Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Αφαίρεση PIN, Παλιά Παιχνίδια Σε Widescreen, Ανενεργό Aero Shake στα Windows 11
QuickSteps#250 - Αφαίρεση PIN, Παλιά Παιχνίδια Σε Widescreen, Ανενεργό Aero Shake στα Windows 11

Αφαίρεση PIN, Παλιά Παιχνίδια Σε Widescreen, Ανενεργό Aero Shake στα Windows 11

Αυτή την εβδομάδα, αφαιρούμε τον κωδικό PIN, ενεργοποιούμε τη λειτουργία παιχνιδιού, βάζουμε στη σίγαση μεμονωμένες εφαρμογές με ένα κλικ, παίζουμε παλιά παιχνίδια σε widescreen αναλύσεις, σταματάμε το Aero Shake, και προβάλλουμε τα FPS, τη χρήση της RAM, και άλλες πληροφορίες όταν παίζουμε παιχνίδια στα Windows 11. Δημιουργούμε ψηφοφορίες στο WhatsApp.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς αφαιρώ τον κωδικό PIN στα Windows 11

Τα Windows 11 προσφέρουν αρκετές επιλογές ασφάλειας, όπως η χρήση PIN, κωδικό εικόνας, και άλλα. Αν για οποιοδήποτε λόγο θέλουμε να διαγράψουμε ένα από αυτά τα στοιχεία σύνδεσης, μπαίνουμε στις ρυθμίσεις και πατάμε το “Λογαριασμοί”.

QuickSteps#250 - Αφαίρεση PIN, Παλιά Παιχνίδια Σε Widescreen, Ανενεργό Aero Shake στα Windows 11

Έπειτα, κάνουμε κλικ στις “Επιλογές εισόδου”.

Στη συνέχεια, πατάμε το στοιχείο σύνδεσης που θέλουμε να διαγράψουμε και επιλέγουμε “Κατάργηση”.

Στη περίπτωση του PIN, τα Windows θα μας ζητήσουν να επιβεβαιώσουμε τη διαγραφή, οπότε κάνουμε κλικ στην “Κατάργηση”.

Τα βήματα που ακολουθούμε για να διαγράψουμε την “Αναγνώριση προσώπου” και το “Δακτυλικό αποτύπωμα” είναι ακριβώς τα ίδια.

Όσον αφορά τον κωδικό με χρήση εικόνας, εκεί τα Windows πραγματοποιούν άμεσα τη διαγραφή, χωρίς να ζητήσουν επιβεβαίωση της αφαίρεσης.

Ενεργοποίηση της λειτουργίας παιχνιδιού των Windows 11

Η λειτουργία παιχνιδιού είναι ένα χαρακτηριστικό των Windows 11 το οποίο ρυθμίζει τους πόρους του συστήματος με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη απόδοση στο gaming.

Για να ενεργοποιήσουμε τη συγκεκριμένη ρύθμιση, μπαίνουμε στις Ρυθμίσεις των Windows, κάνουμε κλικ στα “Παιχνίδια”, και ενεργοποιούμε τον διακόπτη στη “Λειτουργία παιχνιδιού”.

Ωστόσο, σε ορισμένους χρήστες για κάποιους ανεξήγητους λόγους, ο διακόπτης ενεργοποίησης της λειτουργίας παιχνιδιού απουσιάζει από τις ρυθμίσεις των Windows 11.

Ευτυχώς, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τη Λειτουργία παιχνιδιού από το Μητρώο των Windows, το οποίο περιέχει σημαντικά δεδομένα για τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να πάρουμε ένα αντίγραφο ασφαλείας (backup) πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)

Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…

Για να ανοίξουμε το Μητρώο των Windows, πατάμε τα πλήκτρα “Win+R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “regedit”, και κάνουμε κλικ στο “OK”.

Αντιγράφουμε την ακόλουθη διαδρομή, την κάνουμε επικόλληση στη γραμμή διευθύνσεων του Μητρώου των Windows, και πατάμε “ENTER”.

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\GameBar

Στη δεξιά πλευρά του παραθύρου πρέπει να υπάρχει η τιμή “AllowAutoGameMode”. Αν δεν υπάρχει, κάνουμε δεξί κλικ στον κενό χώρο, επιλέγουμε “Δημιουργία → Τιμή DWORD (32-bit)”, και ονομάζουμε τη νέα τιμή “AllowAutoGameMode”.

Πάντοτε επιλέγουμε αυτόν τον τύπο τιμής, ακόμα και αν έχουμε 64bit Windows. Το QWORD (64 bit) είναι διαφορετικό είδος τιμής και δεν θα λειτουργήσει.

Τώρα κάνουμε διπλό κλικ στο “AllowAutoGameMode”. Στα “Δεδομένα τιμής” πληκτρολογούμε “1” και πατάμε το “OK”.

Τέλος, κάνουμε επανεκκίνηση τον υπολογιστή μας για να εφαρμόσουμε τις αλλαγές.

Η παραπάνω διαδικασία αποτελεί μία δραστική λύση. Αν συνεχίσετε να αντιμετωπίζετε πρόβλημα με την εμφάνιση του σχετικού διακόπτη, σας συστήνουμε να βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε την τελευταία έκδοση των Windows.

Σίγαση μεμονωμένων εφαρμογών με ένα κλικ στα Windows 11

Στα Windows υπάρχει ένας κεντρικός διακόπτης με τον οποίο απενεργοποιούμε γενικά τον ήχο του υπολογιστή. Για να απενεργοποιήσουμε τον ήχο μιας μόνο εφαρμογής, πρέπει να κάνουμε δεξί κλικ στο εικονίδιο του ήχου και να επιλέξουμε “Άνοιγμα του μείκτη έντασης ήχου”.

Έπειτα, μπορούμε να απενεργοποιήσουμε, να ενεργοποιήσουμε, ή να ρυθμίσουμε την ένταση του ήχου οποιασδήποτε εφαρμογής ή προγράμματος θέλουμε.

Το SoundVolumeView είναι ένα μικρό πρόγραμμα το οποίο μας βοηθά να δημιουργήσουμε συντόμευση σίγασης για οποιαδήποτε εφαρμογή ή πρόγραμμα θέλουμε.

Έτσι, όταν θέλουμε να απενεργοποιήσουμε ή να ενεργοποιήσουμε τον ήχο μιας συγκεκριμένης εφαρμογής, κάνουμε διπλό κλικ στην εκάστοτε συντόμευση.

Για να κατεβάσουμε το SoundVolumeView, μπαίνουμε σε αυτήν τη σελίδα και κάνουμε κλικ στο “Download SoundVolumeView (32-bit)” ή “Download SoundVolumeView (64-bit)”, ανάλογα με το αν τα Windows που χρησιμοποιούμε είναι 32-bit ή 64-bit.

Έπειτα, τρέχουμε το SoundVolumeView και στο κύριο παράθυρο θα δούμε μία λίστα με όλες τις εφαρμογές που έχουμε ανοιχτές εκείνη τη στιγμή και μπορεί να αναπαράγουν ή να καταγράφουν ήχο.

Για να δημιουργήσουμε μία συντόμευση σίγασης, κάνουμε δεξί κλικ στην εφαρμογή που μας ενδιαφέρει, επιλέγουμε “Create Desktop Shortcut”, και διαλέγουμε τι θέλουμε να κάνει η συντόμευση.

Οι επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας είναι ποικίλες. Για παράδειγμα, μπορούμε να δημιουργήσουμε μία συντόμευση “Mute/Unmute Switch”, η οποία λειτουργεί ως διακόπτης. Έτσι, όταν ο ήχος της εφαρμογής είναι ανενεργός, τον ενεργοποιεί, και το αντίθετο.

Μία ακόμη πιο ενδιαφέρουσα δυνατότητα είναι να αυξάνουμε ή να μειώνουμε την ένταση του ήχου μιας εφαρμογής κάθε φορά που πατάμε τη συντόμευση κατά 5%.

Το SoundVolumeView δημιουργεί όλες τις συντομεύσεις στην Επιφάνεια εργασίας, αλλά εμείς μπορούμε να τις μεταφέρουμε όπου επιθυμούμε. Για παράδειγμα, μία καλή επιλογή είναι η Γραμμή εργασιών, διότι έτσι θα έχουμε άμεση πρόσβαση σε αυτές.

Πώς παίζω παλιά παιχνίδια σε widescreen αναλύσεις στα Windows 11

Οι gamers αφιερώνουμε κάποιες ώρες της ημέρας παίζοντας παιχνίδια. Οι περισσότεροι από εμάς προτιμάμε το fullscreen mode. Όμως, όταν παίζουμε παλιά παιχνίδια, τα αποτελέσματα δεν είναι και τόσο καλά, κυρίως διότι οι οθόνες πλέον είναι widescreen.

Για παράδειγμα, το Prince of Persia: The Sands of Time υποστηρίζει ανάλυση 1280×960, η οποία έχει αναλογία 4:3. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται μαύρες μπάρες στις πλευρές της οθόνης.

Το Game WideScreener είναι ένα μικρό portable εργαλείο που βοηθά να τρέχουμε παλιά παιχνίδια σε widescreen αναλύσεις. Η σελίδα της εφαρμογής είναι στα Ρώσικα, αλλά το μενού και τα ονόματα των παιχνιδιών είναι στα Αγγλικά.

Για να κατεβάσουμε το Game WideScreener, μπαίνουμε στη σελίδα του και πατάμε το κουμπί “Установочная версия”.

Μόλις αποσυμπιέσουμε και τρέξουμε το πρόγραμμα, κάνουμε κλικ στο “Not selected” κάτω από το “Select game” και βρίσκουμε το παιχνίδι που μας ενδιαφέρει.

Το Game WideScreener εντοπίζει αυτόματα τον φάκελο στον οποίο είναι εγκατεστημένο το παιχνίδι. Αν δεν το κάνει, τότε πατάμε στις τρεις τελείες και βρίσκουμε τον φάκελο χειροκίνητα.

Επίσης, το πρόγραμμα αναγνωρίζει αυτόματα την ανάλυση της οθόνης. Σε περίπτωση που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε διαφορετική ανάλυση ή το Game WideScreener δεν την εντοπίσει αυτόματα, μπορούμε να την συμπληρώσουμε εμείς.

Το τελευταίο βήμα είναι να κάνουμε κλικ στο “Install”, ώστε το Game WideScreener να δημιουργήσει ένα τροποποιημένο αρχείο “.exe” για το παιχνίδι.

Από εδώ και στο εξής, το παιχνίδι θα τρέχει σε fullscreen με τη σωστή ανάλυση χωρίς τις μαύρες μπάρες στις πλευρές της οθόνης.

Πώς σταματάω το Aero Shake στα Windows 11

Με το Aero Shake μπορούμε να διατηρήσουμε ένα μόνο παράθυρο ανοιχτό, ελαχιστοποιώντας όλα τα υπόλοιπα. Για να το κάνουμε αυτό, κρατάμε πατημένο το αριστερό κλικ στη γραμμή τίτλου του παραθύρου και το κουνάμε προς πάσα κατεύθυνση.

Είναι ένα χρήσιμο χαρακτηριστικό, αλλά ορισμένες φορές ενδέχεται να εκτελέσουμε την παραπάνω ενέργεια ανεπαίσθητα. Αν θεωρούμε το Aero Shake εκνευριστικό, μπορούμε να το απενεργοποιήσουμε από τις ρυθμίσεις των Windows 11.

Αρχικά, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και πατάμε το “Σύστημα”.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στο “Πολυδιεργασία”.

Έπειτα, απενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στην “Ανακίνηση παραθύρου γραμμής τίτλου”.

Από εδώ και στο εξής, τα Windows 11 δεν θα ελαχιστοποιούν όλα τα ανοιχτά παράθυρα, εκτός από αυτό το οποίο έχουμε επιλέξει, όταν κουνήσουμε το ποντίκι με πατημένο το αριστερό κλικ.

Προβολή FPS, χρήσης RAM, και άλλων πληροφοριών στα παιχνίδια στα Windows 11

Όταν παίζουμε ένα παιχνίδι, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους πόρους συστήματος που χρησιμοποιεί και το πόσο καλά αποδίδει ο υπολογιστής κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Αυτό, μεταξύ άλλων, θα μας βοηθήσει να αποφασίσουμε αν απαιτείται να αναβαθμίσουμε ή να αντικαταστήσουμε κάποιο κομμάτι hardware του συστήματός μας.

Featured Αναβάθμιση Υπολογιστή - Τι Πρέπει Να Προσέξω
Αναβάθμιση Υπολογιστή – Τι Πρέπει Να Προσέξω

Ακόμη και ο καλύτερος υπολογιστής της αγοράς σήμερα, σε μερικά χρόνια θα είναι ξεπερασμένος. Σε αντίθεση όμως με άλλες οικιακές συσκευές, έναν παλιό υπολογιστή δεν…

Παρόλο που μπορούμε να δούμε τα FPS μέσα από το Steam, ή σε κάποια συγκεκριμένα παιχνίδια, για να έχουμε όλες αυτές τις πληροφορίες, θα χρειαστούμε μια τρίτη εφαρμογή. Στο Internet θα βρούμε διάφορα σχετικά προγράμματα. Εμείς προτείνουμε το AgaueEye.

Το AgaueEye είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα το οποίο εμφανίζει στην κορυφή της οθόνης ένα μικρό διάφανο παράθυρο στο οποίο προβάλλει πληροφορίες, όπως η χρήση της μνήμης RAM, η θερμοκρασία και το ποσοστό χρήσης της GPU, και άλλα.

Για να κατεβάσουμε το AgaueEye, μπαίνουμε σε αυτή τη σελίδα και πατάμε το κουμπί “DOWNLOAD” για τη νεότερη έκδοση.

Το περιβάλλον χρήσης του AgaueEye είναι ιδιαίτερα απλό. Στο κύριο παράθυρο εμφανίζονται οι πληροφορίες συστήματος και στη γραμμή τίτλου υπάρχουν διάφορα κουμπιά λειτουργιών.

Πατώντας το πρώτο κουμπί, μπορούμε να μικρύνουμε το παράθυρο του AgaueEye.

Με το δεύτερο κουμπί, το οποίο έχει το γράμμα “i”, μπορούμε να δούμε αναλυτικές πληροφορίες για το hardware του υπολογιστή μας.

Το επόμενο σημαντικό κουμπί είναι αυτό που έχει ως εικονίδιο την άγκυρα. Πατώντας αυτό το κουμπί, κάνουμε το παράθυρο του AgaueEye να είναι πάντα ορατό (always on top).

Όταν η λειτουργία always on top είναι ενεργή, το εικονίδιο έχει τη μορφή ενός βέλους.

Τέλος, από το γρανάζι αποκτάμε πρόσβαση στις ρυθμίσεις του AgaueEye.

Το παράθυρο που εμφανίζει το AgaueEye στα παιχνίδια μοιάζει με αυτό της εικόνας.

QuickSteps#250 - Αφαίρεση PIN, Παλιά Παιχνίδια Σε Widescreen, Ανενεργό Aero Shake στα Windows 11

Πώς δημιουργώ ψηφοφορίες στο WhatsApp

Το WhatsApp είναι μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων και επικοινωνίας. Ωστόσο, αυτή τη εφαρμογή προσφέρει μία μεγάλη ποικιλία εργαλείων για την ολοκλήρωση πολλών εργασιών.

Για παράδειγμα, με το WhatsApp μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ψηφοφορίες. Αυτή η δυνατότητα είναι διαθέσιμη τόσο σε ομαδικές συνομιλίες, όσο και σε συνομιλίες μεταξύ μόνο δύο ατόμων.

Αρχικά, ανοίγουμε τη συνομιλία στην οποία θέλουμε να προσθέσουμε την ψηφοφορία.

Έπειτα, πατάμε τον συνδετήρα, στο πλαίσιο σύνταξης μηνύματος.

Στη συνέχεια, διαλέγουμε τη “Δημοσκόπηση”.

Μετά, πληκτρολογούμε την ερώτηση και τις πιθανές απαντήσεις.

Τέλος, για να δημοσιεύσουμε την ψηφοφορία, πατάμε το κουμπί με το βέλος.

Μία ψηφοφορία στο WhatsApp μοιάζει όπως αυτή που βλέπουμε στην ακόλουθη εικόνα. Για να δούμε τις ψήφους, πατάμε τον σύνδεσμο “Προβολή ψήφων”.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps