Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Οθόνη Κλειδώματος, Νυχτερινός Φωτισμός, Λειτουργία Παιχνιδιού, Και Θέματα Στα Windows 11
QuickSteps#274 - Οθόνη Κλειδώματος, Νυχτερινός Φωτισμός, Λειτουργία Παιχνιδιού, Και Θέματα Στα Windows 11

Οθόνη Κλειδώματος, Νυχτερινός Φωτισμός, Λειτουργία Παιχνιδιού, Και Θέματα Στα Windows 11

Αυτή την εβδομάδα, χρησιμοποιούμε τις εικονικές επιφάνειες εργασίας, ενεργοποιούμε τη λειτουργία παιχνιδιού, απενεργοποιούμε την οθόνη κλειδώματος, ρυθμίζουμε εφαρμογές να τρέχουνε μεγιστοποιημένες, αλλάζουμε θέμα και χρώματα, χρησιμοποιούμε τη μίνι προβολή βίντεο, και ενεργοποιούμε το νυχτερινό φωτισμό στα Windows 11.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς χρησιμοποιώ τις εικονικές επιφάνειες εργασίας στα Windows 11

Τα Windows 11 έχουν πολλά χαρακτηριστικά τα οποία διευκολύνουν την εκτέλεση πολλαπλών εργασιών. Ένα πολύ ισχυρό χαρακτηριστικό του λειτουργικού είναι οι εικονικές επιφάνειες εργασίας.

Για να προσθέσουμε μία νέα επιφάνεια εργασίας, περνάμε τον δείκτη του ποντικιού πάνω από την “Προβολή εργασιών” και κάνουμε κλικ στο “Νέα επιφάνεια εργασίας”.

QuickSteps#274 - Οθόνη Κλειδώματος, Νυχτερινός Φωτισμός, Λειτουργία Παιχνιδιού, Και Θέματα Στα Windows 11

Πλέον, διαθέτουμε δύο ή περισσότερες επιφάνειες εργασίας. Για να προβάλλουμε τη λίστα τους, πατάμε το κουμπί “Προβολή εργασιών”.

Σε κάθε επιφάνεια εργασίας μπορούμε να διατηρούμε ανοιχτά διαφορετικά αρχεία, φακέλους, και προγράμματα. Για να μεταφερθούμε στην εκάστοτε επιφάνεια εργασίας, κάνουμε κλικ στην “Προβολή εργασιών” και πατάμε την προεπισκόπηση της.

Αν θέλουμε, μπορούμε να μεταφέρουμε τα ανοιχτά στοιχεία από τη μία εικονική επιφάνεια εργασίας στην άλλη. Αρχικά, επιλέγουμε την επιφάνεια εργασίας που περιέχει το στοιχείου που επιθυμούμε να μεταφέρουμε.

Έπειτα, με πατημένο το αριστερό κλικ, το σύρουμε στην επιφάνεια εργασίας στην οποία θέλουμε να το μετακινήσουμε και απελευθερώνουμε το κουμπί του ποντικιού.

Τέλος, για να κλείσουμε μία εικονική επιφάνεια εργασίας, πατάμε την “Προβολή εργασιών”, περνάμε τον δείκτη του ποντικιού πάνω από την προεπισκόπηση της, και κάνουμε κλικ στο “Χ”.

Όλα τα αρχεία, οι φάκελοι, και οι εφαρμογές που είναι ανοιχτά στη συγκεκριμένη επιφάνεια εργασίας θα μεταφερθούν αυτόματα στην αρχική μη εικονική Επιφάνεια εργασίας των Windows 11.

Τι είναι και πώς ενεργοποιώ τη Λειτουργία παιχνιδιού στα Windows 11

Με την έκδοση Creators Update, η Microsoft ενσωμάτωσε στα Windows 10 τη Λειτουργία Παιχνιδιού. Αυτή η λειτουργία είναι διαθέσιμη και στην τελευταία έκδοση του λειτουργικού της εταιρείας.

Η συγκεκριμένη λειτουργία στοχεύει στη βελτίωση της εμπειρίας μας όσο παίζουμε κάποιο παιχνίδι. Το λειτουργικό σύστημα πετυχαίνει κάτι τέτοιο βάζοντας το παιχνίδι σε προτεραιότητα, έναντι οποιασδήποτε άλλης εφαρμογής, όσον αφορά τη χρήση των πόρων του συστήματος.

Για να ενεργοποιήσουμε τη Λειτουργία Παιχνιδιού, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και μπαίνουμε στα “Παιχνίδια”.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στη “Λειτουργία παιχνιδιού”.

Έπειτα, ενεργοποιούμε το διακόπτη δίπλα στη “Λειτουργία παιχνιδιού”.

Από εδώ και στο εξής, τα Windows 11 θα χρησιμοποιούν αυτόματα αυτή τη λειτουργία κάθε φορά που τρέχουμε κάποιο παιχνίδι.

Πώς απενεργοποιώ την οθόνη κλειδώματος στα Windows 11

Στα Windows ανέκαθεν η πρόσβαση στην οθόνη σύνδεσης ήταν άμεση, όπως και σε κάθε λειτουργικό σύστημα. Όμως, η Microsoft σχεδιάζει πλέον το λειτουργικό της ώστε να είναι συμβατό και με οθόνες αφής.

Για αυτόν τον λόγο, στα Windows 11 έχει προσθέσει μία οθόνη κλειδώματος, την οποία πρέπει να απομακρύνουμε κάθε φορά ώστε να μπορέσουμε να εισάγουμε τον κωδικό μας.

Ευτυχώς, μπορούμε να απενεργοποιήσουμε αυτήν την οθόνη. Ωστόσο, θα πρέπει να επέμβουμε στο Μητρώο των Windows, το οποίο περιέχει σημαντικά δεδομένα για τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να πάρουμε ένα αντίγραφο ασφαλείας (backup) πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)

Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…

Για να ανοίξουμε το Μητρώο των Windows, πατάμε τα πλήκτρα “Win+R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “regedit”, και κάνουμε κλικ στο “ΟΚ”.

Στη συνέχεια, αντιγράφουμε την ακόλουθη διαδρομή, την κάνουμε επικόλληση στη γραμμή διευθύνσεων του Μητρώου των Windows, και πατάμε Enter.

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows

Έπειτα, κάνουμε δεξί κλικ στον κενό χώρο, επιλέγουμε “Δημιουργία → Τιμή DWORD (32-bit)”, και ονομάζουμε τη νέα τιμή “NoLockScreen”.

Πάντοτε επιλέγουμε αυτόν τον τύπο τιμής, ακόμα και αν έχουμε 64-bit Windows. Το QWORD (64 bit) είναι διαφορετικό είδος τιμής και δεν θα λειτουργήσει.

Στη συνέχεια, κάνουμε διπλό κλικ στο “NoLockScreen”, στα “Δεδομένα τιμής” πληκτρολογούμε “1”, και πατάμε το “ΟΚ”.

Τέλος, κάνουμε επανεκκίνηση τον υπολογιστή, για να εφαρμόσουμε τις αλλαγές.

Πώς ρυθμίζω μία εφαρμογή να τρέχει μεγιστοποιημένη στα Windows 11

Τα Windows 11 “θυμούνται” σε ποιο σημείο της οθόνης είχαμε τοποθετήσει κάποιο παράθυρο πριν το κλείσουμε, το μέγεθος που είχε το παράθυρο, και τα λοιπά. Με αυτόν τον τρόπο, όταν ανοίξουμε πάλι έναν φάκελο, φροντίζουν ώστε το παράθυρο να έχει αυτό το μέγεθος και να βρίσκεται στη ίδια θέση.

Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει με τις εφαρμογές. Τουλάχιστον όχι για όλες. Το λειτουργικό σύστημα διατηρεί αντίστοιχες πληροφορίες για τα προγράμματα που τρέχουμε. Όμως, τις περισσότερες φορές, δεν τις εφαρμόζει διότι δίνει προτεραιότητα στις ρυθμίσεις που έχουμε ορίσει από τα μενού της εκάστοτε εφαρμογής.

Αν επιθυμούμε τα Windows 11 να ανοίγουν πάντα μεγιστοποιημένη κάποια συγκεκριμένη εφαρμογή, τότε θα πρέπει να αλλάξουμε μία ρύθμιση στη συντόμευση της. Αρχικά, κάνουμε δεξί κλικ στη συντόμευση της εφαρμογής και διαλέγουμε τις “Ιδιότητες”.

Έπειτα, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Συντόμευση”.

Στη συνέχεια, από το μενού “Εκτέλεση” διαλέγουμε το “Μεγιστοποιημένο”.

Τέλος, κάνουμε κλικ στο “OK”.

Ακολουθώντας την παραπάνω διαδικασία μπορούμε να ρυθμίσουμε την εκτέλεση μιας εφαρμογής σε κατάσταση ελαχιστοποίησης, ή τα Windows 11 να την τρέχουν σε κανονικού μεγέθους παράθυρο.

Πώς αλλάζω θέμα και χρώματα στα Windows 11

Τα θέματα των Windows είναι ένα χαρακτηριστικό που επιτρέπει να δίνουμε τη προσωπική μας νότα στην εμφάνιση του λειτουργικού συστήματος. Στα Windows 11, η Microsoft προσφέρει αρκετές επιλογές παραμετροποίησης, καθώς εκτός από την επιλογή θέματος, παρέχει τη δυνατότητα αλλαγής και των χρωμάτων που έχουν διάφορα στοιχεία, όπως η Γραμμή εργασιών.

Αρχικά, μπαίνουμε στις ρυθμίσεις και διαλέγουμε την “Εξατομίκευση”.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στα “Θέματα” και επιλέγουμε το θέμα που ταιριάζει περισσότερο στο στυλ που επιθυμούμε να έχουν τα Windows 11.

Έπειτα, επιστρέφουμε στο προηγούμενο μενού, πατάμε τα “Χρώματα” και επιλέγουμε τα χρώματα που μας αρέσουν.

Τέλος, από την “Εξατομίκευση” μπορούμε να προσαρμόσουμε πολλά περισσότερα στοιχεία των Windows 11 και να κάνουμε το λειτουργικό σύστημα να αντικατοπτρίζει το προσωπικό μας γούστο.

Πώς χρησιμοποιώ τη μίνι προβολή βίντεο στα Windows 11

Οι οδηγοί σε μορφή βίντεο είναι πολύ βοηθητικοί, όμως η εναλλαγή των παραθύρων μεταξύ του βίντεο και της εφαρμογής στην οποία εφαρμόζουμε όσα βλέπουμε είναι πολύ κουραστική.

Τα Windows 11 διαθέτουν τη μίνι προβολή, που επιτρέπει να προβάλουμε ένα βίντεο και ταυτόχρονα να έχουμε ανοιχτό οτιδήποτε άλλο παράθυρο θέλουμε.

Για να χρησιμοποιήσουμε τη μίνι προβολή, κάνουμε δεξί κλικ στο αρχείο του βίντεο και από το “Άνοιγμα με” διαλέγουμε την “Αναπαραγωγή πολυμέσων”.

Μόλις ανοίξει η εφαρμογή αναπαραγωγής πολυμέσων των Windows 11 και ξεκινήσει η αναπαραγωγή του βίντεο, κάνουμε κλικ στο εικονίδιο “Μίνι πρόγραμμα αναπαραγωγής” ή πατάμε τον συνδυασμό πλήκτρων “Ctrl + M”.

Όπως βλέπουμε και στην ακόλουθη εικόνα, η αναπαραγωγή του βίντεο γίνεται σε ένα μικρό πλαίσιο, το οποίο μένει ανοιχτό πάνω από οποιοδήποτε άλλο παράθυρο.

Τέλος, για να επαναφέρουμε το βίντεο στο παράθυρο της εφαρμογής “Αναπαραγωγή πολυμέσων” πατάμε το κουμπί “Έξοδος από το μίνι πρόγραμμα αναπαραγωγής” ή τον συνδυασμό πλήκτρων “Ctrl + M”.

Τι είναι και πώς χρησιμοποιώ τον νυχτερινό φωτισμό στα Windows 11

Οι οθόνες των συσκευών παράγουν μπλε φως, το οποίο αποδεδειγμένα συνδέεται με ορισμένα προβλήματα υγείας, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Πώς η Ακτινοβολία του Κινητού Μπορεί να Βλάψει την Υγεία

Ναι, η ακτινοβολία του κινητού μπορεί να βλάψει την υγεία. Μόνο που πιθανώς να μην είναι η ακτινοβολία που έχετε στο νου, και οι επιπτώσεις να…

Εδώ και χρόνια κυκλοφορούν αρκετές εφαρμογές για smartphone, που βοηθούν στη μείωση του μπλε φωτός. Επιπλέον, υπάρχουν κάποια αντίστοιχα προγράμματα για τα Windows. Ωστόσο, στα Windows 10 η Microsoft πρόσθεσε στο λειτουργικό της σύστημα τη λειτουργία νυχτερινού φωτισμού.

Αυτή η λειτουργία είναι διαθέσιμη και στα Windows 11. Για να την ενεργοποιήσουμε, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και πατάμε το “Σύστημα”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στη “Οθόνη”.

Στη συνέχεια, ενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στο “Νυχτερινός φωτισμός”.

Τέλος, αν θέλουμε μπορούμε να ρυθμίσουμε τα Windows ώστε να ενεργοποιούν και να απενεργοποιούν αυτόματα τον νυχτερινό φωτισμό, συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, πατάμε το βέλος δίπλα στο “Νυχτερινός φωτισμός”, ενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στο “Προγραμματισμός νυχτερινού φωτισμού”, και εφαρμόζουμε τη ρύθμιση της αρεσκείας μας.

QuickSteps#274 - Οθόνη Κλειδώματος, Νυχτερινός Φωτισμός, Λειτουργία Παιχνιδιού, Και Θέματα Στα Windows 11

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps