Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Απεριόριστες Διευθύνσεις Gmail, Κωδικός Χρήστη, Και Επαναφορά Οδηγών Windows 11
QuickSteps#252 - Απεριόριστες Διευθύνσεις Gmail, Κωδικός Χρήστη Και Επαναφορά Οδηγών Windows 11

Απεριόριστες Διευθύνσεις Gmail, Κωδικός Χρήστη, Και Επαναφορά Οδηγών Windows 11

Αυτή την εβδομάδα, αλλάζουμε τον κωδικό οποιοδήποτε χρήστη, βρίσκουμε αναλυτικές πληροφορίες συστήματος, ορίζουμε τον ρυθμό επανάληψης κατά την πληκτρολόγηση, κάνουμε επαναφορά παλιών οδηγών, χρησιμοποιούμε το Ιστορικό Προχείρου, και δημιουργούμε συνδέσμους στην Επιφάνεια εργασίας στα Windows 11. Χρησιμοποιούμε τις απεριόριστες διευθύνσεις του Gmail.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς αλλάζω τον κωδικό οποιουδήποτε χρήστη στα Windows 11

Ως διαχειριστές στα Windows, έχουμε πολλές δυνατότητες. Ακόμα και κάποιες που ενδεχομένως να είναι επικίνδυνες για το σύστημα.

Διαχειριστής στα Windows: Γιατί είναι Επικίνδυνος

Γνωρίζετε πως το να μπαίνουμε στα Windows με δικαιώματα διαχειριστή είναι ένα τεράστιο κενό ασφαλείας? Πως είναι ένας από τους λόγους που τα Windows έχουν τόσους…

Μία από τις δυνατότητες που διαθέτουμε είναι και η αλλαγή του κωδικού πρόσβασης οποιουδήποτε χρήστη. Ωστόσο, αυτό μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο αν κάποιος από τους χρήστες του υπολογιστή ξεχάσει τον κωδικό του λογαριασμού του.

Για να αλλάξουμε τον κωδικό ενός χρήστη στα Windows 11, πληκτρολογούμε στην αναζήτηση “Πίνακας Ελέγχου” και πατάμε “Άνοιγμα”.

QuickSteps#252 - Απεριόριστες Διευθύνσεις Gmail, Κωδικός Χρήστη Και Επαναφορά Οδηγών Windows 11

Έπειτα, στο “Προβολή κατά” επιλέγουμε την “Κατηγορία” και κάνουμε κλικ στο “Λογαριασμοί χρηστών”.

Στη συνέχεια, πατάμε ξανά το “Λογαριασμοί χρηστών”.

Μετά, κάνουμε κλικ στη “Διαχείριση άλλου λογαριασμού”.

Έπειτα, επιλέγουμε τον λογαριασμό του οποίου θέλουμε να αλλάξουμε τον κωδικό.

Εφόσον διαλέξουμε τον λογαριασμό που μας ενδιαφέρει, κάνουμε κλικ στην “Αλλαγή του κωδικού πρόσβασης”.

Τα Windows 11 θα ζητήσουν να πληκτρολογήσουμε τον νέο κωδικό δύο φορές και αν το επιθυμούμε μία υπόδειξη που θα υπενθυμίζει στον χρήστη των κωδικό πρόσβασης του.

Εισάγουμε τα παραπάνω στοιχεία και πατάμε το κουμπί “Αλλαγή κωδικού πρόσβασης”.

Πώς βρίσκω αναλυτικές πληροφορίες συστήματος στα Windows 11

Ορισμένες φορές χρειαζόμαστε μερικές αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τον υπολογιστή, όπως το hardware, η έκδοση του BIOS ή του UEFI, ή ακόμα και λεπτομέρειες για το λογισμικό που τρέχει.

Τέτοιου είδους πληροφορίες μπορεί να φανούν χρήσιμες κατά την αναβάθμιση του συστήματος για την αποφυγή ασυμβατοτήτων, τον εντοπισμό της πηγής κάποιου προβλήματος, και σε άλλες περιπτώσεις.

Για να δούμε αυτές και πολλές ακόμα πληροφορίες, γράφουμε στην αναζήτηση “Πληροφορίες συστήματος” και πατάμε “Άνοιγμα”.

Επίσης, μπορούμε να ανοίξουμε την ίδια εφαρμογή πατώντας “Win+R”, γράφοντας στο παράθυρο της εκτέλεσης “msinfo32”, και κάνοντας κλικ στο “OK”.

Η “Συνοπτική περιγραφή συστήματος” παρέχει πολλές πληροφορίες για τον υπολογιστή, όπως την έκδοση των Windows, τον κατασκευαστή, την έκδοση BIOS/UEFI, το μοντέλο την μητρικής, τη μνήμη RAM, και άλλα.

Αν θέλουμε ακόμη περισσότερες πληροφορίες, μπορούμε να πατήσουμε το “+” δίπλα στα “Πόροι υλικού”, “Στοιχεία”, και “Περιβάλλον λογισμικού”.

Αν ψάχνουμε κάτι συγκεκριμένο, μπορούμε να το γράψουμε στο πλαίσιο “Εύρεση του” και να κάνουμε κλικ στην “Εύρεση”.

Επιπλέον, αν θέλουμε, μπορούμε να εξάγουμε την λεπτομερή αναφορά συστήματος ως αρχείο κειμένου. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, πατάμε “Αρχείο” και διαλέγουμε την “Εξαγωγή”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, διαλέγουμε τον φάκελο στον οποίο επιθυμούμε η εφαρμογή να αποθηκεύσει το αρχείο, πληκτρολογούμε ένα όνομα, και κάνουμε κλικ στην “Αποθήκευση”.

Πώς ορίζω τον ρυθμό επανάληψης κατά την πληκτρολόγηση στα Windows 11

Εάν ανοίξουμε οποιοδήποτε πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου και κρατήσουμε πατημένο οποιοδήποτε πλήκτρο γράμματος, αριθμού, ή συμβόλου, στο πληκτρολόγιο θα παρατηρήσουμε δύο σημαντικές συμπεριφορές.

Αρχικά, μετά την εμφάνιση του πρώτου χαρακτήρα υπάρχει μία μικρή παύση. Αυτή η παύση ονομάζεται καθυστέρηση επανάληψης και αποτρέπει την άσκοπα επαναλαμβανόμενη πληκτρολόγηση του ίδιου χαρακτήρα.

Έπειτα, μετά το πέρας της παύσης, το πρόγραμμα αρχίζει να πληκτρολογεί με ιδιαίτερα γρήγορο ρυθμό τον ίδιο χαρακτήρα. Η ταχύτητα με την οποία γίνεται η επαναλαμβανόμενη πληκτρολόγηση ονομάζεται ρυθμός επανάληψης.

Αν για οποιονδήποτε λόγο θέλουμε να αλλάξουμε αυτά τα δύο στοιχεία στα Windows 11, τότε γράφουμε στην αναζήτηση “Πληκτρολόγιο”, επιλέγουμε το “Πληκτρολόγιο”, και κάνουμε κλικ στο “Άνοιγμα”.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας του δύο slider στο πλαίσιο “Επανάληψη χαρακτήρα” μπορούμε να ρυθμίσουμε τόσο την καθυστέρηση όσο και τον ρυθμό επανάληψης.

Κάτω από τους δύο slider υπάρχει ένα πλαίσιο στο οποίο μπορούμε να δοκιμάσουμε την πληκτρολόγηση του κειμένου μετά τις αλλαγές που πραγματοποιήσαμε.

Τέλος, όταν είμαστε ικανοποιημένοι από την καθυστέρηση και τον ρυθμό επανάληψης που έχουμε ορίσει, κάνουμε κλικ στο “OK”.

Πώς κάνω επαναφορά παλιών οδηγών στα Windows 11

Τα Windows 11 διατηρούν ένα αντίγραφο της τελευταίας και της προτελευταίας έκδοσης του κάθε προγράμματος οδήγησης, ή αλλιώς οδηγού, που εγκαθιστούμε εμείς στον υπολογιστή ή το ίδιο το λειτουργικό μέσω του Windows Update.

Αυτή η λειτουργία επιτρέπει να επαναφέρουμε την παλιά έκδοση ενός οδηγού, σε περίπτωση που διαπιστώσουμε ότι μετά την εγκατάσταση της νεότερης έκδοσης η συσκευή παρουσιάζει οποιοδήποτε πρόβλημα.

Κατά τη διαδικασία της επαναφοράς, τα Windows 11 καταργούν την εγκατάσταση του τρέχοντος οδηγού και εγκαθιστούν την προηγούμενη έκδοση. Για να κάνουμε επαναφορά ενός οδηγού, γράφουμε στην αναζήτηση “Διαχείριση Συσκευών” και πατάμε “Άνοιγμα”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, εντοπίζουμε τη συσκευή της οποίας θέλουμε να κάνουμε επαναφορά παλιάς έκδοσης οδηγού, κάνουμε δεξί κλικ, και διαλέγουμε τις “Ιδιότητες”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, επιλέγουμε την καρτέλα “Πρόγραμμα οδήγησης” και κάνουμε κλικ στο κουμπί “Επαναφορά”.

Τα Windows 11 θα εμφανίσουν ένα παράθυρο το οποίο ρωτάει γιατί εκτελούμε την επαναφορά του οδηγού, διαλέγουμε την αιτία που αρμόζει στην περίπτωσή μας, και πατάμε “Ναι”.

Πώς χρησιμοποιώ το Ιστορικό Προχείρου στα Windows 11

Σε παλαιότερες εκδόσεις Windows μπορούσαμε να αποθηκεύουμε μόνο ένα τμήμα κειμένου στο πρόχειρο, και χρειάζονταν ξεχωριστές εφαρμογές για να εμπλουτίσουμε τις δυνατότητές του.

Αντιγραφή-Επικόλληση: Βελτιώστε τη με το Ditto

Οι clipboard managers είναι μια παράδοξη κατηγορία προγραμμάτων. Οι περισσότεροι χρήστες αγνοούν την ύπαρξή τους, αλλά όσοι τους χρησιμοποιούν, δεν μπορούν να κάνουν χωρίς αυτούς….

Πλέον, στα Windows 11 υπάρχει το Ιστορικό Προχείρου. Αυτή η λειτουργία αποθηκεύει πολλαπλά τμήματα κειμένου και επιτρέπει στον χρήστη να επιλέξει ποιο θα χρησιμοποιήσει.

Όμως, η δυνατότητα αυτή δεν είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή. Πιθανώς για λόγους ασφαλείας, για όσους αντιγράφουν στο πρόχειρο τους κωδικούς τους ή ευαίσθητες πληροφορίες που δεν θέλουν να παραμείνουν στο ιστορικό.

Ενεργοποίηση του Ιστορικού Προχείρου

Για να ενεργοποιήσουμε το Ιστορικό Προχείρου, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και πηγαίνουμε στο “Σύστημα”.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στο “Πρόχειρο” και ενεργοποιούμε τον πρώτο διακόπτη.

Χρήση Ιστορικού Προχείρου

Με ενεργό το Ιστορικό Προχείρου, κάθε φορά που αντιγράφουμε κάτι τα Windows 11 θα το αποθηκεύουν στο πρόχειρο. Αν πατήσουμε τον συνδυασμό πλήκτρων “Ctrl+V”, θα γίνει επικόλληση του τελευταίου τμήματος κειμένου.

Στο παράδειγμα μας, αντιγράψαμε τις εκφράσεις “PCSteps” και “Η Τεχνολογία με Απλά Βήματα”, με αυτή τη σειρά. Οπότε, όταν πατήσαμε “Ctrl+V”, έγινε επικόλληση στο αρχείο κειμένου η έκφραση “Η Τεχνολογία με Απλά Βήματα”, την οποία αντιγράψαμε τελευταία.

Για να κάνουμε επικόλληση κάποιο άλλο τμήμα κειμένου από το Ιστορικό Προχείρου, πρέπει να πατήσουμε τα πλήκτρα “Win+V”. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός εμφανίζει ένα μικρό παράθυρο το οποίο περιέχει τα κείμενα που αντιγράψαμε.

Στο παράδειγμα μας, βλέπουμε τις εκφράσεις “PCSteps” και “Η Τεχνολογία με Απλά Βήματα”.

Έχοντας ανοιχτό το παράθυρο του πρόχειρου, μπορούμε να κάνουμε κλικ σε οποιοδήποτε στοιχείο επιθυμούμε και να το επικολλήσουμε σε κάποιο αρχείο ή πεδίο κειμένου.

Επιπλέον, πατώντας στις τρεις τελείες, μπορούμε να διαγράψουμε το συγκεκριμένο κείμενο από το πρόχειρο ή να το καρφιτσώσουμε ώστε να μην διαγραφεί ποτέ.

Τέλος, για να διαγράψουμε όλα τα περιεχόμενα του Ιστορικού Προχείρου, κάνουμε κλικ στην “Απαλοιφή όλων”.

Επιπλέον ρυθμίσεις του Ιστορικού Προχείρου

Μία από τις πιο χρήσιμες λειτουργίες του Ιστορικού Προχείρου είναι ότι επιτρέπει τον συγχρονισμό των αποθηκευμένων στοιχείων μεταξύ συσκευών.

Αρχικά, πρέπει να συνδέσουμε τον ίδιο λογαριασμό Microsoft σε όλες τις συσκευές που θέλουμε να μοιράζονται το πρόχειρο. Έπειτα, θα πρέπει να μπούμε στις ρυθμίσεις του Ιστορικού Προχείρου και να ενεργοποιήσουμε τον διακόπτη στην ενότητα “Συγχρονισμός σε όλες τις συσκευές σας”.

Πλέον, ό,τι αποθηκεύουμε στο πρόχειρο της κάθε μιας από τις συσκευές μας, θα συγχρονίζεται στον λογαριασμό Microsoft που έχουμε χρησιμοποιήσει. Έτσι, κάθε φορά που ανοίγουμε το Ιστορικό Προχείρου, θα βλέπουμε τα κείμενα που έχουμε αντιγράψει από όλες τις συσκευές.

Επιπλέον, έχουμε την επιλογή να μην συγχρονίζεται αυτόματα όλα τα κείμενα, αλλά να επιλέγουμε χειροκίνητα τι θέλουμε να συγχρονιστεί στις άλλες συσκευές. Αρκεί να επιλέξουμε το “Μη αυτόματος συγχρονισμός του κειμένου που αντιγράφω”.

Τέλος, ένας ακόμα τρόπος για να διαγράψουμε το Ιστορικό Προχείρου είναι να μπούμε στις ρυθμίσεις του και να κάνουμε κλικ στο κουμπί “Απαλοιφή”. Η διαγραφή του ιστορικού γίνεται άμεσα, χωρίς να εμφανιστεί κάποιο παράθυρο επιβεβαίωσης.

Πώς δημιουργώ συνδέσμους στην Επιφάνεια εργασίας των Windows 11

Τα Windows 11 επιτρέπουν τη δημιουργία συνδέσμων στην Επιφάνεια εργασίας, από τους οποίους μπορούμε να ανοίξουμε προγράμματα, έγγραφα, φακέλους, ακόμη και ιστοσελίδες. Η διαδικασία δημιουργίας ενός τέτοιου συνδέσμου είναι ιδιαίτερα εύκολη.

Για να δημιουργήσουμε σύνδεσμο για κάποιο πρόγραμμα, το εντοπίζουμε στο μενού Έναρξη, με πατημένο το αριστερό κλικ το σύρουμε στην Επιφάνεια εργασίας, και μόλις δούμε το μήνυμα “Σύνδεση”, απελευθερώνουμε το κουμπί του ποντικιού.

Αντίστοιχα δημιουργούμε συνδέσμους για φακέλους και αρχεία. Απλώς θα πρέπει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας να κρατάμε πατημένο το κουμπί “Alt” και το μήνυμα που θα εμφανιστεί θα είναι το “Δημιουργία σύνδεσης σε Επιφάνεια εργασίας”.

Αν θέλουμε να προσθέσουμε το σύνδεσμο μιας ιστοσελίδας στην Επιφάνεια εργασίας, θα πρέπει να κάνουμε ένα επιπλέον βήμα.

Ανοίγουμε την ιστοσελίδα στον browser. Στη συνέχεια, με πατημένο το αριστερό κλικ, σύρουμε το εικονίδιο δίπλα από τη διεύθυνση URL στην Επιφάνεια εργασίας και απελευθερώνουμε το κουμπί του ποντικιού.

Τι είναι και πώς χρησιμοποιώ τις απεριόριστες διευθύνσεις του Gmail

Η Google διαθέτει τη δωρεάν υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Gmail. Οι περισσότεροι χρήστες γνωρίζουν πως μπορούν να δημιουργήσουν όσα δωρεάν email θέλουν, αλλά αγνοούν το γεγονός ότι με έναν λογαριασμό Gmail μπορούν να έχουν απεριόριστες μοναδικές διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ένα από τα πιο απλά κόλπα είναι η αντικατάσταση του “gmail.com” με το “googlemail.com”. Τα δύο domain λειτουργούν εναλλακτικά. Οπότε, είτε χρησιμοποιούμε το ένα, είτε το άλλο, τα μηνύματα αποστέλλονται στο ίδιο inbox.

Η παραπάνω μέθοδος δημιουργεί στην ουσία μόνο δύο μοναδικές διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ωστόσο, αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε όσες τελείες επιθυμούμε μεταξύ των χαρακτήρων πριν το “@” και να δημιουργήσουμε δεκάδες μοναδικά email.

Επιπλέον, μετά το κύριο σώμα της διεύθυνσης μπορούμε να προσθέσουμε ένα “+” και έπειτα να γράψουμε ότι επιθυμούμε.

Τέλος, συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω κόλπα μπορούμε κυριολεκτικά να δημιουργήσουμε απεριόριστες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου οι οποίες θα οδηγούν στο ίδιο inbox.

QuickSteps#252 - Απεριόριστες Διευθύνσεις Gmail, Κωδικός Χρήστη Και Επαναφορά Οδηγών Windows 11

Πότε είναι χρήσιμες αυτές οι διευθύνσεις

Οι απεριόριστες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Gmail μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της ασφάλειας μας στον ιστό. Δυστυχώς, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου ιστοσελίδες, υπηρεσίες, και εταιρείες έχουν πουλήσει δεδομένα χρηστών ή πελατών τους.

Αντίστοιχα, τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι διαρροές δεδομένων. Οπότε, η εγγραφή σε οποιαδήποτε πλατφόρμα με τη χρήση ενός μοναδικού, φαινομενικά, email μπορεί να αποτρέψει την πώληση ή διαρροή των δεδομένων μας.

Επιπλέον, οι διευθύνσεις αυτές μπορούν να φανούν χρήσιμες σε διάφορες άλλες περιστάσεις. Για παράδειγμα, ίσως θέλουμε να εγγραφούμε δύο φορές σε κάποια υπηρεσία ή ιστοσελίδα. Ένα άλλο πιθανό σενάριο είναι η ανάπτυξη εφαρμογών ιστού οι οποίες απαιτούν τον έλεγχο αποστολής μαζικών μηνυμάτων.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps