενού.

Δεν Φορτίζει το λάπτοπ 1αα

Στη συνέχεια, με δεξί κλικ ενημερώνουμε διαδοχικά τους drivers που θα δούμε στην ενότητα “Μπαταρίες”.

Δεν Φορτίζει το λάπτοπ 1ααa

Δεν Φορτίζει το λάπτοπ 1ααaa

Καταργώ και εγκαθιστώ εκ νέου τον driver – Η πιο δραστική μέθοδος

Αν συνεχίζει να μην φορτίζει το λάπτοπ, προχωράμε στην πλέον δραστική και αποτελεσματική μέθοδο.

Από προσωπική εμπειρία γνωρίζουμε ότι τα τέσσερα βήματα που ακολουθούν είναι πολύ πιθανό να μας δώσουν τη λύση όταν δεν φορτίζει το λάπτοπ.

Βήμα 1 – Κατάργηση driver

Αρχικά, ανοίγουμε τη διαχείριση συσκευών και αυτή την φορά κάνουμε δεξί κλικ στο “Μπαταρία μεθόδου ελέγχου συμβατού με ACPI της Microsoft” για την κατάργηση του driver.

Δεν υπάρχει ανησυχία, καθώς θα επανεγκατασταθεί αυτόματα όταν κάνουμε επανεκκίνηση του φορητού. Αν για κάποιο λόγο υπάρχουν πολλαπλοί τέτοιοι drivers για μπαταρία, τους καταργούμε όλους.

Βήμα 2 – Αφαίρεση μπαταρίας

Κάνουμε τερματισμό του υπολογιστή, και αποσυνδέουμε το καλώδιο τροφοδοσίας. Στη συνέχεια, βγάζουμε εντελώς τη μπαταρία από τον φορητό.

Αν δεν διαθέτει αφαιρούμενη μπαταρία, πρέπει να ανοίξουμε το κάτω πλαίσιο του φορητού και να αφαιρέσουμε τυχόν μπουλόνια ή βίδες, αποσυνδέοντας την μπαταρία από την μητρική.

Καλό είναι να θυμόμαστε ότι με αυτόν τον τρόπο θα ακυρώσουμε την εγγύηση και μπορεί να προκαλέσουμε σοβαρή ζημιά στον υπολογιστή εάν κάνουμε κάτι λάθος.

Ως εκ τούτου, αν δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να αφαιρέσουμε την μπαταρία μόνοι μας, θα χρειαστεί να επισκεφθούμε έναν επαγγελματία.

Βήμα 3 – Σύνδεση και επανεκκίνηση

Αφού ολοκληρώσουμε το βήμα 3, συνδέουμε ξανά την μπαταρία, συνδέουμε το καλώδιο τροφοδοσίας, και ενεργοποιούμε ξανά τον υπολογιστή.

Μετά την επανεκκίνηση, τα Windows θα εγκαταστήσουν ξανά το πρόγραμμα οδήγησης μπαταρίας και αν το πρόβλημα ήταν με τον driver, θα δούμε ότι με την εκκίνηση θα φορτίζει κανονικά.

Δεν Φορτίζει το λάπτοπ 1k

Η μέθοδος αυτή είναι πιθανό να βοηθήσει και σε περιπτώσεις που η μπαταρία λειτουργεί κανονικά, αλλά τα Windows αναφέρουν πως δεν υπάρχει μπαταρία.

Αναζητώ ενδείξεις υπερθέρμανσης

Είναι αμέτρητη η λίστα των προβλημάτων που μπορούν να προκληθούν από την υπερθέρμανση του υπολογιστή. Ανάμεσα σε αυτά, η υπερθέρμανση μπορεί να ευθύνεται που δεν φορτίζει το λάπτοπ.

Ο λόγος μπορεί να είναι διπλός.

Από τη μία, μπορεί το ίδιο το μηχάνημα να διακόπτει τη φόρτιση. Ο λόγος είναι για να μειώσει τον κίνδυνο πυρκαγιάς λόγω αυξημένης θερμοκρασίας.

Εξάλλου, υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις με φορητούς που ανατινάζονται στο σπίτι, ή με φωτιές έχουν ξεκινήσει από έναν φορητό.

Δεν Φορτίζει το λάπτοπ 2μμακ

Αυτά τα προβλήματα είναι πολύ πιο πιθανά όταν έχουμε να κάνουμε με παλαιότερους φορητούς υπολογιστές, που έχουν χαμηλότερη ποιότητα ψύξης από τις πιο σύγχρονες συσκευές.

Επιπλέον, όταν έχουμε την τάση να χρησιμοποιούμε τον φορητό στον καναπέ ή στο κρεβάτι, κάτι που μπορεί να μπλοκάρει τους αεραγωγούς ψύξης.

Από την άλλη, ίσως ο αισθητήρας της μπαταρίας να δυσλειτουργεί λόγω θερμοκρασίας. Έτσι, καταλήγει να δίνει λανθασμένες πληροφορίες στο σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση, είτε φορτίζει, είτε δεν φορτίζει η μπαταρία του laptop, αν έχουμε ενδείξεις υπερθέρμανσης, καλό είναι να λάβουμε τα μέτρα μας:

Υπερθέρμανση Λάπτοπ: Όλες οι Μέθοδοι για να την Αποτρέψω

Κάθε υπολογιστής θερμαίνεται με τη χρήση, εντός κάποιων φυσιολογικών ορίων. Όταν, όμως, ξεπερνάει τις προβλεπόμενες θερμοκρασίες, υπάρχει πρόβλημα. Η υπερθέρμανση λάπτοπ μπορεί να προκαλέσει από…

Ρυθμίζω την παροχή ενέργειας

Αν το πρόβλημα δεν λύθηκε με την παραπάνω δραστική μέθοδο, ενδέχεται οι ρυθμίσεις στην παροχή ενέργειας των Windows να θέλουν τροποποίηση.

Σε αυτή την περίπτωση, πηγαίνουμε στις Ρυθμίσεις > Σύστημα> Παροχή ενέργειας και αναστολή λειτουργίας.

Κατόπιν, πατάμε διαδοχικά στις Πρόσθετες ρυθμίσεις ενέργειας…

Δεν Φορτίζει το λάπτοπ 2μμ

…και στην Αλλαγή ρυθμίσεων σχεδίου.

Δεν Φορτίζει το λάπτοπ 2μμα

Στην επόμενη καρτέλα, κάνουμε κλικ στην Επαναφορά προεπιλεγμένων ρυθμίσεων για αυτό το σχέδιο.

Δεν Φορτίζει το λάπτοπ 2μ

Μειώνω τη χρήση πόρων

Υπάρχει πιθανότητα η μπαταρία να μην φορτίζει εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης πόρων. Εάν ο φορητός κάνει ταυτόχρονα πολλές και βαριές εργασίες, ο φορτιστής ενδέχεται να μην αναπληρώνει την μπαταρία αρκετά γρήγορα.

Για παράδειγμα, εάν ο φορητός ζεσταίνεται, ο ανεμιστήρας πρέπει να λειτουργεί περισσότερο για να τον ψύξει, πράγμα που θα απαιτήσει περισσότερη ισχύ μπαταρίας.

Έτσι, όταν έχουμε πολλά ενεργά προγράμματα και διαδικασίες που τρέχουν ταυτόχρονα, θα απορροφήσουν περισσότερη ισχύ μπαταρίας.

Στα Windows, ανοίγουμε τη Διαχείριση Εργασιών από την Έναρξη ή με Ctrl + Shift + Esc, για να ελέγξουμε την τρέχουσα χρήση πόρων.

Κατόπιν, στην καρτέλα Διεργασίες, μπορούμε να δούμε πόσοι πόροι χρησιμοποιούνται.

Ενδέχεται κάποιο από αυτά τα προγράμματα να είναι ο λόγος που δεν φορτίζει το λάπτοπ, και δοκιμάζουμε να τα κλείσουμε.

Σε ακραίες περιπτώσεις, θα πρέπει να απενεργοποιήσουμε τον φορητό για να τον αφήσουμε να κρυώσει. Μόλις επανέλθει στο φυσιολογικό, τον ενεργοποιούμε και ελέγχουμε αν ο φορτιστής μπορεί να συμβαδίσει με την μπαταρία σε έναν συνηθισμένο φόρτο εργασίας.

Πότε χρειάζεται η επίσκεψη σε τεχνικό

Δοκιμάσαμε λοιπόν όλα τα παραπάνω και ακόμα δεν φορτίζει η μπαταρία του λάπτοπ. Σε αυτή την περίπτωση, είναι πιθανό να έχει πρόβλημα είτε η ίδια η μπαταρία, είτε ο φορητός, σε επίπεδο υποδοχής ή ακόμη και μητρικής.

Η καλύτερη λύση σε αυτή την περίπτωση είναι να πάμε σε ένα εξουσιοδοτημένο service για τον φορητό μας. Οι τεχνικοί θα διαπιστώσουν αν το πρόβλημα βρίσκεται από την πλευρά της μπαταρίας ή του υπολογιστή.

Δεν φορτίζει η μπαταρία του Laptop - Τι μπορεί να φταίει 17

Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να αγοράζαμε απευθείας μια νέα μπαταρία. Αν όμως το πρόβλημα είναι από τη μεριά του φορητού υπολογιστή, πάλι δεν θα φορτίζει η μπαταρία.

Επιπλέον, αν δεν συμφέρει η επισκευή του φορητού, και αναγκαστούμε να αγοράσουμε νέο, θα ξεμέναμε με την νέα μπαταρία του παλιού, που θα μας ήταν πλέον άχρηστη.

Εσείς βρήκατε γιατί δεν φορτίζει το λάπτοπ?

Γράψτε μας στα σχόλια αν με κάποια από τις παραπάνω μεθόδους – ή και κάποια τρίτη – καταφέρατε να λύσετε το πρόβλημα που δεν φορτίζει η μπαταρία του φορητού σας.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps