Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Κρυφά Δωρεάν Παιχνίδια, Παιχνίδια Steam Από Τον Υπολογιστή Στο Κινητό, Διαχείριση Χώρου
QuickSteps#275 - Κρυφά Δωρεάν Παιχνίδια, Παιχνίδια Steam Από Τον Υπολογιστή Στο Κινητό, Διαχείριση Χώρου

Κρυφά Δωρεάν Παιχνίδια, Παιχνίδια Steam Από Τον Υπολογιστή Στο Κινητό, Διαχείριση Χώρου

Αυτή την εβδομάδα, κάνουμε λήψη παιχνιδιών στον υπολογιστή από το κινητό, κατεβάζουμε κρυφά δωρεάν παιχνίδια, μεταφέρουμε παιχνίδια μεταξύ υπολογιστών στο ίδιο δίκτυο, παίζουμε παιχνίδια από τον υπολογιστή σε άλλη συσκευή, κάνουμε κοινή χρήση της συλλογής παιχνιδιών, παίρνουμε καλύτερης ποιότητας screenshot, και χρησιμοποιούμε τον διαχειριστή αποθηκευτικού χώρου στο Steam.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς κατεβάζω παιχνίδια στο Steam από το κινητό

Ας υποθέσουμε ότι περιμένουμε την κυκλοφορία ενός νέου τίτλου που ανυπομονούμε να παίξουμε, αλλά τη στιγμή που θα γίνει διαθέσιμος για λήψη εμείς θα βρισκόμαστε στη δουλειά.

Οπότε, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να επιστρέψουμε σπίτι για να βάλουμε το παιχνίδι να κατέβει και να εγκατασταθεί στον υπολογιστή. Ευτυχώς, με το Steam μπορούμε να αποφύγουμε τέτοιους είδους αναμονές.

QuickSteps#275 - Κρυφά Δωρεάν Παιχνίδια, Παιχνίδια Steam Από Τον Υπολογιστή Στο Κινητό, Διαχείριση Χώρου

Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή του Steam για κινητό μπορούμε να δώσουμε εντολή στον client που έχουμε εγκατεστημένο στον υπολογιστή ώστε να κατεβάσει και να εγκαταστήσει οποιοδήποτε παιχνίδι ή πρόγραμμα θέλουμε.

Η διαδικασία της απομακρυσμένης λήψης που θα περιγράψουμε λειτουργεί μόνο αν ο υπολογιστής είναι ανοιχτός, το Steam τρέχει στο PC εκείνη τη στιγμή, και στον client έχουμε συνδεδεμένο τον ίδιο λογαριασμό που έχουμε συνδέσει στην εφαρμογή στο κινητό.

Αρχικά, τρέχουμε την εφαρμογή στο κινητό, εντοπίζουμε το παιχνίδι που θέλουμε να εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή, και πατάμε την καταχώρηση του.

Έπειτα, πατάμε την “Απομακρυσμένη λήψη” και μετά το κουμπί “ΛΗΨΗ”.

Αν έχουμε συνδεδεμένο τον λογαριασμό μας σε πάνω από έναν client του Steam, τότε δίπλα στο “Εφαρμογή-πελάτης” θα εμφανίζεται ένα μενού από το οποίο επιλέγουμε σε ποια συσκευή επιθυμούμε να γίνει η εγκατάσταση.

Η λήψη του παιχνιδιού θα ξεκινήσει άμεσα. Μπορούμε να βλέπουμε την πρόοδο της στην εφαρμογή στο κινητό. Επιπλέον, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε παύση της λήψης και να την εκκινήσουμε εκ νέου, όποια στιγμή θέλουμε.

Τι είναι τα δωρεάν κρυφά παιχνίδια στο Steam και πώς τα κατεβάζω

Υπάρχουν μερικά κρυφά διαμάντια τα οποία κάποτε ήταν διαθέσιμα στο Steam, αλλά για διάφορους λόγους αφαιρέθηκαν από την πλατφόρμα. Για παράδειγμα, πριν το Half-Life 2 υπήρξε το Half-Life 2D, γνωστό και ως “Codename Gordon”.

Αυτό το παιχνίδι σχεδιάστηκε σε Flash από κάποιον ανεξάρτητο προγραμματιστή, αλλά λίγο αργότερα η Valve το δημοσίευσε στο Steam. Παρ' όλα αυτά, αν προσπαθήσουμε να το αναζητήσουμε στο ηλεκτρονικό κατάστημα παιχνιδιών, δεν πρόκειται να το βρούμε για να το εγκαταστήσουμε στο PC.

Οι λόγοι για τους οποίους αυτό και άλλα παιχνίδια μπορεί να εξαφανιστούν από το Steam είναι αρκετοί, και ξεπερνούν τα πλαίσια του QuickSteps. Ωστόσο, εμείς θα σας δείξουμε πώς μπορούμε να εγκαταστήσουμε αυτά τα κρυφά παιχνίδια, ακόμα και αν δεν εντοπίζονται στο ηλεκτρονικό κατάστημα.

Αρχικά, πατάμε τον συνδυασμό πλήκτρων “Win + R” για να τρέξουμε την Εκκίνηση των Windows, στο παράθυρο της εκκίνησης πληκτρολογούμε “steam://install/92”, και πατάμε Enter.

Αυτή η εντολή θα ανοίξει ένα παράθυρο εγκατάστασης παιχνιδιών του Steam για το Codename Gordon ή Half-Life 2D.

Την παραπάνω διαδικασία μπορούμε να την πραγματοποιήσουμε και πληκτρολογώντας το “steam://install/92” στη γραμμή διευθύνσεων οποιοδήποτε browser και πατώντας Enter.

Για την εγκατάσταση οποιοδήποτε κρυφού παιχνιδιού χρειαζόμαστε των κωδικό του στο Steam. Μπορούμε να βρούμε τους κωδικούς αυτούς κάνοντας μία αναζήτηση με τον όρο “hidden games on steam” ή κάτι παρόμοιο.

Στα αποτελέσματα εντοπίζουμε σελίδες, όπως αυτό το thread στο reddit, που περιέχουν λίστες παιχνιδιών με την εντολή εγκατάστασης τους.

Ο αριθμός που έχει στο τέλος η εντολή είναι ο κωδικός του εκάστοτε παιχνιδιού, για παράδειγμα ο κωδικός του Codename Gordon είναι το 92.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι συντάκτες των λιστών με τα παιχνίδια δίνουν ολόκληρη την εντολή εγκατάστασης. Ωστόσο, ορισμένες φορές παρέχουν μόνο τους κωδικούς των παιχνιδιών.

Στην πρώτη περίπτωση, αντιγράφουμε ολόκληρη την εντολή και την τρέχουμε με την Εκκίνηση των Windows ή τον browser. Στο δεύτερο σενάριο, πληκτρολογούμε την εντολή “steam://install/”, προσθέτουμε στο τέλος τον κωδικό του παιχνιδιού, και έπειτα την τρέχουμε.

Πώς μεταφέρω παιχνίδια του Steam μεταξύ υπολογιστών στο ίδιο δίκτυο

Το Steam διαθέτει μία δυνατότητα η οποία μπορεί να μας γλιτώσει χρόνο από τη λήψη και εγκατάσταση παιχνιδιών. Επιπλέον, είναι η ιδανική λύση για όσους διαθέτουμε αργή σύνδεση ή χρησιμοποιούμε σύνδεση με ογκοχρέωση.

Αν ενεργοποιήσουμε την κατάλληλη ρύθμιση, μπορούμε να μεταφέρουμε παιχνίδια από τον έναν υπολογιστή στον άλλο, αρκεί τα δύο PC να είναι συνδεδεμένα στο ίδιο δίκτυο.

Αρχικά, τρέχουμε τον client, πατάμε στο “Steam”, και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στις “Λήψεις” και από το αναδυόμενο μενού στη “Μεταφορά αρχείου παιχνιδιού μέσω τοπικού δικτύου” διαλέγουμε το “Να επιτρέπονται μεταφορές σε/από συσκευές που μου ανήκουν”.

Αυτή η επιλογή δεν αλλάζει κάτι στον τρόπο με τον οποίο εγκαθιστούμε παιχνίδια. Όμως, κάθε που φορά που ξεκινάμε την εγκατάσταση ενός παιχνιδιού, το Steam θα ελέγχει αν κάποιο άλλο PC στο ίδιο δίκτυο έχει στον δίσκο του τα αρχεία του παιχνιδιού.

Σε περίπτωση που εντοπίσει τα αρχεία στον δίσκο κάποιου άλλου υπολογιστή, τότε αντί να τα κατεβάσει από τον server της εταιρείας του παιχνιδιού θα τα μεταφέρει από το ένα PC στο άλλο.

Τι είναι ο διαχειριστής αποθηκευτικού χώρου στο Steam και πώς τον χρησιμοποιώ

Το Steam διαθέτει τον δικό του διαχειριστή αποθηκευτικού χώρου, μέσω του οποίου μπορούμε να δούμε όλα τα παιχνίδια που έχουμε εγκατεστημένα στον υπολογιστή, πόσο χώρο πιάνουν, και πολλά άλλα.

Για να ανοίξουμε τον συγκεκριμένο διαχειριστή, πατάμε το “Steam” και κάνουμε κλικ στις “Ρυθμίσεις”.

Έπειτα, πηγαίνουμε στις “Λήψεις” και πατάμε το κουμπί “ΦΑΚΕΛΟΙ ΣΥΛΛΟΓΗΣ STEAM”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει βλέπουμε αναλυτικά πόσο χώρο πιάνουν τα παιχνίδια, οι ενημερώσεις τους, και τα λοιπά.

Στην κορυφή του παραθύρου υπάρχουν οι δίσκοι που έχουμε εγκατεστημένους στον υπολογιστή. Αυτός που έχει το κίτρινο αστεράκι είναι ο δίσκος στον οποίο γίνεται από προεπιλογή εγκατάσταση των παιχνιδιών του Steam.

Δίπλα στους δίσκους υπάρχει ένα “+”. Πατώντας αυτό το κουμπί, μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον τοποθεσίες εγκατάστασης παιχνιδιών.

Τέλος, στο κάτω μέρος του παραθύρου υπάρχει μία λίστα με τα παιχνίδια που έχουμε εγκατεστημένα στον υπολογιστή. Μπορούμε να διαλέξουμε όσα από αυτά επιθυμούμε και στη συνέχεια να τα μετακινήσουμε ή να τα απενεγκαταστήσουμε.

Πώς παίζω παιχνίδια του Steam από τον υπολογιστή σε άλλη συσκευή

Το Steam επιτρέπει να παίζουμε τα παιχνίδια που έχουμε εγκατεστημένα στον υπολογιστή, σε σχεδόν οποιαδήποτε συσκευή διαθέτουμε. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις.

Πρώτα από όλα, θα πρέπει η συσκευή στην οποία θέλουμε να τρέξουμε τα παιχνίδια να χρησιμοποιεί Android ή άλλο λειτουργικό στο οποίο είναι διαθέσιμη η εφαρμογή Steam Link.

Έπειτα, εξαιτίας του ότι το παιχνίδι τρέχει στον υπολογιστή και γίνεται stream στην απομακρυσμένη συσκευή, είναι αναγκαίο ο υπολογιστής στον οποίο τρέχει το παιχνίδι να είναι συνδεδεμένος σε κάποιο δίκτυο με καλές ταχύτητες.

Το ίδιο ισχύει και για τη συσκευή στην οποία θα γίνεται stream το παιχνίδι. Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρχουν καθυστερήσεις στη μεταφορά των δεδομένων και κολλήματα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Τέλος, θα πρέπει ο προγραμματιστής του παιχνιδιού να έχει προσθέσει υποστήριξη για το Remote Play Anywhere.

Εφόσον πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, εγκαθιστούμε το Steam Link και συνδέουμε στην εφαρμογή τον λογαριασμό που έχουμε συνδεδεμένο στον client του υπολογιστή από τον οποίο θα τρέχουμε τα παιχνίδια.

Έπειτα, ανοίγουμε το Steam στον υπολογιστή, τρέχουμε το Link στη συσκευή όπου θα κάνουμε stream το παιχνίδι, και διαλέγουμε το PC.

Στη συσκευή που τρέχει το Link θα εμφανιστεί ένας κωδικός επαλήθευσης και στον υπολογιστή θα ανοίξει ένα πλαίσιο. Πληκτρολογούμε τον κωδικό στο πλαίσιο και πατάμε Enter, ώστε να εξουσιοδοτήσουμε την πρόσβαση της συσκευής στο PC.

Το Steam Link θα πραγματοποιήσει μία δοκιμή της σύνδεσης στην οποία είναι συνδεδεμένη η συσκευή στην οποία θέλουμε να παίξουμε τα παιχνίδια. Αν η εφαρμογή διαπιστώσει ότι η σύνδεση είναι καλή, θα εμφανίσει το ακόλουθο μήνυμα. Πατάμε “OK” για να συνεχίσουμε.

Τέλος, πατάμε το κουμπί “Εκκίνηση παιχνιδιού” στο Steam Link, περιμένουμε να τρέξει το παιχνίδι στον υπολογιστή, και ξεκινάμε να παίζουμε.

Τι είναι η κοινή χρήση συλλογής στο Steam και πώς τη χρησιμοποιώ

Ορισμένες φορές, τυχαίνει δύο άτομα από την ίδια οικογένεια, ή δύο φίλοι, να επιθυμούν να παίξουν το ίδιο παιχνίδι. Σε μία τέτοια περίπτωση υπάρχουν δύο επιλογές. Μπορούν να αγοράσουν και οι δύο το παιχνίδι ή να χρησιμοποιήσουν την λειτουργία κοινής χρήσης της συλλογής στο Steam.

Με αυτήν τη λειτουργία, ο ένας χρήστης μπορεί να παίζει τα παιχνίδια που έχει στη συλλογή του ο άλλος, χωρίς να τα αγοράσει και να τα προσθέσει στη δική του συλλογή. Ο μοναδικός περιορισμός είναι ότι για να παίξει το παιχνίδι θα πρέπει ο ο κάτοχος του να μην παίζει εκείνη τη στιγμή τον συγκεκριμένο τίτλο.

Για να χρησιμοποιήσουμε την κοινή χρήση της συλλογής, πατάμε στο “Steam” και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στην “Οικογένεια” και διαλέγουμε το κουτάκι δίπλα στην “Εξουσιοδότηση σε αυτόν τον υπολογιστή”. Έπειτα, ακολουθούμε τα ίδια βήματα από τον client στον υπολογιστή του φίλου ή συγγενή μας.

Μετά, πραγματοποιούμε σύνδεση με τον λογαριασμό του άλλου χρήστη στο Steam που έχουμε εγκατεστημένο στον υπολογιστή μας και ο έτερος χρήστης συνδέεται στον client που διαθέτει στο PC του με τον δικό μας λογαριασμό.

Για να ολοκληρώσουμε την εφαρμογή της κοινής χρήσης των συλλογών μας, αποσυνδέουμε τους λογαριασμούς από τους client, συνδέουμε ο καθένας τον δικό του λογαριασμό στο Steam που έχει στον υπολογιστή του.

Πηγαίνοντας στη “ΣΥΛΛΟΓΗ” θα δούμε ότι στη λίστα των παιχνιδιών έχουν προστεθεί και τα παιχνίδια του άλλου χρήστη. Κάτω από του κουμπί της εγκατάστασης θα υπάρχει η αναφορά “Από τη συλλογή του”.

Μπορούμε να εγκαταστήσουμε οποιοδήποτε παιχνίδι θέλουμε και να παίζουμε όταν ο άλλος χρήστης δεν το έχει ανοιχτό στο δικό του PC.

Τέλος, αν επιθυμούμε να απαγορεύσουμε την πρόσβαση κάποιου χρήστη στα παιχνίδια μας, πηγαίνουμε στις ρυθμίσεις του Steam, επιλέγουμε την “Οικογένεια”, και κάνουμε κλικ στη “ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ”.

Στη σελίδα που θα ανοίξει, πατάμε την “Ανάκληση” δίπλα στον υπολογιστή που θέλουμε να αποκλείσουμε.

Πώς παίρνω καλύτερης ποιότητας screenshot στο Steam

Στα παιχνίδια του Steam μπορούμε να παίρνουμε screenshot πατώντας “F12”. Ωστόσο, αυτά τα screenshot είναι χαμηλής ανάλυσης, ώστε να μην πιάνουν πολύ χώρο στο δίσκο.

Όμως, αν θέλουμε μπορούμε να ρυθμίσουμε τον client ώστε να καταγράφει screenshot καλύτερης ποιότητας. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, πατάμε το “Steam” και επιλέγουμε τις “Ρυθμίσεις”.

Στη συνέχεια, πηγαίνουμε στο “Εντός παιχνιδιού” και επιλέγουμε το κουτάκι δίπλα στην “Αποθήκευση ασυμπίεστου αντιγράφου”.

Τέλος, κάνουμε κλικ στο κουμπί ‘ΦΑΚΕΛΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ” και διαλέγουμε τον φάκελο στον οποίο θα αποθηκεύει το Steam τα screenshot που παίρνουμε.

QuickSteps#275 - Κρυφά Δωρεάν Παιχνίδια, Παιχνίδια Steam Από Τον Υπολογιστή Στο Κινητό, Διαχείριση Χώρου

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#324 - Προβλήματα Χάρτες Google, Η Χαμηλότερη Τιμή Παιχνιδιού Στο Steam, Dark Mode Στο Google Drive
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps