Home » Internet » Όροι χρήσης του Facebook: Τι Σημαίνουν, με Απλά Λόγια

Όροι χρήσης του Facebook: Τι Σημαίνουν, με Απλά Λόγια

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Οι όροι χρήσης του Facebook, ενώ υποτίθεται τους έχουμε διαβάσει και έχουμε συμφωνήσει με αυτούς ήδη από την εγγραφή, για τους περισσότερους χρήστες είναι άγνωστοι. Στον οδηγό θα δούμε, σε απλά Ελληνικά, τι λένε οι όροι του Facebook, τι σημαίνουν για εμάς, και τι να κάνουμε αν διαφωνούμε με αυτούς.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Παρ' ότι δεν είμαστε δικηγόροι, και δεν είμαστε συνηθισμένοι στη δικηγορική γλώσσα, κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε για να ερμηνεύσουμε τους όρους χρήσης.

Αν θεωρείτε πως κάτι το παρερμηνεύσαμε με κάποιο τρόπο, γράψτε μας στα σχόλια.

Ποιοι είναι οι όροι χρήσης του Facebook

Όταν πατάμε το κουμπί της αποδοχής για τη δημιουργία λογαριασμού στο Facebook, δηλώνουμε πρακτικά ότι έχουμε διαβάσει και συμφωνούμε με τους όρους χρήσης. Δεν είναι καν με ιδιαίτερα μικρά γράμματα.

Όροι χρήσης του Facebook - Τι Σημαίνουν, με Απλά Λόγια 00

Μάλιστα, επ' ευκαιρία κάποιων σχετικά μικρών αλλαγών που θα ισχύσουν από 1/1/2015, σε όλους τους χρήστες ήρθε μια ειδοποίηση σχετικά με τους νέους όρους.

Όροι χρήσης του Facebook - Τι Σημαίνουν, με Απλά Λόγια 01

Βέβαια, κάποιοι δεν την είδαν, επειδή είχαν άλλες 75 ειδοποιήσεις για facebook games από έναν μόνο φίλο – όλοι έχουμε τουλάχιστον ένα τέτοιο φίλο, κι αν δεν έχουμε, είμαστε εμείς αυτός ο φίλος.

Σε αυτή την περίπτωση, το Facebook μετά από κάποιο διάστημα έβγαλε μια ειδοποίηση σαν lightbox στη σελίδα (πάνω από το περιεχόμενο της οθόνης) σχετικά με τους νέους όρους χρήσης.

Όροι χρήσης του Facebook - Τι Σημαίνουν, με Απλά Λόγια 02

Για όσους από εσάς δεν είδατε ούτε την ειδοποίηση, και κλείσατε και το lightbox, ο σύνδεσμος είναι παρακάτω, και εφόσον χρησιμοποιείτε το Facebook στα Ελληνικά, θα εμφανιστεί και σε εσάς στα Ελληνικά:

Δήλωση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων

Τι λένε οι όροι χρήσης του Facebook, σε απλά Ελληνικά

Οι παλιοί και οι νέοι όροι χρήσης του Facebook έχουν σχετικά μικρές διαφορές. Στον οδηγό αυτό εξετάζουμε τους νέους όρους χρήσης που θα ισχύσουν από 1/1/2015.

Δεν χρειάζεται να διαβάσουμε πολύ για να αρχίσουμε να ανησυχούμε. Ήδη στην παράγραφο 2.1 βλέπουμε το εξής

Για οποιοδήποτε περιεχόμενο το οποίο προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, όπως φωτογραφίες και βίντεο (περιεχόμενο IP)[...] μας παρέχετε μη αποκλειστική, μεταβιβάσιμη, εκχωρήσιμη και δωρεάν παγκόσμια άδεια χρήσης οποιουδήποτε περιεχομένου IP, το οποίο δημοσιεύετε στο Facebook ή σε σχέση με αυτό (Άδεια χρήσης IP).

Με απλούστερα λόγια, ας πούμε πως βγάλαμε μια δική μας φωτογραφία, ένα selfie, για παράδειγμα. Εφόσον την τραβήξαμε εμείς, αυτόματα με τη δημιουργία της έχουμε πνευματικά δικαιώματα πάνω σε αυτή. Για να τη χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε, θα πρέπει να ζητήσει την άδειά μας.

Με τον παραπάνω όρο, ανεβάζοντας αυτή τη φωτογραφία στο Facebook, ενώ η φωτογραφία συνεχίζει να μας ανήκει, παρέχουμε στο Facebook αυτόματα και δωρεάν την άδεια να χρησιμοποιήσει όπως θέλει τη φωτογραφία μας, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επίσης, του επιτρέπουμε να μεταβιβάσει αυτή την άδεια, χωρίς κανένα περιορισμό. Μπορεί θεωρητικά το Facebook να μεταβιβάσει αυτή την άδεια σε μια επιχείρηση, και εκείνη η επιχείρηση να μπορεί να χρησιμοποιήσει τη φωτογραφία μας.

Πώς γίνεται να πάψει να ισχύει αυτή η άδεια χρήσης?

Παράγραφος 2.2:

Η συγκεκριμένη Άδεια χρήσης IP παύει να ισχύει σε περίπτωση που διαγράψετε το περιεχόμενο IP ή το λογαριασμό σας, εκτός αν το εν λόγω περιεχόμενο έχει κοινοποιηθεί σε τρίτους, οι οποίοι δεν το έχουν διαγράψει.

Με άλλα λόγια, αν ανεβάσαμε το selfie μας στο facebook, και κάποιος το έκανε κοινοποίηση ή εμείς το κάναμε κοινοποίηση σε κάποιον, εφόσον είναι ακόμα στο Facebook, το Facebook εξακολουθεί να έχει τα πλήρη δικαιώματα χρήσης.

Στην παράγραφο 2.4:

Όταν δημοσιεύετε περιεχόμενο ή πληροφορίες χρησιμοποιώντας τη ρύθμιση "Δημόσια", επιτρέπετε σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των προσώπων που δεν διαθέτουν λογαριασμό στο Facebook, την πρόσβαση και τη χρήση των εν λόγω πληροφοριών και το συσχετισμό τους με το πρόσωπό σας (π.χ. το όνομα και τη φωτογραφία του προφίλ σας).

Ας πούμε πως όταν βάλαμε τον αριθμό του τηλεφώνου μας στο facebook, καταλάθος δεν το κάναμε ιδιωτικό, αλλά το αφήσαμε δημόσιο, επειδή δεν κάναμε σωστά τις ρυθμίσεις απορρήτου.

Ο καθένας, ακόμα και κάποιος που δεν έχει καν λογαριασμό στο Facebook, μπορεί να πάρει το τηλέφωνό μας και να το χρησιμοποιήσει όπως θέλει. Να μας πάρει τηλέφωνα με προσφορές, να μας στείλει διαφημιστικά SMS, είναι σαν να του το δώσαμε οι ίδιοι.

Και όποιος ξέρει έστω τα στοιχειώδη του προγραμματισμού γνωρίζει πόσο εύκολο είναι να φτιάξει κανείς ένα crawler που να βρίσκει μαζικά δημόσιους αριθμούς τηλεφώνου στο Facebook. Και e-mail, φυσικά.

Στην παράγραφο 9:

Στόχος μας είναι η προβολή διαφημιστικού και άλλου εμπορικού ή χορηγούμενου περιεχομένου που θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο για τους χρήστες και τους διαφημιζόμενους. Για να βοηθήσετε σε αυτό το σκοπό, συμφωνείτε με τα ακόλουθα:

Άντε, ας τους βοηθήσουμε να μας δείχνουν διαφημίσεις. Να βοηθήσουμε και τους διαφημιζόμενους. Κάπως πρέπει να ζήσουν κι αυτοί, κλέφτες να γίνουνε?

Παράγραφος 9.1:

Μας παρέχετε την άδεια χρήσης του ονόματος, της εικόνας προφίλ, του περιεχομένου και των πληροφοριών σας που σχετίζονται με οποιοδήποτε εμπορικό, χορηγούμενο ή ανάλογο περιεχόμενο (για παράδειγμα, μια μάρκα που σας αρέσει) το οποίο δημοσιεύουμε ή υποστηρίζουμε.

Αν δηλαδή έχουμε κάνει “like” πχ στη σελίδα “Τα σουβλάκια του Καραμάνου” – τυχαίο παράδειγμα – μπορούν να χρησιμοποιήσουν το όνομα, την εικόνα προφίλ και τις φωτογραφίες μας σχετικά.

Να χρησιμοποιήσουν όμως πώς αυτά τα στοιχεία?

Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι επιτρέπετε σε μια επιχείρηση ή άλλο νομικό πρόσωπο να μας πληρώνει για να δείχνουμε το όνομά σας ή/και την εικόνα προφίλ σας μαζί με το περιεχόμενο ή τα στοιχεία σας, χωρίς καμία αποζημίωση προς εσάς.

Αν δηλαδή ο Καραμάνος, σαν επιχείρηση, πληρώσει το Facebook, θα μπορεί να δείχνει διαφήμιση που θα λέει “Στον Άγγελο Κυρίτση αρέσουν τα σουβλάκια του Καραμάνου”.

Αλλά δεν θα δικαιούμαι ούτε καν ένα σουβλάκι τζάμπα που χρησιμοποιήθηκε το όνομά μου στη διαφήμιση. Ούτε καν μια πατάτα τηγανιτή.

Αν έχετε επιλέξει ένα συγκεκριμένο κοινό για το περιεχόμενο ή τις πληροφορίες σας, θα σεβαστούμε την επιλογή σας κατά τη χρήση αυτών των στοιχείων.

Αυτό υποτίθεται πως μας καθησυχάζει για την παραπάνω παράγραφο. Όμως στο λογαριασμό στο Facebook δεν γίνεται να έχουμε ιδιωτικό ούτε το όνομα, ούτε την φωτογραφία του προφίλ.

Οπότε, τουλάχιστον για αυτά τα δύο, ο περιορισμός δεν μας ωφελεί σε τίποτα.

Στην παράγραφο 9.2 δείχνει πως πάει να μας καθησυχάσει λίγο παραπάνω:

Δεν παρέχουμε το περιεχόμενο ή τις πληροφορίες σας σε διαφημιζόμενους χωρίς προηγούμενη συναίνεσή σας.

Άρα, θα μας ρωτήσουν πριν μπει το όνομα και η φωτογραφία μας σε διαφήμιση? Ντάξει, ρε παιδιά, ηρεμήστε, ντάξει. Και τι έγινε?

Παράγραφος 9.3:

Κατανοείτε ότι ενδέχεται να μην καθορίζουμε πάντα τις υπηρεσίες και το περιεχόμενο επικοινωνίας που παρέχονται επί πληρωμή.

Α, δηλαδή μπορεί να μην μας πουν πως πρόκειται για διαφήμιση. Να μας εμφανιστεί πχ μια ερώτηση στο Facebook “Βαθμολογήστε τα σουβλάκια του Καραμάνου” και αυτή η βαθμολογία μας να χρησιμοποιηθεί για διαφήμιση, εν αγνοία μας.

Ε, ναι μωρέ, τι μας νοιάζει εμάς? Ποιος μας ρώτησε?

Για πάμε παρακάτω.

Παράγραφος 14:

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσής σας προς το γράμμα ή το πνεύμα της παρούσας Δήλωσης ή αν μας εκθέτετε με οποιονδήποτε τρόπο σε πιθανούς νομικούς κινδύνους, μπορούμε να απαγορεύσουμε την πρόσβασή σας σε μέρος ή στο σύνολο του ιστότοπου του Facebook. Θα σας ενημερώσουμε σχετικά μέσω email ή την επόμενη φορά που θα προσπαθήσετε να συνδεθείτε στο λογαριασμό σας.

Αν δεν συμμορφωθούμε τους όρους χρήσης του Facebook, το Facebook μπορεί να μας πετάξει όξω.

Κι άμα δεν μας αρέσει αυτό?

Μπορείτε επίσης να διαγράψετε το λογαριασμό ή να απενεργοποιήσετε την εφαρμογή σας ανά πάσα στιγμή. Σε κάθε περίπτωση, η παρούσα Δήλωση θα καταγγελθεί. Ωστόσο, οι ακόλουθες διατάξεις θα παραμείνουν σε ισχύ: 2.2, 2.4, 3-5, 9.3 και 14-18.

Δηλαδή μπορούμε να σβήσουμε το λογαριασμό μας, αλλά το 2.2 (οι εικόνες μας που έχουν γίνει share) συνεχίζει να ισχύει, το 2.4 (τα στοιχεία μας που ήταν δημόσια) συνεχίζει να ισχύει, το 9.3 (να μην ενημερωθούμε για υπηρεσίες που παρέχονται επί πληρωμή) συνεχίζει να ισχύει.

Αλλά τα ωραία δεν τελειώνουν εδώ. Στην παράγραφο 2.3 το Facebook παρέχει ένα σύνδεσμο προς την “Πολιτική δεδομένων”, που οδηγεί σε αυτή τη σελίδα.

Όροι χρήσης του Facebook - Τι Σημαίνουν, με Απλά Λόγια 06

Περιέχει διάφορα, αλλά το σημαντικότερο είναι το πρώτο. Τι πληροφορίες λαμβάνει το Facebook, και πώς τις χρησιμοποιεί.

Στο 1/3 περίπου της σελίδας, βρίσκουμε το εξής:

Λαμβάνουμε δεδομένα από ή σχετικά με τον υπολογιστή, το κινητό ή άλλη συσκευή που χρησιμοποιείτε για να εγκαταστήσετε εφαρμογές Facebook ή για να συνδεθείτε στο Facebook, ακόμη και όταν συνδέονται πολλοί χρήστες από την ίδια συσκευή. Τέτοια δεδομένα είναι οι πληροφορίες για το δίκτυο και την επικοινωνία (π.χ. η διεύθυνση ΙΡ ή ο αριθμός κινητού τηλεφώνου), καθώς και διάφορες άλλες πληροφορίες (π.χ. ο πάροχος Διαδικτύου, το λειτουργικό σύστημα, η τοποθεσία, ο τύπος και τα αναγνωριστικά της συσκευής ή του προγράμματος περιήγησης που χρησιμοποιείτε, καθώς και οι σελίδες που επισκέπτεστε).

Εντάξει, το ότι θα είχαν την IP μας είναι αυτονόητο, αυτό ισχύει για οποιαδήποτε ιστοσελίδα στην οποία μπαίνουμε χωρίς κάποιο VPN.

Για παράδειγμα, με βάση τη θέση σας στο σύστημα GPS ή άλλες πληροφορίες τοποθεσίας, σας ενημερώνουμε αν κάποιος από τους φίλους σας βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

Α, δηλαδή το Facebook θα ξέρει και που ακριβώς βρισκόμαστε, εφόσον έχουμε ενεργοποιημένο το GPS στο τηλέφωνο. Για να μας ενημερώσει αν κάποιος φίλος μας βρίσκεται κοντά. Γιατί αυτό ήταν που μας έλλειπε.

Όταν μαθαίνουμε τη θέση σας στο σύστημα GPS, τη συνδυάζουμε με άλλες πληροφορίες τοποθεσίας που έχουμε για σας (π.χ. την πόλη στην οποία μένετε). Όμως, διατηρούμε αυτές τις πληροφορίες μόνο όσο τις χρειαζόμαστε για να σας παρέχουμε υπηρεσίες (π.χ. κρατάμε τις πιο πρόσφατες συντεταγμένες GPS για να σας στέλνουμε σχετικές ειδοποιήσεις).

Διατηρούν αυτές τις πληροφορίες μόνο όσο τις χρειάζονται για να μας παρέχουν υπηρεσίες.

Αν δηλαδή χρειάζονται να μας παρέχουν υπηρεσίες για 10 χρόνια, θα κρατάνε τις πληροφορίες για 10 χρόνια. Όσο τις χρειάζονται, ή μέχρι να τις αντικαταστήσουν με καινούριες.

Τι σημαίνουν για εμένα οι όροι χρήσης του Facebook

Συνοψίζοντας, οι όροι χρήσης του Facebook που ισχύουν τουλάχιστον από το Νοέμβριο του 2013 επιτρέπουν στο Facebook να χρησιμοποιήσει όποιο υλικό έχουμε ανεβάσει με όποιον τρόπο θέλει. Επίσης, μέσω του GPS γνωρίζει που βρισκόμαστε, και κρατάει την πληροφορία για όσο τη χρειάζεται, χωρίς άλλο περιορισμό.

Στο μέλλον, κανείς δεν αποκλείει να πάμε πχ διακοπές στη Λευκάδα – τυχαίο παράδειγμα – και ξαφνικά στο facebook από το κινητό μας να εμφανίζονται διαφημίσεις σχετικές με επιχειρήσεις στη Λευκάδα.

Μπορεί ακόμη να μας έρχονται και διαφημίσεις από επιχειρήσεις στην ίδια πλατεία που βρισκόμαστε.

Όροι χρήσης του Facebook - Τι Σημαίνουν, με Απλά Λόγια 07

Τι είναι το πιο άχρηστο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για τους όρους χρήσης?

Μπορούμε να κάνουμε copy paste εκείνο το γελοίο κείμενο στο προφίλ μας:

Λόγω του γεγονότος ότι το Facebook έχει επιλέξει να εμπλέξει λογισμικό που επιτρέπει την κλοπή προσωπικών πληροφοριών, δηλώνω τα εξής: Σήμερα, 27 Νοεμβρίου του 2014, απαντώντας στις νέες κατευθυντήριες γραμμές του Facebook και σύμφωνα με τα άρθρα L.111,112 και 113 του κώδικα πνευματικής ιδιοκτησίας, δηλώνω...

Μπορούμε επίσης να το γράψουμε στο ημερολόγιό μας – εκείνο με το λουκετάκι – να το κάνουμε τατουάζ στο μέτωπό μας ή να το γράψουμε στον ουρανό με αεροπλάνο.

Όροι χρήσης του Facebook - Τι Σημαίνουν, με Απλά Λόγια 08

Όλα αυτά έχουν ακριβώς μηδενική νομική ισχύ, δεν δεσμεύουν το Facebook σε τίποτα, και είναι απλά ένα άχρηστο και ενοχλητικό χάσιμο χρόνου για τους φίλους μας που θα δουν τη δημοσίευση, που είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν αυτόν τον οδηγό.

Μπορούμε να ποστάρουμε δήθεν νομικά κείμενα σαν status και να κρατάμε την ανάσα μας μέχρι να γίνει μπλε το πρόσωπό μας, πιο μπλε κι από το facebook, και δεν θα πετύχουμε ποτέ, τίποτα.

Τι μπορώ να κάνω αν δεν μου αρέσουν οι όροι χρήσης του Facebook

Αν μας ενοχλεί ο τρόπος με τον οποίο το Facebook χειρίζεται τα προσωπικά μας δεδομένα, μία και μοναδική λύση υπάρχει: Διαγραφή λογαριασμού Facebook.

Αυτός είναι ο κύριος σκοπός των όρων χρήσης. Αν δεν μας αρέσουν οι όροι χρήσης του Facebook, ή οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας, η μόνη λύση είναι να μην χρησιμοποιούμε την συγκεκριμένη υπηρεσία.

Διαγράφουμε το λογαριασμό μας, όλο το περιεχόμενό του, όλες τις φωτογραφίες, ρίχνουμε (προαιρετικά) δυο μούντζες, και ξεμπερδεύουμε με αυτή την ιστορία.

Όροι χρήσης του Facebook - Τι Σημαίνουν, με Απλά Λόγια 09

Μην ξεχνάτε όμως πως ακόμα και με τη διαγραφή του λογαριασμού, οι παράγραφοι που αναφέραμε παραπάνω για το υλικό που ήδη ανεβάσαμε και έχει γίνει κοινοποίηση εξακολουθούν να ισχύουν.

Πώς επηρεάζουν εσάς οι όροι χρήσης του Facebook?

Τώρα που ρίξαμε μια πιο προσεκτική ματιά και είδαμε τι περιλαμβάνουν οι όροι χρήσης του Facebook, τι σκοπεύετε να κάνετε? Θα κρατήσετε το λογαριασμό σας, αποδεχόμενοι τους όρους? Θα διαγράψετε το λογαριασμό σας? Δεν είχατε ποτέ λογαριασμό στο Facebook ή τον έχετε διαγράψει εδώ και χρόνια?

Γράψτε μας στα σχόλια, για να βοηθήσετε και άλλους αναγνώστες με την επιλογή τους.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps