Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » God Mode, Κωδικός Πρόσβασης, Χρήση Κάμερας, Προεπιλεγμένες Εφαρμογές Windows 11
QuickSteps#256 - God Mode, Κωδικός Πρόσβασης, Χρήση Κάμερας, Προεπιλεγμένες Εφαρμογές Windows 11

God Mode, Κωδικός Πρόσβασης, Χρήση Κάμερας, Προεπιλεγμένες Εφαρμογές Windows 11

Αυτή την εβδομάδα, αφαιρούμε ή απενεργοποιούμε τον κωδικό πρόσβασης, απενεργοποιούμε τις ρυθμίσεις και τον Πίνακα Ελέγχου, βλέπουμε ποιο πρόγραμμα χρησιμοποιεί την κάμερα και αν ένας δίσκος είναι SSD ή HDD, ρυθμίζουμε τις προεπιλεγμένες εφαρμογές, απενεργοποιούμε την καθυστέρηση εκκίνησης, και ενεργοποιούμε το God Mode στα Windows 11.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς αφαιρώ ή απενεργοποιώ τον κωδικό πρόσβασης στα Windows 11

Ο κωδικός πρόσβασης προστατεύει τα δεδομένα που έχουμε στον υπολογιστή μας από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση. Ωστόσο, σε αρκετούς δεν αρέσει να πληκτρολογούν τον κωδικό τους κάθε φορά που θέλουν να συνδεθούν στα Windows.

Σε αυτή την περίπτωση έχουμε δύο επιλογές. Μπορούμε να αφαιρέσουμε εντελώς τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού μας ή να ενεργοποιήσουμε την αυτόματη σύνδεση των Windows.

Πριν ξεκινήσουμε, πρέπει να τονίσουμε ότι η αφαίρεση ή η απενεργοποίηση του κωδικού πρόσβασης ίσως να μην είναι και η καλύτερη ιδέα, ειδικά αν χειρίζονται τον υπολογιστή παραπάνω από ένα άτομα.

Τι Σημασία Έχουν οι Λογαριασμοί Χρηστών στα Windows 7, 8, και 10

Οι λογαριασμοί χρηστών είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό στα Windows και σε κάθε λειτουργικό σύστημα. Όμως, οι περισσότεροι χρήστες αγνοούν τις δυνατότητες που προσφέρουν οι διαφορετικοί…

Επίσης, σε καμία περίπτωση μην αφαιρείτε ή απενεργοποιείτε τον κωδικό πρόσβασης από έναν λογαριασμό με δικαιώματα διαχειριστή.

Τέλος, οι μέθοδοι που περιγράφουμε λειτουργούν μόνο με τοπικούς λογαριασμούς χρήστη. Οπότε, εάν ο λογαριασμός είναι συνδεδεμένος με κάποιον λογαριασμό Microsoft, θα πρέπει να τον μετατρέψουμε σε τοπικό.

Αφαίρεση κωδικού πρόσβασης στα Windows 11

Για να αφαιρέσουμε τον κωδικό πρόσβασης από τον λογαριασμό μας πηγαίνουμε στις ρυθμίσεις, κάνουμε κλικ στο “Λογαριασμοί”, και διαλέγουμε τις “Επιλογές εισόδου”.

QuickSteps#256 - God Mode, Κωδικός Πρόσβασης, Χρήση Κάμερας, Προεπιλεγμένες Εφαρμογές Windows 11

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στο “Κωδικός πρόσβασης” και μετά στο κουμπί “Αλλαγή”.

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί γράφουμε τον κωδικό πρόσβασης που χρησιμοποιούμε και πατάμε “Επόμενο”.

Εφόσον δεν θέλουμε να έχουμε κωδικό πρόσβασης, στην επόμενη οθόνη αφήνουμε όλα τα πεδία κενά και κάνουμε κλικ στο “Επόμενο”.

Για να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, πατάμε στο “Τέλος”, κλείνουμε το παράθυρο των ρυθμίσεων, και αποσυνδέουμε τον λογαριασμό χρήστη.

Από εδώ και πέρα, για να συνδεθούμε στον λογαριασμό μας, χρειάζεται απλά να πατάμε το κουμπί “Είσοδος”.

Αυτόματη σύνδεση στα Windows 11

Η αυτόματη σύνδεση στα Windows κρύβει έναν ιδιαίτερα σημαντικό κίνδυνο. Για να μπορεί το λειτουργικό σύστημα να συνδέει αυτόματα τον λογαριασμό μας, αποθηκεύει τοπικά τον κωδικό πρόσβασης.

Οπότε, αν κάποιος γνωρίζει πώς να τον βρει, θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση σε πολύ πιο σημαντικά δεδομένα.

Αρχικά, στην αναζήτηση των Windows γράφουμε “netplwiz” και πατάμε “Άνοιγμα”.

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, αφαιρούμε το τικ από το “Οι χρήστες πρέπει να πληκτρολογήσουν όνομα χρήστη και κωδικό για να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον υπολογιστή.” και κάνουμε κλικ στο “ΟΚ”.

Πώς απενεργοποιώ τις ρυθμίσεις και τον Πίνακα Ελέγχου στα Windows 11

Οι ρυθμίσεις και ο Πίνακας Ελέγχου επιτρέπουν την αλλαγή αρκετών παραμέτρων του συστήματος. Για παράδειγμα, μέσω των ρυθμίσεων μπορούμε να τροποποιήσουμε τον γονικό έλεγχο των Windows.

Οπότε, σε περίπτωση που διαθέτουμε έναν οικογενειακό υπολογιστή ή πρόκειται για τον υπολογιστή του παιδιού μας, θα ήταν σοφό να φροντίσουμε ώστε να μην έχουν πρόσβαση σε αυτά οι υπόλοιποι χρήστες.

Για να απενεργοποιήσουμε την πρόσβαση στις ρυθμίσεις και τον Πίνακα Ελέγχου, θα πρέπει να παρέμβουμε στο Μητρώο των Windows, το οποίο περιέχει σημαντικά δεδομένα για τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να πάρουμε ένα αντίγραφο ασφαλείας (backup) πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)

Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…

Για να ανοίξουμε το Μητρώο των Windows, πατάμε τα πλήκτρα “Win+R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “regedit”, και κάνουμε κλικ στο “ΟΚ”.

Αντιγράφουμε την ακόλουθη διαδρομή, την κάνουμε επικόλληση στη γραμμή διευθύνσεων του Μητρώου των Windows, και πατάμε Enter.

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer

Στη συνέχεια, κάνουμε δεξί κλικ στον κενό χώρο, επιλέγουμε “Δημιουργία → Τιμή DWORD (32-bit)”, και ονομάζουμε τη νέα τιμή “NoControlPanel”.

Πάντοτε επιλέγουμε αυτόν τον τύπο τιμής, ακόμα και αν έχουμε 64-bit Windows. Το QWORD (64 bit) είναι διαφορετικό είδος τιμής και δεν θα λειτουργήσει.

Έπειτα, κάνουμε διπλό κλικ στο “NoControlPanel”. Στα “Δεδομένα τιμής” πληκτρολογούμε “1”, και πατάμε το “ΟΚ”.

Τέλος, κάνουμε επανεκκίνηση τον υπολογιστή μας για να εφαρμόσουμε τις αλλαγές.

Πώς βλέπω ποιο πρόγραμμα χρησιμοποιεί την κάμερα στα Windows 11

Είτε χρησιμοποιούμε φορητό υπολογιστή, είτε σταθερό, όταν η web κάμερα είναι ενεργή, υπάρχει αναμμένο ένα λαμπάκι. Αν γνωρίζουμε ποια εφαρμογή χρησιμοποιεί την κάμερα, όλα καλά. Τι κάνουμε όμως αν δεν έχουμε ιδέα τι συμβαίνει;

Μπαίνουμε στις ρυθμίσεις, κάνουμε κλικ στο “Απόρρητο και ασφάλεια”, και μετά επιλέγουμε την “Κάμερα”.

Σε αυτό το σημείο υπάρχει μία λίστα εφαρμογών. Οποιαδήποτε εφαρμογή χρησιμοποιεί την κάμερα, ακριβώς κάτω από το όνομά της θα έχει το μήνυμα “Σε χρήση αυτήν τη στιγμή”.

Επιπλέον, αν θέλουμε να επιτρέψουμε ή να απαγορεύσουμε τη χρήση της κάμερας σε κάποια εφαρμογή, τότε απλώς ρυθμίζουμε κατάλληλα τον διακόπτη δίπλα στο όνομά της.

Τέλος, αν θέλουμε να απαγορεύσουμε γενικά τη χρήση της κάμερας, τότε απενεργοποιούμε τους διακόπτες δίπλα από το “Να επιτρέπεται σε εφαρμογές η πρόσβαση στην κάμερα σας” και την “Πρόσβαση στην κάμερα”.

Πώς ρυθμίζω τις προεπιλεγμένες εφαρμογές στα Windows 11

Τα Windows χρησιμοποιούν κάποιες προεπιλεγμένες εφαρμογές για το άνοιγμα αρχείων, διαδικτυακών συνδέσμων, e-mail, και τα λοιπά. Για παράδειγμα, από προεπιλογή τα Windows 11 ανοίγουν τα αρχεία ήχου με την εφαρμογή “Αναπαραγωγή πολυμέσων”.

Ωστόσο, μέσα από τις ρυθμίσεις των Windows 11, μπορούμε να αλλάξουμε τις προεπιλεγμένες εφαρμογές με αυτές που θέλουμε. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, μπαίνουμε στις ρυθμίσεις, κάνουμε κλικ στις “Εφαρμογές”, και μπαίνουμε στις “Προεπιλεγμένες εφαρμογές”.

Τώρα, πατάμε στην εφαρμογή που θέλουμε να αλλάξουμε και τα Windows 11 θα εμφανίσουν όλους τους τύπους αρχείων που μπορεί να αναπαράγει αυτή η εφαρμογή.

Για να αλλάξουμε την προεπιλεγμένη εφαρμογή για κάποιον τύπο αρχείου, πατάμε στην καταχώρηση του και τα Windows 11 θα εμφανίσουν μία λίστα με τα προγράμματα τα οποία μπορούν να εκτελούν διαχειρίζονται αυτόν τον τύπο αρχείων.

Για παράδειγμα, αν κάνουμε κλικ στο “.mp4”, βλέπουμε την Αναπαραγωγή πολυμέσων”, το VLC, το Cliphamp, το Windows Media Player, και άλλα.

Επιλέγουμε την εφαρμογή της αρεσκείας μας και κάνουμε κλικ στο κουμπί “Ορισμός προεπιλογής”.

Πώς βλέπω αν ένας δίσκος είναι SSD ή HDD μέσα από τα Windows 11

Αν το σύστημά μας έχει πολλούς δίσκους και δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε από το χαρακτηριστικό γράμμα που τους έχουμε δώσει αν είναι SDD ή HDD, τότε είναι πολύ εύκολο να το μάθουμε.

Υπάρχουν αρκετά ανεξάρτητα προγράμματα που μπορούν να μας δώσουν αυτή την πληροφορία, αλλά σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πώς μπορούμε να λάβουμε αυτή την πληροφορία χρησιμοποιώντας δύο εργαλεία των Windows 11.

Αν θέλετε να μάθετε τι είναι ο SSD και ποιες οι διαφορές του με τον HDD, τότε διαβάστε τον αντίστοιχο οδηγό μας.

Τι Είναι ο Δίσκος SSD και Πώς Διαφέρει Από Τους Δίσκους HDD

Ακούμε πολύ συχνά την έννοια “δίσκος SSD”, καθώς και το πόσο χρήσιμος είναι στον υπολογιστή μας. Πράγματι, η τεχνολογία του SSD επιταχύνει σε μεγάλο ποσοστό…

Μέσω της ανασυγκρότησης

Αρχικά, γράφουμε στην αναζήτηση “Ανασυγκρότηση και πατάμε “Άνοιγμα”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, θα δούμε μία λίστα με όλους τους δίσκους που έχουμε στο σύστημα μας. Στη στήλη “Τύπος μέσου” γράφει αν ο δίσκος είναι HDD (Μονάδα σκληρού δίσκου) ή SSD.

Χρησιμοποιώντας τη Γραμμή εντολών

Αρχικά, στην αναζήτηση γράφουμε “Γραμμή εντολών” και κάνουμε κλικ στην “Εκτέλεση με δικαιώματα διαχειριστή”.

Στο παράθυρο ελέγχου λογαριασμού χρήστη, πατάμε “Ναι”.

Έπειτα, γράφουμε την παρακάτω εντολή και πατάμε Enter.

PowerShell "Get-PhysicalDisk | Format-Table -AutoSize"

Στο παράθυρο της γραμμής εντολών θα εμφανιστεί μία λίστα με όλους τους δίσκους που έχουμε στο σύστημα μας. Στη στήλη “MediaType” μπορούμε να δούμε αν ο κάθε δίσκος είναι HDD ή SSD.

Πώς απενεργοποιώ την καθυστέρηση εκκίνησης στα Windows 11

Μόλις τα Windows φορτώσουν, περιμένουν περίπου δέκα δευτερόλεπτα πριν επιτρέψουν το άνοιγμα των προγραμμάτων που τρέχουν κατά την εκκίνηση.

Εκκίνηση Προγραμμάτων Στα Windows Πετάμε Τα Άχρηστα
Αυτόματη Εκκίνηση Προγραμμάτων Στα Windows: Πετάμε Τα Άχρηστα

Κάθε πρόγραμμα που τρέχει στον υπολογιστή καταναλώνει μνήμη RAM και επεξεργαστική ισχύ. Αν έχουμε πολλά προγράμματα που ξεκινούν αυτόματα μαζί με τα Windows, ειδικά σε…

Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως “καθυστέρηση εκκίνησης”. Επιτρέπει τη φόρτωση όλων των απαραίτητων υπηρεσιών και διεργασιών για τη σωστή λειτουργία του συστήματος.

Αν και η καθυστέρηση εκκίνησης εξασφαλίζει αρκετή μνήμη RAM για το λειτουργικό σύστημα πριν οι υπόλοιπες εφαρμογές αρχίσουν να καταναλώνουν μνήμη, σε μερικές περιπτώσεις είναι σχεδόν αχρείαστη.

Μία τέτοια περίπτωση είναι η χρήση ενός SSD, ο οποίος φορτώνει πολύ πιο γρήγορα το λειτουργικό σύστημα και τις απαραίτητες διεργασίες από ό,τι ένας παραδοσιακός σκληρός δίσκος.

Τι Είναι ο Δίσκος SSD και Πώς Διαφέρει Από Τους Δίσκους HDD

Ακούμε πολύ συχνά την έννοια “δίσκος SSD”, καθώς και το πόσο χρήσιμος είναι στον υπολογιστή μας. Πράγματι, η τεχνολογία του SSD επιταχύνει σε μεγάλο ποσοστό…

Αν λοιπόν χρησιμοποιούμε SSD, μπορούμε μέσω του Μητρώου των Windows να απενεργοποιήσουμε την καθυστέρηση εκκίνησης. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να κερδίσουμε αυτά τα δέκα δευτερόλεπτα στην εκκίνηση του συστήματός μας.

Tο Μητρώο των Windows περιέχει σημαντικά δεδομένα για τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να πάρουμε ένα αντίγραφο ασφαλείας (backup) πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)

Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…

Για να ανοίξουμε το Μητρώο των Windows, πατάμε τα πλήκτρα “Win+R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “regedit”, και κάνουμε κλικ στο “ΟΚ”.

Αντιγράφουμε την ακόλουθη διαδρομή, την κάνουμε επικόλληση στη γραμμή διευθύνσεων του Μητρώου των Windows, και πατάμε Enter.

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer

Μετά, εντοπίζουμε και επιλέγουμε το κλειδί “Serialize”. Αν το κλειδί δεν υπάρχει, κάνουμε δεξί κλικ στον φάκελο “Explorer”, διαλέγουμε “Δημιουργία → Κλειδί”, και ονομάζουμε το νέο κλειδί “Serialize”.

Στη συνέχεια, κάνουμε δεξί κλικ στον κενό χώρο, επιλέγουμε “Δημιουργία → Τιμή DWORD (32-bit)”, και ονομάζουμε τη νέα τιμή “StartupDelayInMSec”.

Πάντοτε επιλέγουμε αυτόν τον τύπο τιμής, ακόμα και αν έχουμε 64-bit Windows. Το QWORD (64 bit) είναι διαφορετικό είδος τιμής και δεν θα λειτουργήσει.

Έπειτα, κάνουμε διπλό κλικ στο “StartupDelayInMSec”. Στα “Δεδομένα τιμής” πληκτρολογούμε “0”, και πατάμε το “ΟΚ”.

Τέλος, κάνουμε επανεκκίνηση τον υπολογιστή μας για να εφαρμόσουμε τις αλλαγές.

Στον ακόλουθο οδηγό θα βρείτε τις πιο χρήσιμες ρυθμίσεις στο Μητρώο των Windows.

Οι πιο Χρήσιμες Ρυθμίσεις στο Μητρώο (Registry) των Windows

Οι περισσότεροι έχουμε ακουστά το registry των Windows, κυρίως για τα μοιραία αποτελέσματα που μπορεί να επιφέρει η εσφαλμένη χρήση του. Ωστόσο, στην πραγματικότητα είναι ένα…

Πώς ενεργοποιώ το God Mode στα Windows 11

Το όνομα “God Mode” είναι ένας πολύ βαρύγδουπος χαρακτηρισμός για κάτι που ουσιαστικά είναι τόσο απλό, όπως η συγκέντρωση από τα περισσότερα εργαλεία διαχείρισης των Windows σε ένα σημείο, για πιο εύκολη πρόσβαση.

Ουσιαστικά, ο φάκελος του “God Mode” δεν θα μας δώσει πρόσβαση σε καμία ρύθμιση ή λειτουργία την οποία δεν μπορούμε ήδη να κάνουμε από τις ρυθμίσεις και τα μενού των Windows 11. Δεν είναι καν βέβαιο το αν θα μας βολέψει περισσότερο σαν εργαλείο.

Ωστόσο, αν θέλουμε να το ενεργοποιήσουμε και να το δοκιμάσουμε, κάνουμε δεξί κλικ στην Επιφάνεια εργασίας και επιλέγουμε “Δημιουργία → Φάκελος”.

Στον φάκελο δίνουμε το παρακάτω όνομα και πατάμε Enter.

GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}

Το εικονίδιο του φακέλου θα αλλάξει και θα γίνει σαν αυτό του Πίνακα Ελέγχου». Επιπλέον, αυτή η συντόμευση δεν θα έχει όνομα.

Κάνοντας διπλό κλικ στη συντόμευση, ανοίγουμε τον φάκελο του God Mode, ο οποίος περιέχει μία λίστα από 202 διαφορετικές ρυθμίσεις των Windows 11.

QuickSteps#256 - God Mode, Κωδικός Πρόσβασης, Χρήση Κάμερας, Προεπιλεγμένες Εφαρμογές Windows 11

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps