Home » Ιστορίες Υπολογιστών » Το PC του Θησέα - Ένα παράδοξο Πείραμα Σκέψης

Το PC του Θησέα – Ένα παράδοξο Πείραμα Σκέψης

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Η αρχαία Ελλάδα, υπό Ρωμαϊκή κατοχή, συναντά τον σύγχρονο πολιτισμό μέσα από ένα πείραμα σκέψης το οποίο έχει μείνει στην ιστορία, αλλά σήμερα είναι πιο επίκαιρο παρά ποτέ. Και μάλιστα, το σενάριο αυτό είναι σίγουρο πως έχει συμβεί σε αρκετούς από εμάς, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Πλούταρχος – Βίοι Παράλληλοι

Ο Πλούταρχος, ο οποίος έζησε μεταξύ του 45 και του 120μ.Χ., ήταν Έλληνας ιστορικός, βιογράφος και δοκιμιογράφος, με γνωστότερο έργο το “Βίοι Παράλληλοι” – και, για τους ανιστόρητους, το “Αχ κορίτσι μου”.

Το PC του Θησέα - Ένα παράδοξο Πείραμα Σκέψης 01

Στο “Βίοι Παράλληλοι: Θησεύς – Ρωμύλος” περιγράφει ένα πείραμα σκέψης, που έχει μείνει στην ιστορία ως “Το Πλοίο του Θησέα” ή “Το Παράδοξο του Θησέα”.

Στη σημερινή δημοσίευση, θα το δούμε ως “Το PC του Θησέα”.

Το PC του Θησέα

Ας πούμε πως ο Θησέας, τα Χριστούγεννα του 2013 αγόρασε έναν υπολογιστή για να παίζει παιχνίδια.

Επειδή όμως δεν είχε πολλά χρήματα, και δεν ήξερε πως οι έτοιμοι υπολογιστές συνήθως είναι για πέταμα, πήρε ένα σύστημα που ήταν πολύ χαμηλών δυνατοτήτων.

Το PC του Θησέα - Ένα παράδοξο Πείραμα Σκέψης 02

Μπορεί ο υπολογιστής να ήταν για πέταμα, δεν έπαυε όμως να είναι ο δικός του υπολογιστής, το PC του Θησέα.

Το 2014, όμως, πήγαν καλύτερα οι δουλειές του Θησέα.

Το πρώτο που έκανε, λοιπόν, ήταν να πάρει μια καλή οθόνη υψηλής ανάλυσης, για να αντικαταστήσει τη φτηνιάρικη οθόνη 18,5″ που πήρε μαζί με τον υπολογιστή, με ανάλυση 1366×768. Πήρε λοιπόν μια οθόνη Full HD.

Το PC του Θησέα - Ένα παράδοξο Πείραμα Σκέψης 02a

Όμως, ενώ η κάρτα γραφικών που είχε ο υπολογιστής κάτι έπαιζε κουτσά-στραβά στα 1366×768, στα 1920×1080 δεν τραβούσε καθόλου, έπαιζε μόνο με πολύ χαμηλωμένα γραφικά.

Έτσι, τον επόμενο μήνα ο Θησέας αγόρασε μια καλή κάρτα γραφικών.

Το PC του Θησέα - Ένα παράδοξο Πείραμα Σκέψης 03

Έλα ντε όμως που το τροφοδοτικό με το οποίο ήρθε ο υπολογιστής ήταν μόνο 400 watt, και δεν σήκωνε τη νέα κάρτα γραφικών. Έτσι, ο Θησέας αγόρασε και ένα καλό τροφοδοτικό.

Το PC του Θησέα - Ένα παράδοξο Πείραμα Σκέψης 04

Όμως, ακόμη κι έτσι το PC του Θησέα δεν είχε την απόδοση που περίμενε. Βλέπετε, είχε έναν επεξεργαστή Celeron διπύρηνο, ο οποίος ήταν πολύ μικρός σε σχέση με τις δυνατότητες της κάρτας γραφικών, έτσι δημιουργούσε “bottleneck”.

Καθώς λοιπόν η μητρική με το Socket 1150 μπορούσε να πάρει μέχρι i7, ο Θησέας αντικατέστησε και τον επεξεργαστή, μαζί με την ψύκτρα του.

Το PC του Θησέα - Ένα παράδοξο Πείραμα Σκέψης 05

Σύντομα όμως διαπίστωσε πως τα 2GB RAM με τα οποία είχε αγοράσει τον υπολογιστή δεν ήταν αρκετά. Πολύ συχνά άκουγε το σκληρό δίσκο να υπερλειτουργεί επειδή κόντευε να εξαντληθεί η RAM και ενεργοποιούταν η εικονική μνήμη.

Το πρόβλημα ήταν πως η μητρική του είχε μόνο δύο θέσεις για μνήμη. Είχε μεν μία θέση ελεύθερη, αλλά είναι συχνά δύσκολο να βρεις μνήμη που να λειτουργήσει σωστά σε Dual Channel DDR, αν δεν έχεις αγοράσει dual channel kit εξ' αρχής.

Αγόρασε λοιπόν ένα dual channel kit με μνήμες RAM. Και μάλιστα, φρόντισε να αγοράσει μνήμες υψηλής συχνότητας και χαμηλού CAS Latency, που είναι ο καλύτερος συνδυασμός.

Το PC του Θησέα - Ένα παράδοξο Πείραμα Σκέψης 06

Εντούτοις, αφότου τις εγκατέστησε, έμεινε με τη χαρά. Παρ' ότι οι νέες μνήμες του έτρεχαν μέχρι τα 2666MHz, η μητρική με το chipset Β85, λόγω περιορισμών του chipset, μπορούσε να τις τρέξει μόνο μέχρι τα 1600MHz, όχι παραπάνω.

Αγορά πάνω στην αγορά, είχαμε φτάσει στο Μάιο 2014, και ο Θησέας αγόρασε μια μητρική με chipset Ζ97, που μπορούσε να υποστηρίξει μνήμες μέχρι 3200MHz, και επιπλέον είχε και SLI, αν ήθελε αργότερα να προσθέσει δεύτερη κάρτα γραφικών.

Το PC του Θησέα - Ένα παράδοξο Πείραμα Σκέψης 07

Τώρα πια, το PC του Θησέα πετούσε, έτρεχε όλα τα παιχνίδια σε φουλ γραφικά.

Όμως, εκτός παιχνιδιών, δεν ήταν ιδιαίτερα γρήγορο. Τα Windows, για παράδειγμα, έκαναν πάνω από μισό λεπτό για να ξεκινήσουν, και επίσης καθυστερούσαν να φορτώσουν τα saves και οι νέες πίστες των παιχνιδιών.

Έτσι, ο Θησέας αποφάσισε να αντικαταστήσει το σκληρό δίσκο με έναν SSD. Μάλιστα, πήρε έναν μεγάλης χωρητικότητας SSD, για να μπορεί να εγκαθιστά και τα παιχνίδια, και να ξεκινούν γρήγορα.

Το PC του Θησέα - Ένα παράδοξο Πείραμα Σκέψης 08

Το καλοκαίρι, όμως, που έσφιξαν οι ζέστες, ο υπολογιστής άρχισε να έχει προβλήματα με την υπερθέρμανση, επειδή το κουτί ήταν μικρό και φτηνιάρικο, και δεν είχε σωστή ροή αέρα. Συν ότι έτριζαν οι λαμαρίνες του, και έκαναν αρκετό θόρυβο.

Έτσι, ο Θησέας άλλαξε ολόκληρο το κουτί με ένα σημαντικά καλύτερο. Έτσι κι αλλιώς, ένα καλό κουτί είναι επένδυση, μπορείς να το έχεις για δέκα χρόνια, ή και περισσότερα.

αγορά υπολογιστή μέσω internet 30-11 04

Όμως, η σύνδεση στο Internet στο σπίτι του Θησέα δεν έπιανε υψηλές ταχύτητες, και δεν είχε ακόμα έρθει το VDSL στην περιοχή του. Έτσι, όταν προσπαθούσε να δει ταινίες από το Internet με καλή ποιότητα, τις έβλεπε με κολλήματα και διακοπές.

Αποφάσισε λοιπόν να αλλάξει το DVD Recorder του υπολογιστή με ένα Blu-Ray Drive, για να βλέπει καμιά ταινία από το βιντεοκλάμπ της γειτονιάς.

Το PC του Θησέα - Ένα παράδοξο Πείραμα Σκέψης 09

Επειδή όμως το e-shop από το οποίο ήταν να παραγγείλει θα τον χρέωνε με μεταφορικά από κάποιο όριο και κάτω, αποφάσισε να πάρει ένα gaming πληκτρολόγιο και ποντίκι μαζί.

Το PC του Θησέα - Ένα παράδοξο Πείραμα Σκέψης 10

Ο Γρίφος

Το ερώτημα είναι λοιπόν το εξής:

Ποιο είναι το πραγματικό PC του Θησέα?

Το PC του Θησέα - Ένα παράδοξο Πείραμα Σκέψης 11

Το PC του Θησέα, όπως αγοράστηκε, είχε οθόνη 18,5 ιντσών, μικρό κουτί, επεξεργαστή Celeron, φθηνή κάρτα γραφικών, 2GB RAM, μητρική B85 κλπ

Όμως το PC που έχει τώρα ο Θησέας, μετά από όλες τις αγορές του, δεν έχει ούτε ένα υποσύστημα κοινό με το αρχικό PC. Εφόσον έχουν αντικατασταθεί τα πάντα, μπορεί να θεωρηθεί ακόμα ο συγκεκριμένος υπολογιστής ως “το PC του Θησέα”, ή όχι?

Το PC του Θησέα - Ένα παράδοξο Πείραμα Σκέψης 12

Επιπλέον, αν πάρουμε όλα τα παλιά υποσυστήματα, το κουτί, τη μητρική, τον Celeron κλπ, και συναρμολογήσουμε με αυτά πρακτικά τον ίδιο υπολογιστή που αγόρασε ο Θησέας το 2013, είναι αυτό το PC του Θησέα, ή όχι?

Κι αν είναι αυτό το PC του Θησέα, το μηχάνημα που χρησιμοποιεί ο Θησέας τότε τι είναι?

Ένα πείραμα σκέψης διαμέσου των αιώνων

Η πρώτη καταγεγραμμένη φορά που τέθηκε το συγκεκριμένο ερώτημα ήταν, όπως αναφέραμε, στους Βίους Παράλληλους, με το Πλοίο του Θησέα.

Το PC του Θησέα - Ένα παράδοξο Πείραμα Σκέψης 13

Εφόσον οι Αθηναίοι διατήρησαν το πλοίο του Θησέα, αλλά όποτε πάλιωναν τα ξύλα που το αποτελούσαν, τα αντικαθιστούσαν με καινούρια, ήταν το ίδιο πλοίο, ή όχι?

Το PC του Θησέα - Ένα παράδοξο Πείραμα Σκέψης 14

Αιώνες αργότερα, ο φιλόσοφος Thomas Hobbes επέκτεινε το γρίφο, σχετικά με το τι θα γινόταν αν τα ξύλα που αφαιρέθηκαν από το πλοίο του Θησέα χρησιμοποιούνταν για να κατασκευαστεί ένα δεύτερο πλοίο, και ποιο θα ήταν το πλοίο του Θησέα σε αυτή την περίπτωση?

Το PC του Θησέα - Ένα παράδοξο Πείραμα Σκέψης 15

Στην ιστορία συναντάμε παρόμοιες ιστορίες, όπως η κάλτσα του John Locke, που μαντάρεται μέχρι να αντικατασταθεί όλο το ύφασμα, ή το τσεκούρι του George Washington, στο οποίο είχαν αντικατασταθεί δύο φορές το χερούλι και τρεις φορές η κεφαλή, και άλλες σχετικές.

Το PC του Θησέα - Ένα παράδοξο Πείραμα Σκέψης 16

Ένα πιο πρόσφατο παράδειγμα, βγαλμένο από τη ζωή, είναι το Βρετανικό συγκρότημα Sugababes. Ιδρύθηκε από τρία άτομα το 1998, αλλά μέχρι το 2009 μέχρι και το τελευταίο μέλος είχε φύγει και αντικατασταθεί.

Όμως, το 2011, τα τρία αρχικά μέλη που ήταν οι Sugababes, αποφάσισαν να φτιάξουν ξανά ένα συγκρότημα, με το όνομα Mutya Keisha Siobhan, από τα μικρά τους ονόματα. Ενώ παράλληλα συνέχιζαν να υπάρχουν οι “Sugababes”.

Το PC του Θησέα - Ένα παράδοξο Πείραμα Σκέψης 17

Εσείς, τι πιστεύετε σχετικά με το PC του Θησέα?

Γράψτε μας στα σχόλια τη γνώμη σας σχετικά με το ποιο είναι το πραγματικό PC του Θησέα. Μην ξεχνάτε πάντως πως δεν υπάρχει αντικειμενικά σωστή απάντηση, οι φιλόσοφοι διαφωνούν εδώ και αιώνες σχετικά.

Οι νεότερες ιστορίες του PCsteps

Tα μέλη του newsletter του PCsteps έλαβαν την παραπάνω ιστορία στις 9 Σεπτεμβρίου 2014.

Ως προνομιούχο μέλος του PCsteps θα λαμβάνετε φρέσκιες τις νεότερες ιστορίες, καθώς επίσης και “μυστικά” tips και συμβουλές, ανακοινώσεις διαγωνισμών, ευκαιρίες στο χώρο της τεχνολογίας και άλλα πολλά!

Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να συμπληρώσετε το email σας στην παρακάτω φόρμα.

Θα τα πούμε μέσα!

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps