Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Προστασία Αρχείων Με Κωδικό, Επαναφορά Ρυθμίσεων Δικτύου, Έλεγχος Χρήσης Υπολογιστή
QuickSteps#269 - Προστασία Αρχείων Με Κωδικό, Επαναφορά Ρυθμίσεων Δικτύου, Έλεγχος Χρήσης Υπολογιστή

Προστασία Αρχείων Με Κωδικό, Επαναφορά Ρυθμίσεων Δικτύου, Έλεγχος Χρήσης Υπολογιστή

Αυτή την εβδομάδα, διαγράφουμε τα πλάνα ενέργειας, κάνουμε εκκίνηση εφαρμογών του Microsoft Store κατά την εκκίνηση του λειτουργικού, προστατεύουμε αρχεία με τη χρήση κωδικού, επαναφέρουμε την κλασική Διαχείριση Εργασιών και τις ρυθμίσεις δικτύου, ελέγχουμε ποιος χρησιμοποιεί τον υπολογιστή, και απενεργοποιούμε τις ειδοποιήσεις της εφαρμογής Αλληλογραφίας στα Windows 11.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς διαγράφω τα πλάνα ενέργειας στα Windows 11

Ανάλογα με τον κατασκευαστή του υπολογιστή, στα Windows 11 θα βρούμε τρία ή περισσότερα πλάνα ενέργειας. Τα βασικά πλάνα είναι αυτό της εξοικονόμησης ενέργειας, εκείνο της εξισορρόπησης μεταξύ επιδόσεων και κατανάλωσης, και ένα που αφορά τις μέγιστες επιδόσεις.

Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένες εφαρμογές, όπως για παράδειγμα το λογισμικό που συνοδεύει της κάρτες γραφικών, που δημιουργούν νέα πλάνα ενέργειας. Συνήθως, αυτά τα πλάνα παραμένουν στα Windows ακόμη και μετά την απεγκατάσταση των σχετικών εφαρμογών.

Σε κάθε περίπτωση, αν θέλουμε, μπορούμε στα Windows 11 να διαγράψουμε οποιοδήποτε πλάνο ενέργειας. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, πληκτρολογούμε στην αναζήτηση “Επιλογή σχεδίου παροχής ενέργειας” και πατάμε “Άνοιγμα”.

QuickSteps#269 - Προστασία Αρχείων Με Κωδικό, Επαναφορά Ρυθμίσεων Δικτύου, Έλεγχος Χρήσης Υπολογιστή

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, βλέπουμε όλα τα διαθέσιμα πλάνα ενέργειας. Κάνουμε κλικ στον σύνδεσμο “Αλλαγή ρυθμίσεων σχεδίου” στην καταχώρηση του πλάνου που θέλουμε να διαγράψουμε.

Έπειτα, πατάμε τον σύνδεσμο “Διαγραφή αυτού του σχεδίου”.

Προσοχή! Αν το επιλεγμένο πλάνο ενέργειας είναι αυτό που επιχειρούμε να διαγράψουμε, τότε ο σύνδεσμος της διαγραφής δεν θα είναι διαθέσιμος. Επιπλέον, δεν μπορούμε να διαγράψουμε τα τρία βασικά πλάνα που αναφέραμε παραπάνω.

Τέλος, θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο. Κάνουμε κλικ στο “OK” για να επιβεβαιώσουμε τη διαγραφή του πλάνου.

Εκκίνηση εφαρμογών του Microsoft Store κατά την εκκίνηση των Windows 11

Σχεδόν κάθε εφαρμογή που εγκαθιστούμε, θέλει να ξεκινά με την εκκίνηση των Windows. Κάτι τέτοιο όμως καθυστερεί την εκκίνηση και βαραίνει τον υπολογιστή.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν εφαρμογές που είτε πρέπει, είτε θέλουμε να ξεκινούν άμεσα μαζί με τα Windows 11. Στην περίπτωση των απλών προγραμμάτων, απλώς αντιγράφουμε τη συντόμευσή τους στον φάκελο της εκκίνησης.

Όταν όμως αναφερόμαστε στις εφαρμογές που βρίσκουμε στο Microsoft Store, τότε τα πράγματα είναι διαφορετικά. Αρχικά, ανοίγουμε ένα παράθυρο εξερεύνησης αρχείων των Windows 11, στη γραμμή διευθύνσεων γράφουμε “shell:appsfolder”, και πατάμε Enter.

Άμεσα θα δούμε μία λίστα με όλες τις εφαρμογές που έχουμε περασμένες στον υπολογιστή μας.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στο “+” για να ανοίξουμε μία νέα καρτέλα, στη γραμμή διευθύνσεων γράφουμε “shell:startup”, και πατάμε Enter. Θα ανοίξει ο φάκελος των προγραμμάτων που εκτελούνται με την εκκίνηση των Windows.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε τώρα είναι να σύρουμε, με πατημένο το δεξί κλικ του ποντικιού, τη συντόμευση που θέλουμε από τον φάκελο των εφαρμογών σε εκείνο της εκκίνησης.

Μόλις απελευθερώσουμε το κουμπί του ποντικιού, θα εμφανιστεί η επιλογή “Δημιουργία συντομεύσεων εδώ”. Την πατάμε και άμεσα τα Windows 11 θα δημιουργήσουν συντόμευση για την εφαρμογή που θέλουμε.

Πλέον η εφαρμογή θα εκκινεί με την έναρξη του λειτουργικού.

Πώς προστατεύω αρχεία με τη χρήση κωδικού στα Windows 11

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ενδεχομένως θέλουμε να προστατεύσουμε αρχεία ή φακέλους με κωδικό. Για παράδειγμα, μπορεί να έχουμε στον υπολογιστή έναν φάκελο ο οποίος περιέχει ευαίσθητα αρχεία.

Από την άλλη, θα μπορούσε να θέλουμε να στείλουμε σε κάποιον ένα ή περισσότερα αρχεία, και θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι κανείς δεν μπορεί να δει το περιεχόμενο τους, εκτός από τον πραγματικό παραλήπτη.

Σε κάθε περίπτωση, με τη χρήση του δωρεάν εργαλείου Encrypto μπορούμε να κρυπτογραφήσουμε αρχεία και φακέλους χρησιμοποιώντας κρυπτογράφηση AES-256. Έπειτα, όποιος θέλει να τα προβάλλει θα πρέπει να εισάγει τον κωδικό που έχουμε ορίσει, ώστε να τα αποκρυπτογραφήσει.

Αν θέλετε να μάθετε τι είναι και πώς λειτουργεί η κρυπτογράφηση, διαβάστε τον αντίστοιχο οδηγό μας.

Κρυπτογράφηση Δεδομένων – Τι είναι και Πώς Λειτουργεί

Σε έναν κόσμο χωρίς κρυπτογράφηση δεδομένων, θα ήταν αδύνατον να έχουμε ένα προσωπικό email, έναν προσωπικό λογαριασμό στο facebook, ή να χρησιμοποιήσουμε μια πιστωτική κάρτα για…

Αρχικά, μπαίνουμε στην επίσημη σελίδα του Encrypto, το κατεβάζουμε πατώντας το “Download for Windows”, και το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή.

Έπειτα, τρέχουμε την εφαρμογή και με πατημένο το αριστερό κλικ σύρουμε στο πάνω στο κίτρινο πλαίσιο τον φάκελο ή το αρχείο που θέλουμε να προστατεύσουμε.

Στη συνέχεια, γράφουμε έναν ισχυρό κωδικό, προσθέτουμε κάποια συμβουλή που θα μας βοηθήσει να θυμηθούμε τον κωδικό, σε περίπτωση που τον ξεχάσουμε, και πατάμε “Encrypt”.

Το Encrypto θα κρυπτογραφήσει το αρχείο ή τον φάκελο και θα εμφανίσει δύο κουμπιά. Με το “Start Over” μπορούμε να επαναλάβουμε τη διαδικασία για να αλλάξουμε τον κωδικό, ενώ με το “Save As” αποθηκεύουμε το κρυπτογραφημένο αρχείο.

Για να προβάλουμε τον φάκελο ή το αρχείο, θα πρέπει να έχουμε εγκατεστημένο το Encrypto, να κάνουμε διπλό κλικ στο κρυπτογραφημένο αρχείο, να πληκτρολογήσουμε τον κωδικό, και να πατήσουμε “Decrypt”.

Τέλος, είναι απαραίτητο να αποθηκεύσουμε τον αποκρυπτογραφημένο φάκελο ή το αρχείο, κάνοντας κλικ στο “Save As”.

Επαναφορά της κλασικής Διαχείρισης Εργασιών στα Windows 11

Η Microsoft έκανε την πρώτη σημαντικά αλλαγή στη Διαχείριση Εργασιών στα Windows 8. Τον ίδιο σχεδιασμό διατήρησε και στα Windows 10. Ωστόσο, στα Windows 11 ο τεχνολογικός κολοσσός άλλαξε ριζικά την εμφάνιση και τον τρόπο λειτουργίας του συγκεκριμένου εργαλείου.

Οι νεότερες εκδόσεις της Διαχείρισης Εργασιών παρέχουν πρόσβαση σε μεγαλύτερο πλήθος πληροφοριών, επιτρέπουν την εκτέλεση περισσότερων εργασιών, ενώ είναι αρκετά πιο εύχρηστες από την έκδοση των Windows 7 και τις παλαιότερες.

Παρ’ όλα αυτά, αν για οποιονδήποτε λόγο θέλουμε, μπορούμε να εγκαταστήσουμε στα Windows 11 τόσο την έκδοση της Διαχείρισης Εργασιών των Windows 10, όσο και εκείνη των Windows 7.

Αρχικά, μπαίνουμε στην επίσημη σελίδα της εφαρμογής “Classic Task Manager” και κατεβάζουμε την έκδοση η οποία μας ενδιαφέρει, πατώντας ανάλογα το κουμπί “DOWNLOAD TASK MANAGER (WINDOWS 10 VERSION)” ή το κουμπί “DOWNLOAD TASK MANAGER”.

Έπειτα, αποσυμπιέζουμε το ZIP αρχείο, τρέχουμε το EXE που περιέχει, και ακολουθούμε τις οδηγίες του εργαλείου εγκατάστασης για να περάσουμε την παλιά Διαχείριση Εργασιών στον υπολογιστή.

Αυτό ήταν, πλέον έχουμε σε ένα σύστημα το οποίο τρέχει Windows 11 τη Διαχείριση Εργασιών των Windows 10 ή ακόμη και εκείνη των Windows 7.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή όλες τις παλιές εκδόσεις και μάλιστα να τις τρέχουμε ταυτόχρονα, αρκεί να χρησιμοποιούμε τις συντομεύσεις τους. Ωστόσο, η τελευταία που εγκαταστήσαμε θα αντικαταστήσει αυτή των Windows 11.

Πώς επαναφέρω τις ρυθμίσεις δικτύου στα Windows 11

Μερικές φορές είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε την αιτία κάποιου προβλήματος στο δίκτυο του υπολογιστή. Ωστόσο, τα Windows 11 προσφέρουν τη δυνατότητα της πλήρους επαναφοράς των ρυθμίσεων δικτύου.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, μπαίνουμε στις ρυθμίσεις και κάνουμε κλικ στο “Δίκτυο και Internet”.

Στη συνέχεια, πατάμε τις “Σύνθετες ρυθμίσεις δικτύου” και κάνουμε κλικ στην “Επαναφορά ρυθμίσεων δικτύου”.

Έπειτα, πατάμε το κουμπί “Επαναφορά τώρα” και στο πλαίσιο που θα ανοίξει κάνουμε κλικ στο “Ναι”.

QuickSteps#269 - Προστασία Αρχείων Με Κωδικό, Επαναφορά Ρυθμίσεων Δικτύου, Έλεγχος Χρήσης Υπολογιστή

Τα Windows θα πραγματοποιήσουν επανεκκίνηση του υπολογιστή και θα επαναφέρουν τις ρυθμίσεις δικτύου.

Τις περισσότερες φορές, η επαναφορά των ρυθμίσεων διορθώνει το πρόβλημα. Αν στην περίπτωσή μας δεν λειτουργήσει, θα πρέπει να ελέγξουμε τους οδηγούς της κάρτας δικτύου του υπολογιστή.

Πώς ελέγχω ποιος χρησιμοποιεί τον υπολογιστή στα Windows 11

Αν χρησιμοποιούμε κάποιον κοινόχρηστο υπολογιστή, ειδικά αν είμαστε ο διαχειριστής του συστήματος, θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι λειτουργεί πάντα απρόσκοπτα, χωρίς σοβαρά ή καθόλου προβλήματα.

Όσο και αν ελέγχουμε πότε και πόσο χρησιμοποιεί ο κάθε χρήστης των υπολογιστή, είναι αρκετά δύσκολο να γνωρίζουμε κάθε του κίνηση. Ευτυχώς, υπάρχουν εφαρμογές όπως το WinLogOnView που παρέχουν ποικίλες πληροφορίες για τους χρήστες ενός συστήματος.

Αρχικά, μπαίνουμε στην επίσημη σελίδα του WinLogOnView και κατεβάζουμε την portable εφαρμογή κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο “Download WinLogOnView”.

Έπειτα, αποσυμπιέζουμε το ZIP αρχείο και τρέχουμε την εφαρμογή.

Το περιβάλλον της εφαρμογής είναι ιδιαίτερα απλό. Στο πάνω μέρος υπάρχει η γραμμή τίτλου, ακολουθούμενη από τη γραμμή μενού και τη γραμμή συντομεύσεων. Ακριβώς από κάτω, υπάρχει μία λίστα με όλες τις συνδέσεις που πραγματοποίησαν οι χρήστες του συστήματος.

Η πρώτη στήλη αναγράφει το Logon ID που έδωσαν τα Windows 11 στον χρήστη. Στη δεύτερη στήλη μπορούμε να δούμε το User Name του χρήστη και στις δύο επόμενες το Domain και το όνομα του υπολογιστή.

Μετά από αυτές τις στήλες υπάρχουν δύο που αναφέρουν τη χρονική στιγμή που πραγματοποίησε σύνδεση ο χρήστης και πότε αποσυνδέθηκε, ενώ μία ακόμα στήλη γράφει πόση ώρα έμεινε συνδεδεμένος.

Οι δύο τελευταίες στήλες αναφέρουν την διεύθυνση δικτύου του υπολογιστή, η οποία συνήθως είναι σταθερή, και τον τύπο σύνδεσης που πραγματοποίησε ο χρήστης.

Τέλος, αν επιθυμούμε, μπορούμε να αποθηκεύσουμε τις πληροφορίες που προσφέρει το WinLogOnView, ώστε να τις εξετάσουμε αναλυτικά. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, πατάμε το εικονίδιο με τη δισκέτα.

Πώς απενεργοποιώ τις ειδοποιήσεις της εφαρμογής Αλληλογραφία στα Windows 11

Αρκετές εφαρμογές στα Windows 11 εμφανίζουν ειδοποιήσεις από προεπιλογή, καθώς ενεργοποιούν τη σχετική ρύθμιση του λειτουργικού συστήματος κατά την εγκατάσταση τους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το πλήθος των ειδοποιήσεων μπορεί να είναι αρκετά μικρό ή σχεδόν μηδενικό, με αποτέλεσμα να μην αποτελεί πρόβλημα. Ωστόσο, υπάρχουν εφαρμογές που μπορεί να προβάλλουν πολλές ειδοποιήσεις, προκαλώντας εκνευρισμό. Μία από αυτές τις εφαρμογές είναι η Αλληλογραφία των Windows 11.

Ευτυχώς, μπορούμε αρκετά εύκολα να απενεργοποιήσουμε την προβολή ειδοποιήσεων από την εφαρμογής της Αλληλογραφίας. Αρχικά, τρέχουμε την εφαρμογή και κάνουμε κλικ στο γρανάζι, κάτω αριστερά.

Θα εμφανιστεί ένα πλαίσιο, στο οποίο πατάμε τις “Ειδοποιήσεις”.

Έπειτα, επιλέγουμε το κουτάκι δίπλα στην “Εφαρμογή σε όλους τους λογαριασμούς”, αποεπιλέγουμε τα τρία κουτάκια στο κάτω μέρος του πλαισίου, και απενεργοποιούμε τον διακόπτη κάτω από την “Εμφάνιση ειδοποιήσεων στο κέντρο ενεργειών”.

Στη συνέχεια, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις των Windows 11, διαλέγουμε το “Σύστημα”, και κάνουμε κλικ στις “Ειδοποιήσεις”.

Τέλος, εντοπίζουμε τη “Αλληλογραφία” και απενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στην καταχώρηση του.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps