Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Αγαπημένα Στο Μητρώο, Σκούρο Θέμα, Προβολή Φακέλων, Σελίδα Καλωσορίσματος Windows 11
QuickSteps#261 - Αγαπημένα Στο Μητρώο, Σκούρο Θέμα, Προβολή Φακέλων, Σελίδα Καλωσορίσματος Windows 11

Αγαπημένα Στο Μητρώο, Σκούρο Θέμα, Προβολή Φακέλων, Σελίδα Καλωσορίσματος Windows 11

Αυτή την εβδομάδα, χρησιμοποιούμε τα Αγαπημένα στο Μητρώο, επαναφέρουμε την προβολή των φακέλων, ενεργοποιούμε το σκούρο θέμα, διαγράφουμε το ιστορικό των εικόνων φόντου, χρησιμοποιούμε το αυτόματο άνοιγμα εφαρμογών μετά από επανεκκίνηση ή ενημέρωση, κάνουμε γρήγορη περιστροφή εικόνων με την Εξερεύνηση αρχείων, και απενεργοποιούμε τη σελίδα καλωσορίσματος στα Windows 11.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Τι είναι και πώς χρησιμοποιώ τα αγαπημένα στο Μητρώο των Windows 11

Το Μητρώο των Windows προσφέρει τη δυνατότητα να παραμετροποιούμε κάθε πτυχή του λειτουργικού συστήματος, σύμφωνα με τις δικές μας προτιμήσεις. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, πρέπει να επεμβαίνουμε στα κλειδιά και να αλλάζουμε τις τιμές τους.

Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)

Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…

Αν και οι αλλαγές που πραγματοποιούμε στο Μητρώο θεωρητικά είναι μόνιμες, ορισμένες φορές μετά από κάποιο μεγάλο update μπορεί τα Windows 11 να επαναφέρουν τις τιμές των κλειδιών στις προεπιλεγμένες.

Ευτυχώς, στο Μητρώο υπάρχουν τα λεγόμενα “Αγαπημένα”, που στην ουσία είναι μία λίστα στην οποία μπορούμε να προσθέτουμε τις διευθύνσεις κλειδιών. Έτσι, σε περίπτωση που τα Windows επαναφέρουν κάποιο κλειδί, μπορούμε να ανατρέξουμε σε αυτήν τη λίστα και να επαναλάβουμε τις τροποποιήσεις.

Προσθήκη κλειδιών στα Αγαπημένα

Αρχικά, ανοίγουμε το Μητρώο των Windows και εντοπίζουμε το κλειδί το οποίο θέλουμε να προσθέσουμε στα Αγαπημένα.

QuickSteps#261 - Αγαπημένα Στο Μητρώο, Σκούρο Θέμα, Προβολή Φακέλων, Σελίδα Καλωσορίσματος Windows 11

Έπειτα, διαλέγουμε το κλειδί, κάνουμε κλικ στο μενού “Αγαπημένα”, και πατάμε “Προσθήκη στα αγαπημένα”.

Όταν θελήσουμε να δούμε ένα από τα κλειδιά, τρέχουμε το Μητρώο, κάνουμε κλικ στο μενού “Αγαπημένα, και το επιλέγουμε από τη λίστα.

Εξαγωγή και εισαγωγή αγαπημένων

Τα Windows 11 μπορεί να διαγράψουν τη λίστα των αγαπημένων μετά από ένα μεγάλο update. Οπότε, καλό θα ήταν να πάρουμε ένα αντίγραφο της λίστας.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, ανοίγουμε το Μητρώο των Windows, επισκεπτόμαστε την ακόλουθη διαδρομή, διαλέγουμε όλα τα κλειδιά, κάνουμε κλικ στο “Αρχείο”, και επιλέγουμε την “Εξαγωγή”.

HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Applets\Regedit\Favorites

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, διαλέγουμε πού θέλουμε να αποθηκεύσουμε το αρχείο “.reg”, πληκτρολογούμε ένα όνομα, και πατάμε “Αποθήκευση”.

Όταν θελήσουμε να επαναφέρουμε τα Αγαπημένα, μπορούμε να το κάνουμε από το “Αρχείο → Εισαγωγή” ή με διπλό κλικ στο αρχείο “.reg” που δημιουργήσαμε.

Πώς επαναφέρω την προβολή των φακέλων στα Windows 11

Όταν αναφέρουμε την προβολή των φακέλων εννοούμε το αν το περιεχόμενο τους προβάλλεται σε πλέγμα, σε λίστα, με μεγάλα ή μικρά εικονίδια, και τα λοιπά.

Αν και τα Windows διατηρούν αποθηκευμένες τις επιλογές προβολής που κάνουμε, για άγνωστους λόγους μπορεί να επαναφέρουν την προβολή των φακέλων στην προεπιλεγμένη από το λειτουργικό σύστημα. Αυτό ισχύει εδώ και πολλές εκδόσεις, καθώς και στα Windows 11.

Ευτυχώς, παρά το γεγονός ότι κάνουν επαναφορά της προβολής, τα Windows δεν διαγράφουν το αρχείο καταγραφής των ρυθμίσεων μας. Αυτό μας επιτρέπει να επαναφέρουμε την προβολή οποιοδήποτε φακέλου στην αρχική της κατάσταση, με βάση τις δικές μας προτιμήσεις.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, ανοίγουμε τον φάκελο που μας ενδιαφέρει, πατάμε τις τρεις τελείες, και διαλέγουμε τις “Επιλογές”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Προβολή” και κάνουμε κλικ στο κουμπί “Επαναφορά φακέλων”.

Θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο, στο οποίο πατάμε “Ναι”, για να επιβεβαιώσουμε την επαναφορά της προβολής.

Πώς ενεργοποιώ το σκούρο θέμα στα Windows 11

Η Microsoft ενσωμάτωσε στα Windows 10 την επιλογή σκοτεινής λειτουργίας, η οποία αλλάζει την όψη τόσο των μενού του λειτουργικού συστήματος, όσο και των εφαρμογών και των φακέλων. Αυτή η λειτουργία είναι διαθέσιμη και στα Windows 11.

Αν μας αρέσουν τα σκούρα θέματα ή τα χρησιμοποιούμε για να ξεκουράζουμε τα μάτια μας, ίσως θέλουμε να ενεργοποιήσουμε το σκούρο θέμα στα Windows 11.

Η διαδικασία της ενεργοποίησης της σκοτεινής λειτουργίας είναι ιδιαίτερα απλή. Αρχικά, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και πηγαίνουμε στην “Εξατομίκευση”.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στα “Χρώματα”.

Έπειτα, από το αναπτυσσόμενο μενού δίπλα στο “Επιλέξτε την επιθυμητή λειτουργία”, διαλέγουμε τη “Σκουρόχρωμη”.

Η εμφάνιση του παραθύρου των ρυθμίσεων αλλάζει άμεσα, το ίδιο και η Εξερεύνηση αρχείων, και πλέον είναι και τα δύο σκούρα.

Πώς διαγράφω το ιστορικό των εικόνων φόντου στα Windows 11

Κάθε φορά που αλλάζουμε φόντο στα Windows 11, το λειτουργικό σύστημα αποθηκεύει τις πληροφορίες της εικόνας που χρησιμοποιήσαμε σε μία συγκεκριμένη τοποθεσία του Μητρώου των Windows.

Αυτό επιτρέπει στο λειτουργικό να εμφανίζει τις εικόνες που χρησιμοποιούμε για φόντο στη σχετική ενότητα των ρυθμίσεων, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να τις χρησιμοποιούμε εκ νέου, χωρίς να τις αναζητούμε κάθε φορά.

Ωστόσο, αν για οποιονδήποτε λόγο δεν θέλουμε τα Windows 11 να εμφανίζουν κάποια ή όλες τις εικόνες φόντου στις ρυθμίσεις, μπορούμε να τις αφαιρέσουμε από το ιστορικό αυτής της ενότητας, διαγράφοντας τις καταχωρήσεις τους από το Μητρώο των Windows.

Tο Μητρώο των Windows περιέχει σημαντικά δεδομένα για τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να πάρουμε ένα αντίγραφο ασφαλείας (backup) πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)

Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…

Για να ανοίξουμε το Μητρώο των Windows, πατάμε τα πλήκτρα “Win+R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “regedit”, και κάνουμε κλικ στο “ΟΚ”.

Στη συνέχεια, αντιγράφουμε την ακόλουθη διαδρομή, την κάνουμε επικόλληση στη γραμμή διευθύνσεων του Μητρώου των Windows, και πατάμε Enter.

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Wallpapers

Έπειτα, επιλέγουμε όλες τις καταχωρήσεις με όνομα “BackgroundHistoryPathX”, όπου “X” ένας αριθμός, κάνουμε δεξί κλικ, και πατάμε “Διαγραφή”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, κάνουμε κλικ στο “Ναι”, για να επιβεβαιώσουμε τη διαγραφή.

Αυτόματο άνοιγμα εφαρμογών μετά από επανεκκίνηση ή ενημέρωση στα Windows 11

Τα Windows 11 έχουν τη δυνατότητα να επαναφέρουν αυτόματα τις εφαρμογές που είχαμε ανοίξει πριν από την πραγματοποίηση μιας ενημέρωσης ή την επανεκκίνηση του υπολογιστή, αρκεί η εκάστοτε εφαρμογή να υποστηρίζει αυτό το χαρακτηριστικό.

Πρόκειται για μία χρήσιμη λειτουργία, την οποία μπορούμε να ενεργοποιήσουμε αρκετά εύκολα. Αρχικά, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και μπαίνουμε στο “Λογαριασμοί”.

Έπειτα, πατάμε στις “Επιλογές εισόδου”.

Στη συνέχεια, εντοπίζουμε την ενότητα “Πρόσθετες ρυθμίσεις” και ενεργοποιούμε τους διακόπτες δίπλα στην “Αυτόματη αποθήκευση των εφαρμογών μου με δυνατότητα επανεκκίνησης και επανεκκίνησή τους αφού πραγματοποιήσω ξανά είσοδο” και στη “Χρήση των πληροφοριών εισόδου μου για την αυτόματη ολοκλήρωση της ρύθμισης μετά από μια ενημέρωση”.

Πώς απενεργοποιώ τη σελίδα καλωσορίσματος των Windows 11

Συνήθως, μετά από μία μεγάλη ενημέρωση ή τη δημιουργία ενός νέου λογαριασμού, τα Windows 11 εμφανίζουν μία σελίδα καλωσορίσματος, η οποία περιέχει διάφορες πληροφορίες που ενδεχομένως γνωρίζουμε ήδη.

Αν θεωρούμε αυτήν τη σελίδα ενοχλητική, μπορούμε να την απενεργοποιήσουμε. Αρχικά, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και μπαίνουμε στο “Σύστημα”.

Έπειτα, διαλέγουμε τις “Ειδοποιήσεις”.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στις “Πρόσθετες ρυθμίσεις”.

Τέλος, αποεπιλέγουμε το κουτάκι δίπλα στην “Εμφάνιση της εμπειρίας Υποδοχής των Windows μετά από ενημερώσεις και κατά την είσοδο, για να εμφανίζονται οι νέες και προτεινόμενες δυνατότητες”.

Γρήγορη περιστροφή εικόνων με την εξερεύνηση των Windows 11

Είτε τραβήξουμε μία φωτογραφία με το κινητό μας, είτε με κάποια φωτογραφική μηχανή, υπάρχει περίπτωση να έχει λάθος προσανατολισμό.

Για παράδειγμα, ίσως θέλουμε να βγάλουμε φωτογραφία κάποιον ώστε να φαίνεται ολόκληρος, από την κορυφή ως τα νύχια. Σε μία τέτοια περίπτωση, το αποτέλεσμα ίσως μοιάζει με το παρακάτω.

Δεν χρειαζόμαστε κάποιο ειδικό πρόγραμμα για να διορθώσουμε τον προσανατολισμό της φωτογραφίας. Μπορούμε να περιστρέψουμε την εικόνα με τη βοήθεια της Εξερεύνησης αρχείων των Windows 11.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, ανοίγουμε τον φάκελο που περιέχει τη φωτογραφία, την επιλέγουμε, και κάνουμε κλικ στις τρεις τελείες.

Μεταξύ άλλων, στο μενού που θα εμφανιστεί υπάρχουν δύο επιλογές, μία για περιστροφή προς τα αριστερά και μία για περιστροφή προς τα δεξιά.

Το μόνο που πρέπει να κάνουμε για να διορθώσουμε τον προσανατολισμό της εικόνας, είναι να πατήσουμε το ανάλογο κουμπί.

Στην εικόνα του παραδείγματος μας, κάναμε κλικ μία φορά στην “Περιστροφή προς τα αριστερά”.

Αυτό ήταν, διορθώσαμε τον προσανατολισμό της φωτογραφίας, με μόλις ένα κλικ, και χωρίς να χρησιμοποιήσουμε κάποιο ειδικό πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων.

QuickSteps#261 - Αγαπημένα Στο Μητρώο, Σκούρο Θέμα, Προβολή Φακέλων, Σελίδα Καλωσορίσματος Windows 11

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps