Home » Software » Λειτουργικά Συστήματα » Windows » Άχρηστα Προγράμματα - και Επικίνδυνα - για Windows

Άχρηστα Προγράμματα – και Επικίνδυνα – για Windows

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Το Internet είναι γεμάτο διαφημίσεις για προγράμματα και εργαλεία που ισχυρίζονται πως ο υπολογιστής μας είναι πιο αργός απ' ότι πρέπει, και αν τρέξουμε τη Χ-Y-Z εφαρμογή, θα πάει σφαίρα. Στην πράξη, όμως, όχι μόνο πρόκειται για εντελώς άχρηστα προγράμματα, αλλά συχνά αποδεικνύονται βλαβερά για το σύστημά μας.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Στον οδηγό αυτό δεν θα συμπεριλάβουμε malware, adware, spyware, ούτε toolbars και λοιπά άχρηστα προγράμματα, τα οποία μπορεί να εγκατασταθούν εν αγνοία μας, αν δεν προσέξουμε, μαζί με την εγκατάσταση άλλων προγραμμάτων.

Τα παρακάτω προγράμματα προσπαθούν να μας πείσουν πως αξίζουν την προσοχή μας σαν αυτόνομες, συχνά εμπορικές εφαρμογές.

Τα πραγματικά άχρηστα προγράμματα για Windows

Οι κατηγορίες που θα δούμε παρακάτω περιλαμβάνουν, σχεδόν χωρίς καμία εξαίρεση, άχρηστα προγράμματα, που δεν έχουν καμία θέση στο δίσκο και τον υπολογιστή μας.

Στην καλύτερη περίπτωση δεν κάνουν τίποτα, στην χειρότερη περίπτωση μπορούν να καταστρέψουν ολόκληρη την εγκατάσταση των Windows, και ίσως να χρειαστούμε format και επανεγκατάσταση.

άχρηστα προγράμματα περιττά προγράμματα για Windows 01

Υπάρχουν μέχρι και προγράμματα-απάτες, που έχουν καταχραστεί εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από καταναλωτές.

Εφαρμογές για το Registry – Registry Cleaners / Registry Defrag

Το μητρώο (registry) των Windows είναι μια βάση δεδομένων που αποθηκεύει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τις ρυθμίσεις του λειτουργικού συστήματος και των εφαρμογών μας.

άχρηστα προγράμματα περιττά προγράμματα για Windows 02

Πολλά προγράμματα ισχυρίζονται πως καθαρίζοντας το registry, θα έχουμε ένα ταχύτερο σύστημα με λιγότερα προβλήματα, και, κρίνοντας από τις διαφημίσεις, θα μάθουμε να φτιάχνουμε πολύ, πολύ καλό καφέ.

άχρηστα προγράμματα περιττά προγράμματα για Windows 02a

Στην πραγματικότητα, όμως όλα τα προγράμματα registry cleaning είναι άχρηστα και εν δυνάμει επικίνδυνα.

Ακόμα και σε χρήσιμα προγράμματα, όπως ο Ccleaner ή το Advanced SystemCare, δεν πρέπει ποτέ να τρέχουμε τις ενότητες για τον καθαρισμό του μητρώου.

άχρηστα προγράμματα περιττά προγράμματα για Windows 03

Γιατί οι καθαριστές μητρώου είναι άχρηστα προγράμματα

Το registry είναι αχανές, περιέχει εκατοντάδες χιλιάδες καταχωρήσεις.

Ακόμα κι αν διαγράψουμε 100, 200, 500, ή και 1.000 από αυτές, που δήθεν είναι περιττές με βάση κάποιο σχετικό πρόγραμμα, είναι σταγόνα στον ωκεανό, και δεν πρόκειται να ωφελήσουν σε τίποτα το σύστημά μας.

Το σημαντικότερο όμως είναι πως, αν ένας registry cleaner πάει και σβήσει καταλάθος έστω και λίγες χρήσιμες καταχωρήσεις, μπορεί από το να δημιουργήσει προβλήματα σε συγκεκριμένα προγράμματα, μέχρι να σακατέψει την εγκατάσταση των Windows.

άχρηστα προγράμματα περιττά προγράμματα για Windows 04

Μεγάλο το ρίσκο, λοιπόν, για κυριολεκτικά μηδενικό όφελος.

Εξίσου άχρηστα προγράμματα είναι οι εφαρμογές που δήθεν κάνουν ανασυγκρότηση (defrag) του μητρώου. Το μητρώο είναι φορτωμένο στη μνήμη, όσο κατακερματισμένο κι αν είναι, στην επόμενη επανεκκίνηση φορτώνεται ξανά από την αρχή.

Ο χρυσός κανόνας, λοιπόν, είναι πως όπου βλέπουμε εφαρμογή σχετική με το μητρώο, μένουμε μακριά, όσο πειστική κι αν φαίνεται η διαφήμισή της.

άχρηστα προγράμματα περιττά προγράμματα για Windows 05

Περισσότερες πληροφορίες για το μητρώο των Windows θα βρείτε στον οδηγό μας:
Registry των Windows – Το Μητρώο και οι Μύθοι του

Προγράμματα αναβάθμισης οδηγών συσκευών / Device drivers

Οι οδηγοί συσκευών είναι απαραίτητοι στα Windows. Χωρίς αυτούς, το σύστημα δεν μπορεί καν να αναγνωρίσει μια συσκευή και να τη χρησιμοποιήσει.

άχρηστα προγράμματα περιττά προγράμματα για Windows 06

Ανάμεσα σε πολλούς χρήστες, όμως, αρχάριους και προχωρημένους, υπάρχει η παρανόηση πως αν δεν έχουμε τους πιο τελευταίους drivers για όλες ανεξαιρέτως τις συσκευές, ο υπολογιστής μας δεν θα λειτουργεί στο 100% των δυνατοτήτων του.

Αυτή τη νοοτροπία έχουν εκμεταλλευτεί δεκάδες άχρηστα προγράμματα που υπόσχονται πως θα βρουν και θα εγκαταστήσουν τους νεότερους και καλύτερους drivers, από την κάρτα γραφικών μέχρι τον Card reader.

άχρηστα προγράμματα περιττά προγράμματα για Windows 07

Γιατί τα προγράμματα αναβάθμισης οδηγών είναι άχρηστα

Για το 90% των συσκευών του υπολογιστή, αρκεί να υπάρχει εγκατεστημένος ένας driver, για να αναγνωρίζεται η συσκευή, έστω κι αν δεν είναι ο τελευταίος.

Αν μάλιστα τα Windows διαθέτουν ήδη ενσωματωμένο driver και έχουν αναγνωρίσει αυτόματα τη συσκευή, δεν υπάρχει καν λόγος να εγκαταστήσουμε driver από τον κατασκευαστή.

άχρηστα προγράμματα περιττά προγράμματα για Windows 08

Αν για μία συσκευή δεν έχουμε καθόλου driver, αντί να εγκαταστήσουμε κάποιο από αυτά τα άχρηστα προγράμματα, για να το χρησιμοποιήσουμε μόνο μια φορά, είναι εύκολο να βρούμε από το Internet τον driver που χρειαζόμαστε.

Πώς Βρίσκω Drivers για Οποιαδήποτε Άγνωστη Συσκευή

άχρηστα προγράμματα περιττά προγράμματα για Windows 08a

Επιπλέον, ο μοναδικός λόγος να αλλάξουμε drivers σε μία συσκευή είναι αν έχουμε κάποιο πρόβλημα με αυτή τη συσκευή, που να υποψιαζόμαστε πως θα λυθεί με ένα νεότερο driver.

Για παράδειγμα, αν ο υπολογιστής μας συνδέεται ασύρματα στο Internet, και η σύνδεση κάνει διακοπές, μπορούμε να δοκιμάσουμε να εγκαταστήσουμε τον τελευταίο driver της κάρτας δικτύου.

άχρηστα προγράμματα περιττά προγράμματα για Windows 09

Αν όμως ο υπολογιστής μας λειτουργεί φυσιολογικά, ισχύει το “Αν δεν έχει χαλάσει, μην το φτιάχνεις”.

Η μοναδική εξαίρεση στον κανόνα των Drivers είναι οι Drivers για την κάρτα γραφικών, όταν αναφερόμαστε σε έναν υπολογιστή για Gaming.

Συχνά στις νεότερες εκδόσεις των Drivers η Nvidia και η AMD έχουν προσθέσει καλύτερη υποστήριξη για συγκεκριμένους τίτλους με μεγάλες απαιτήσεις.

άχρηστα προγράμματα περιττά προγράμματα για Windows 10

Εφόσον λοιπόν είναι ένας και μοναδικός driver τον οποίο χρειάζεται να ανανεώνουμε τακτικά, και οι ίδιες οι εταιρείες έχουν εφαρμογές που μας ενημερώνουν πως βγήκε μια νέα έκδοση…

άχρηστα προγράμματα περιττά προγράμματα για Windows 11

…δεν υπάρχει λόγος να κατεβάσουμε άχρηστα προγράμματα για να αναζητήσουν drivers για τον υπολογιστή μας. Συν ότι πολλά από αυτά είναι απάτες, έτσι κι αλλιώς.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε το σχετικό άρθρο:
Πρόγραμμα για Εύρεση Drivers – Φυλαχτείτε από τις Απάτες!

Διαχειριστές μνήμης – Memory Optimizers

Αυτή η κατηγορία προγραμμάτων έχει την ιδιαιτερότητα πως κάποτε ήταν χρήσιμη… στα Windows 95.

Εκείνη την περίοδο, ένας μέσος σύγχρονος υπολογιστής είχε 32ΜΒ, 64MB ή 128MB RAM.

άχρηστα προγράμματα περιττά προγράμματα για Windows 12

Επίσης, τα Windows 95 δεν ήταν και το πιο καλογραμμένο λειτουργικό της Microsoft, ειδικά όσον αφορά τη διαχείριση της περιορισμένης μνήμης.

Ένας καλός διαχειριστής μνήμης, λοιπόν, εκείνο τον καιρό μπορούσε να κάνει πραγματική διαφορά στο σύστημά μας.

Γιατί οι διαχειριστές μνήμης είναι άχρηστα προγράμματα

Σήμερα, ένας σύγχρονος υπολογιστής ξεκινάει από τα 4GB, και είναι ιδιαίτερα οικονομικό να έχουμε 8GB ή και ακόμα περισσότερα.

άχρηστα προγράμματα περιττά προγράμματα για Windows 13

Επιπλέον, τα Windows 7 και τα Windows 8 έχουν πολύ βελτιωμένη διαχείριση μνήμης.

Το χειρότερο, όμως, είναι πως για να δείξει ο memory optimizer ότι κάτι κάνει, πάει και αφαιρεί από τη μνήμη δεδομένα που χρησιμοποιούμε συχνά και τα έχει τοποθετήσει το λειτουργικό σύστημα στη RAM σαν cache.

άχρηστα προγράμματα περιττά προγράμματα για Windows 14

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο υπολογιστής μας να είναι πιο αργός με τον διαχειριστή μνήμης, παρά χωρίς αυτόν, γιατί θα πρέπει τα δεδομένα που χρειαζόμαστε να ξαναφορτωθούν από το σκληρό δίσκο στη RAM.

Αν έχουμε θέμα με τη μνήμη μας και δεν μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον, το να απενεργοποιήσουμε προγράμματα που ξεκινούν μαζί με τα Windows είναι μια πολύ καλύτερη λύση για να έχουμε ένα ελαφρύτερο και πιο γρήγορο σύστημα.

Γρήγορη Εκκίνηση Προγραμμάτων στα Windows

Προγράμματα καθαρισμού για Drivers – Driver Cleaners

Όπως και στην προηγούμενη κατηγορία, και αυτά τα προγράμματα κάποτε ήταν χρήσιμα.

άχρηστα προγράμματα περιττά προγράμματα για Windows 14a

Πριν αρκετά χρόνια, για να εγκαταστήσουμε τον τελευταίο Driver πχ για μια κάρτα γραφικών της Nvidia ή της ATI (πριν την αγοράσει η AMD), έπρεπε πρώτα να απεγκαταστήσουμε χειροκίνητα τον παλιό Driver.

Στη συνέχεια κάναμε επανεκκίνηση του υπολογιστή, που επέστρεφε στην ανάλυση 640×480 με 256 χρώματα, για να εγκαταστήσουμε το νέο driver σε καθαρό σύστημα.

άχρηστα προγράμματα περιττά προγράμματα για Windows 14b

Όμως, ήταν πιθανό ο παλιός Driver να είχε αφήσει υπολείμματα στο σύστημά μας, τα οποία καμιά φορά δημιουργούσαν προβλήματα και με το νέο Driver.

Εκεί λοιπόν ήταν που επενέβαινε κάποιος Driver Cleaner, για να καθαρίσει τα υπολείμματα του παλιού driver, πριν εγκαταστήσουμε το νέο.

Γιατί οι Driver Cleaners είναι άχρηστα προγράμματα

Όπως προαναφέραμε, οι μόνοι drivers τους οποίους χρειάζεται να αναβαθμίζουμε τακτικά, είναι αυτοί της κάρτας γραφικών.

άχρηστα προγράμματα περιττά προγράμματα για Windows 14c

Πλέον, η Nvidia και η AMD έχουν βελτιώσει σημαντικά τόσο τους ίδιους τους drivers, όσο και τη διαδικασία εγκατάστασης.

Δεν χρειάζεται πλέον να απεγκαταστήσουμε τον παλιό driver. Η ίδια η διαδικασία της εγκατάστασης του νέου drive κάνει όλα όσα χρειάζεται για την αφαίρεση του παλιού.

άχρηστα προγράμματα περιττά προγράμματα για Windows 14d

Σε αντίθεση με τις κοινές εφαρμογές, τις οποίες αν θέλουμε μπορούμε να απεγκαταστήσουμε σε βάθος με κάποια σχετική εφαρμογή, στους drivers είναι πιο μπλεγμένα τα πράγματα, καθώς είναι πιο άρρηκτα συνδεδεμένοι με το σύστημα.

Αν κάποιος driver cleaner διαγράψει από λάθος κάποιο από τα σημαντικά αρχεία εκκίνησης των Windows, επιχειρώντας να καθαρίσει τα υπολείμματα του driver, θα μπούμε σε μπελάδες χωρίς λόγο.

Άγνωστοι PC Cleaners και PC Cleaners επί πληρωμή

Στο Internet δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει ποτέ καμία έλλειψη από PC Cleaners. Αμέτρητες εφαρμογές υπόσχονται πως θα καθαρίσουν σε βάθος τον υπολογιστή μας, με το πάτημα ενός κουμπιού.

άχρηστα προγράμματα περιττά προγράμματα για Windows 15

Το πρόβλημα είναι πως για κάθε ένα πραγματικά καλό πρόγραμμα καθαρισμού υπολογιστή, όπως το Ccleaner και το Advanced SystemCare, υπάρχουν τρεις ντουζίνες άχρηστα προγράμματα, που μπορεί μάλιστα να είναι καθαρές απάτες.

άχρηστα προγράμματα περιττά προγράμματα για Windows 16

Μέσα στο Νοέμβριο του 2014, ο οργανισμός Federal Trade Commission (FTC) των ΗΠΑ κατάφερε να εξαρθρώσει ένα δίκτυο απατεώνων που φέρεται να είχαν κερδίσει πάνω από 120 εκατομμύρια δολάρια από δήθεν προγράμματα καθαρισμού.

Το δίκτυο αυτό χρησιμοποιούσε πολλαπλά προγράμματα και υπηρεσίες, όπως το παραπάνω PC Cleaner Pro, το PC Vitalware ή το OMG Tech Help, που σε οποιονδήποτε υπολογιστή έτρεχαν έβρισκαν “τρομερά” προβλήματα.

Εύπιστοι καταναλωτές, σε μεγάλο ποσοστό ηλικιωμένοι χωρίς εμπειρία στην τεχνολογία, τρόμαζαν αρκετά ώστε να πληρώσουν αρχικά μικρά ποσά, $29 ή $49 για να αγοράσουν το πρόγραμμα και να καθαρίσουν τον υπολογιστή τους.

άχρηστα προγράμματα περιττά προγράμματα για Windows 17

Αυτή όμως ήταν μόνο η αρχή. Εφόσον είχαν ήδη πιαστεί στη φάκα, πωλητές επικοινωνούσαν μαζί τους μέσω τηλεφώνου.

Με πιεστικό τρόπο τους έπειθαν πως έχουν σοβαρά προβλήματα στον υπολογιστή, προωθώντας πακέτα υποστήριξης που κόστιζαν εκατοντάδες δολάρια.

άχρηστα προγράμματα περιττά προγράμματα για Windows 18

Εν κατακλείδι, όταν υπάρχουν γνωστά και αξιόπιστα προγράμματα για τον καθαρισμό του υπολογιστή, όπως τα προαναφερθέντα Ccleaner και Advanced Systemcare, καλό είναι να προσέξουμε και να μην πέσουμε στις πολλές παγίδες που κυκλοφορούν στο Internet.

Εσείς ποια θεωρείτε τα πιο άχρηστα προγράμματα?

Ποιες κατηγορίες προγραμμάτων θεωρείτε όχι μόνο περιττές, αλλά και επικίνδυνες να βρίσκονται στον υπολογιστή μας? Γράψτε μας στα σχόλια τα άχρηστα προγράμματα που πιθανώς παραλείψαμε, για να βοηθήσετε και τους άλλους αναγνώστες.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps