Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Αντίγραφα Ασφαλείας Μητρώου, Επαναφορά Winsock, WinX Μενού, Και Κύρια Οθόνη Windows 11
QuickSteps#255 - Αντίγραφα Ασφαλείας Μητρώου, Επαναφορά Winsock, WinX Μενού, Και Κύρια Οθόνη Windows 11

Αντίγραφα Ασφαλείας Μητρώου, Επαναφορά Winsock, WinX Μενού, Και Κύρια Οθόνη Windows 11

Αυτή την εβδομάδα, τροποποιούμε το WinX μενού της Έναρξης, αλλάζουμε την κύρια οθόνη, προβάλλουμε τη Γραμμή εργασιών σε όλες τις οθόνες, κάνουμε επαναφορά του Winsock, αλλάζουμε την ευαισθησία της κύλισης στο ποντίκι, ρυθμίζουμε τον χρόνο της προφύλαξης οθόνης, και πραγματοποιούμε αυτόματη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του Μητρώου στα Windows 11.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς τροποποιώ το WinX μενού της Έναρξης στα Windows 11

Με το μενού που ανοίγει όταν κάνουμε δεξί κλικ στο εικονίδιο της Έναρξης ή πατώντας τον συνδυασμό πλήκτρων “Win+X”, αποκτούμε πρόσβαση σε διάφορα προγράμματα και λειτουργίες των Windows.

Αυτό το μενού έχει πάρει το όνομα του από τη συντόμευση πληκτρολογίου που χρησιμοποιούμε για να το ανοίγουμε και ονομάζεται WinX μενού.

QuickSteps#255 - Αντίγραφα Ασφαλείας Μητρώου, Επαναφορά Winsock, WinX Μενού, Και Κύρια Οθόνη Windows 11

Παρόλο που η Microsoft δεν επιτρέπει την προσθήκη επιπλέον συντομεύσεων, ούτε στα Windows 11, έχουμε τη δυνατότητα να μετονομάσουμε τις ήδη υπάρχουσες. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, πληκτρολογούμε την ακόλουθη διαδρομή στην αναζήτηση και πατάμε “Άνοιγμα”.

%LocalAppdata%\Microsoft\Windows\WinX

Θα ανοίξει ένας φάκελος ο οποίος περιέχει τους υποφακέλους Group1, Group2, και Group3, εκ των οποίων κάθε ένας περιέχει ορισμένες από τις συντομεύσεις του WinX μενού.

Για να μετονομάσουμε οποιαδήποτε από τις συντομεύσεις, την εντοπίζουμε, κάνουμε δεξί κλικ, και επιλέγουμε τις “Ιδιότητες”.

Έπειτα, διαλέγουμε την καρτέλα “Συντόμευση”, δίπλα από το “Σχόλιο” γράφουμε το όνομα το οποίο θέλουμε να έχει η συγκεκριμένη συντόμευση, και πατάμε “OK” για να εφαρμόσουμε την αλλαγή.

Τέλος, πατάμε τον συνδυασμό “Ctrl+Shift+Esc” για να ανοίξουμε τη Διαχείριση Εργασιών, εντοπίζουμε και επιλέγουμε την “Εξερεύνηση των Windows”, και κάνουμε κλικ στην “Επανεκκίνηση διεργασίας”.

Πώς αλλάζω την κύρια οθόνη στα Windows 11

Αν διαθέτουμε δύο ή παραπάνω οθόνες και θέλουμε να αλλάξουμε το ποια είναι η κύρια οθόνη, τότε δε χρειάζεται να κατεβάσουμε κάποιο ανεξάρτητο πρόγραμμα. Τα Windows 11 μας δίνουν τη δυνατότητα να κάνουμε κάτι τέτοιο εύκολα και γρήγορα μέσα από τις ρυθμίσεις.

Αρχικά, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και επιλέγουμε το “Σύστημα”.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στην “Οθόνη”.

Έπειτα, διαλέγουμε την οθόνη που επιθυμούμε να λειτουργεί ως η κύρια οθόνη, πατώντας το ανάλογο πλαίσιο.

Τέλος, κάνουμε κλικ στο βέλος δίπλα στις “Πολλές οθόνες” και επιλέγουμε το κουτάκι “Ορισμός αυτής της οθόνης ως κύριας οθόνης”.

Πώς προβάλλω τη Γραμμή εργασιών σε όλες τις οθόνες στα Windows 11

Η χρήση πολλαπλών οθονών βοηθά με πολλούς τρόπους να αυξήσουμε την παραγωγικότητα μας, όχι μόνο στην εργασία, αλλά ακόμη και στην καθημερινότητα μας. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα προβλήματα.

Στα Windows 11, από προεπιλογή, η Γραμμή εργασιών είναι εμφανής μόνο στην κύρια οθόνη. Ευτυχώς, η Microsoft έχει προσθέσει στο λειτουργικό σχετική ρύθμιση η οποία επιτρέπει να προβάλλουμε τη Γραμμή εργασιών σε όλες τις οθόνες που χρησιμοποιούμε.

Αρχικά, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και μπαίνουμε στην “Εξατομίκευση”.

Έπειτα, εντοπίζουμε και κάνουμε κλικ στη “Γραμμή εργασιών”.

Στη συνέχεια, πατάω το βελάκι δίπλα στις “Συμπεριφορές γραμμής εργασιών”.

Θα εμφανιστούν μία σειρά επιλογών που μας επιτρέπουν να αλλάξουμε αρκετά στοιχεία της Γραμμής εργασιών. Για να την κάνουμε να είναι εμφανής σε όλες τις οθόνες, επιλέγουμε το τέταρτο κουτάκι.

Επιπλέον, μπορούμε να διαλέξουμε σε ποια από τις οθόνες θα εμφανίζονται οι ανοιχτές εφαρμογές. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, πατάμε στο “Όλες οι γραμμές εργασιών” και επιλέγουμε την ρύθμιση που επιθυμούμε.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι πιο χρήσιμη η προβολή των ανοιχτών εφαρμογών σε όλες τις οθόνες, διότι επιταχύνει την εναλλαγή από τη μία στην άλλη.

Πώς κάνουμε επαναφορά του Winsock στα Windows 11

Το Winsock είναι μια διεπαφή προγραμματισμού που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο οποιοδήποτε πρόγραμμα χειρίζεται τις αιτήσεις εισόδου/εξόδου για εφαρμογές του Internet. Ουσιαστικά, είναι χρήσιμο για την επικοινωνία μεταξύ TCP/IP και Windows.

Αν θέλετε να μάθετε τι είναι το TCP/IP, διαβάστε τον αντίστοιχο οδηγό μας.

Πιο Γρήγορο Ίντερνετ με τις Κατάλληλες Ρυθμίσεις TCP/IP

Η ταχύτητά μας στο ίντερνετ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπου τον κεντρικό ρόλο παίζει η σύνδεσή μας. Πολλές φορές, όμως, η σύνδεσή μας μπορεί να περιορίζεται από τις…

Τα πιο συνηθισμένα σφάλματα του “winsock.exe” με τα οποία ενδέχεται να έρθουμε αντιμέτωποι είναι τα εξής:

  • Σφάλμα εφαρμογής winsock.exe.
  • Το winsock.exe δεν είναι έγκυρη εφαρμογή Win32.
  • Το winsock.exe αντιμετώπισε πρόβλημα και πρέπει να κλείσει. Ζητάμε συγνώμη για την αναστάτωση.
  • Δεν είναι δυνατή η εύρεση του αρχείου winsock.exe.
  • Το αρχείο winsock.exe δεν βρέθηκε.
  • Σφάλμα έναρξης προγράμματος: winsock.exe.
  • Το winsock.exe δεν εκτελείται.
  • Αποτυχία winsock.exe.
  • Σφάλμα διαδρομής εφαρμογής: winsock.exe.

Αν για οποιοδήποτε λόγο χρειαστεί να κάνουμε επαναφορά του Winsock, γράφουμε στην αναζήτηση “Γραμμή εντολών” και πατάμε “Εκτέλεση με δικαιώματα διαχειριστή”.

Στο παράθυρο ελέγχου λογαριασμού χρήστη κάνουμε κλικ στο “Ναι”.

Έπειτα, γράφουμε την ακόλουθη εντολή και πατάμε Enter.

netsh winsock reset

Τέλος, όπως μας ενημερώνει και το μήνυμα στο παράθυρο της Γραμμής εντολών, πρέπει κάνουμε επανεκκίνηση του υπολογιστή, ώστε το λειτουργικό σύστημα να ολοκληρώσει την επαναφορά του winsock.

Πώς αλλάζω την ευαισθησία της κύλισης στο ποντίκι στα Windows 11

Συνήθως, οι κατασκευαστές περιφερειακών για υπολογιστές, ειδικότερα πληκτρολογίων και ποντικιών, παρέχουν κάποιο λογισμικό το οποίο επιτρέπει τη ρύθμιση διάφορων συμπεριφορών και ενεργειών.

Ωστόσο, αυτό ισχύει κυρίως σε ακριβότερα περιφερειακά και όχι στα πιο οικονομικά, όπως τα κλασικά συμβατικά ποντίκια της Microsoft, της Logitech, και άλλων εταιρειών.

Ευτυχώς, τα Windows 11 επιτρέπουν να ρυθμίζουμε τη συμπεριφορά του πληκτρολογίου και ιδιαίτερα του ποντικιού, μέσα από τα μενού του ίδιου του λειτουργικού συστήματος.

Αρχικά, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και πατάμε το “Bluetooth και συσκευές”.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στο “Ποντίκι”.

Έπειτα, πηγαίνουμε στην κατηγορία “Κύλιση” και βεβαιωνόμαστε ότι στο “Ρολάρισμα τροχού ποντικιού για κύλιση” είναι επιλεγμένο το “Πολλές γραμμές κάθε φορά”.

Μετά, χρησιμοποιώντας τον slider κάτω από τις “Γραμμές προς κύλιση ανά φορά” διαλέγουμε κατά πόσες γραμμές θέλουμε να μετακινείται το περιεχόμενο κάθε φορά που γυρίζουμε τη ροδέλα του ποντικιού.

Αν θέλουμε να αλλάξουμε την οριζόντια ευαισθησία κύλισης του ποντικιού, τότε εντοπίζουμε και πατάμε τις “Πρόσθετες ρυθμίσεις ποντικιού”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, διαλέγουμε την καρτέλα τροχός, στην “Οριζόντια κύλιση” ρυθμίζουμε κατά πόσους χαρακτήρες θα μετακινείται το περιεχόμενο κάθε φορά που γυρίζουμε τη ροδέλα του ποντικιού, και κάνουμε κλικ στο “OK”.

Πώς ορίζω τον χρόνο εμφάνισης της προφύλαξης οθόνης στα Windows 11

Πλέον, η προφύλαξη οθόνης είναι περιττή και η χρήση της γίνεται κυρίως για αισθητικούς λόγους, καθώς δεν προσφέρει κάτι ιδιαίτερο σε επίπεδο συστήματος ή ασφάλειας. Περισσότερα για αυτό το θέμα μπορείτε να διαβάσετε στον παρακάτω οδηγό.

Προφύλαξη Οθόνης: Γιατί είναι πλέον Περιττή

Η προφύλαξη οθόνης εκτός από τους υπολογιστές εμφανίζεται και σε πολλές άλλες συσκευές, όπως τα DVD Player, τα Smartphones, ή ακόμα και τα ATM των…

Ωστόσο, αν για οποιοδήποτε λόγο τη χρησιμοποιούμε ακόμη, καλό θα είναι να γνωρίζουμε όλες τις διαθέσιμες ρυθμίσεις, όπως ο τύπος της προφύλαξης οθόνης και ο χρόνος εμφάνισης της.

Αρχικά, πληκτρολογούμε στην αναζήτηση “Αλλαγή προφύλαξης οθόνης” και κάνουμε κλικ στο “Άνοιγμα”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, μπορούμε να διαλέξουμε τον τύπο της προφύλαξης οθόνης από το σχετικό μενού.

Έπειτα, πατώντας το κουμπί “Ρυθμίσεις” ανοίγουμε το παράθυρο των ρυθμίσεων για την επιλεγμένη προφύλαξη οθόνης.

Για να ρυθμίσουμε τον χρόνο εμφάνισης της προφύλαξης οθόνης, πατάμε τα βελάκια δίπλα στην αναμονή ή πληκτρολογούμε το ανάλογο νούμερο στο σχετικό πλαίσιο.

Όταν ολοκληρώσουμε τη ρύθμιση της προφύλαξης οθόνης, κάνουμε κλικ στο “OK”.

Αυτόματη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του Μητρώου των Windows 11

Αν τροποποιούμε συχνά τις τιμές του Μητρώου των Windows 11, τότε καλό θα είναι κρατάμε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας, σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά, ώστε να αποφύγουμε την επαναφορά συστήματος ή ακόμη και το format.

Περισσότερα για το Μητρώο των Windows και τις πιο χρήσιμες ρυθμίσεις του, μπορείτε να διαβάσετε στους ακόλουθους οδηγούς.

Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)

Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…

Οι πιο Χρήσιμες Ρυθμίσεις στο Μητρώο (Registry) των Windows

Οι περισσότεροι έχουμε ακουστά το registry των Windows, κυρίως για τα μοιραία αποτελέσματα που μπορεί να επιφέρει η εσφαλμένη χρήση του. Ωστόσο, στην πραγματικότητα είναι ένα…

Για να ενεργοποιήσουμε την αυτόματη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του Μητρώου των Windows 11 θα πρέπει να επέμβουμε στο ίδιο το μητρώο. Αρχικά, πατάμε τον συνδυασμό πλήκτρων “Win+R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “regedit”, και πατάμε “OK”.

Στο παράθυρο ελέγχου λογαριασμού χρήστη κάνουμε κλικ στο “Ναι”.

Έπειτα, αντιγράφουμε την ακόλουθη διαδρομή, την κάνουμε επικόλληση στη γραμμή διευθύνσεων του Μητρώου των Windows, και πατάμε Enter.

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Configuration Manager

Στη συνέχεια, κάνουμε δεξί κλικ στον κενό χώρο, επιλέγουμε “Δημιουργία → Τιμή DWORD (32-bit)”, και ονομάζουμε τη νέα τιμή “EnablePeriodicBackup”.

Πάντοτε επιλέγουμε αυτόν τον τύπο τιμής, ακόμα και αν έχουμε 64bit Windows. Το QWORD (64 bit) είναι διαφορετικό είδος τιμής και δεν θα λειτουργήσει.

Τώρα κάνουμε διπλό κλικ στο “EnablePeriodicBackup”, στα “Δεδομένα τιμής” πληκτρολογούμε “1”, και πατάμε το “OK”.

Τέλος, κάνουμε επανεκκίνηση τον υπολογιστή μας για να εφαρμόσουμε τις αλλαγές.

Μόλις τα Windows 11 ολοκληρώσουν την επανεκκίνηση του υπολογιστή, θα δημιουργήσουν μία νέα διεργασία με το όνομα “RegIdleBackup”, την οποία μπορούμε να δούμε μέσα από το “Χρονοδιάγραμμα εργασιών”.

Για να ανοίξουμε το Χρονοδιάγραμμα εργασιών, πληκτρολογούμε το όνομα του στην αναζήτηση και πατάμε “Άνοιγμα”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, κάνουμε διαδοχικά κλικ ακολουθώντας τη διαδρομή “Βιβλιοθήκη Χρονοδιαγράμματος εργασιών → Microsoft → Windows → Registry” και στη δεξιά μεριά θα δούμε τη διεργασία “RegIdleBackup”.

Τέλος, για να δούμε το αντίγραφο ασφαλείας του Μητρώου των Windows 11, αντιγράφουμε την ακόλουθη διεύθυνση, ανοίγουμε την Εξερεύνηση αρχείων, κάνουμε επικόλληση τη διεύθυνση στη γραμμή διευθύνσεων, και πατάμε Enter.

C:\Windows\System32\config\RegBack

QuickSteps#255 - Αντίγραφα Ασφαλείας Μητρώου, Επαναφορά Winsock, WinX Μενού, Και Κύρια Οθόνη Windows 11

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#324 - Προβλήματα Χάρτες Google, Η Χαμηλότερη Τιμή Παιχνιδιού Στο Steam, Dark Mode Στο Google Drive
QuickSteps
GamingSteps#20240426 - Η Valve Έκλεισε “Κενό” Στην Πολιτική Των Refund, Ρεκόρ Παικτών Fallout, Nintendo vs Garry's Mod
GamingSteps