Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Αναπαραγωγή Βίντεο Και Εφαρμογές Microsoft Store, Έκδοση Λειτουργικού Windows 11
QuickSteps#264 - Αναπαραγωγή Βίντεο Και Εφαρμογές Microsoft Store, Έκδοση Λειτουργικού Windows 11

Αναπαραγωγή Βίντεο Και Εφαρμογές Microsoft Store, Έκδοση Λειτουργικού Windows 11

Αυτή την εβδομάδα, επαναφέρουμε και μετακινούμε εφαρμογές του Microsoft Store, απενεργοποιούμε την αυτόματη αναπαραγωγή βίντεο στο Microsoft Store, κάνουμε προεπισκόπηση αρχείων με το Spacebar, ρυθμίζουμε τι κάνει το κουμπί τροφοδοσίας, κάνουμε τις γραμμές κύλισης μονίμως ορατές, και βλέπουμε την έκδοση του λειτουργικού συστήματος του PC στα Windows 11.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς επαναφέρω εφαρμογές του Microsoft Store στα Windows 11

Όπως αρκετά στοιχεία των Windows, έτσι και οι εφαρμογές του Microsoft Store μπορούν να παρουσιάσουν διάφορα προβλήματα, χωρίς προφανή λόγο. Η πιο προφανής λύση είναι η κατάργηση και επανεγκατάσταση τους. Ωστόσο, υπάρχει μία πιο εύκολη και λιγότερο χρονοβόρα διαδικασία.

Τα Windows 11 επιτρέπουν να επαναφέρουμε τις εφαρμογές του Microsoft Store στην κατάσταση που ήταν μετά την εγκατάσταση τους. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία αυτή διαγράφει τα προσωπικά δεδομένα μας και επαναφέρει τις ρυθμίσεις της εκάστοτε εφαρμογής.

Για να κάνουμε επαναφορά μιας εφαρμογής, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και πατάμε στις “Εφαρμογές”.

QuickSteps#264 - Αναπαραγωγή Βίντεο Και Εφαρμογές Microsoft Store, Έκδοση Λειτουργικού Windows 11

Έπειτα, κάνουμε κλικ στις “Εγκατεστημένες εφαρμογές”.

Στη συνέχεια, εντοπίζουμε την εφαρμογή την οποία θέλουμε να επαναφέρουμε, πατάμε στις τρεις τελείες, και διαλέγουμε τις “Επιλογές για προχωρημένους”.

Μετά, εντοπίζουμε την ενότητα “Επαναφορά” και κάνουμε κλικ στο κουμπί “Επαναφορά”.

Θα εμφανιστεί ένα πλαίσιο στο οποίο πατάμε “Επαναφορά”.

Τα Windows 11 θα ξεκινήσουν τη διαδικασία επαναφοράς και μόλις την ολοκληρώσουν θα εμφανίσουν ένα “✓” δίπλα στο κουμπί της επαναφοράς.

Πώς μετακινώ εφαρμογές του Microsoft Store σε άλλο δίσκο

Οι λόγοι για τους οποίους ενδεχομένως θέλουμε να μετακινήσουμε εφαρμογές από τον έναν δίσκο στον άλλο, ή σε κάποιο άλλο αποθηκευτικό μέσο, είναι αρκετοί. Για παράδειγμα, μπορεί να εγκαταστήσαμε μία εφαρμογή σε λάθος δίσκο.

Σε κάθε περίπτωση, για να μετακινήσουμε μία εφαρμογή σε άλλο μέσο αποθήκευσης, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και κάνουμε κλικ στις “Εφαρμογές”.

Έπειτα, πατάμε τις “Εγκατεστημένες εφαρμογές”.

Στη συνέχεια, εντοπίζουμε την εφαρμογή την οποία θέλουμε να επαναφέρουμε, πατάμε στις τρεις τελείες, και διαλέγουμε τη “Μετακίνηση”.

Μετά, επιλέγουμε τον δίσκο ή το αποθηκευτικό μέσο στο οποίο επιθυμούμε να μετακινήσουμε την εφαρμογή και κάνουμε κλικ στο κουμπί “Μετακίνηση”.

Τα Windows 11 θα ξεκινήσουν τη μετακίνηση της εφαρμογής, μία διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει από μερικά δευτερόλεπτα έως ορισμένα λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος της εφαρμογής.

Να σημειώσουμε ότι δεν μπορούμε να μετακινήσουμε κλασικά προγράμματα ή εφαρμογές οι οποίες ήταν προεγκατεστημένες στο λειτουργικό σύστημα ή τις εγκατέστησαν τα Windows 11.

Απενεργοποίηση αυτόματης αναπαραγωγής βίντεο στο Microsoft Store

Το Microsoft Store είναι η επίσημη πηγή λήψης και εγκατάστασης εφαρμογών για τα Windows 11. Σε γενικές γραμμές, το ψηφιακό κατάστημα είναι αρκετά καλά σχεδιασμένο. Ωστόσο, έχει ορισμένα, ενδεχομένως, ενοχλητικά χαρακτηριστικά.

Για παράδειγμα, αν ο δημιουργός μιας εφαρμογής έχει βάλει στην καταχώρηση της βίντεο, αντί για κεντρική εικόνα, τότε το Microsoft Store το αναπαράγει αυτόματα. Ευτυχώς, μπορούμε πολύ εύκολα να απενεργοποιήσουμε αυτή τη λειτουργία,

Αρχικά, ανοίγουμε την εφαρμογή και κάνουμε κλικ στην εικόνα προφίλ.

Έπειτα, από το μενού που θα εμφανιστεί, πατάμε “Ρυθμίσεις”.

Στη συνέχεια, απενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στην “Αυτόματη αναπαραγωγή βίντεο”.

Προεπισκόπηση αρχείων με το Spacebar στα Windows 11

Στους φακέλους των Windows 11 μπορούμε να έχουμε ενεργή την προεπισκόπηση, η οποία υποστηρίζει πληθώρα αρχείων. Ωστόσο, όταν χρησιμοποιούμε την προεπισκόπηση αρχείων, δεν μπορούμε να έχουμε ενεργή την προβολή λεπτομερειών.

Παράλληλα, όταν βρισκόμαστε στην Επιφάνεια Εργασίας δεν μπορούμε να κάνουμε προεπισκόπηση αρχείων. Εκτός βέβαια κι αν ανοίγουμε την Επιφάνεια Εργασίας με την Εξερεύνηση αρχείων.

Υπάρχει όμως μία εφαρμογή που μας επιτρέπει να κάνουμε προεπισκόπηση αρχείων ακόμη και στην Επιφάνεια Εργασίας. Η εφαρμογή αυτή ονομάζεται “QuickLook” και μπορούμε να την κατεβάσουμε από το Microsoft Store.

Μετά τη λήψη της εφαρμογής κάνουμε διπλό κλικ στη συντόμευση της, ώστε να την ανοίξουμε. Άμεσα θα δούμε το εικονίδιο της στην γραμμή ειδοποιήσεων. Δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι άλλο. Η εφαρμογή θα εκκινεί αυτόματα μαζί με τα Windows, και θα τρέχει στο παρασκήνιο.

Ο τρόπος χρήσης του QuickLook είναι απλός. Επιλέγουμε το αρχείο που θέλουμε, και πατάμε το κουμπί του κενού (Spacebar) στο πληκτρολόγιο μας. Με αυτό τον τρόπο ανοίγει η προεπισκόπηση του αρχείου, και την κλείνουμε πατώντας πάλι το “Spacebar”, το “Esc”, ή κάνοντας κλικ στο κουμπί “X”.

Κάνοντας τις απαραίτητες δοκιμές καταλήξαμε στα αρχεία που μπορεί να προβάλει το QuickLook. Οπότε, με την εφαρμογή αυτή βλέπουμε την προεπισκόπηση εικόνων, βίντεο, εγγράφων κειμένου, PDFs, ακόμη και αρχείων μουσικής ή ZIP.

Δυστυχώς, δεν υποστηρίζει λογιστικά φύλλα, ούτε φακέλους. Σε αυτές τις περιπτώσεις εμφανίζει απλά τις πληροφορίες των αντικειμένων.

Πώς ρυθμίζω τι κάνει το κουμπί τροφοδοσίας στα Windows 11

Για όσους έχουμε προλάβει τα Windows πριν τα XP, εκείνα τα χρόνια αν πατούσαμε το κουμπί τροφοδοσίας στο κουτί του υπολογιστή, το σύστημα απλά έκλεινε απότομα, σαν να είχαμε τραβήξει την πρίζα. Φυσικά, αυτό δεν είναι ό,τι καλύτερο για τα Windows.

Από τα Windows XP και μετά, ακόμα και το κουμπί τροφοδοσίας στο κουτί έχει γίνει “έξυπνο”. Από προεπιλογή, σε σταθερό υπολογιστή ξεκινάει τη διαδικασία τερματισμού λειτουργίας των Windows, ενώ σε laptop, βάζει το σύστημα σε αναστολή λειτουργίας.

Πώς Διαφέρει η Αδρανοποίηση και η Αναστολή Λειτουργίας στα Windows
Πώς Διαφέρει η Αδρανοποίηση και η Αναστολή Λειτουργίας στα Windows

Οι περισσότεροι από εμάς σβήνουμε εντελώς τον υπολογιστή όταν δεν τον χρειαζόμαστε. Όμως, εκτός από τον τερματισμό λειτουργίας, έχουμε και άλλες επιλογές, προκειμένου ο υπολογιστής…

Ευτυχώς, μέσα από τις ρυθμίσεις των Windows μπορούμε να ρυθμίσουμε τι να κάνει το κουμπί τροφοδοσίας. Αρχικά, πληκτρολογούμε στην αναζήτηση “Πίνακας Ελέγχου” και πατάμε “Άνοιγμα”.

Έπειτα, επιλέγουμε στο “Προβολή κατά” την “Κατηγορία” και κάνουμε κλικ στο “Σύστημα και Ασφάλεια”.

Στη συνέχεια, πατάμε την “Αλλαγή συμπεριφοράς των κουμπιών τροφοδοσίας”.

Μετά, επιλέγουμε τι θα κάνει το κουμπί τροφοδοσίας και τι το κουμπί αναστολής λειτουργίας, όταν τα πατάμε, και κάνουμε κλικ στην “Αποθήκευση αλλαγών”.

Πώς κάνω τις γραμμές κύλισης στα Windows 11 μονίμως ορατές

Η Microsoft με τα Windows 11 έχει εισάγει πολλαπλά νέα χαρακτηριστικά και δυνατότητες στο λειτουργικό της σύστημα, ενώ διατήρησε αρκετά στοιχεία των Windows 10.

Μία από τις λειτουργίες των Windows 10 που βρίσκουμε και στα Windows 11 είναι η αυτόματη απόκρυψη των γραμμών κύλισης, σε σχεδόν όλες τις εφαρμογές.

Κάποιοι ενδέχεται να βρίσκουν χρήσιμη αυτή τη λειτουργία. Ωστόσο, ορισμένοι τη θεωρούν εκνευριστική. Ευτυχώς η απενεργοποίηση της είναι εύκολη υπόθεση, και γίνεται μέσα από τις ρυθμίσεις των Windows.

Αρχικά, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και κάνουμε κλικ στην “Προσβασιμότητα”.

Έπειτα, πατάμε στα “Οπτικά εφέ”.

Τέλος, ενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στο “Να εμφανίζονται πάντα οι γραμμές κύλισης”.

Πώς βλέπω την έκδοση των Windows 11 στον υπολογιστή μας

Για ποικίλους λόγους μπορεί να θέλουμε να δούμε την ακριβή έκδοση των Windows που τρέχει ο υπολογιστής μας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μάθουμε αυτήν την πληροφορία, όμως, σε αυτό το QuickSteps θα δούμε τις δύο πιο γρήγορες και ταυτόχρονα εύκολες μεθόδους.

Από τις ρυθμίσεις του λειτουργικού

Αρχικά, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και διαλέγουμε το “Σύστημα”.

Στη συνέχεια, εντοπίζουμε και κάνουμε κλικ στις “Πληροφορίες”.

Έπειτα, πηγαίνουμε στην ενότητα “Προδιαγραφές των Windows” και μπορούμε να δούμε την ακριβή έκδοση των Windows 11 κάτω από τη “Δομή λειτουργικού συστήματος”.

Επιπλέον, η βασική έκδοση των Windows 11 είναι γραμμένη κάτω από την “Έκδοση”.

Χρησιμοποιώντας την Εκτέλεση

Αρχικά, πατάμε τον συνδυασμό πλήκτρων “Win + R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “winver”, και πατάμε “OK”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει βλέπουμε την ακριβή έκδοση των Windows 11, τη βασική έκδοση, και άλλα στοιχεία.

QuickSteps#264 - Αναπαραγωγή Βίντεο Και Εφαρμογές Microsoft Store, Έκδοση Λειτουργικού Windows 11

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#324 - Προβλήματα Χάρτες Google, Η Χαμηλότερη Τιμή Παιχνιδιού Στο Steam, Dark Mode Στο Google Drive
QuickSteps
GamingSteps#20240426 - Η Valve Έκλεισε “Κενό” Στην Πολιτική Των Refund, Ρεκόρ Παικτών Fallout, Nintendo vs Garry's Mod
GamingSteps