Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Απενεργοποίηση Ενημερώσεων, Επαναφορά Συστήματος, Ασφαλής Λειτουργία Windows 11
QuickSteps#271 - Απενεργοποίηση Ενημερώσεων, Επαναφορά Συστήματος, Ασφαλής Λειτουργία Windows 11

Απενεργοποίηση Ενημερώσεων, Επαναφορά Συστήματος, Ασφαλής Λειτουργία Windows 11

Αυτή την εβδομάδα, απενεργοποιούμε τις ενημερώσεις, κάνουμε επαναφορά συστήματος, εξαιρούμε συγκεκριμένους τύπους αρχείων από την αναζήτηση, απενεργοποιούμε την οθόνη με το κουμπί ενεργοποίησης του υπολογιστή, εκκινούμε τον υπολογιστή σε Ασφαλή λειτουργία, παίρνουμε screenshot συγκεκριμένης περιοχής, και επαναφέρουμε τα Desktop Gadgets στα Windows 11.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς απενεργοποιώ τις ενημερώσεις στα Windows 11

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το Windows Update έχει αλλάξει πολλές φορές. Για παράδειγμα, στις πρώτες εκδόσεις των Windows 10 δεν μπορούσαμε να επιλέγουμε καν πότε το λειτουργικό σύστημα θα εγκαθιστά τις ενημερώσεις.

Στις νεότερες εκδόσεις των Windows 10 και στα Windows 11 έχουμε τη δυνατότητα να ελέγχουμε σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά του Windows Update. Ευτυχώς, πλέον μπορούμε ακόμα και να απενεργοποιήσουμε εντελώς τις ενημερώσεις.

Αυτή η δυνατότητα μπορεί να φανεί χρήσιμη, αν παραδείγματος χάριν έχει κυκλοφορήσει κάποια ενημέρωση η οποία είναι γνωστό ότι δημιουργεί οποιοδήποτε πρόβλημα και θέλουμε να αποφύγουμε την εγκατάσταση της.

Προσωρινή απενεργοποίηση ενημερώσεων

Για να απενεργοποιήσουμε προσωρινά τις ενημερώσεις των Windows 11, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και μπαίνουμε στο Windows Update.

QuickSteps#271 - Απενεργοποίηση Ενημερώσεων, Επαναφορά Συστήματος, Ασφαλής Λειτουργία Windows 11

Έπειτα, κάνουμε κλικ στο αναδυόμενο μενού δίπλα στην “Παύση ενημερώσεων” και επιλέγουμε το επιθυμητό διάστημα.

Η Microsoft επιτρέπει να απενεργοποιήσουμε τις ενημερώσεις για έως και 5 εβδομάδες. Ωστόσο, μπορούμε να επιστρέφουμε σε αυτό το μενού και να αλλάζουμε εκ νέου το χρονικό διάστημα.

Μόλις περάσει το επιλεγμένο διάστημα, τα Windows 11 θα ενεργοποιήσουν αυτόματα τις ενημερώσεις. Αν θέλουμε να τις ενεργοποιήσουμε νωρίτερα, τότε μπορούμε να επιστρέψουμε στο Windows Update και να κάνουμε κλικ στο κουμπί “Συνέχιση των ενημερώσεων”.

Μόνιμη απενεργοποίηση ενημερώσεων

Εάν θέλουμε να απενεργοποιήσουμε μόνιμα τις ενημερώσεις στα Windows 11, τότε πατάμε τον συνδυασμό πλήκτρων “Win + R” για να τρέξουμε την Εκτέλεση. Στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “services.msc” και κάνουμε κλικ στο “OK”.

Στη συνέχεια, εντοπίζουμε το “Windows Update”, κάνουμε δεξί κλικ στην καταχώρηση του, και πατάμε “Ιδιότητες”.

Μετά, στον “Τύπο εκκίνησης” διαλέγουμε το “Απενεργοποιημένο” και κάνουμε κλικ στο “OK”.

Από εδώ και στο εξής, τα Windows 11 δεν θα πραγματοποιούν έλεγχο για ενημερώσεις και δεν θα κάνουν λήψη ενημερώσεων.

Αν θελήσουμε να ενεργοποιήσουμε ξανά τις ενημερώσεις, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και στον “Τύπο εκκίνησης” επιλέγουμε το “Αυτόματα”.

Πώς κάνω επαναφορά συστήματος στα Windows 11

Στον ακόλουθο αναλυτικό οδηγό μπορείτε να μάθετε τα πάντα για την επαναφορά συστήματος στα Windows, πόσο σημαντική είναι, και για ποιους λόγους.

Εφόσον διαβάσετε τον οδηγό, μπορείτε να επιστρέψετε σε αυτό το QuickSteps, όπου θα δούμε πώς μπορούμε να μπορούμε να κάνουμε επαναφορά συστήματος στα Windows 11.

Επαναφορά Συστήματος στα Windows – System Restore

Η επαναφορά συστήματος στα Windows είναι μια δυνατότητα που, σε περίπτωση προβλήματος, μπορεί να επαναφέρει το λειτουργικό σύστημα σε μια παλαιότερη, λειτουργική κατάσταση. Αν ο…

Για να κάνουμε επαναφορά συστήματος, γράφουμε στην αναζήτηση “Δημιουργία σημείου επαναφοράς” και πατάμε “Άνοιγμα”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, κάνουμε κλικ στην “Επαναφορά συστήματος”.

Θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο στο οποίο πατάμε “Επόμενο”.

Έπειτα, επιλέγουμε το σημείο επαναφοράς της αρεσκείας μας και κάνουμε κλικ στο “Επόμενο”.

Τέλος, πατάμε το κουμπί “Τέλος”. Τα Windows 11 θα ξεκινήσουν τη διαδικασία επαναφοράς και θα κάνουν επανεκκίνηση του συστήματος.

Εξαίρεση συγκεκριμένων τύπων αρχείων από την αναζήτηση στα Windows 11

Η αναζήτηση στα Windows 11 μπορεί να εντοπίσει σχεδόν οτιδήποτε έχουμε αποθηκευμένο στον υπολογιστή, ενώ πραγματοποιεί αναζήτηση και στο διαδίκτυο μέσω της μηχανής Bing. Μάλιστα, είναι τόσο ισχυρή που μπορεί να εντοπίζει ακόμα και τα περιεχόμενα των κρυφών ή κρυπτογραφημένων φακέλων.

Με δεδομένα τα παραπάνω, ο εντοπισμός συγκεκριμένων αρχείων, ειδικά αν δεν θυμόμαστε το ακριβές όνομα τους, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολος. Ευτυχώς, τα Windows 11 επιτρέπουν να εξαιρούμε συγκεκριμένους τύπους αρχείων από το ευρετήριο της αναζήτησης, ώστε να βρίσκουμε αυτό που θέλουμε πιο γρήγορα.

Για να εξαιρέσουμε οποιονδήποτε τύπο αρχείου από την αναζήτηση, κάνουμε κλικ στο εικονίδιο της Έναρξης, γράφουμε στο πλαίσιο της αναζήτησης “Επιλογές ευρετηρίου”, και πατάμε “Άνοιγμα”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, κάνουμε κλικ στο κουμπί “Για προχωρημένους”.

Στη συνέχεια, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Τύποι αρχείων” και αποεπιλέγουμε το κουτάκι δίπλα από κάθε τύπο αρχείου που δεν θέλουμε να λαμβάνει υπόψη η αναζήτηση.

Επιπλέον, αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε στη λίστα τύπους αρχείων τους οποίους ενδεχομένως δεν έχουν προσθέσει τα Windows 11.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, γράφουμε τον τύπο αρχείου στο πλαίσιο κάτω από την “Προσθήκη νέας επέκτασης στη λίστα” και πατάμε “Προσθήκη”.

Μόλις πραγματοποιήσουμε όλες τις αλλαγές που επιθυμούμε, κάνουμε κλικ στο “OK”.

Απενεργοποίηση της οθόνης με το κουμπί ενεργοποίησης του PC στα Windows 11

Στις πιο σύγχρονες εκδόσεις των Windows μπορούμε να απενεργοποιούμε τον υπολογιστή πατώντας απλά το κουμπί ενεργοποίησης του συστήματος που βρίσκεται πάνω στο κουτί.

Επιπλέον, στα Windows 11 μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας αυτού του κουμπιού, ώστε να βάζει τον υπολογιστή για “ύπνο”, σε κατάσταση αδράνειας, και τα λοιπά.

Εκτός των παραπάνω, τα Windows 11 επιτρέπουν να ρυθμίσουμε το κουμπί ενεργοποίησης του συστήματος ώστε να απενεργοποιεί την οθόνη ή τις οθόνες που έχουμε συνδεδεμένες στον υπολογιστή. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, γράφουμε στην αναζήτηση “Πίνακας Ελέγχου” και πατάμε “Άνοιγμα”.

Στη συνέχεια, πληκτρολογούμε στην αναζήτηση του Πίνακα Ελέγχου “Επιλογές παροχής ενέργειας” και κάνουμε κλικ στο αποτέλεσμα.

Έπειτα, πατάμε τον σύνδεσμο “Επιλογή των ενεργειών των κουμπιών τροφοδοσίας”.

Μετά, κάνουμε κλικ στο αναδυόμενο μενού δίπλα στο “Όταν πατάω το κουμπί τροφοδοσίας” και διαλέγουμε την “Απενεργοποίηση της οθόνης”.

Τέλος, πατάμε το κουμπί “Αποθήκευση αλλαγών”.

Πώς εκκινώ τον υπολογιστή σε Ασφαλή λειτουργία στα Windows 11

Στην Ασφαλή λειτουργία εκτελούνται τα απολύτως απαραίτητα προγράμματα, οδηγοί, και εργασίες για την εκκίνηση των Windows. Αυτή η λειτουργία μπορεί να φανεί χρήσιμη σε διάφορες περιπτώσεις, όπως η αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων που σχετίζονται με την εμφάνιση της γνωστής μπλε οθόνης.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την Ασφαλή λειτουργία μπορείτε να διαβάσετε στον ακόλουθο οδηγό.

Για να εκκινήσουμε τον υπολογιστή σε Ασφαλή λειτουργία, στα Windows 11, πατάμε τον συνδυασμό πλήκτρων “Win + R” για να τρέξουμε την Εκτέλεση. Στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “msconfig” και κάνουμε κλικ στο “OK”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Εκκίνηση υπολογιστή”, διαλέγουμε το κουτάκι δίπλα στο “Ασφαλής εκκίνηση”, και πατάμε “OK”.

Τέλος, θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο στο οποίο κάνουμε κλικ στο κουμπί “Επανεκκίνηση”. Τα Windows 11 θα κάνουν επανεκκίνηση του υπολογιστή σε Ασφαλή λειτουργία.

Πώς παίρνω screenshot συγκεκριμένης περιοχής στα Windows 11

Στα Windows 11 μπορούμε να χρησιμοποιούμε το Εργαλείο αποκομμάτων για να παίρνουμε screenshot ολόκληρης της οθόνης ή μεμονωμένων τμημάτων της. Ωστόσο, για να το χρησιμοποιήσουμε πρέπει να αναζητήσουμε την εφαρμογή, να την τρέξουμε, και να επιλέξουμε το ανάλογο εργαλείο.

Η παραπάνω διαδικασία είναι σχετικά χρονοβόρα και δεν είναι τόσο βολική, ειδικά σε περιπτώσεις όπου θέλουμε να πάρουμε ένα screenshot στα γρήγορα.

Ευτυχώς, στα Windows 11 υπάρχει η συντόμευση “Win + Shift + S”. Με αυτή τη συντόμευση ενεργοποιούμε το εργαλείο λήψης screenshot, το οποίο επιτρέπει να επιλέξουμε το τμήμα της οθόνης που μας ενδιαφέρει και αποθηκεύει το αντιγραμμένο περιεχόμενο στο πρόχειρο.

Μόλις κάνουμε λήψη του screenshot, μπορούμε είτε να το αποθηκεύσουμε χρησιμοποιώντας τη Ζωγραφική των Windows, είτε να το εισάγουμε σε διαφόρους τύπους εγγράφων με “Ctrl + V”, είτε να το στείλουμε σε οποιονδήποτε θέλουμε με email ή μήνυμα, πάλι πατώντας “Ctrl + V”.

Επαναφορά των Desktop Gadgets στα Windows 11

Στα Windows 7, και στα Vista, υπήρχαν τα λεγόμενα Desktop Gadgets. Πρόκειται για μικρές εφαρμογές που καταλαμβάνουν χώρο στην Επιφάνεια εργασίας και έχουν ποικίλες χρήσεις. Για παράδειγμα, μπορούμε να παρακολουθούμε τη χρήση των πόρων συστήματος ή να παίζουμε mini-games.

Ωστόσο, στα Windows 11 δεν είναι διαθέσιμα τα συγκεκριμένα Desktop Gadgets, κυρίως διότι η Microsoft θεωρεί ότι δεν είναι ασφαλή. Ευτυχώς, υπάρχει τρόπος να τα προσθέσουμε, εγκαθιστώντας μία δωρεάν εφαρμογή.

Αρχικά, κατεβάζουμε το 8GadgetPack, από τον επίσημο ιστότοπο του, πατώντας το κουμπί “Download”.

QuickSteps#271 - Απενεργοποίηση Ενημερώσεων, Επαναφορά Συστήματος, Ασφαλής Λειτουργία Windows 11

Μόλις κατεβάσουμε την εφαρμογή, την εγκαθιστούμε και την τρέχουμε. Στη δεξιά μεριά της οθόνης θα εμφανιστεί ένα πλαίσιο με δύο βασικά Desktop Gadgets, το ρολόι και το πρόχειρο.

Για να προσθέσουμε ένα Desktop Gadget, πατάμε το “+” και το σύρουμε από το παράθυρο στο πλαίσιο.

Όσα Desktop Gadget έχουν επιπλέον ρυθμίσεις, εμφανίζουν ένα κλειδί όταν περάσουμε τον δείκτη του ποντικιού από πάνω τους.

Τέλος, για να εμφανίσουμε τις γενικές ρυθμίσεις του 8GadgetPack και να προσαρμόσουμε την εφαρμογή, κάνουμε δεξί κλικ στο πλαίσιο και διαλέγουμε το “Options”.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#324 - Προβλήματα Χάρτες Google, Η Χαμηλότερη Τιμή Παιχνιδιού Στο Steam, Dark Mode Στο Google Drive
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps