Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Σημείο Επαναφοράς, Αλλαγή Γλώσσας, Διαγραφή Windows Update Στα Windows 11
QuickSteps#270 - Σημείο Επαναφοράς, Αλλαγή Γλώσσας, Διαγραφή Windows Update Στα Windows 11

Σημείο Επαναφοράς, Αλλαγή Γλώσσας, Διαγραφή Windows Update Στα Windows 11

Αυτή την εβδομάδα, προγραμματίζουμε την καθημερινή δημιουργία σημείου επαναφοράς, εμφανίζουμε την κατάσταση του Caps Lock στην Περιοχή ειδοποιήσεων, αλλάζουμε τη γλώσσα, διαγράφουμε παλιά αρχεία του Windows Update, χρησιμοποιούμε ένα εναλλακτικό μενού Έναρξη, μετακινούμε τους προεπιλεγμένους φακέλους, και επιλέγουμε ποιοι φάκελοι θα εμφανίζονται στην Έναρξη στα Windows 11.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Καθημερινή αυτόματη δημιουργία σημείου επαναφοράς στα Windows 11

Στον ακόλουθο αναλυτικό οδηγό μπορείτε να μάθετε τα πάντα για την επαναφορά συστήματος στα Windows, πόσο σημαντική είναι, για ποιους λόγους. Εφόσον διαβάσετε τον οδηγό, μπορείτε να επιστρέψετε σε αυτό το QuickSteps, όπου θα δούμε πώς μπορούμε να προγραμματίσουμε τα Windows 11 να δημιουργούν σε καθημερινή βάση νέα σημεία επαναφορά.

Επαναφορά Συστήματος στα Windows – System Restore

Η επαναφορά συστήματος στα Windows είναι μια δυνατότητα που, σε περίπτωση προβλήματος, μπορεί να επαναφέρει το λειτουργικό σύστημα σε μια παλαιότερη, λειτουργική κατάσταση. Αν ο…

Πριν αρχίσουμε, πρέπει να σημειώσουμε ότι τα σημεία επαναφοράς καταλαμβάνουν σεβαστό αποθηκευτικό χώρο, κάτι που θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας.

Έπειτα, για να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία θα πρέπει να παρέμβουμε στο Μητρώο των Windows, το οποίο περιέχει σημαντικά δεδομένα για τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να πάρουμε ένα αντίγραφο ασφαλείας (backup) πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)

Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…

Για να ανοίξουμε το Μητρώο των Windows, πατάμε τα πλήκτρα “Win+R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “regedit”, και κάνουμε κλικ στο “ΟΚ”.

QuickSteps#270 - Σημείο Επαναφοράς, Αλλαγή Γλώσσας, Διαγραφή Windows Update Στα Windows 11

Στη συνέχεια, αντιγράφουμε την ακόλουθη διαδρομή, την κάνουμε επικόλληση στη γραμμή διευθύνσεων του Μητρώου των Windows, και πατάμε Enter.

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows Defender

Έπειτα, κάνουμε δεξί κλικ στον φάκελο “Windows Defender”, διαλέγουμε “Δημιουργία → Κλειδί”, και ονομάζουμε το νέο κλειδί “Scan”.

Μετά, κάνουμε δεξί κλικ στον κενό χώρο, επιλέγουμε “Δημιουργία → Τιμή DWORD (32-bit)”, και ονομάζουμε τη νέα τιμή “DisableRestorePoint”.

Πάντοτε επιλέγουμε αυτόν τον τύπο τιμής, ακόμα και αν έχουμε 64-bit Windows. Το QWORD (64 bit) είναι διαφορετικό είδος τιμής και δεν θα λειτουργήσει.

Στη συνέχεια, κάνουμε διπλό κλικ στο “DisableRestorePoint”, στα “Δεδομένα τιμής” πληκτρολογούμε “0”, και πατάμε το “ΟΚ”.

Τέλος, κάνουμε επανεκκίνηση τον υπολογιστή, για να εφαρμόσουμε τις αλλαγές.

Ουσιαστικά, αυτό που κάναμε είναι να εκμεταλλευτούμε τη λειτουργία του καθημερινού ελέγχου που πραγματοποιεί το Windows Security. Με την τιμή που δημιουργήσαμε, δώσαμε εντολή στο πρόγραμμα να δημιουργεί σημείο επαναφοράς πριν ξεκινήσει τον έλεγχο.

Εμφάνιση κατάστασης Caps Lock στην Περιοχή ειδοποιήσεων στα Windows 11

Τα περισσότερα πληκτρολόγια διαθέτουν φωτεινές ενδείξεις οι οποίες ανάβουν όταν είναι ενεργό το Caps Lock και το Num Lock. Ωστόσο, εάν διαθέτουμε πληκτρολόγιο ή laptop που δεν έχει αυτές τις ενδείξεις, τότε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με σιγουριά αν είναι ενεργό κάποιο από αυτά τα κουμπιά.

Σε μία τέτοια περίπτωση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το δωρεάν πρόγραμμα TrayStatus, το οποίο κατεβάζουμε από την επίσημη ιστοσελίδα του, πατώντας “Download Installer Now”.

Μόλις εγκαταστήσουμε το πρόγραμμα, το τρέχουμε κάνοντας διπλό κλικ στη συντόμευση του.

Το περιβάλλον του TrayStatus είναι εξαιρετικά απλό. Στα αριστερά υπάρχει το μενού των διάφορων επιλογών και ρυθμίσεων και στο δεξί τμήμα του παραθύρου εμφανίζονται οι επιμέρους ρυθμίσεις.

Η πιο σημαντική ρύθμιση και αυτή που μας ενδιαφέρει είναι οι “Δείκτες κατάστασης”. Επιλέγουμε αυτή τη ρύθμιση, μετά διαλέγουμε την κατάσταση ποιων κουμπιών θέλουμε να βλέπουμε, και πατάμε “Εφαρμογή”.

Για να δούμε την κατάσταση του Caps Lock, του Num Lock, και οποιουδήποτε κουμπί έχουμε επιλέξει, κάνουμε κλικ στο βελάκι στην Περιοχή ειδοποιήσεων.

Όταν το εικονίδιο ενός κουμπιού είναι πράσινο, τότε είναι ενεργό, διαφορετικά είναι ανενεργό.

Πώς αλλάζω τη γλώσσα στα Windows 11

Τα Windows 11 έρχονται προεγκατεστημένα στις νέες συσκευές με μια συγκεκριμένη γλώσσα, η οποία είναι εύκολο να αλλάξει σε οποιαδήποτε άλλη, με ορισμένα απλά βήματα που θα αναλύσουμε παρακάτω. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να θέλουμε να αλλάξει την γλώσσα του λειτουργικού.

Αρχικά, μπορεί να αγοράσουμε ένα laptop από το εξωτερικό, για παράδειγμα από την Κίνα, και η προεπιλεγμένη γλώσσα να είναι τα Κινέζικα. Έπειτα, θα μπορούσε να αγοράσουμε ένα laptop από κάποιο μικρό ελληνικό κατάστημα που κάνει παραεισαγωγές και η προεπιλεγμένη γλώσσα των Windows να είναι τα Αγγλικά.

Επιπλέον, κάθε λογαριασμός χρήστη στα Windows 11 μπορεί να χρησιμοποιεί διαφορετική γλώσσα. Οπότε, ένας νέος ηλικιακά χρήστης μπορεί να θέλει τα Αγγλικά ως γλώσσα, ενώ ένας μεγαλύτερος ενδεχομένως προτιμά τα Ελληνικά. Σε κάθε περίπτωση, μπορούμε πολύ εύκολα να αλλάξουμε τη γλώσσα στα Windows 11.

Πώς αλλάζω τη γλώσσα από τα Αγγλικά στα Ελληνικά

Αρχικά, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και διαλέγουμε το “Time & language”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στο “Language & region”.

Μετά, πατάμε το κουμπί “Add a language”.

Στο πλαίσιο που θα ανοίξει, πληκτρολογούμε στο πλαίσιο αναζήτησης “Greek”, διαλέγουμε το “Ελληνικά”, και κάνουμε κλικ στο “Next”.

Στη συνέχεια, διαλέγουμε τα όλα τα κουτάκια των διαθέσιμων πακέτων, επιλέγουμε το “Set as my Windows display language”, και πατάμε “Install”.

Τέλος, περιμένουμε έως ότου τα Windows 11 να ολοκληρώσουν τη λήψη της γλώσσας και κάνουμε επανεκκίνηση του υπολογιστή.

Πώς αλλάζω τη γλώσσα από τα Ελληνικά στα Αγγλικά

Ακόμη και αν έχουμε υπολογιστή με Windows 11 στην ελληνική γλώσσα, ενδέχεται να θέλουμε να αλλάξουμε τη γλώσσα στα Αγγλικά, για διάφορους λόγους. Για παράδειγμα μπορεί να γνωρίζουμε Αγγλικά ή απλά να μας ενοχλούν οι λανθασμένες ή παράξενες μεταφράσεις που χρησιμοποιεί η Microsoft.

Αρχικά, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και διαλέγουμε το “Ώρα και γλώσσα”.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στο “Γλώσσα και περιοχή”.

Έπειτα, ελέγχουμε αν είναι διαθέσιμη τα Αγγλικά και τα επιλέγουμε. Αν δεν είναι διαθέσιμα, τότε πατάμε το κουμπί “Προσθήκη γλώσσας”.

Στην περίπτωση που θέλουμε να προσθέσουμε νέα γλώσσα, την πληκτρολογούμε στο πλαίσιο αναζήτησης, την διαλέγουμε, και κάνουμε κλικ στο “Επόμενο”.

Μετά, διαλέγουμε τα όλα τα κουτάκια των διαθέσιμων πακέτων, επιλέγουμε το “Ορισμός ως γλώσσα εμφάνισης των Windows”, και πατάμε “Εγκατάσταση”.

Τέλος, περιμένουμε έως ότου τα Windows 11 να ολοκληρώσουν τη λήψη της γλώσσας και κάνουμε επανεκκίνηση του υπολογιστή.

Πώς διαγράφω παλιά αρχεία του Windows Update στα Windows 11

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το Windows Update έχει αλλάξει πολλές φορές. Για παράδειγμα, στις πρώτες εκδόσεις των Windows 10 δεν μπορούσαμε να επιλέγουν καν πότε το λειτουργικό σύστημα θα εγκαθιστά τις ενημερώσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο υπολογιστής να πραγματοποιεί επανεκκίνηση σε άσχετες στιγμές.

Στις νεότερες εκδόσεις των Windows 10 και στα Windows 11 έχουμε τη δυνατότητα να ελέγχουμε σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά του Windows Update. Ωστόσο, ακόμη δεν μπορούμε να ρυθμίσουμε το εργαλείο ενημερώσεων ώστε να διαγράφει τα παλιά προσωρινά αρχεία.

Παρ’ όλα αυτά, μπορούμε να τα διαγράψουμε χειροκίνητα. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, πληκτρολογούμε στην αναζήτηση “Εκκαθάριση δίσκου” και πατάμε “Άνοιγμα”.

Έπειτα, διαλέγουμε τον δίσκο στον οποίο έχουμε εγκαταστήσει τα Windows 11 και κάνουμε κλικ στο “OK”.

Μετά, περιμένουμε έως ότου το λειτουργικό αναλύσει τον δίσκο και ανοίξει το παράθυρο της εκκαθάριση. Μόλις ανοίξει το συγκεκριμένο παράθυρο, πατάμε το κουμπί “Εκκαθάριση αρχείων συστήματος”, ώστε τα Windows 11 να εμφανίσουν όλα τα διαθέσιμα προς διαγραφή αρχεία.

Στη συνέχεια, διαλέγουμε το κουτάκι δίπλα στην “Εκκαθάριση Windows Update” και πατάμε “OK”.

Τέλος, πατάμε “Διαγραφή αρχείων”, για να επιβεβαιώσουμε τη διαγραφή των προσωρινών αρχείων των ενημερώσεων.

Εναλλακτικό μενού Έναρξη στα Windows 11

Η μεγαλύτερη αλλαγή που πραγματοποίησε ποτέ η Microsoft στην Έναρξη των Windows ήταν το μενού πλήρους οθόνης των Windows 8 με τα πλακίδια. Σύντομα η εταιρεία προσέφερε την επιλογή χρήσης του κλασικού μενού, ενώ στα Windows 10 επανέφερε την παλιά Έναρξη με αρκετές βελτιώσεις.

Στα Windows 11, η Microsoft δημιούργησε μία νέα έκδοση του μενού Έναρξη, η οποία είναι στην ουσία ένα βελτιωμένο υβρίδιο της κλασικής Έναρξης και εκείνης των Windows 10. Επιπλέον, η εταιρεία παρέχει την επιλογή να χρησιμοποιούμε το κλασικό μενού στην αριστερή γωνία της Γραμμής εργασιών.

Σε κάθε περίπτωση, αν δεν μας αρέσει η Έναρξη των Windows 11, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εφαρμογή Start Menu Reviver, που προσθέτει στο λειτουργικό σύστημα μία εναλλακτική Έναρξη.

Αρχικά, κατεβάζουμε την εφαρμογή από την επίσημη ιστοσελίδα της, πατώντας “ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑ”, και την τρέχουμε.

Όπως παρατηρούμε, το εικονίδιο της εναλλακτικής έναρξης εμφανίζεται πάνω από το widget του καιρού.

Για να διορθώσουμε αυτό το πρόβλημα, κάνουμε δεξί κλικ στη Γραμμή εργασιών και πατάμε “Ρυθμίσεις γραμμής εργασιών”.

Έπειτα, απενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στα “Γραφικά στοιχεία”.

Τέλος, μπορούμε να προσαρμόσουμε την εμφάνιση και το περιεχόμενο της εναλλακτικής Έναρξης πατώντας το εικονίδιο με το γρανάζι.

Πώς μετακινώ τους προεπιλεγμένους φακέλους στα Windows 11

Τα Windows 11, όπως και οι παλαιότερες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος, έχουν μία σειρά προεπιλεγμένων φακέλων που χρησιμεύουν στην οργάνωση συγκεκριμένων τύπων αρχείων. Μερικοί από αυτούς τους φακέλους είναι τα Έγγραφα, οι Εικόνες, η Μουσική, και άλλοι.

Αν και η θέση αυτών των φακέλων είναι προκαθορισμένη, μπορούμε πολύ εύκολα να την αλλάξουμε. Μάλιστα, αν το επιθυμούμε, μπορούμε να μετακινήσουμε τους φακέλους σε διαφορετικό δίσκο από αυτόν στον οποίο είναι εγκατεστημένα τα Windows 11.

Αρχικά, ανοίγουμε την Εξερεύνηση αρχείων και πατάμε στο “Κεντρική”.

Έπειτα, κάνουμε δεξί κλικ στον φάκελο που θέλουμε να μετακινήσουμε και διαλέγουμε τις “Ιδιότητες”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Θέση”, κάνουμε κλικ στη “Μετακίνηση”, και διαλέγουμε τη νέα θέση του φακέλου.

Τέλος, πατάμε “OK”, για να αποθηκεύσουμε την αλλαγή.

Πώς επιλέγω ποιοι φάκελοι θα εμφανίζονται στην Έναρξη των Windows 11

Στο κάτω μέρος του μενού Έναρξη των Windows 11, από προεπιλογή, υπάρχει μόνο το κουμπί για τις επιλογές που αφορούν τον λογαριασμό του χρήστη και το κουμπί παροχής ενέργειας.

Ωστόσο, αν το επιθυμούμε, μπορούμε να προσθέσουμε διάφορες συντομεύσεις για το άνοιγμα διάφορων φακέλων. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και πατάμε στην “Εξατομίκευση”.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στην “Έναρξη”.

Έπειτα, πατάμε στο “Φάκελοι”.

Μετά, ενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα σε κάθε φάκελο που θέλουμε να εμφανίζεται στο κάτω μέρος του μενού Έναρξη των Windows 11. Επιπλέον, αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε μία συντόμευση για τις “Ρυθμίσεις”.

Οι συντομεύσεις των φακέλων που επιλέξαμε, καθώς και των ρυθμίσεων, βρίσκονται δίπλα στο κουμπί παροχής ενέργειας.

QuickSteps#270 - Σημείο Επαναφοράς, Αλλαγή Γλώσσας, Διαγραφή Windows Update Στα Windows 11

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#324 - Προβλήματα Χάρτες Google, Η Χαμηλότερη Τιμή Παιχνιδιού Στο Steam, Dark Mode Στο Google Drive
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps