Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Σύνδεση Ογκοχρέωσης, Ρύθμιση Ήχου Και GPU Ανά Εφαρμογή, Άνοιγμα ISO Windows 11
QuickSteps#266 - Σύνδεση Ογκοχρέωσης, Ρύθμιση Ήχου Και GPU Ανά Εφαρμογή, Άνοιγμα ISO Windows 11

Σύνδεση Ογκοχρέωσης, Ρύθμιση Ήχου Και GPU Ανά Εφαρμογή, Άνοιγμα ISO Windows 11

Αυτή την εβδομάδα, χρησιμοποιούμε τη σύνδεση ογκοχρέωσης και επιτρέπουμε τη λήψη ενημερώσεων όταν αυτή είναι ενεργή, ρυθμίζουμε τις εφαρμογές ώστε να τρέχουν με συγκεκριμένη κάρτα γραφικών, βλέπουμε αν μία εφαρμογή είναι 32-bit ή 64-bit, ανοίγουμε ISO χωρίς τη χρήση ανεξάρτητων προγραμμάτων, κάνουμε τη Διαχείριση Εργασιών πάντα ορατή, και ρυθμίζουμε τον ήχο σε μία μόνο εφαρμογή στα Windows 11.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς χρησιμοποιώ τη σύνδεση ογκοχρέωσης στα Windows 11

Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες αναγκαστικά ή από επιλογή χρησιμοποιούμε συνδέσεις με ογκοχρέωση. Για παράδειγμα, η σύνδεση με ογκοχρέωση θα μπορούσε να αποτελεί μονόδρομο σε περιοχές με μικρή κάλυψη ενσύρματων συνδέσεων με υψηλές ταχύτητες.

Σε κάθε περίπτωση, αν υπερβούμε το όριο των δεδομένων που παρέχει η σύνδεση, οι περισσότεροι πάροχοι επιτρέπουν να συνεχίσουμε τη χρήση της σύνδεσης και χρεώνουν αδρά για κάθε επιπλέον GB που καταναλώνουμε.

Ευτυχώς, τα Windows 11 προσφέρουν τη δυνατότητα να ορίσουμε μία σύνδεση ως “σύνδεση ογκοχρέωσης” και θέτουν κάποιους περιορισμούς, ώστε να αποτρέψουν την υπερβολική κατανάλωση δεδομένων.

Για να ορίσουμε μία σύνδεση ως ογκοχρέωσης, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και μπαίνουμε στο “Δίκτυο και Internet”.

QuickSteps#266 - Σύνδεση Ογκοχρέωσης, Ρύθμιση Ήχου Και GPU Ανά Εφαρμογή, Άνοιγμα ISO Windows 11

Έπειτα, επιλέγουμε το είδος της σύνδεσης, “Ethernet” για ενσύρματες συνδέσεις ή “Wi-Fi” για ασύρματες συνδέσεις.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στη σύνδεση την οποία θέλουμε να επεξεργαστούμε και ενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στο “Σύνδεσης ογκοχρέωσης”.

Από εδώ και στο εξής, όταν χρησιμοποιούμε τη συγκεκριμένη σύνδεση, τα Windows 11 θα αποτρέπουν τη λήψη οδηγών ή ενημερώσεων από το Windows Update, καθώς και την αναβάθμιση εφαρμογών.

Λήψη ενημερώσεων με σύνδεση ογκοχρέωσης στα Windows 11

Όταν χρησιμοποιούμε μία σύνδεση ογκοχρέωσης, τα Windows 11 εμποδίζουν την αυτόματη λήψη ενημερώσεων από το Windows Update, νέων οδηγών συσκευών, ή καινούργιων εκδόσεων για εφαρμογές.

Το λειτουργικό σύστημα μπλοκάρει αυτές τις ενέργειες ώστε να αποτρέψει την υπερβολική ή και άσκοπη κατανάλωση δεδομένων, με στόχο της αποφυγή χρεώσεων εκτός παγίου.

Ωστόσο, εάν θέλουμε, μπορούμε να επιτρέψουμε τη λήψη ενημερώσεων για τους οδηγούς των συσκευών ακόμη και όταν χρησιμοποιούμε σύνδεση ογκοχρεώσης. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και πατάμε το “Bluetooth και συσκευές”.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στις “Συσκευές”.

Έπειτα, εντοπίζουμε τις “Ρυθμίσεις συσκευής” και ενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στη “Λήψη μέσω συνδέσεων ογκοχρέωσης”.

Μετά, πατάμε το βελάκι πάνω αριστερά στο παράθυρο των ρυθμίσεων, για να επιστρέψουμε στην προηγούμενη ενότητα.

Αυτή τη φορά, κάνουμε κλικ στους “Εκτυπωτές και σαρωτές”.

Τέλος, ενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στο “Κατέβασμα λογισμικού προγραμμάτων οδήγησης και συσκευής μέσω συνδέσεων ογκοχρέωσης”.

Ρύθμιση εφαρμογών να τρέχουν με συγκεκριμένη κάρτα γραφικών

Σχεδόν κάθε σύγχρονος επεξεργαστής διαθέτει ενσωματωμένη GPU. Σε σταθερό υπολογιστή, αν έχουμε ξεχωριστή κάρτα γραφικών, τα ενσωματωμένα γραφικά του επεξεργαστή δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη αξία και, συνήθως, μένουν αχρησιμοποίητα.

Παράλληλα, στα laptop με ξεχωριστή κάρτα γραφικών, για απλές εργασίες το σύστημα θα χρησιμοποιήσει τα γραφικά του επεξεργαστή, ώστε να εξοικονομεί μπαταρία. Από την άλλη, θα ενεργοποιήσει την ξεχωριστή κάρτα γραφικών μόνο όταν κάποιο πρόγραμμα έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις, όπως κάποιο παιχνίδι.

Βέβαια, αντί να αφήσουμε αυτή τη διαδικασία να γίνεται αυτόματα στο laptop, ή αν θέλουμε να επιλέγουμε εμείς ποια GPU θα χρησιμοποιεί κάθε εφαρμογή, στα Windows 11 μπορούμε να επέμβουμε και να ρυθμίσουμε τη συμπεριφορά του συστήματος, σύμφωνα με τις δικές μας προτιμήσεις.

Αρχικά, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και πατάμε το “Σύστημα”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στην “Οθόνη”.

Στη συνέχεια, μπαίνουμε στα “Γραφικά”.

Μετά, χρησιμοποιούμε την “Αναζήτηση” για να εντοπίσουμε οποιοδήποτε παιχνίδι ή πρόγραμμα μας ενδιαφέρει και να το προσθέσουμε στη λίστα.

Μόλις εντοπίσουμε και προσθέσουμε την εφαρμογή ή το παιχνίδι, κάνουμε κλικ πάνω στην καταχώρησή του και πατάμε στις “Επιλογές”.

Μέσω του παραθύρου που ανοίγει έχουμε τρεις επιλογές:

  • Να αποφασίζουν τα Windows: Συνήθως η εφαρμογή χρησιμοποιεί την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών.
  • Εξοικονόμηση ενέργειας: Πάντα η εφαρμογή χρησιμοποιεί την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών, διότι έχει χαμηλότερη κατανάλωση.
  • Υψηλές επιδόσεις: Η εφαρμογή κάνει πάντα χρήση της ξεχωριστής κάρτας γραφικών, ώστε να προσφέρει την καλύτερη ποιότητα.

Εάν επιλέξουμε την εξοικονόμηση ενέργειας και ο επεξεργαστής δεν διαθέτει ενσωματωμένη GPU, τότε τα Windows 11 ρυθμίζουν κατάλληλα την ανεξάρτητη κάρτα γραφικών, ώστε να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια όταν χειρίζεται εφαρμογές με μειωμένες απαιτήσεις.

Μόλις διαλέξουμε τη ρύθμιση που επιθυμούμε, κάνουμε κλικ στην “Αποθήκευση”.

Από εδώ και στο εξής, το συγκεκριμένο πρόγραμμα ή παιχνίδι θα χρησιμοποιεί την κάρτα γραφικών ή τη ρύθμιση που εμείς ορίσαμε.

Πώς βλέπω αν μία εφαρμογή είναι 32-bit ή 64-bit στα Windows 11

Η Microsoft αποφάσισε ότι δεν θα δημιουργήσει 32-bit έκδοση των Windows 11, ώστε να ενισχύσει τη μετάβαση των συστημάτων στην 64-bit εποχή. Παρά το γεγονός ότι τα νεότερα Windows είναι 64-bit, πολλοί προγραμματιστές κυκλοφορούν αποκλειστικά 32-bit εφαρμογές.

Επιπλέον, ορισμένοι προγραμματιστές οι οποίοι διαθέτουν τόσο 64-bit όσο και 32-bit εκδόσεις των εφαρμογών τους, προωθούν την 32-bit έκδοση για να αποτρέψουν πιθανά προβλήματα ασυμβατότητας σε συστήματα με 32-bit Windows.

Τι διαφορές έχουν τα 32-bit με τα 64-bit Windows

Όλα τα σύγχρονα Windows είναι διαθέσιμα σε δύο παραλλαγές, στα 32-bit και τα 64-bit. Οι εκδόσεις αυτές κοστίζουν το ίδιο, αλλά η κατάλληλη επιλογή μπορεί…

Τα 64-bit συστήματα, καθώς και τα Windows 11, μπορούν να τρέξουν 32-bit εφαρμογές χωρίς κανένα πρόβλημα. Όμως, αυτό σημαίνει ότι δεν επωφελούνται από τα πλεονεκτήματα που παρέχουν τα 64-bit. Οπότε, πώς θα ξέρουμε αν μία εφαρμογή είναι 32 ή 64-bit, ώστε να την αντικαταστήσουμε;

Σε καμία περίπτωση, η λύση δεν είναι να ελέγξουμε αν η εκάστοτε εφαρμογή είναι εγκατεστημένη στα “Αρχεία Εφαρμογών” ή στα “Αρχεία Εφαρμογών (x86)”. Ο φάκελος δεν αποτελεί μέσο επιβεβαίωσης της φύσης της εφαρμογής, είναι απλά μια επιλογή που πραγματοποιούμε κατά την εγκατάσταση της.

Για να ελέγξουμε το αν μία εφαρμογή είναι 32-bit ή 64-bit, κάνουμε δεξί κλικ στη Γραμμή Εργασιών, ή στο εικονίδιο της Έναρξης, και διαλέγουμε τη “Διαχείριση Εργασιών”.

Έπειτα, πατάμε πηγαίνουμε στην καρτέλα “Λεπτομέρειες”.

Στη συνέχεια, κάνουμε δεξί κλικ στον τίτλο οποιασδήποτε στήλης και πατάμε την “Επιλογή στηλών”.

Μεταξύ των επιλογών υπάρχει και η “Πλατφόρμα”. Την ενεργοποιούμε και κάνουμε κλικ στο “ΟΚ”.

Στο παράθυρο της Διαχείρισης Εργασιών θα εμφανιστεί μία νέα στήλη, στην οποία μπορούμε να δούμε αν μία εφαρμογή είναι 32-bit ή 64-bit.

Πώς ανοίγω ISO χωρίς τη χρήση ανεξάρτητων εφαρμογών στα Windows 11

Ένα ISO αρχείο είναι η πλήρης εικόνα των δεδομένων ενός CD ή DVD, ακόμη και Blu-Ray. Σήμερα τα αρχεία ISO είναι αρκετά διαδεδομένα στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα, ως ISO κατεβάζουμε τα Windows ή κάποια έκδοση του Office.

Σε παλαιότερους οδηγούς έχουμε δει πώς χρησιμοποιούμε τα ISO αρχεία, με ποιον τρόπο τα ανοίγουμε, και πώς τα γράφουμε σε κάποιον δίσκο. Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πώς μπορούμε να ανοίγουμε ένα ISO αρχείο στα Windows 11, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε ανεξάρτητες εφαρμογές.

Για να ανοίξουμε ένα ISO στην τελευταία έκδοση του λειτουργικού της Microsoft αρκεί να κάνουμε είναι δεξί κλικ στο αρχείο και να επιλέξουμε το “Μοντάρισμα”.

Σε περίπτωση που χρησιμοποιούμε κάποιο ανεξάρτητο πρόγραμμα, η επιλογή αυτή ίσως δεν υπάρχει. Αυτό συμβαίνει διότι τα περισσότερα προγράμματα ορίζουν ως προεπιλεγμένη εφαρμογή τους εαυτούς τους.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε, καθώς το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να διαλέξουμε το “Άνοιγμα με…” και από εκεί την “Εξερεύνηση των Windows”.

Όποια μέθοδο και να χρησιμοποιήσαμε, στο παράθυρο που βρισκόμασταν θα ανοίξει το αρχείο ISO και θα εμφανιστεί το περιεχόμενό του.

Πλέον μπορούμε να διαχειριστούμε τα αρχεία του ISO όπως επιθυμούμε. Επίσης, σε περίπτωση που κλείσουμε το παράθυρο, μπορούμε να επιστρέψουμε στον ίδιο φάκελο μέσω της “Εξερεύνησης των Windows”. Ανοίγουμε οποιονδήποτε φάκελο και κάνουμε κλικ στον εικονικό δίσκο από το μενού στα αριστερά.

Όταν ολοκληρώσουμε την εργασία μας, πρέπει να αποσυνδέσουμε το αρχείο ISO από τον εικονικό δίσκο. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, ανοίγουμε την Εξερεύνηση αρχείων, διαλέγουμε το “Αυτός ο υπολογιστής”, κάνουμε δεξί κλικ στον δίσκο, και επιλέγουμε την “Εξαγωγή”.

Πώς κάνω τη Διαχείριση Εργασιών να είναι πάντα ορατή στα Windows 11

Παρόλο που η Διαχείριση Εργασιών είναι ένα εργαλείο των Windows με πολλές δυνατότητες, συνήθως τη χρησιμοποιούμε για να κλείνουμε εφαρμογές οι οποίες έχουν πάψει να ανταποκρίνονται.

Ωστόσο, αν για παράδειγμα παίζουμε ένα παιχνίδι σε πλήρη οθόνη και κολλήσει, ή κρασάρει κάποια άλλη εφαρμογή, τότε ίσως βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να μην μπορούμε να ανοίξουμε τη Διαχείριση Εργασιών.

Είτε πατήσουμε τον συνδυασμό πλήκτρων “Ctrl + Shift + Esc”, είτε πατήσουμε το “Win” και με δεξί κλικ στην “Έναρξη” επιλέξουμε τη Διαχείριση Εργασιών, τα Windows δεν θα προβάλλουν το παράθυρο του εργαλείου πάνω από το παιχνίδι.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναγκαστούμε να κάνουμε αναγκαστική επανεκκίνηση του υπολογιστή από το κουμπί παροχής ενέργειας.

Ευτυχώς, υπάρχει τρόπος να διορθώσουμε αυτό το πρόβλημα και η λύση είναι να κάνουμε τη Διαχείριση Εργασιών πάντα ορατή. Αρχικά, κάνουμε δεξί κλικ στη Γραμμή Εργασιών, ή στο εικονίδιο της Έναρξης, και διαλέγουμε τη “Διαχείριση Εργασιών”.

Έπειτα, πατάτε το γρανάζι κάτω αριστερά.

Στη συνέχεια, εντοπίζουμε και επιλέγουμε το κουτάκι δίπλα στο “Πάντα σε πρώτο πλάνο”.

Η Διαχείριση Εργασιών θα κλείσει και θα ανοίξει εκ νέου, αυτόματα. Από εδώ και στο εξής, το παράθυρο του εργαλείου θα είναι πάντα ορατό, διότι θα εμφανίζεται μόνιμα πάνω από οποιαδήποτε εφαρμογή ή παιχνίδι, είτε έχει κολλήσει, είτε όχι.

Πώς ρυθμίζω τον ήχο σε μία μόνο εφαρμογή στα Windows 11

Στα Windows 11, η Microsoft αφαίρεσε τον μείκτη έντασης ήχου, μέσω του οποίου μπορούσαμε να ρυθμίζουμε τον ήχο για κάθε εφαρμογή χωριστά. Ωστόσο, χρησιμοποιώντας τη δωρεάν εφαρμογή EarTrumpet, μπορούμε να “επαναφέρουμε” αυτό το χαρακτηριστικό.

Αρχικά, μπαίνουμε στο Microsoft Store και κατεβάζουμε την εφαρμογή.

Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση της εφαρμογής, την τρέχουμε και στο παράθυρο που θα ανοίξει πατάμε “Κλείσιμο”.

Στην Περιοχή ειδοποιήσεων θα εμφανιστεί ένα εικονίδιο, το οποίο δυστυχώς είναι ολόιδιο με αυτό που έχουν ήδη τα Windows 11, για τον ήχο. Ευτυχώς, το εικονίδιο ήχου του λειτουργικού είναι “κλειδωμένο” σε συγκεκριμένο σημείο, ενώ αυτό του EarTrumpet έχει τοποθετηθεί στο πλαίσιο των επιπλέον συντομεύσεων.

Όταν θέλουμε να ρυθμίσουμε τον ήχο για μία μόνο εφαρμογή, πατάμε το εικονίδιο του EarTrumpet και χρησιμοποιώντας τους slider αλλάζουμε την ένταση του ήχου, για την εφαρμογή που μας ενδιαφέρει.

QuickSteps#266 - Σύνδεση Ογκοχρέωσης, Ρύθμιση Ήχου Και GPU Ανά Εφαρμογή, Άνοιγμα ISO Windows 11

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps