Στις 27 Οκτωβρίου, ο νεότερος σταθερός πυρήνας (kernel) του Linux κυκλοφόρησε για το Ubuntu και άλλες διανομές βασισμένες σε αυτό. Δείτε πώς να κάνετε μια αναβάθμιση kernel στο Linux Mint και το Ubuntu, για να διορθώσετε προβλήματα και να προσθέσετε δυνατότητες στη διανομή σας.
Για να βλέπεις ΟΠΟΙΑ ταινία και σειρά θέλεις ΟΤΑΝ θέλεις, σε Ελλάδα ή εξωτερικό, και να μπλοκάρεις ενοχλητικές διαφημίσεις παντού στο ίντερνετ, βάλε Cyberghost μόνο με €2 το μήνα και με bonus +3 μήνες δωρεάν στη διετή συνδρομή:
Γράψαμε αυτόν τον οδηγό στο Linux Mint 17.2 και το Ubuntu 14.10. Θα λειτουργήσει σε πρόσφατες παλαιότερες και μελλοντικές εκδόσεις, καθώς και σε άλλες διανομές βασισμένες στο Ubuntu.
Δείτε τις ενότητες του οδηγού:
Το νεότερο βίντεο του PCsteps
Χρειάζομαι αναβάθμιση Kernel στο σύστημά μου?
Αν μας έχει μάθει κάτι η τεχνολογία είναι πως το νεότερο είναι καλύτερο - κάτι που ισχύει συχνά, αλλά όχι πάντα.
Όμως είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως η αναβάθμιση Kernel είναι μια ιδιαίτερα παρεμβατική εργασία.
Δεν είναι σαν να κάνουμε ένα sudo apt-get upgrade ή ακόμα και ένα sudo apt-get dist-upgrade. Ουσιαστικά είναι σαν να αλλάζουμε ολόκληρο τον κινητήρα του λειτουργικού.
Αυτό σημαίνει πως παρ' ότι ο τελευταίος kernel χαρακτηρίζεται ως "stable", η αναβάθμιση υπάρχει πιθανότητα να σακατέψει το σύστημά μας, και να χρειαστεί να κάνουμε format και επανεγκατάσταση της διανομής μας.
Άρα, αν χρησιμοποιούμε το PC για δουλειά, απαγορεύεται η αναβάθμιση kernel δια ροπάλου. Και αν αποφασίσουμε να προχωρήσουμε, πρέπει να υπολογίσουμε και το χρόνο που θα πάρει μια πλήρης επανεγκατάσταση, αν κάτι πάει στραβά.
Η αναβάθμιση Kernel είναι καλή ιδέα κυρίως για προγραμματιστές, που θα θέλουν να βεβαιωθούν πως οι μελλοντικές εκδόσεις των εφαρμογών τους θα είναι συμβατές με το νεότερο kernel.
Μπορεί επίσης να μας χρησιμέψει αν έχουμε ένα συγκεκριμένο hardware πρόβλημα που πιθανώς να διορθωθεί με την αναβάθμιση kernel. Κατά τ' άλλα, όμως, αν δεν έχει χαλάσει, μην το φτιάξεις.
Αναβάθμιση Kernel σε Linux Mint / Ubuntu
Πρώτα απ' όλα, είναι καλή ιδέα να κάνουμε μια πλήρη αναβάθμιση στο υπάρχον σύστημα.
Πλήρης αναβάθμιση Linux Mint / Ubuntu
Ανοίγουμε ένα τερματικό με ctrl+alt+T και γράφουμε την εντολή:
sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade -y
Αναλόγως πόσο καιρό είχαμε να κάνουμε update, και της ταχύτητάς μας στο Internet, αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει μερικά λεπτά.
Μόλις ολοκληρωθεί επιτυχώς το update, κάνουμε επανεκκίνηση με την εντολή:
sudo reboot
Κατεβάζουμε την τελευταία έκδοση kernel
Θα βρούμε τα deb αρχεία για τον νέο kernel στη διεύθυνση
http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/
Ο φάκελος του τελευταίου kernel θα βρίσκεται χαμηλά στη σελίδα. Αν δεν αισθάνεστε ιδιαίτερα ριψοκίνδυνοι, αποφύγετε τις εκδόσεις rc*-unstable.
Στο εσωτερικό του φακέλου θα χρειαστεί να κατεβάσουμε τρία αρχεία. Αν έχουμε 64bit Ubuntu ή Linux Mint, κατεβάζουμε το αρχείο _all.deb και τα generic amd64.deb.
Αν έχουμε 32bit έκδοση, κατεβάζουμε το _all.deb, αυτή τη φορά με τα αρχεία generic i386.deb.
Φροντίζουμε φυσικά να κατεβάσουμε τα αρχεία, και να μην επιλέξουμε να ανοίξουν.
Αφού κατεβάσουμε και τα τρία αρχεία, ανοίγουμε ένα τερματικό και πλοηγούμαστε στο φάκελο που κατεβάσαμε τα αρχεία - συνήθως τον ~/Λήψεις (~/Downloads στην Αγγλική έκδοση).
cd ~/Λήψεις
Για να κάνουμε την αναβάθμιση Kernel γράφουμε την εντολή:
sudo dpkg -i linux-headers-4*.deb linux-image-4*.deb
Η εγκατάσταση θα πάρει μόλις μερικά δευτερόλεπτα, ίσως λιγότερα από 10.
Μόλις ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα, κάνουμε επανεκκίνηση. Στην επόμενη εκκίνηση, αν όλα πήγαν καλά, η εντολή...
uname -r
...θα εμφανίσει τη νέα έκδοση του kernel.
Αυτό ήταν. Η αναβάθμιση kernel ήταν επιτυχής.
Αν θελήσουμε για οποιοδήποτε λόγο να απεγκαταστήσουμε το νέο Kernel, μπορούμε να το κάνουμε με την εντολή:
sudo apt-get remove linux-headers-4* linux-image-4*
Τι αλλάζει στον Linux kernel 4.2.5
Ο Linux kernel 4.2.5 περιέχει αρκετές ανανεώσεις σχετικές με κάρτες γραφικών, κυρίως για μοντέλα της AMD, αλλά θα βρούμε και ένα fix για τον ανοιχτού κώδικα driver Nouveau της Nvidia.
Υπάρχουν επίσης βελτιώσεις για τις αρχιτεκτονικές ARM, ARM64, SPARC, και x86, βελτιώσεις στα συστήματα αρχείων Btrfs και NFS, και ανανεωμένοι drivers για τα I2C, MD, MFD, PINCTRL, και τη δικτύωση.
Εσείς θα κάνετε αναβάθμιση Kernel?
Θέλετε να έχετε πάντοτε το νεότερο, ακόμη κι αν ρισκάρετε να συναντήσετε προβλήματα? Προτιμάτε να κινείστε εκ του ασφαλούς? Έχετε το /home σε ξεχωριστό partition, οπότε δεν σας νοιάζει και να σακατευτεί το σύστημα, σε 15 λεπτά το έχετε ξανά έτοιμο, σαν καινούριο?
Γράψτε μας τη γνώμη σας σχετικά με την αναβάθμιση Kernel, για να βοηθήσετε και τους άλλους αναγνώστες με την επιλογή τους.
Το κανάλι του PCsteps στο YouTube



Υποστηρίξτε τη λειτουργία του PCsteps
Θέλετε να υποστηρίξετε το PCsteps στη λειτουργία του, για να δημοσιεύουμε καθημερινά υψηλής ποιότητας οδηγούς και βίντεο σχετικά με την τεχνολογία?
Μπορείτε να κάνετε ένα like στη σελίδα μας στο Facebook, να μοιραστείτε τον οδηγό με τους φίλους σας, και να επιλέξετε τις φιλικές μας επιχειρήσεις για τις ηλεκτρονικές σας αγορές, από τους παρακάτω συνδέσμους:
- Pigogo.gr Επιστροφή χρημάτων σε κάθε σου online αγορά από 450+ επώνυμα ηλεκτρονικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, με μία δωρεάν εγγραφή!
- E-shop.gr
- E-Lenovo
- Media Markt
- Public
Με κάθε σας αγορά, και χωρίς να χρεώνεστε τίποτα επιπλέον, το site μας θα παίρνει μια πολύ μικρή προμήθεια, η οποία είναι σημαντική βοήθεια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και τις αμοιβές των συνεργατών.
Αν προτιμάτε αγορές από την Κίνα, για να πετύχετε καλύτερες τιμές, συνεργαζόμαστε με τα μεγαλύτερα κινέζικα e-shop:
Δείτε τι να προσέχετε στις αγορές από Κίνα για να αποφύγετε το τελωνείο.
Για την πλήρη προστασία όλων σας των συσκευών με Windows, Android, iOS, και MacOS, το PCsteps εμπιστεύεται, χρησιμοποιεί, και προτείνει τα προϊόντα ασφαλείας της Bitdefender.
Μάλιστα, μπορείτε σε αποκλειστικότητα να δοκιμάσετε το Bitdefender Internet Security δωρεάν για 90 ημέρες.
Όλα πήγαν μια χαρά...διαδικασία 15 λεπτών σε Linux Mint 17.1 Rebbeca KDE.Πάμε για δουλειά τώρα γκρρρρρ.
Κι εδώ όλα καλά!Ούτε 5 λεπτά δεν πήρε η όλη ιστορία...ευχαριστώ,Άγγελε!
Ubuntu 14.04 LTS
Ξέχασα να ρωτήσω...να διαγράψω τώρα τον παλιό kernel?Τους παλαιότερους τους έχω ήδη διαγράψει
Καλησπέρα, έχω ένα πρόβλημα με τον wifi του λαπτοπ μου... απο τότε που έβαλα τα linux (ubuntu 14.04 και μετά τα 14.10) δεν λειτουργεί σωστά... ενώ μπορώ να συνδεθώ κολλάει πάρα πολύ παίζει με αυτή την αναβάθμιση να στρώση ;
Xαιρεται, εγκατέστησα την τελευταία έκδοση ολα καλα δειτε εικονα...
Το ερωτημα μου ειναι στην Πρωτη εικονα γτ μου λεει οτι (Κατασταση: Mια ιδια εκδοση ειναι ηδη εγκατεστημενη)μηπως πρεπει να διαγραψω την παλια εκδοση & αν Nαι με ποιον τροπο μπορουμε να το κανουμε αυτο?
Ευχαριστω! 😉
Γεια σου Αγγελε, καλη χρονια κιολας! Θελω να σε ρωτησω με αφορμη την αναβαθμιση του kernel, τι διαφορα εχουν οι νεοτερες εκδοσεις των διανομων π.χ. το Linux mint 17 απο το 13. Επειδη εχω στο netbook το mint mate 13 που μου ειχες προτεινει και σκεφτομαι μηπως αν βαλω το mint 17 και κανω αναβαθμιση και kernel λυθουν τα προβληματα που ειχε με hardware ή ειναι τσαμπα κοπος καθως δεν θα εχω να κερδισω κατι!
Φίλε Cthulhu καλημέρα! "Παίζοντας" με το mint 17.1 εδώ και λίγο
διάστημα, έχω καιρό να δω ενημερώσεις.Τουλάχιστον 2 βδομάδες. Δεν λέω,
το χω σκίσει το Mint ως νουμπάς σε linux διανομές, δοκιμάζοντας συνεχώς διάφορα
πράματα ( get install και get remove έχουν γίνει δεύτερη φύση μου! )
Είχα συνηθίσει σε ειδοποιήσεις για ενημερώσεις σε τακτά διαστήματα. Πιθανόν να χω κανει εγώ κανά αεροπλανικό αλλά ούτε η
sudo apt-get update&&sudo apt-get dist-upgrade, μου βρίσκει τπτ.Να δοκιμάσω να περάσω
τον τελευταίο kernel ; Ούτως ή άλλως έτοιμος ήμουν να κάνω καθαρή εγκατάσταση ξανά.
Κράτα τον νέο Kernel για 1-2 εβδομάδες, να βεβαιωθείς πως δεν έχεις προβλήματα, και μετά διαγράφεις τον παλιό.
Δεν χάνεις κάτι να δοκιμάσεις, αλλά μάλλον θα ήταν καλύτερα να κοίταζες για συγκεκριμένο Firmware, αν υπάρχει για την κάρτα δικτύου σου.
Ποια κάρτα δικτύου έχεις?
Αφού εγκατέστησες ήδη τον kernel, για ποιο λόγο ξανατρέχεις το αρχείο? Φυσικά και θα σου βγάλει πως είναι ήδη εγκατεστημένο.
Δημήτρη, αν δεν κάνω λάθος σου είχα προτείνει το Mint Mate 13 επειδή είχες πρόβλημα να βάλεις πιο σύγχρονη διανομή στον συγκεκριμένο υπολογιστή.
Δοκίμασε το Live περιβάλλον της τελευταίας έκδοσης, και αν σου λειτουργεί κανονικά με το hardware, μπορείς να κάνεις εγκατάσταση.
Σίγουρα είναι καλύτερα να έχεις την τελευταία έκδοση, γιατί έχει κλείσει τυχών κενά ασφαλείας που έχουν εντοπιστεί.
Καλησπέρα φίλε Shodan.
Από τη στιγμή που δεν σου βγάζει κάποιο error το update, δεν πιστεύω πως χρειάζεται να ανησυχείς για κάτι.
Πάντως, αν έχεις φτιάξει ξεχωριστό /home partition, είναι εύκολη και ανώδυνη η καθαρή εγκατάσταση, διατηρώντας τις ρυθμίσεις σου. Δες εδώ: https://www.pcsteps.gr/35432-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-linux-%CE%BC%CE%B5-custom-%CE%BE%CE%B5%CF%87%CF%89%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AC-partitions/
Σε ευχαριστώ για την απαντηση, το εiχα απορια νομιζα μηπως ειχε κολλησει το System μου, oσον αφορα το παλιo Κερνελ υπαρχει τροπος να το διαγραψω εφοσον ειναι εφικτο βεβαια..? 🙂
realtek semiconductor co. ltd. rtl8188ce 802.11b/g/n wifi adapter (rev 01)
Ως τώρα,so far-so good...υπάρχει νομίζω και μια υποψία αύξησης της ταχύτητας του συστήματος.Το μόνο πρόγραμμα που έχει θεματάκια,είναι το wallch...αλλά τα είχε και πριν.Σε ρώτησα γιατί υπάρχει η άποψη πως πρέπει να κρατάμε τουλάχιστον έναν παλαιότερο kernel,για την περίπτωση που δεν μπορούμε να κάνουμε boot στο σύστημα.
Κατά τ'άλλα,έχω φρέσκο image-μερικών ημερών-από το clonezilla και μπορώ να επαναφέρω την παλιά εγκατάσταση σε 10 λεπτά,αν κάτι πάει στραβά.:-)
Αγγελε, το Εlementary OS, δεν χρειαζετε αναβαθμιση kernel? εχεις αναφερεις οτι εχει παλιο kernel: https://www.pcsteps.gr/37626-elementary-os-linux-mac-os/ (επειδη θελω να το δοκιμασω)
Ενω στην αρχη δουλευε καλα μετα μου ανοιγει μονο σε safe mode. Γιατι;
Σειρα μου λοιπον.....σας γραφω απο το δευτερο καθαρο install που εκανα μετα της αναβαθμισης του Κερνελ σε εναν acer aspire 6930g (γραφω το μοντελο γιατι εμενα δεν μου "πετυχε"καμια φορα η αναβαθμιση)......την πρωτη φορα το εκανα εγω το λαθος ,δεν μπηκα στο φακελο ληψεις , την δευτερη φορα ομως τα εκανα ολα κανονικα......μπουταρισε το λαπτοπ και καθε φορα εγραφε οτι κατερρευσε το cinnamon.....προσπαθησα να κανω απεγκατασταση της αναβαθμισης....το τερμιναλ το ετρεξα σαν εφαρμογη γιατι δεν το ειχε το λειτουργικο στο safe mode οπου αυτοματα περασε μετα την καταρρευση.....ετρεξα την εντολη unninstall και δυστυχως εξαφανιζει και την προηγουμενη εκδοση μαζι.....και τις 2 φορες που εκανα unninstall ,η πρωτη δυστηχως χωρις λογο αφου δεν ειχε κανει εγκατασταση,μου διεγραψε και το κερνελ το ηδη υπαρχον.......βεβαια φανταζομαι οτι αφου εκανε την δευτερη φορα την εγκατασταση κανονικα και εκανε και reboot οτι μαλλον -ισως- να φταινε τα πακετα που επιλεξαμε.....μην ανησυχειτε,τιποτα δεν λεω με κακια,εχω 2 σκληρους περασμενους στο λαπτοπ και εχω σε εναν kingston ssd 32gb ta Linux και σε εναν 500 gb sata WD τα windows 7 τα οποια ευτυχως δεν τα πειραξε.....πειραματιστηκα λοιπον και εχασα......καμια ιδεα?μου αρεσει παντως ο "παιδεμος" αρα αμα εχετε καμια καλη ιδεα ξαναδοκιμαζω αν θελετε.......βεβαια γραφω για τα πακετα γιατι απο κατω απο αυτα που διαλεξαμε εχει και καποια αλλα 64bit και δεν ξερω μηπως επρεπε να φτιαξουμε το "φαγητο"με αλλον συνδυασμο απο αυτα τα 3 ......περιμενω τιςαπαντησεις σας.......αντε βιτ βιτ !!!
Κράτα το νέο kernel για 1-2 εβδομάδες, και εφόσον όλα είναι καλά, διαγράφεις και το παλιό.
Δεν σου κοστίζει τίποτα βέβαια να το κρατήσεις, 30MB πιάνει όλα κι όλα.
Δες εδώ μια πρόταση που έχει λειτουργήσει: http://askubuntu.com/a/483040
Η αλήθεια είναι πως κι εγώ δεν πιστεύω πως αξίζει να σβήσει κανείς τον παλιό kernel. Δεν κοστίζουν τίποτα τα 30MB που πιάνει στο δίσκο.
Δοκίμασέ το, Ερμή, μιας και είναι βασισμένο στο Ubuntu, δεν αποκλείεται να λειτουργήσει.
Σου βγάζει κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα όταν πας να μπεις στην κανονική λειτουργία? Ή απλά κολλάει?
Και άλλοι είχαν προβλήματα με το Mint, ενώ στη δική μου δοκιμή λειτούργησε κανονικά.
http://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=90&t=186872&p=967730
Γενικά το Mint είναι πιο "συντηρητικό" σαν διανομή, με στόχο τη σταθερότητα, γι' αυτό να διαφωνεί με τον bleeding edge kernel.
μου γραφει οτι κατερρευσε το cinnamon και ειναι σε safe mode. Τα linux mint 17.1 εχω...
Λοιπον Αγγελε, μολις δινω την εντολη: uname -r μου βγαζει: 3.2.0-74-generic-pae, υπαρχει περιπτωση να ειναι αναβαθμισμενος? γιατι περιμενα να μου εβγαζε 3.16, η κατι παλαιοτερο.
Τι γινετε σ' αυτη την περιπτωση?
Αφού ο 3.2 είναι παλαιότερος από τον 3.16
Δεν είναι 3.2.0 και 3.1.6, που θα τον έκανε νεότερο.
Και άλλοι πάντως έχουν προβλήματα με το Mint http://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=90&t=186872&p=967730
Καλύτερα να επιστρέψεις στον προηγούμενο kernel.
Αγγελε,μολις ειδα πως εχουμε 3.18.2 νεα εκδοση kernel.Να αναβαθμίσω?Υπάρχει προβλημα αν μεινω με τον 3.18.1?Εσυ αναβαθμισες/θα αναβαθμισεις?
Ξεχασα το λινκ:http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v3.18.2-vivid/
Εγώ ούτε στον 3.18.1 δεν αναβάθμισα, θα περιμένω την επόμενη έκδοση του Ubuntu. Δεν πειραματίζομαι στον υπολογιστή που κάνω τη δουλειά μου.
Αν δεν έχεις κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, που να υποψιάζεσαι πως θα λυθεί αναβαθμίζοντας τον kernel, μην αναβαθμίσεις.
Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 2200BG [Calexico2] Network Connection (rev 05)
εχω κι εγω αυτην και εχω πολλα προβληματα κολαει συνεχεια,
μηπως να γυρισω στον παλιο κερνελ?
Για δες εδώ, Γιώργο: https://downloadcenter.intel.com/Detail_Desc.aspx?DwnldID=17045
Άγγελε αυτή η διαδικασία για αναβάθμιση kernel ισχύει και για το Ζοrin OS ;
Λογικά ναι, εφόσον βασίζεται στο Ubuntu.
τελικα οπως μου ειπαν στο forum τους απαγορευεται να το κανω ...
http://zoringroup.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=9181&p=45254#p45254
Δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι το ότι βασίζεται σε παλαιότερη έκδοση του Ubuntu. Και το Mint βασίζεται στο 14.04 αλλά αυτό δεν εμποδίζει στο να αλλάξεις τον πυρήνα.
Άμα δεν βαριέσαι να ξανασετάρεις το σύστημα, εγώ θα σου έλεγα να το δοκιμάσεις.
Η αναβάθμιση σε hp pavilion dv6 με nvidia geforce δεν πέτυχε. Κρασαρει ο x org server και δε διαβάζει τον οδηγο nvidia 331 μετά. Δοκίμασα έχοντας βγει στην γραμμή εντολών να περασω οδηγό αλλά μάταια. Ετρεξα τελικά την εντολή επεγκαταστασης του kernel 4 που δίνει ο Άγγελος και μετά το reboot στον boot manager είχε χαθεί η επιλογή για linux μόνο windows
Άγγελε μια βοήθεια, πρέπει να έκανε εχθές ο υπολογιστής μου update από τις αυτόματες ενημερώσεις που κάνει το ubuntu, σήμερα το πρωί που πήγα να μπώ έχω πρόβλημα, ενώ κάνω login μετά από 2-3 δευτερόλεπτα με πετάει πάλι πίσω στην αρχική οθόνη και θέλει πάλι κωδικό για να ξανά μπω με αποτέλεσμα εδώ και ώρες δεν έχω καταφέρει να το ανοίξω, είναι η πρώτη φορά που μου το κάνει, δεν έχω κάνει καμία εγκατάσταση την τελευταία εβδομάδα εκτός από τις αυτόματες ενημερώσεις.
Έχω τα ubuntu 14.04 ξέρεις τι μπορεί να φταίει και πως να το διορθώσω.. ?
Για δοκίμασε αυτή τη μέθοδο για να επαναφέρεις το Boot Manager:
https://www.pcsteps.gr/45364-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CF%8C%CF%81%CE%B8%CF%89%CF%83%CE%B7-ubuntu-linux-mint-format-windows/
Δημήτρη, ερωτήσεις άσχετες με το θέμα καλύτερα είναι να τις κάνεις εδώ: https://www.pcsteps.gr/questions/
Για δοκίμασε αυτή τη λύση: http://askubuntu.com/a/223634
Αλήθεια πότε είναι η ακριβή ώρα κυκλοφορίας της έκδοσης του ubuntu. Θελω να ειμαι απ'τους πρωτους που κατεβαζει το iso (με torrent βεβαια)
Οκ δεν το γνώριζα θα το έχω υπόψιν μου την επόμενη φορα.. σευχαριστώ για τη βοήθεια σου, δοκίμασα μερικά από το link poy moy έστειλες αλλά τίποτα δεν δούλεψε.. μάλλον θα ξανά κάνω εγκατάσταση τα ubuntu διότι ότι και αν έχω δοκιμάσει δεν έχω βρει λύση στο πρόβλημα μου.. και ίσως μετά αν βρω λίγο χρόνο να αναβαθμίσω και τον πυρήνα με τις οδηγίες που δίνεις στο άρθρο
Ποτέ δεν ανακοινώνεται κάποια συγκεκριμένη ώρα. Πιθανώς να είναι μεσάνυχτα σε κάποια ώρα Αμερικής, αλλά ούτε η χρονική ζώνη στην οποία λειτουργούν είναι γνωστή, από τις τρεις Αμερικανικές.
Φτιάξε ξεχωριστό home, ώστε σε περίπτωση επανεγκατάστασης να γίνει ανώδυνα: https://www.pcsteps.gr/35432-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-linux-%CE%BC%CE%B5-custom-%CE%BE%CE%B5%CF%87%CF%89%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AC-partitions/
Καλησπέρα Άγγελε.
Η διαδικασία είναι η ίδια σε Mint Debian Edition και Kali;
Καλησπέρα. Εφόσον αυτός ο πυρήνας είναι ειδικά για το Ubuntu, είναι μάλλον απίθανο να λειτουργήσει στο Mint Debian και στο Kali, που βασίζονται στο Debian.
Δεν πρόκειται για απλή εφαρμογή, είναι η ίδια η καρδιά του λειτουργικού συστήματος.
Καλημέρα Άγγελε, πριν μια βδομάδα έκανα τα παρακάτω γιατί δεν έπαιζε η Dota 2 με το OpenGL που είχα.
1. sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade -y
2. sudo reboot
3. sudo apt-get install --install-recommends linux-generic-lts-vivid xserver-xorg-core-lts-vivid xserver-xorg-lts-vivid xserver-xorg-video-all-lts-vivid xserver-xorg-input-all-lts-vivid libwayland-egl1-mesa-lts-vivid
4. sudo apt-get install libc6:i386
sudo apt-get install libgl1-mesa-glx-lts-trusty:i386
Η Dota 2 έπαιζε τέλεια μέχρι χθες που αποφάσισα να την απεγκαταστήσω και να βγάλω και το steam εντελώς. Από τη στιγμή που δεν χρειάζομαι τα παραπάνω πλέον είναι καλύτερα να τα αναιρέσω και να πάω στην προηγούμενη κατάσταση για πιο σταθερό και γρήγορο σύστημα; Προτιμώ να κινούμαι εκ του ασφαλούς και να μην ρισκάρω να συναντήσω προβλήματα. Τι θα έκανες στη θέση μου;
Καλησπέρα φίλε μου,
Δεν υπάρχει λόγος να απεγκαταστήσεις το OpenGL, δεν επιβαρύνει με κάποιο τρόπο το σύστημα.
Θα κάνω την αναβάθμιση γιατί έχω κάρτα γραφικών AMD και μου έβγαζε κάποια προβλήματα στην εγκατάσταση του Linux Mint και είχα αναγκαστή να επηλέξω παλιότερη έκδοση για να σταματήσουν. Thanks!!
Να ρωτήσω κάτι τα lowlatency τι διαφορά έχουν απο τα generic;
Είναι αρκετά περίπλοκο το θέμα του latency, και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εφαρμογές που θα τρέχει ο υπολογιστής, αλλά και από τις δυνατότητες του επεξεργαστή.
Μπορείς να διαβάσεις σχετικά εδώ: http://askubuntu.com/a/205948/456837
οκ ευχαριστώ
@Babis Οι low latency kernels ειναι συνηθως χρησιμοι σε Μουσικους,οπου απαιτουν μικρη υστερηση στην αποκριση,οταν παιζουν η ηχογραφουν live καποιο μουσικο οργανο.Ειναι ειδικοι kernels και ειλικρινα δε σου χρησιμευουν σε τιποτα,αν δεν τους χρησιμοποιεις για το συγκεκριμενο σκοπο.Ισως ειναι και χειροτεροι σε επιδοσεις,οταν προκειται για γενικη χρηση.
Τωρα στο θεμα μας.
Εκανα την αναβαθμιση Αγγελε,η οποια ολοκληρωθηκε απροσκοπτα.
Εχω Ubuntu Gnome 15.10,το οποιο και λατρευω.
Ευχαριστουμε πολυ για το χρησιμο αρθρο!
Θα ηθελα να μοιραστω ενα μικρο tip με ολους.
Αν εχετε καποια προσφατη εκδοση Ubuntu (απο 14.04 και μετα..) και ο υπολογιστης σας εχει συμβατικο,κλασικο μηχανικο σκληρο δισκο - Οχι SSD, τοτε ο kernel εχει ορισει τον IO scheduler του δισκου,αυτοματα σε deadline.
Aυτο δημιουργει μεγαλες καθυστερησεις.
Αν πχ. ξεκινησετε μια αντιγραφη ενος ογκου αρχειων και ταυτοχρονα ανοιξετε ενα προγραμμα αναπαραγωγης βιντεο,ωστε να δειτε μια ταινια,θα δειτε το συστημα να σερνεται και να κολλαει,να ανταποκρινεται πολυ αργα η να μην ανταποκρινεται καθολου.
Οχι,δεν ειναι το pc σας αργο,ουτε φταιει το Linux σας.
Απλα,ο kernel ειναι ρυθμισμενος για μεγιστη αποδοση σε SSD δισκους,οχι σε μηχανικους σκληρους δισκους.
Υπαρχουν 3 επιλογες για τον io scheduler,στον kernel του Ubuntu:
1. noop
2. cfq
3. deadline
H καθε μια εχει τα υπερ και τα κατα της.
Για να δειτε ποιον scheduler εχετε ενεργοποιημενο,αντιγραψτε αυτη την εντολη στο τερματικο σας:
cat /sys/block/sda/queue/scheduler
Ο ενεργος scheduler θα ειναι μεσα σε αγκυλες.
Εσεις χρειαζεστε τον CFQ ωστε να εχετε την επιθυμητη αποδοση.
Αν δεν εναι ηδη ενεργος,πρεπει να τον αλλαξετε.
Παμε λοιπον:
Aντιγραψτε αυτη την εντολη στο τερματικο σας:
sudo nano /etc/default/grub
Επειτα,χρησιμοποιηστε τα βελη στο πληκτρολογιο για να πλοηγηθειτε:
Βρειτε και Μετονομαστε αυτη τη Γραμμη:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
Σε αυτη:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash elevator=cfq"
Πατηστε: Ctrl + x
Πατηστε: y
Πατηστε: Enter
Επειτα,δωστε αυτο στο τερματικο:
sudo update-grub
και αφου ολοκληρωθει,επανεκκινηστε τον υπολογιστη.
Δειτε το νεο ενεργο io scheduler με την εντολη που δωσαμε και παραπανω:
cat /sys/block/sda/queue/scheduler
Αυτο ηταν! 🙂
Οι mainline πυρήνες που παρουσιάζονται σε αυτό το άρθρο, καθώς και σε άλλα άρθρα all over the net, δεν είναι για καθημερινή χρήση. Προτείνονται μόνο για testing.
To latency που αναφέρθηκε, φυσικά και παίζει ρόλο στο performance, αλλά δεν είναι όλων ο σκοπός το performance. Κάποιοι στοχεύουν σε powersave. Δεν μπορείς να τα έχεις και τα δυο.
Ο scheduler είναι ο deadline, όπως σωστά αναφέρθηκε σε κάποιο σχόλιο, δεν τον ορίζει όμως ο πυρήνας(kernel), αλλά η διανομή. Στο Ubuntu έχουν θέσει τον deadline ως default διότι τον θεωρούν καλύτερο για το προεπιλεγμένο περιβάλλον εργασίας = Unity. Οι διαφορές των schedulers είναι πάρα πολλές και η συζήτηση για το ποιος είναι καλύτερος ακόμα καλά κρατεί (εδώ και χρόνια). Ο default πάντως για τον Linux Kernel είναι ο cfq , με άλλους δυο διαθέσιμους (deadline και noop). Μπορεί κάποιος να αλλάξει scheduler και on the fly, χωρίς να χρειαστεί να πειράξει τον grub και να δει (αν δει βέβαια) τις όποιες διαφορές στο σύστημά του.
Σε custom πυρήνες (πχ cyanogen) μπορεί να βρούμε περισσότερους schedulers διαθέσιμους.
Αυτός ο Kernel (v4.5-rc1-wily/) είν' unstable
Στο Elementary OS λειτουργεί;
Τον πυρήνα 4.4 τον εγκαθιστώ με τις ίδιες εντολές,να ξέρω μήπως το κάνω
Ναι με τις ίδιες, το όνομα του πακέτου άλλαξε
Καλησπέρα, συγχαρητήρια για το άρθρο, θα ήθελα να ρωτήσω : Έχω L Mint 17.2 και το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι ότι αρκετές φορές που ανοίγω το λαπτοπ δεν δουλεύει το ανεμιστηράκι και υπερθερμαίνεται ! Αν κάνω 1-2 επανεκκινήσεις λειτουργεί επ΄αόριστον. Κάτι φταίει στα linux γτ στα windows δεν μου το κάνει καθόλου (έχω dual boot). Είναι λόγω kernel ή μήπως άμα αναβαθμίσω σε 17.3 αρκεί; Ευχαριστώ θερμά!
Αν και είναι λιγάκι σπάνιο το πρόβλημα που έχεις, το πιο πιθανό είναι ότι θα δουλέψει κάνοντας αναβάθμιση τον πυρήνα.
Προσθέστε στο σημείο που γίνεται η απεγκατάσταση του νέου kernel ότι η εντολή
"sudo apt-get remove linux-headers-4* linux-image-4*" βγάζει ΟΛΟΥΣ τους kernels της ίδιας σειράς.
Δηλαδή Αν αναβαθμίσεις από 4.2 σε 4.7 και τρέξεις την εντολή θα βγει και ο νέος και ο παλιός.
Εν ολίγοις μένεις χωρίς λειτουργικό σύστημα. Και δυστυχώς το γράφω αυτό έχοντας ήδη κάνει το λάθος...
Έχεις δίκιο, όταν γράφτηκε ο οδηγός ο default kernel ήταν έκδοσης μικρότερης από την 4.0 οπότε δεν υπήρχε αυτός ο κίνδυνος.
Θα ανανεώσουμε τον οδηγό το συντομότερο με το νεότερο kernel και τις κατάλληλες οδηγίες.
Ένας εναλλακτικός τρόπος αναβάθμισης τού Linux Kernel είναι μέσω τού Ubuntu Kernel Upgrade Utility.
Το δοκίμασα πρόσφατα.
http://www.teejeetech.in/2016/04/ubuntu-kernel-upgrade-utility.html
Πώς μπορώ να απεγκαταστήσω τον παλαιότερο (4ο) kernel από το σύστημά μου Linux Mint 18.3; Έχω την εντύπωση ότι πιάνει, μαζί με τους άλλους (4.4.0-83, -101, -112), πολύ χώρο. Τώρα τρέχω με 4.4.0-112. Ευχαριστώ.
Δοκίμασε να τρέξεις sudo apt-get autoremove , αυτή η εντολή συχνά αφαιρεί παλαιότερους kernel που πλέον δεν χρειάζονται.
Αυτό όμως δε θα κρατήσει τον προτελευταίο που θέλω για ασφάλεια, έτσι δεν είναι; Αν τρέξω "sudo apt-get remove linux-headers-4.4.0-83 linux-image-4.4.0-83" θα αφαιρεθεί ασφαλώς και εντελώς ο 4.4.0-81;
Από τη στιγμή που γράφεις 4.4.0-83 δεν πρόκειται να πειράξει καθόλου τον 4.4.0-81, θα πρέπει να τον αναφέρεις ρητά.
Προτείνετε "apt-get remove" ή "apt-get purge";
Το απλό remove αρκεί, το purge αφορά πληροφορίες στο /home που συνήθως δεν αφήνει ο kernel.