Home » Internet » Δημιουργία Ιστοσελίδας » Backup στο WordPress - Κρατώντας το Site μας Ασφαλές

Backup στο WordPress – Κρατώντας το Site μας Ασφαλές

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Η ανάπτυξη και συντήρηση ενός site είναι μια πολύωρη ενασχόληση. Για να στήσουμε πλήρως μια σελίδα ενδεχομένως να χρειαστούν εβδομάδες, και, εφόσον την ανανεώνουμε τακτικά, σύντομα θα έχουμε επενδύσει ένα σημαντικό όγκο εργασίας, που δεν θέλουμε να χαθεί. Στον οδηγό αυτό θα δούμε τις καλύτερες μεθόδους για backup στο WordPress.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Στο πρώτο μέρος του οδηγού θα δούμε τις συγκεκριμένες μεθόδους για backup στο WordPress. Στο δεύτερο μέρος θα εξετάσουμε για ποιους λόγους είναι απαραίτητο να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία.

Όλες οι μέθοδοι για backup στο WordPress

Υπάρχουν αρκετές δωρεάν και πληρωμένες επιλογές για backup στο WordPress. Για τα βέλτιστα αποτελέσματα, καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα συνδυασμό από αυτές, και να μην βασιζόμαστε μόνο σε μία μέθοδο.

Αυτόματο backup στο WordPress μέσω του παρόχου φιλοξενίας – Hosting

Κάθε αξιοπρεπής πάροχος φιλοξενίας ιστοσελίδων μας δίνει τη δυνατότητα για πλήρες και αυτόματο backup στο WordPress.

Στο HostGator, όπου φιλοξενείται το PCsteps, είναι η πολιτική της εταιρείας να κάνουν αυτόματα backup μία φορά την εβδομάδα, σε οποιοδήποτε site διαθέτει περιεχόμενο λιγότερο από 20GB.

Backup στο WordPress - Κρατώντας το Site μας Ασφαλές 01

Στο SiteGround, στο οποίο φιλοξενούμε άλλα site μας καθώς και site συνεργατών, παρέχεται κατά την εγγραφή η δυνατότητα για καθημερινό backup με κόστος 1,6 ευρώ το μήνα, ενώ μπορούμε να την προσθέσουμε και εκ των υστέρων στο λογαριασμό.

Backup στο WordPress - Κρατώντας το Site μας Ασφαλές 02

Στην TopHost, που είναι ένα ελληνικό hosting το οποίο εμπιστευόμαστε, έχουν επίσης μηχανισμό αυτόματου καθημερινού backup.

Καλό είναι λοιπόν να γνωρίζουμε τι είδους backup έχει το hosting μας, αν γίνεται αυτόματα, πόσο συχνά γίνεται, για πόσο διάστημα διατηρούνται τα προηγούμενα backup, και φυσικά ποια είναι η διαδικασία για να το επαναφέρουμε.

Backup στο WordPress - Κρατώντας το Site μας Ασφαλές 03

Αυτόματο ή χειροκίνητο backup στο WordPress μέσω plugin

Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες διαθέσιμα plugin για το WordPress, περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο CMS. Ανάμεσά τους θα βρούμε πολλαπλές προτάσεις για το backup στο WordPress, με αρκετές δυνατότητες και επιλογές.

Αυτές είναι οι τέσσερις που ξεχωρίζουμε ανάμεσα στις άλλες.

BackWPup

Backup στο WordPress - Κρατώντας το Site μας Ασφαλές 04

Το BackWPup είναι το δημοφιλέστερο δωρεάν plugin για πλήρες backup στο WordPress, με περισσότερα από 1,55 εκατομμύρια downloads.

Μας επιτρέπει να κρατήσουμε backup των αρχείων του WordPress και της βάσης δεδομένων είτε τοπικά στον υπολογιστή μας είτε και σε γνωστές υπηρεσίες online αποθήκευσης όπως οι DropBox, Amazon S3, Microsoft Azure, SugarSync και άλλες.

Backup στο WordPress - Κρατώντας το Site μας Ασφαλές 05

Εκτός από χειροκίνητο backup, μπορούμε επίσης να προγραμματίσουμε τη διαδικασία να γίνεται αυτόματα.

Τέλος, το BackWPup διαθέτει έκδοση Pro η οποία υποστηρίζει το Google Drive και το Amazon Glacier και έχει καλύτερη υποστήριξη.

UpdraftPlus

Backup στο WordPress - Κρατώντας το Site μας Ασφαλές 05a

Μια επίσης εξαιρετικά δημοφιλής λύση για Backup στο WordPress, το UpdraftPlus πρόσφατα ξεπέρασε τα 1,5 εκατομμύρια downloads, σε απόσταση αναπνοής το BackWPup, ενώ έχει υψηλότερη βαθμολογία, με 4.8 στα 5 και 1170 ψήφους.

Backup στο WordPress - Κρατώντας το Site μας Ασφαλές 05aa

Επιπλέον, βρίσκεται τακτικά στην πρώτη εικοσάδα των πιο δημοφιλών Plugins του WordPress ανεξαρτήτως είδους, με βάση το rankwp.com.

Backup στο WordPress - Κρατώντας το Site μας Ασφαλές 05b

Η δωρεάν έκδοση του UpdraftPlus υποστηρίζει άμεσα ή προγραμματισμένα backup στο Amazon S3, Dropbox, Rackspace Cloud Files, Google Drive, Google Cloud Storage, DreamHost DreamObjects, μέσω FTP, OpenStack (Swift) και με email.

H πληρωμένη έκδοση Premium υποστηρίζει ακόμα περισσότερες υπηρεσίες, Backup στο WordPress για multisites, και βελτιωμένη υποστήριξη.

Τέλος, το plugin διαθέτει πλήρη ελληνική μετάφραση από τον Κώστα Θερμογιάννη της σελίδας http://tovivlio.net/

BackUpWordPress

Backup στο WordPress - Κρατώντας το Site μας Ασφαλές 06

Μπορεί να μην κερδίζει κάποιο βραβείο όσον αφορά το ευφάνταστο όνομα, όμως το BackUpWordPress είναι ένα ελαφρύ plugin για backup, ιδανικό αν έχουμε το site μας σε οικονομικό shared shosting και όχι σε κάποιο VPS ή dedicated server.

Σχεδόν 1,3 εκατομμύρια χρήστες το έχουν εμπιστευθεί, έχει βαθμολογηθεί με 4,6/5 με 793 ψήφους, και στην τελευταία του έκδοση εκτοξεύτηκε στην πρώτη εικοσάδα των πιο δημοφιλών plugins του rankwp.com.

Backup στο WordPress - Κρατώντας το Site μας Ασφαλές 07

Μας δίνει τη δυνατότητα να ορίσουμε αυτόματα backup που θα αποθηκεύονται στο Server μας και μπορούμε να τα κατεβάσουμε χειροκίνητα.

Η έκδοση Pro του BackUpWordPress υποστηρίζει τις υπηρεσίες Dropbox, Google Drive, Amazon S3, Rackspace, Azure, DreamObjects και FTP/SFTP.

Χειροκίνητο Backup μέσω Cpanel

Αν το hosting με το οποίο συνεργαζόμαστε διαθέτει Cpanel, μας δίνει την ενσωματωμένη δυνατότητα να κάνουμε χειροκίνητο backup στο WordPress το site μας.

Αρκεί να συνδεθούμε στο Cpanel και στην ενότητα “Files” θα βρούμε τον Backup Wizard.

Backup στο WordPress - Κρατώντας το Site μας Ασφαλές 15

Επιλέγουμε το “Backup”…

Backup στο WordPress - Κρατώντας το Site μας Ασφαλές 16

Στην επόμενη σελίδα, ενώ η λογική θα υπαγόρευε να επιλέξουμε το Full Backup, στην πραγματικότητα εκείνη η επιλογή αφορά αποκλειστικά τη μεταφορά του site μας, καθώς δεν μπορούμε να επαναφέρουμε ένα full backup μέσω του Cpanel.

Έτσι, πηγαίνουμε στις επιλογές του Partial Backup με τη σειρά. Πρώτα στο Home Directory, ύστερα στο MySQL Databases, και τέλος στο Email Forwarders and Filters.

Backup στο WordPress - Κρατώντας το Site μας Ασφαλές 17

Στην οθόνη που θα οδηγηθούμε αρκεί να κάνουμε κλικ στο αντίστοιχο κουμπί για να κατεβάσουμε στον υπολογιστή μας το αντίστοιχο μέρος της σελίδας.

Backup στο WordPress - Κρατώντας το Site μας Ασφαλές 19

Στη συνέχεια κάνουμε κλικ στο Go Back για να επιλέξουμε τα άλλα μέρη του site μας.

Πόσο απαραίτητο είναι το backup στο WordPress?

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε πως είναι ζωτικής να κρατάμε τακτικά backup στον οικιακό μας υπολογιστή, καθώς οι σκληροί δίσκοι που περιέχουν τα αρχεία μας έχουν περιορισμένο χρόνο ζωής, και μπορεί να χαλάσουν χωρίς προειδοποίηση.

Backup στο WordPress - Κρατώντας το Site μας Ασφαλές 08

Όμως, για τα δεδομένα της ιστοσελίδας μας υπάρχουν ακόμα περισσότεροι κίνδυνοι από την πιθανή αστοχία υλικού. Επιπλέον, αν το site μας αποτελεί πηγή εισοδήματος, κάθε λεπτό που δεν είναι λειτουργικό, έχουμε απώλεια χρημάτων.

Backup στο WordPress - Κρατώντας το Site μας Ασφαλές 09

Γι' αυτό είναι ακόμα μεγαλύτερης σημασίας το τακτικό backup στο WordPress, ώστε να επαναφέρουμε το site μας σε λειτουργική κατάσταση το ταχύτερο δυνατόν, ό,τι κι αν συμβεί.

Αυτοί είναι οι κίνδυνοι που απειλούν το site μας:

Μια αναβάθμιση που θα “σπάσει” το site

Για την ασφάλεια οποιασδήποτε ιστοσελίδας βασισμένης σε WordPress είναι απαραίτητο να έχουμε εγκατεστημένη την τελευταία έκδοση του WordPress, με όλες τις διορθώσεις ασφαλείας. Το ίδιο ισχύει και για τα plugins που έχουμε εγκατεστημένα.

Backup στο WordPress - Κρατώντας το Site μας Ασφαλές 10

Ενώ η διαδικασία της αναβάθμισης είναι σε γενικές γραμμές ασφαλής, υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα η αναβάθμιση, ή ακόμα και ένα μη-συμβατό ή κακογραμμένο Plugin, να χαλάσει το site, και να μην είναι προσβάσιμο στους επισκέπτες.

Backup στο WordPress - Κρατώντας το Site μας Ασφαλές 11

Γι' αυτό είναι ζωτικής σημασίας, πριν από οποιαδήποτε αναβάθμιση, να έχουμε κρατήσει ένα πλήρες backup, ώστε να μπορούμε να επαναφέρουμε αυτούσιο το site μας.

Επίθεση από Hackers

Όταν hackers καταφέρνουν να ρίξουν ιστοσελίδες όπως της NASA ή του Πενταγώνου, κανένα site στον κόσμο δεν είναι απόλυτα ασφαλές.

Backup στο WordPress - Κρατώντας το Site μας Ασφαλές 12

Ενώ φυσικά κάποιος που μόλις ξεκινάει το site του σε καμία περίπτωση δεν είναι τόσο μεγάλος στόχος όσο το Αμερικανικό Πεντάγωνο, καλό είναι να είμαστε καλυμμένοι και σε αυτό το ενδεχόμενο, για να επαναφέρουμε το site μας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Καταστροφή σε επίπεδο server

Σίγουρα οι servers που φιλοξενούν τις ιστοσελίδες λειτουργούν σε εξαιρετικά διαφορετικές συνθήκες από τον οικιακό μας υπολογιστή.

Εκτός από τα πολύ ανώτερης ποιότητας υποσυστήματα που χρησιμοποιούν, λειτουργούν σε ελεγχόμενο και κλιματιζόμενο περιβάλλον και με πολλαπλές δικλείδες ασφαλείας.

Backup στο WordPress - Κρατώντας το Site μας Ασφαλές 13

Όμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει εντελώς μια τυχαία καταστροφή – από πυρκαγιά μέχρι σεισμό – η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει τόσο τον ίδιο τον server όσο και τα backup του hosting.

Backup στο WordPress - Κρατώντας το Site μας Ασφαλές 14

Αν έχουμε ήδη το site μας σε πλήρες, πρόσφατο backup, μέσα σε ελάχιστο χρόνο μπορούμε να το έχουμε ξαναστήσει όπως ήταν.

Εσείς ποιες μεθόδους προτιμάτε για backup στο WordPress?

Βασίζεστε μόνο στο Backup του Hosting? Προτιμάτε ένα συγκεκριμένο plugin από αυτά που αναφέραμε, ή κάποιο τρίτο που δεν έχουμε αναφέρει? Χρησιμοποιείτε κάποια πληρωμένη υπηρεσία όπως το Vaultpress?

Γράψτε μας στα σχόλια για τη μέθοδο ή τις μεθόδους που εφαρμόζετε για τα δικά σας backup στο WordPress, για να βοηθήσετε και τους άλλους αναγνώστες με την επιλογή τους.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps