Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Μαζική Κατάργηση Εφαρμογών Στο Android 13 Και Αποσύνδεση Συσκευών Στο Facebook
QuickSteps#281 - Μαζική Κατάργηση Εφαρμογών Στο Android 13 Και Αποσύνδεση Συσκευών Στο Facebook

Μαζική Κατάργηση Εφαρμογών Στο Android 13 Και Αποσύνδεση Συσκευών Στο Facebook

Αυτή την εβδομάδα, απενεργοποιούμε την αυτόματη ρύθμιση φωτεινότητας, καταργούμε μαζικά εφαρμογές, και ενεργοποιούμε το Voice Access στο Android 13. Επιλέγουμε την ποιότητα των αντιγράφων ασφαλείας στις Φωτογραφίες Google και βλέπουμε τις δημοσιεύσεις που έχουμε κάνει like ή αποθηκεύσει στο Instagram. Αποσυνδέουμε τον λογαριασμό Facebook από όλες τις συσκευές και κάνουμε ανώνυμες δημοσιεύσεις σε ομάδες.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Μαζική κατάργηση εφαρμογών ταυτόχρονα στο Android 13

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να καταργήσουμε μία εφαρμογή σε ένα κινητό Android.

Για παράδειγμα, μπορούμε να μπούμε στις ρυθμίσεις, να πάμε στις “Εφαρμογές”, να επιλέξουμε την εφαρμογή που μας ενδιαφέρει, και να πατήσουμε τις “Λεπτομέρειες εφαρμογής στο κατάστημα”.

QuickSteps#281 - Μαζική Κατάργηση Εφαρμογών Στο Android 13 Και Αποσύνδεση Συσκευών Στο Facebook

Μόλις ανοίξει η σελίδα της εφαρμογής στο Play Store, πατάμε το κουμπί “Κατάργηση εγκατάστασης”.

Ωστόσο, η Google έχει προσθέσει στο Play Store μία νέα ενότητα η οποία βοηθάει στην κατάργηση πολλών εφαρμογών ταυτόχρονα. Αυτό μπορεί να μας γλιτώσει χρόνο, σε περίπτωση που θέλουμε να απεγκαταστήσουμε πάνω από μία εφαρμογές.

Αρχικά, ανοίγουμε το Play Store, πατάμε την εικόνα προφίλ, και μπαίνουμε στη “Διαχείριση εφαρμογών και συσκευής”.

Έπειτα, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Διαχείριση”. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να δούμε όλες τις εφαρμογές που έχουμε εγκατεστημένες στο κινητό μας.

Στη συνέχεια, διαλέγουμε όλες τις εφαρμογές που θέλουμε να καταργήσουμε, πατώντας το κουτάκι δίπλα στην καταχώρηση τους.

Μετά, πατάμε τον κάδο ανακύκλωσης πάνω δεξιά και στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί πατάμε “Απεγκατάσταση”. Το Play Store θα αναλάβει να καταργήσει όλες τις εφαρμογές που επιλέξαμε.

Επιλογή της ποιότητας των αντιγράφων ασφαλείας στις Φωτογραφίες Google

Παλαιότερα, οι κάτοχοι λογαριασμών Google είχαν στη διάθεση τους απεριόριστο αποθηκευτικό χώρο για να αποθηκεύουν υψηλής ποιότητας αντίγραφα ασφαλείας των φωτογραφιών και των βίντεο τους.

Την 1η Ιουνίου του 2021, η Google άλλαξε την πολιτική χρήσης και πλέον τα αντίγραφα ασφαλείας από τις Φωτογραφίες Google αποθηκεύονται στον δωρεάν αποθηκευτικό χώρο των 15GB που παρέχει στους χρήστες. Στον ίδιο χώρο αποθηκεύονται και τα αρχεία που ανεβάζουν οι χρήστες στο Google Drive, τα email που λαμβάνουν, και άλλα.

Καθώς οι φωτογραφίες και τα βίντεο μπορεί να έχουν αυξημένο μέγεθος, είναι ιδιαίτερα εύκολο να γεμίσουμε τον δωρεάν αποθηκευτικό χώρο που προσφέρει η εταιρεία. Ωστόσο, ρυθμίζοντας την ποιότητα των αντιγράφων ασφαλείας, μπορούμε να περιορίσουμε τον αποθηκευτικό χώρο που καταλαμβάνουν.

Αρχικά, τρέχουμε την εφαρμογή Φωτογραφίες Google, πατάμε την εικόνα προφίλ, και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις για Φωτογραφίες”.

Στη συνέχεια, πατάμε τα “Αντίγραφα ασφαλείας”.

Έπειτα, επιλέγουμε την “Ποιότητα αντιγράφων ασφαλείας”.

Τέλος, πατάμε το βέλος δίπλα στην “Εξοικονόμηση αποθηκευτικού χώρου” και πατάμε το κουμπί “Επιλογή”. Μόλις ολοκληρωθεί η ρύθμιση, τη θέση του κουμπιού επιλογή θα πάρει ένα ανενεργό κουμπί το οποίο γράφει “Επιλέχθηκε”.

Απενεργοποίηση της αυτόματης ρύθμισης φωτεινότητας στο Android 13

Πλέον, τα smartphone χρησιμοποιούν ειδικούς αισθητήρες με τους οποίους ελέγχουν πόσο φως υπάρχει στον περιβάλλοντα χώρο. Στη συνέχεια, ρυθμίζουν αυτόματα τη φωτεινότητα της οθόνης τους, ώστε να μπορούμε να διαβάζουμε πιο εύκολα το περιεχόμενο της.

Αν και πρόκειται για μία ιδιαίτερα χρήσιμη λειτουργία, ορισμένοι μπορεί να εκνευριζόμαστε από την αυτόματη ρύθμιση της φωτεινότητας. Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πώς μπορούμε να απενεργοποιήσουμε αυτή τη λειτουργία, με κάθε τρόπο, στο Android 13.

Από την περιοχή ειδοποιήσεων

Η Google έχει προσθέσει στο μενού συντομεύσεων της περιοχής ειδοποιήσεων του Android έναν διακόπτη ο οποίος επιτρέπει να απενεργοποιούμε την αυτόματη ρύθμιση της φωτεινότητας της οθόνης του κινητού.

Αρχικά, σύρουμε την περιοχή ειδοποιήσεων προς τα κάτω, ώστε να εμφανίσουμε το μενού συντομεύσεων.

Έπειτα, σύρουμε προς τα κάτω το μενού συντομεύσεων για να το επεκτείνουμε.

Κάτω από τις συντομεύσεις, υπάρχει μία μπάρα ρύθμισης της φωτεινότητας της οθόνης. Πατάμε τις τρεις τελείες στη δεξιά μεριά της μπάρας, απενεργοποιούμε τον διακόπτη που θα εμφανιστεί, και πατάμε “Τέλος”.

Μέσα από τις ρυθμίσεις του κινητού

Ορισμένοι κατασκευαστές κινητών αφαιρούν τον διακόπτη απενεργοποίησης / ενεργοποίησης της αυτόματης ρύθμισης της φωτεινότητας από το μενού συντομεύσεων της περιοχής ειδοποιήσεων.

Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να απενεργοποιήσουμε αυτή τη λειτουργία μέσα από τις ρυθμίσεις του κινητού.

Αρχικά, μπαίνουμε στις ρυθμίσεις και επιλέγουμε την “Οθόνη”.

Έπειτα, εντοπίζουμε τη “Φωτεινότητα” και απενεργοποιούμε τον διακόπτη για την αυτόματη ρύθμιση της φωτεινότητας της οθόνης.

Πώς αποσυνδέω τον λογαριασμό Facebook από όλες τις συσκευές

Το Facebook επιτρέπει να βλέπουμε τις συσκευές στις οποίες είναι συνδεδεμένος ο λογαριασμός μας. Με αυτόν τον τρόπο, εάν κάποιος παραβιάσει τον λογαριασμό μας, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε από τι είδους συσκευή συνδέθηκε σε αυτόν, πριν πόση ώρα, και από ποια περιοχή.

Για να δούμε αυτές τις συσκευές, κάνουμε κλικ στην εικόνα προφίλ πάνω δεξιά και πατάμε στο “Ρυθμίσεις και απόρρητο”.

Έπειτα, μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.

Στη συνέχεια, επιλέγουμε τον σύνδεσμο “Δείτε περισσότερα στο Κέντρο διαχείρισης λογαριασμών”.

Μετά, επιλέγουμε την ενότητα “Κωδικός πρόσβασης και ασφάλεια” και μπαίνουμε στο “Από πού είστε συνδεδεμένοι”.

Θα ανοίξει ένα πλαίσιο στο οποίο μπορούμε να δούμε αναλυτικά τις συσκευές στις οποίες είναι ενεργός ο λογαριασμός μας. Σε περίπτωση που δεν αναγνωρίζουμε κάποια συσκευή, πατάμε το βέλος και επιλέγουμε “Αποσύνδεση”.

Επίσης, μπορούμε να πατήσουμε τον σύνδεσμο “Ασφάλιση λογαριασμού”. Με αυτόν τον τρόπο, το Facebook θα μας καθοδηγήσει στην εκτέλεση κάποιων απαραίτητων ενεργειών, ώστε να ασφαλίσουμε τον λογαριασμό μας.

Για να αποσυνδέσουμε τον λογαριασμό μας από όλες τις συσκευές ταυτόχρονα, κάνουμε κλικ στον σύνδεσμο “Επιλέξτε συσκευές για αποσύνδεση”.

Μετά, πατάμε τον σύνδεσμο “Επιλογή όλων” και κάνουμε κλικ στο κουμπί “Αποσύνδεση”.

Ο λογαριασμός μας θα αποσυνδεθεί από όλες τις συσκευές. Ως εκ τούτου, για να χρησιμοποιήσουμε το Facebook σε κάποια συσκευή, θα πρέπει να πραγματοποιήσουμε εκ νέου σύνδεση.

Πώς κάνω ανώνυμες δημοσιεύσεις σε ομάδες στο Facebook

Το Facebook προσφέρει τη δυνατότητα πραγματοποίησης ανώνυμων δημοσιεύσεων σε ομάδες που έχουν δημιουργήσει οι χρήστες της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης.

Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να φανεί χρήσιμο εάν θέλουμε να ρωτήσουμε ή να αναφέρουμε κάτι σε μία ομάδα και δεν επιθυμούμε τα άλλα μέλη να γνωρίζουν ποιοι είμαστε.

Για να μπορούν τα μέλη μιας ομάδας να κάνουν ανώνυμες δημοσιεύσεις, θα πρέπει ο διαχειριστής της να έχει ενεργοποιήσει τη σχετική ρύθμιση.

Εφόσον είναι διαθέσιμη αυτή η δυνατότητα, στην κορυφή της σελίδας υπάρχει το πλαίσιο “Γράψτε κάτι…”, στο οποίο πληκτρολογούμε ό,τι θέλουμε να δημοσιεύσουμε.

Για να πραγματοποιήσουμε μία ανώνυμη δημοσίευση, κάνουμε κλικ στο “Γράψτε κάτι…” και στο πλαίσιο που θα ανοίξει ενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στην “Ανώνυμη δημοσίευση”.

Θα εμφανιστεί ένα νέο πλαίσιο, στο οποίο πατάμε το κουμπί “Θέλω να κάνω ανώνυμη δημοσίευση”.

Όπως παρατηρούμε στην παρακάτω εικόνα, στο πλαίσιο δημιουργίας δημοσίευσης δεν εμφανίζεται η εικόνα προφίλ ή το όνομα μας.

Αντ' αυτού, τη θέση της εικόνας προφίλ έχει πάρει ένα εικονίδιο με γυαλιά και καπέλο, και στη θέση του ονόματος γράφει “Ανώνυμο μέλος”.

Για ολοκληρώσουμε τη δημιουργία της ανώνυμης δημοσίευσης, γράφουμε το κείμενο που θέλουμε να περιέχει και πατάμε “Υποβολή”.

Μόλις πατήσουμε την “Υποβολή”, θα εμφανιστεί το ακόλουθο πλαίσιο που μας ενημερώνει ότι θα πρέπει ένας από τους διαχειριστές ή συντονιστές της ομάδας να εγκρίνει τη δημοσίευση μας, πριν αυτή εμφανιστεί στην αρχική σελίδα της ομάδας.

Για να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, κάνουμε κλικ στο κουμπί “Υποβολή”.

Μόλις ολοκληρώσουμε τη διαδικασία υποβολής, θα πρέπει να περιμένουμε έως ότου οι υπεύθυνοι της ομάδας ελέγξουν τη δημοσίευση και επιτρέψουν την ανώνυμη ανάρτηση της.

Προβολή δημοσιεύσεων που έχω κάνει like ή έχω αποθηκεύσει στο Instagram

Το Instagram επιτρέπει να βλέπουμε τις δημοσιεύσεις στις οποίες έχουμε κάνει like, ώστε να ανατρέχουμε στο περιεχόμενο που μας άρεσε και να το βλέπουμε ξανά, ή να το δείχνουμε σε κάποιον άλλο.

Επιπλέον, η πλατφόρμα προσφέρει τη δυνατότητα να αποθηκεύουμε δημοσιεύσεις, ώστε να μπορούμε να τις παρακολουθήσουμε αργότερα.

Προβολή των δημοσιεύσεων οι οποίες μου αρέσουν

Για να δούμε τις δημοσιεύσεις στις οποίες έχουμε κάνει like, πατάμε την εικόνα προφίλ κάτω δεξιά.

Έπειτα, πατάμε τις τρεις γραμμές πάνω δεξιά και μπαίνουμε στο “Η δραστηριότητα σας”.

Τέλος, πατάμε το “Σας αρέσουν”.

Προβολή αποθηκευμένων δημοσιεύσεων

Για να δούμε τις δημοσιεύσεις που έχουμε αποθηκεύσει, πατάμε την εικόνα προφίλ κάτω δεξιά και μετά τις τρεις γραμμές πάνω δεξιά.

Στη συνέχεια, μπαίνουμε στα “Αποθηκευμένα”.

Σε αυτό το σημείο βλέπουμε όλες τις δημοσιεύσεις που έχουμε αποθηκεύσει, τοποθετημένες σε μία συλλογή η οποία ονομάζεται “Όλες οι δημοσιεύσεις”.

Εάν θέλουμε, μπορούμε να χωρίσουμε τις δημοσιεύσεις σε περισσότερες συλλογές. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, πατάμε το “+”, επιλέγουμε τις δημοσιεύσεις που επιθυμούμε να περιέχει η συλλογή, και πατάμε “Επόμενο”.

Τέλος, πληκτρολογούμε το όνομα της αρεσκείας μας και πατάμε “Προσθήκη”. Η νέα συλλογή θα εμφανιστεί δίπλα στη συλλογή “Όλες οι δημοσιεύσεις”.

Ενεργοποίηση του Voice Access μόλις κοιτάω το κινητό στο Android 13

Το Android διαθέτει μερικά ιδιαίτερα χρήσιμα εργαλεία προσβασιμότητας τα οποία διευκολύνουν αρκετά τη χρήση του κινητού. Ένα από αυτά τα εργαλεία είναι το Voice Access που επιτρέπει να χειριζόμαστε την συσκευή χωρίς να αγγίζουμε την οθόνη.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να ενεργοποιήσουμε το Voice Access. Για παράδειγμα, μπορούμε να τρέξουμε την εφαρμογή μέσω μιας συντόμευσης ή εκφωνώντας μία εντολή στον Assistant.

Ωστόσο, η Google έχει προσθέσει και μία νέα μέθοδο ενεργοποίησης του εργαλείου. Η νέα μέθοδος ονομάζεται “Gaze Detection” και όταν είναι ενεργή η σχετική ρύθμιση, η εφαρμογή ενεργοποιείται μόλις κοιτάμε το κινητό.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο στο Android 13, μπαίνουμε στη σελίδα του Voice Access στο Play Store και εγκαθιστούμε την εφαρμογή.

Έπειτα, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις του κινητού, πατάμε το πρώτο αποτέλεσμα, διαλέγουμε το “Voice Access”, ενεργοποιούμε τον διακόπτη στην κορυφή της οθόνης, και στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί πατάμε “Επιτρέπεται”.

Στη συνέχεια, ακολουθούμε τις οδηγίες που προβάλλονται στην οθόνη του κινητού, για να ρυθμίσουμε το Voice Access.

Στην πάνω αριστερή γωνία της οθόνης του κινητού θα εμφανιστεί ένα μπλε πλαίσιο με πέντε τελείες. Επίσης, στην περιοχή ειδοποιήσεων θα εμφανιστεί το εικονίδιο της εφαρμογής. Αυτό σημαίνει ότι η εφαρμογή τρέχει στο παρασκήνιο.

Από προεπιλογή, το Voice Access ενεργοποιείται όταν μιλάμε. Για να κάνουμε την εφαρμογή να ενεργοποιείται μόνο όταν κοιτάμε την οθόνη του κινητού, σύρουμε προς τα κάτω την περιοχή ειδοποιήσεων, πατάμε το βελάκι δίπλα στην σχετική ειδοποίηση, και μπαίνουμε στο “Settings”.

Έπειτα, πάμε στην ενότητα “Setup” και πατάμε το “More options”.

Μετά, εντοπίζουμε το “Gaze Detection” και ενεργοποιούμε τον διακόπτη.

Η εφαρμογή θα προβάλει έναν μικρό οδηγό εκμάθησης, πατάμε “Continue”, ξανά “Continue”, και μετά “Enable”.

Θα εμφανιστεί ένα πλαίσιο που ζητάει να δώσουμε άδεια στο Voice Access να χρησιμοποιεί την κάμερα του κινητού. Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο ώστε η εφαρμογή να μπορεί να ελέγχει μέσω της κάμερας αν κοιτάμε την οθόνη του κινητού. Για να παρέχουμε στην εφαρμογή τη σχετική άδεια, πατάμε “Κατά τη χρήση της εφαρμογής”.

Για να ολοκληρώσουμε την ενεργοποίηση του Gaze Detection, πατάμε “Finish”.

Τώρα, στην πάνω αριστερή γωνία της οθόνης του κινητού εμφανίζεται το μπλε πλαίσιο με τις πέντε τελείες και ένα εικονίδιο με ένα πρόσωπο. Όταν το Voice Access είναι ανενεργό, το εικονίδιο έχει μία διαγώνια γραμμή.

Ωστόσο, όταν κοιτάμε το κινητό και ενεργοποιείται το Voice Access, η διαγώνια γραμμή εξαφανίζεται και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κανονικά την εφαρμογή.

QuickSteps#281 - Μαζική Κατάργηση Εφαρμογών Στο Android 13 Και Αποσύνδεση Συσκευών Στο Facebook

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Υπολογιστή Αγορά PC Οδηγός Αγοράς Υπολογιστή
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#325 - Ενεργοί Πυρήνες CPU, Επείγον Email Στο Gmail, Συντομεύσεις Διαδρομών Για Τους Χάρτες Google
QuickSteps
GamingSteps#20240426 - Η Valve Έκλεισε “Κενό” Στην Πολιτική Των Refund, Ρεκόρ Παικτών Fallout, Nintendo vs Garry's Mod
GamingSteps