Home » Software » Λειτουργικά Συστήματα » Windows » Μεταφορά Windows & Ενεργοποίηση από Παλιό σε Νέο PC

Μεταφορά Windows & Ενεργοποίηση από Παλιό σε Νέο PC

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αν έχουμε ένα παλιό PC, παροπλισμένο ή χαλασμένο, με τη μεταφορά Windows σε ένα καινούριο υπολογιστή μπορούμε να έχουμε νόμιμα Windows χωρίς αγορά νέας άδειας. Βέβαια, όπως συνήθως γίνεται με τη Microsoft, η μεταφορά Windows είναι πιο μπερδεμένη διαδικασία απ' όσο είναι λογικό. Στον οδηγό αυτό θα την ξεμπερδέψουμε.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Η μεταφορά Windows σε άλλον υπολογιστή έχει κάποιες παραξενιές οι οποίες οφείλονται στο παράλογο καθεστώς που επικρατεί με τις διαφορετικές άδειες χρήσης των Windows.

Αφού καλύψουμε το πώς μπορεί να γίνει η μεταφορά Windows, θα εξηγήσουμε γιατί είναι περισσότερο μπερδεμένη απ' όσο θά ‘πρεπε.

Μεταφορά Windows με ενεργοποίηση μέσω τηλεφώνου

Στο 99% των περιπτώσεων, για λόγους που θα εξηγήσουμε στο δεύτερο μέρος του οδηγού, η μόνη ρεαλιστική επιλογή για τη μεταφορά Windows είναι να κάνουμε την ενεργοποίηση Windows μέσω τηλεφώνου.

Η ενεργοποίηση Windows μέσω Internet δεν θα λειτουργήσει.

Μεταφορά Windows και Ενεργοποίηση windows από Παλιό σε Νέο υπολογιστή PC a

Πρέπει να πάρω τηλέφωνο τη Microsoft?!

Πολλοί αναγνώστες που έχουν σχετικά ερωτήματα στις Ερωτήσεις, όταν ακούν για την ενεργοποίηση Windows μέσω τηλεφώνου έχουν την αίσθηση πως θα πρέπει να πάρουν τηλέφωνο στη Microsoft και να μιλήσουν σε κάποιον.

Ανησυχούν πως θα πρέπει ενδεχομένως να εξηγήσουν τους λόγους που έκαναν μεταφορά Windows, και δεν είναι ξεκάθαρο αν είναι νόμιμη αυτή η κίνηση ή όχι.

Μεταφορά Windows και Ενεργοποίηση windows από Παλιό σε Νέο υπολογιστή PC b

Τα καλά νέα είναι πως όσο δεν θέλουμε εμείς να μιλήσουμε στη Microsoft, τόσο και η Microsoft δεν έχει την παραμικρή διάθεση να μιλήσει μαζί μας.

Όπως θα δείτε στη συνέχεια, το σύστημα μέσω τηλεφώνου είναι 100% αυτοματοποιημένο, με ηχογραφημένες οδηγίες. Δεν θα χρειαστεί να εξηγήσουμε τίποτα ή να απολογηθούμε σε κανέναν.

Ενεργοποίηση Windows μέσω τηλεφώνου

Η διαδικασία αυτή λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο για τα Windows 7, τα Windows 8.

Θεωρητικά λειτουργεί και για τα Windows Vista, αλλά σε μία αναγνώστη δεν της έβγαζε την επιλογή για ενεργοποίηση Windows μέσω τηλεφώνου, χωρίς καμία εξήγηση.

Για να εφαρμόσουμε την ενεργοποίηση μέσω τηλεφώνου, αρκεί να εγκαταστήσουμε κανονικά τα Windows στο νέο υπολογιστή, βάζοντας κατά την εγκατάσταση το υπάρχον κλειδί προϊόντος από τον παλιό υπολογιστή.

Μεταφορά Windows και Ενεργοποίηση windows από Παλιό σε Νέο υπολογιστή PC c

Φυσικά, πριν κάνουμε την εγκατάσταση στο νέο υπολογιστή, βεβαιώνουμε πως τα Windows δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ούτε στο ελάχιστο στον παλαιό. Είτε επειδή έχει χαλάσει και δεν λειτουργεί, είτε αντικαθιστώντας τα με μια διανομή Linux.

Είναι παράνομο να χρησιμοποιείται το ίδιο κλειδί προϊόντος ταυτόχρονα σε δύο υπολογιστές.

Μόλις μπούμε στα Windows, κάνουμε δεξί κλικ στο εικονίδιο του υπολογιστή και επιλέγουμε “Ιδιότητες”

Μεταφορά Windows και Ενεργοποίηση windows από Παλιό σε Νέο υπολογιστή PC d

Στο κάτω μέρος του παραθύρου που θα ανοίξει βλέπουμε την ενημέρωση πως τα Windows δεν είναι ενεργοποιημένα, κάτι που κανονικά θα έπρεπε να είχε γίνει εφόσον ο υπολογιστής έχει πρόσβαση στο Internet.

Μεταφορά Windows και Ενεργοποίηση windows από Παλιό σε Νέο υπολογιστή PC e

Επίσης, το πιθανότερο είναι πως το αναγνωριστικό προϊόντος θα περιλαμβάνει τη λέξη OEM. Θα εξηγήσουμε στο δεύτερο μέρος γιατί αυτό είναι σημαντικό.

Κάνουμε κλικ στην “Ενεργοποίηση των Windows”. Η εμφάνιση θα είναι διαφορετική ανάμεσα στα Windows Vista, 7 και 8, αλλά οι επιλογές θα είναι οι ίδιες.

Επιλέγουμε την κλήση υποστήριξης.

Μεταφορά Windows και Ενεργοποίηση windows από Παλιό σε Νέο υπολογιστή PC f

Θα μας ζητηθεί να επιλέξουμε τη χώρα.

Μεταφορά Windows και Ενεργοποίηση windows από Παλιό σε Νέο υπολογιστή PC g

Θα εμφανιστεί ένας αριθμός τηλεφώνου χωρίς χρέωση, καθώς και ένα αναγνωριστικό εγκατάστασης, που είναι ένας σκασμός από αριθμοί (63 στο σύνολο)

Μεταφορά Windows και Ενεργοποίηση windows από Παλιό σε Νέο υπολογιστή PC h

Καλώντας τον αριθμό, απλές οδηγίες στα Ελληνικά θα μας καθοδηγήσουν στο εσωτερικό μενού του τηλεφωνικού συστήματος, μέχρι το σημείο όπου θα πρέπει να εισάγουμε το αναγνωριστικό εγκατάσταση μέσω του πληκτρολογίου του τηλεφώνου.

Είναι σημαντικό στην κλήση να επιβεβαιώσουμε πως τα Windows χρησιμοποιούνται σε μόνο έναν υπολογιστή (είναι μία από τις ερωτήσεις του συστήματος).

Έχοντας εισάγει όλο το αναγνωριστικό, πηγαίνουμε στην Εισαγωγή αναγν. επιβεβαίωσης. Το αυτόματο τηλεφωνικό σύστημα θα μας δώσει επίσης ένα σκασμό από γράμματα και αριθμούς, για να τους εισάγουμε σε 8 αντίστοιχα πεδία.

Δεν χωρούσε το 8ο στην εικόνα, αλλά πιστέψτε μας, είναι εκεί.

Δεν χωρούσε το 8ο στην εικόνα, αλλά πιστέψτε μας, είναι εκεί.

Εισάγοντας τον συνολικό κωδικό, και πατώντας ενεργοποίηση των Windows, τα Windows θα ενεργοποιηθούν.

Μεταφορά Windows και Ενεργοποίηση windows από Παλιό σε Νέο υπολογιστή PC j

Προσωπικά μπορώ να επιβεβαιώσω πως αυτή η διαδικασία έχει λειτουργήσει σε μεταφορά Windows 8 από netbook σε laptop, ενώ στο netbook έβαλα Linux Mint.

Γιατί όμως πρέπει να μπούμε σε τόσο μπελά για τη μεταφορά Windows που έχουμε αγορασμένα νόμιμα? Ο μοναδικός λόγος είναι οι διαφορετικές βαθμίδες της άδειας χρήσης των Windows.

Οι διαφορετικές άδειες των Windows

Για να κατανοήσουμε τους κανόνες για τη μεταφορά Windows, θα πρέπει να γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες που έχουν οι διαφορετικές άδειες των Windows.

Όπως πιθανώς γνωρίζετε, υπάρχουν ξεχωριστές άδειες των Windows για τους καταναλωτές, που αγοράζουν μεμονωμένα, και διαφορετικές για τους κατασκευαστές υπολογιστών, που αγοράζουν μαζικά Windows για μεταπώληση.

Μεταφορά Windows και Ενεργοποίηση windows από Παλιό σε Νέο υπολογιστή PC 01

Πρόκειται για την κλασσική διαφορά χονδρικού και λιανικού εμπορίου.

Windows Retail

H retail άδεια των Windows είναι η άδεια των Windows που πωλείται στη λιανική, απευθείας στον τελικό καταναλωτή.

Πρόκειται για την πιο “ελεύθερη” άδεια από όλες, αλλά ταυτόχρονα και την πιο ακριβή. Μια Retail άδεια των Windows 7 Home Premium κοστίζει σχεδόν 200 ευρώ.

Επιλέγοντας όμως το σωστό κατάστημα, εξοικονομούμε 0,06 ευρώ!

Επιλέγοντας όμως το σωστό κατάστημα, εξοικονομούμε 0,06 ευρώ!

Με τη retail άδεια δεν υπάρχει κανένα θέμα με τη μεταφορά Windows. Όσους υπολογιστές κι αν αλλάξουμε, αφαιρούμε τα Windows από τον παλιό υπολογιστή, τα μεταφέρουμε στο νέο PC, και κάνουμε την ενεργοποίηση Windows μέσω Internet.

Όμως, για λόγους τους οποίους θα εξηγήσουμε παρακάτω σχεδόν κανείς δεν αγοράζει retail Windows στην Ελλάδα.

Μάλιστα, οι λόγοι αυτοί δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με την πειρατεία και τα σπασμένα Windows, αλλά με μια γκρίζα ζώνη που αφορά τις νόμιμες άδειες.

Μεταφορά Windows και Ενεργοποίηση windows από Παλιό σε Νέο υπολογιστή PC 03

Windows OEM

Τα OEM Windows είναι οι άδειες που πωλούνται απευθείας από τη Microsoft στους μεγάλους κατασκευαστές (Acer, Asus, Dell, Hewlett Packard, Toshiba κλπ) για χρήση στους υπολογιστές που κατασκευάζουν και πωλούν.

Είναι λογικό πολυεθνικές επιχειρήσεις, οι οποίες αγοράζουν εκατοντάδες εκατομμύρια άδειες Windows, να μην χρησιμοποιούν άδειες της λιανικής.

Μεταφορά Windows και Ενεργοποίηση windows από Παλιό σε Νέο υπολογιστή PC 04a

Και, φυσικά, η τιμή για την OEM άδεια είναι σημαντικά χαμηλότερη απ' ότι για τη retail άδεια, για να υπάρχει κέρδος με τη μεταπώληση.

Θα πρέπει να τονίσουμε πως τα Windows που έχουν εγκατασταθεί με retail άδεια και τα Windows που έχουν εγκατασταθεί με OEM άδεια είναι πανομοιότυπα όσον αφορά τις δυνατότητες, τη συμβατότητα και τις επιδόσεις.

Πρακτικά, η μοναδική διαφορά ανάμεσα στις retail και τις OEM εκδόσεις αφορά τις δυνατότητες ενεργοποίησης των Windows.

Μεταφορά Windows και Ενεργοποίηση windows από Παλιό σε Νέο υπολογιστή PC 05

Όπως προαναφέραμε, τα Retail Windows μπορούν να εγκατασταθούν εκ περιτροπής σε απεριόριστους υπολογιστές.

Όμως, η OEM άδεια των Windows υποτίθεται ότι συνδέεται άρρηκτα με την πρώτη μητρική στην οποία εγκαθίσταται. Ακόμη και στον ίδιο υπολογιστή, αν χαλάσει η μητρική και αντικατασταθεί, τα OEM Windows υποτίθεται πως δεν μπορούν να εγκατασταθούν.

Θεωρητικά, τα Windows πάνε για πέταμα.

Μεταφορά Windows και Ενεργοποίηση windows από Παλιό σε Νέο υπολογιστή PC 11

Στην πράξη, όμως, η μέθοδος της ενεργοποίησης μέσω τηλεφώνου θα λειτουργήσει για τη μεταφορά OEM Windows.

Μέχρι εδώ όλα είναι σχετικά κατανοητά. Το πρόβλημα είναι πως υπάρχει και μια τρίτη, ενδιάμεση βαθμίδα ανάμεσα στις ΟΕΜ εκδόσεις και τις Retail, η οποία πιθανώς να είναι η δημοφιλέστερη όλων.

Windows DSP

Όπως προαναφέραμε, οι OEM άδειες απευθύνονται σε πολυεθνικούς κατασκευαστές που αγοράζουν εκατομμύρια άδειες απευθείας από τη Microsoft.

Τι γίνεται όμως αν ένα μικρό, συνοικιακό μαγαζί, ή ακόμη και μια αλυσίδα όπως το Πλαίσιο ή το E-shop, που είναι ασήμαντα σε διεθνές επίπεδο, θέλουν να πωλούν δικούς τους υπολογιστές με Windows?

Μεταφορά Windows και Ενεργοποίηση windows από Παλιό σε Νέο υπολογιστή PC 07

Για αυτή ακριβώς την κατηγορία μικρών κατασκευαστών, η Microsoft έβγαλε τις άδειες DSP για τα Windows, οι οποίες μεταπωλούνται από OEM Distributors της Microsoft σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Μεταφορά Windows και Ενεργοποίηση windows από Παλιό σε Νέο υπολογιστή PC 07a

Πρακτικά, η άδεια DSP είναι αντίστοιχη με την άδεια OEM, με τη διαφορά πως μπορεί να αγοραστεί σε λιγότερα κομμάτια. Και υποτίθεται πως ισχύει ο ίδιος περιορισμός: η πρώτη μητρική στην οποία θα εγκατασταθούν τα Windows, θα είναι και η τελευταία.

Το μπέρδεμα με τις retail και τις DSP άδειες

Εκεί που πραγματικά μπερδεύονται τα πράγματα είναι πως, αν πάμε αυτή τη στιγμή να αγοράσουμε μια άδεια των Windows, πχ από το e-shop, η άδεια που θα αγοράσουμε δεν είναι retail. Είναι DSP, και είναι πρακτικά στη μισή τιμή από τις Retail.

Μεταφορά Windows και Ενεργοποίηση windows από Παλιό σε Νέο υπολογιστή PC 08

Το ίδιο θα συμβεί αν πάμε να αγοράσουμε από το Πλαίσιο.

Μεταφορά Windows και Ενεργοποίηση windows από Παλιό σε Νέο υπολογιστή PC 08a

Αυτό δεν είναι μόνο Ελληνικό φαινόμενο.

Ακόμη και σε μεγάλα διεθνή e-shop, όπως το Amazon και το Newegg, σε μια αναζήτηση τα πρώτα αποτελέσματα, και μάλιστα με την ένδειξη #1 Best Seller είναι εκδόσεις System Builder OEM, που ανήκουν στην ίδια συνομοταξία με τις DSP.

Μεταφορά Windows και Ενεργοποίηση windows από Παλιό σε Νέο υπολογιστή PC 09

Εδώ όμως έγκειται το πρόβλημα. Και, όπως πάντα, για όλα φταίει η Microsoft.

Όταν η Microsoft δεν μπορεί να αποφασίσει

Ανέκαθεν οι εκδόσεις DSP και System Builder OEM των Windows δεν προορίζονταν για τους πελάτες λιανικής, αλλά για ανθρώπους που κατασκεύαζαν και συναρμολογούσαν υπολογιστές.

Aν αγοράσατε ένα PC μαζί με Windows, και σας έδωσαν δισκάκι, το πιθανότερο είναι στο DVD να αναγραφόταν πως “επιτρέπεται η διανομή του μόνο μαζί με νέο υπολογιστή”.

Μεταφορά Windows και Ενεργοποίηση windows από Παλιό σε Νέο υπολογιστή PC 12

Αυτή η ένδειξη δεν είναι καινούρια με τα Windows 7. Για την ακρίβεια, υπήρχε και σε πολύ, πολύ παλαιότερα προϊόντα της Microsoft.

Μεταφορά Windows και Ενεργοποίηση windows από Παλιό σε Νέο υπολογιστή PC 13

Το θέμα όμως είναι πως πριν από τα Windows 7, η Microsoft είχε δεχτεί πως συχνά οι άδειες που απευθύνονται σε κατασκευαστές μπορεί να καταλήξουν απευθείας σε ιδιώτες.

Όπως βλέπουμε στο επίσημο blog της εταιρείας, από μια δημοσίευση του 2007, αναφερόταν ξεκάθαρα πως οι άδειες OEM System Builder απευθύνονται αποκλειστικά σε κατασκευαστές.

Όμως, υπήρχε ο όρος πως αν κάποιος τελικός χρήστης συναρμολογήσει τον δικό του υπολογιστή, θεωρείται και αυτός κατασκευαστής.

Μεταφορά Windows και Ενεργοποίηση windows από Παλιό σε Νέο υπολογιστή PC 14

Αυτή η μία πρόταση έκανε εντελώς νόμιμη την αγορά DSP / System Builder OEM έκδοσης σε οποιονδήποτε είχε συναρμολογήσει το δικό του PC.

Το πρόβλημα όμως είναι πως, όταν ανανεώθηκαν οι οδηγίες προς τους κατασκευαστές τη χρονιά πριν κυκλοφορήσουν τα Windows 7, δεν υπήρχε πουθενά η σχετική πρόταση.

Η μόνη οδηγία ήταν, ανάμεσα στα βαριά και ακατανόητα δικηγορικά, πως το λογισμικό πρέπει να διανεμηθεί προεγκατεστημένο στον υπολογιστή του πελάτη και “δεν επιτρέπεται να διανεμηθεί το OPK (OEM Preinstallation Kit) στον τελικό χρήστη”.

Μεταφορά Windows και Ενεργοποίηση windows από Παλιό σε Νέο υπολογιστή PC 15

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με την αδειοδότηση της ίδιας της Microsoft, οι εκδόσεις DSP και System Builder OEM πρέπει οπωσδήποτε να πωληθούν προεγκατεστημένες σε ένα νέο υπολογιστή.

Αν αγοράσουμε μια DSP έκδοση σαν οικιακοί καταναλωτές και την εγκαταστήσουμε στον υπάρχοντα υπολογιστή μας, αυτός που μας την πούλησε, μας την πούλησε παράνομα,

Κατ' επέκταση, από καθαρά τεχνικής άποψης, τα Windows που αγοράσαμε και εγκαταστήσαμε στον υπολογιστή που ήδη είχαμε, όχι μόνο δεν είναι retail, αλλά ως OEM έκδοση, τα χρησιμοποιούμε παράνομα.

Μεταφορά Windows και Ενεργοποίηση windows από Παλιό σε Νέο υπολογιστή PC 16

Σημαντικοί τεχνολογικοί αρθρογράφοι, όπως ο Ed Bott στο Zdnet το 2009 και ο Paul Thurrott στο WinSuperSite το 2010 παρατήρησαν το παράλογο αυτό καθεστώς.

Μάλιστα ο Ed Bott παρατήρησε πως η μοναδική αναφορά που έχει απομείνει στην ανοχή της Microsoft όσον αφορά τη χρήση OEM από ιδιώτες είναι στο blog της Microsoft το οποίο αναφέραμε παραπάνω.

Κάθε άλλη σχετική αναφορά σε ιστοσελίδα ή PDF της Microsoft εξαφανίστηκε σιωπηλά.

Μεταφορά Windows και Ενεργοποίηση windows από Παλιό σε Νέο υπολογιστή PC 17

Παρά ένα νομικό καθεστώς τόσο παράλογο που θα σύγχυζε και τον Κάφκα, οι εκδόσεις DSP / OEM  System Builder συνεχίζουν και πωλούνται κανονικά σε Ελλάδα και εξωτερικό, και συχνά χωρίς καμία προειδοποίηση στον καταναλωτή.

Πρόσφατα μόνο το Amazon έβαλε μια ειδοποίηση, πως “Αν είστε system builder, το Amazon παρέχει Windows OEM”.

Μεταφορά Windows και Ενεργοποίηση windows από Παλιό σε Νέο υπολογιστή PC 18

Όμως, ο απλός καταναλωτής, που αγνοεί την ορολογία της Microsoft, αν φτιάχνει τον υπολογιστή του είναι λογικό να θεωρήσει τον εαυτό του system builder, αγνοώντας τον πραγματικό ορισμό και τον περιορισμό της έκδοσης.

Αν η Microsoft ήταν σοβαρή σαν εταιρεία, θα έπρεπε να απαγορεύσει στο Amazon, το e-shop, το Πλαίσιο, και όλα τα άλλα καταστήματα διεθνώς, να πωλούν τη συγκεκριμένη έκδοση στη λιανική.

Όμως αυτές οι εκδόσεις είναι που πουλάνε. Ποιος θα δώσει 190 ευρώ για τη retail έκδοση, όταν μπορεί να έχει ένα προϊόν με τις ίδιες ακριβώς δυνατότητες στη μισή τιμή?

Μεταφορά Windows και Ενεργοποίηση windows από Παλιό σε Νέο υπολογιστή PC 19

Μια διόρθωση – προσωρινά

Ενώ ήταν πολύ αργά για να φτιάξει το χάος με τις άδειες των Windows 7, στα Windows 8 η Microsoft το πήρε απόφαση πως η OEM έκδοση ήταν εκείνη που ήθελαν οι καταναλωτές.

Οι μόνοι που θα αγόραζαν retail έκδοση των Windows θα ήταν κυρίως τίποτα ηλικιωμένοι που θα μπέρδευαν τα Transformers με τα Transmorphers, και πήραν τη retail καταλάθος.

Μεταφορά Windows και Ενεργοποίηση windows από Παλιό σε Νέο υπολογιστή PC 20

Στην επεξήγηση της OEM άδειας των Windows 8, λοιπόν προσέθεσε έναν όρο για το Personal Licence.

Στο αντίστοιχο άρθρο που έγραψε ο Ed Bott το 2012 αναφέρει πως πλέον οι OEM εκδόσεις είναι νόμιμο να εγκατασταθούν για προσωπική χρήση (η υπογράμμιση δική του).

Μεταφορά Windows και Ενεργοποίηση windows από Παλιό σε Νέο υπολογιστή PC 21

Αυτή ήταν γενικά μια μεγάλη είδηση το 2012, καθώς εκτός από το ZDnet και άλλα μεγάλα sites την ανέφεραν εκτεταμένα, όπως το Ars Technica.

Όλα καλά, λοιπόν, ε?

Το θέατρο του παραλόγου

Όλοι πιστεύουμε πως το επόμενο λειτουργικό της Microsoft μετά τα Windows 8 θα είναι τα Windows 10.

Στην πραγματικότητα, όμως, τα Windows 8.1 θεωρούνται ξεχωριστό λειτουργικό από τα Windows 8. Δεν είναι ισοδύναμα με Service Pack. Και, ως ξεχωριστό λειτουργικό, έχουν και ξεχωριστούς όρους όσον αφορά την άδεια χρήσης.

Σε μια κίνηση λοιπόν που στερείται οποιασδήποτε λογικής, στα Windows 8.1 η OEM έκδοση και πάλι απαγορεύεται να πωληθεί απευθείας στον τελικό καταναλωτή για προσωπική χρήση.

Μεταφορά Windows και Ενεργοποίηση windows από Παλιό σε Νέο υπολογιστή PC 22

Μπορείτε να δείτε και το πλήρες κείμενο για την άδεια χρήσης OEM στα 8.1, και μάλιστα στα Ελληνικά.

Η Microsoft, για να μας τρίψει ακόμα περισσότερο στη μούρη τον παραλογισμό τα έχει βάλει συγκριτικά σε στήλες.

Μεταφορά Windows και Ενεργοποίηση windows από Παλιό σε Νέο υπολογιστή PC 23

Έτσι. Χωρίς λόγο. Λες και έριξαν κορώνα-γράμματα το πώς θα ορίσουν τις άδειες, τις δύο έκατσε κορώνα (Windows Vista και Windows 8), τις άλλες δύο έκατσε γράμματα (Windows 7, Windows 8.1).

Για κάποιο παράξενο λόγο, η εξαίρεση στον κανόνα είναι η Ιαπωνία, όπου επιτρέπεται να πωληθούν τα Windows 7 και Windows 8.1 όχι προεγκατεστημένα με πλήρη υπολογιστή, αλλά με οποιοδήποτε μη περιφερειακό εξάρτημα υπολογιστή.

Μεταφορά Windows και Ενεργοποίηση windows από Παλιό σε Νέο υπολογιστή PC 24

Όσον αφορά τα e-shop, τουλάχιστον στο Amazon η πλήρης έκδοση των Windows 8.1 βγαίνει πιο πάνω από την OEM, και η διαφορά στην τιμή είναι αμελητέα, λιγότερη από 5,5 δολάρια.

Μεταφορά Windows και Ενεργοποίηση windows από Παλιό σε Νέο υπολογιστή PC 25

Σε Ελληνικά καταστήματα, όπως το Public ή το Media Markt θα βρούμε Windows 8.1 σε μια έκδοση που δεν αναφέρει μεν πως είναι Full ή Retail, αλλά ούτε και λέει πως είναι OEM ή DSP.

Μεταφορά Windows και Ενεργοποίηση windows από Παλιό σε Νέο υπολογιστή PC 26

Άλλα καταστήματα, όμως, όπως το e-shop, έχουν αποκλειστικά εκδόσεις DSP.

Μεταφορά Windows και Ενεργοποίηση windows από Παλιό σε Νέο υπολογιστή PC 27

Το ίδιο ισχύει και για το Πλαίσιο.

Μεταφορά Windows και Ενεργοποίηση windows από Παλιό σε Νέο υπολογιστή PC 28

Τελικά, τι σημαίνουν όλα αυτά?

Αν νιώθετε μπερδεμένοι, μην ανησυχείτε. Κανείς δεν γνωρίζει γιατί η Microsoft τα έχει κάνει τόσο θάλασσα με τους ορισμούς της, και δεν μπορεί να πάρει μια απόφαση, να την κρατήσει και να την εφαρμόσει.

Το τελικό συμπέρασμα είναι το εξής: Είτε τα Windows ήρθαν προεγκατεστημένα, είτε τα αγοράσαμε στη λιανική, το πιθανότερο είναι πως ανήκουν σε κάποια βαθμίδα OEM και όχι retail, ειδικά αν αναφερόμαστε στα Windows 7.

Αν θέλουμε να μεταφέρουμε τα Windows σε άλλο υπολογιστή, εφόσον είναι OEM βαθμίδας, η μεταφορά Windows μπορεί να γίνει αποκλειστικά με ενεργοποίηση μέσω τηλεφώνου.

Μεταφορά Windows και Ενεργοποίηση windows από Παλιό σε Νέο υπολογιστή PC 29

Τέλος, από τεχνικής άποψης, με Windows 7 και Windows 8.1 DSP αγορασμένα στη λιανική για τον προσωπικό μας υπολογιστή, είμαστε παράνομοι, τουλάχιστον στα μάτια της Microsoft.

Όμως η Microsoft δεν φαίνεται να κάνει τίποτα για αυτό, και από τη στιγμή που δεν πρόκειται για σπασμένα Windows, η χρήση τους είναι 100% ασφαλής, τουλάχιστον σε οικιακό επίπεδο.

Τώρα, αν το ΣΔΟΕ σε έφοδο σε επιχείρηση καθίσει να ψειρίσει την άδεια σε αγορασμένα Windows DSP με τιμολόγια και με όλα, αυτό ειλικρινά δεν το γνωρίζω. Αλλά η αίσθησή μου είναι πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Είχατε κάποιο πρόβλημα με τη μεταφορά Windows?

Ασχέτως με τα χάλια της Microsoft όσον αφορά τους ίδιους της τους κανόνες, ο οδηγός αυτός πρώτα και πάνω απ' όλα είναι για τη μεταφορά Windows από παλιό σε νέο PC και την επιτυχή ενεργοποίησή τους.

Αν συναντήσατε κάποιο πρόβλημα με τη μεταφορά Windows, γράψτε μας στα σχόλια, και εμείς ή κάποιος άλλος από τους αναγνώστες μας θα σας απαντήσουμε το συντομότερο.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps