Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Μπλοκάρισμα Windows Update, Προστασία Από Ανεπιθύμητες Εφαρμογές Στα Windows 11
QuickSteps#238 - Μπλοκάρισμα Windows Update, Προστασία Από Ανεπιθύμητες Εφαρμογές Στα Windows 11

Μπλοκάρισμα Windows Update, Προστασία Από Ανεπιθύμητες Εφαρμογές Στα Windows 11

Αυτή την εβδομάδα, απενεργοποιούμε την αυτόματη εγκατάσταση update, χρησιμοποιούμε την προστασία από ανεπιθύμητες εφαρμογές, αλλάζουμε το προεπιλεγμένο κείμενο αναζήτησης και το προεπιλεγμένο όνομα νέων φακέλων, ενεργοποιούμε το κλείδωμα του κλικ, και δημιουργούμε εκ νέου το ευρετήριο αναζήτησης στα Windows 11. Χρησιμοποιούμε τα εναλλασσόμενα χρώματα στα Υπολογιστικά φύλλα Google.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς απενεργοποιώ την αυτόματη εγκατάσταση update στα Windows 11

Όταν κυκλοφορεί μία συγκεντρωτική ενημέρωση, τα Windows 11 την κατεβάζουν και την εγκαθιστούν άμεσα στο PC, χωρίς να μας ρωτήσουν. Αυτά τα update στοχεύουν στην επίλυση κενών ασφαλείας και τη διασφάλιση των καλών επιδόσεων κάθε συσκευής.

Ωστόσο, αρκετές από αυτές τις ενημερώσεις περιέχουν διάφορα bug και είναι η αιτία ποικίλων προβλημάτων. Αν και η Microsoft επιλύει σχετικά γρήγορα τα σφάλματα, ενδέχεται κάποιοι από εμάς να μην επιθυμούμε την αυτόματη εγκατάσταση των update.

Προσωρινή απενεργοποίηση

Για να απενεργοποιήσουμε προσωρινά την αυτόματη εγκατάσταση των update στα Windows, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και μπαίνουμε στο “Windows Update”.

QuickSteps#238 - Μπλοκάρισμα Windows Update, Προστασία Από Ανεπιθύμητες Εφαρμογές Στα Windows 11

Έπειτα, πηγαίνουμε στην ενότητα “Περισσότερες επιλογές” και πατάμε το βελάκι δίπλα στην “Παύση για 1 εβδομάδα”.

Έπειτα, επιλέγουμε μέχρι πότε θέλουμε να διακόψουμε τα update των Windows. Το λειτουργικό σύστημα επιτρέπει τη διακοπή της λήψης ενημερώσεων για έως και 5 εβδομάδες. Μετά το πέρας αυτών των ημερών, θα πρέπει να γίνει ενημέρωση της συσκευής πριν ενεργοποιήσουμε εκ νέου την “Παύση ενημερώσεων”.

Παρά το γεγονός ότι τα Windows δεν πραγματοποιούν αυτόματα έλεγχο και λήψη ενημερώσεων, εμείς μπορούμε να κάνουμε χειροκίνητο έλεγχο.

Ωστόσο, αυτή η ενέργεια θα έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή της παύσης και την ενεργοποίηση των αυτόματων update.

Μόνιμη απενεργοποίηση

Για να απενεργοποιήσουμε μόνιμα τα αυτόματα update των Windows, γράφουμε στην αναζήτηση “Υπηρεσίες” και κάνουμε κλικ στο “Άνοιγμα”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, πατάμε τον τίτλο της στήλης “Όνομα” για να χρησιμοποιήσουμε τη σχετική ταξινόμηση, εντοπίζουμε το “Windows Update”, και κάνουμε διπλό κλικ για να ανοίξουμε το παράθυρο των ρυθμίσεων της υπηρεσίας.

Στη συνέχεια, πατάμε το αναδυόμενο μενού δίπλα στο “Τύπος εκκίνησης” και επιλέγουμε το “Μη αυτόματα”.

Με αυτόν τον τρόπο τα Windows δεν θα μπορούν να εγκαθιστούν αυτόματα ενημερώσεις. Όμως, εμείς θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε χειροκίνητο έλεγχο για update και να τα εγκαθιστούμε.

Αν θέλουμε να απενεργοποιήσουμε πλήρως το Windows Update, πρέπει στο “Τύπος εκκίνησης” να διαλέξουμε το “Απενεργοποιημένο”. Έτσι, ούτε το λειτουργικό, ούτε εμείς δεν θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το σύστημα ενημερώσεων.

Μόλις ολοκληρώσουμε τη ρύθμιση της υπηρεσίας, κάνουμε κλικ στο “OK” για να αποθηκεύσουμε τις αλλαγές και κλείνουμε τις “Υπηρεσίες”.

Για να εφαρμόσουν τα Windows τις αλλαγές που πραγματοποιήσαμε, θα πρέπει να κάνουμε επανεκκίνηση του υπολογιστή.

Πώς χρησιμοποιώ την προστασία από ανεπιθύμητες εφαρμογές στα Windows 11

Υπάρχουν ορισμένες εφαρμογές που πιθανώς να προβάλλουν διαφημίσεις, ενδέχεται να προκαλέσουν την αργή απόκριση του υπολογιστή λόγω άσκοπης κατανάλωσης πόρων, ή στην χειρότερη περίπτωση να εγκαταστήσουν λογισμικό χωρίς την άδεια μας.

Αυτά τα προγράμματα χαρακτηρίζονται ως “πιθανώς ανεπιθύμητες εφαρμογές” ή στα αγγλικά “Potentially Unwanted Applications (PUA)”. Η Microsoft έχει προσθέσει στα Windows 11 ένα εργαλείο που βοηθά να προστατευτούμε από τέτοια προγράμματα.

Για να ενεργοποιήσουμε αυτό το εργαλείο, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις των Windows και μπαίνουμε στο “Απόρρητο και ασφάλεια”.

Έπειτα, επιλέγουμε την “Ασφάλεια των Windows” και κάνουμε κλικ στο “Έλεγχος εφαρμογών και προγράμματος περιήγησης”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, εντοπίζουμε την ενότητα “Προστασία με βάση τη φήμη” και πατάμε τον σύνδεσμο “Ρυθμίσεις προστασίας με βάση τη φήμη”.

Εντοπίζουμε την ενότητα “Αποκλεισμός πιθανώς ανεπιθύμητης εφαρμογής” και ενεργοποιούμε τον διακόπτη.

Από εδώ και στο εξής, όταν η Ασφάλεια των Windows ανιχνεύει μία ενδεχομένως ανεπιθύμητη εφαρμογή, θα εμφανίζει μία ειδοποίηση όπως αυτή της ακόλουθης εικόνας.

Όταν πατήσουμε πάνω στην ειδοποίηση, θα μεταφερθούμε στην περιοχή “Προστασία από ιούς και απειλές” των ρυθμίσεων ασφαλείας του λειτουργικού. Από εκεί μπορούμε να επιλέξουμε αν θέλουμε τα Windows να εκτελέσουν την εφαρμογή ή να τη διαγράψουν.

Πώς αλλάζω το προεπιλεγμένο κείμενο αναζήτησης στα Windows 11

Από προεπιλογή, πριν γράψουμε οτιδήποτε, το πλαίσιο αναζήτησης των Windows 11 περιέχει το κείμενο “Πληκτρολογήστε εδώ για αναζήτηση”.

Ωστόσο, εάν θέλουμε, μπορούμε να αλλάξουμε το κείμενο αυτό με κάποιο της αρεσκείας μας. Ίσως κάτι πιο προσωπικό όπως το “Τι ψάχνεις;” ή “Πώς μπορώ να σε βοηθήσω;”. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, θα πρέπει να επέμβουμε στο Μητρώο των Windows.

Το Μητρώο των Windows περιέχει σημαντικά δεδομένα για τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να πάρουμε ένα backup πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)

Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…

Αρχικά, πατάμε τα πλήκτρα “Win+R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “regedit”, και κάνουμε κλικ στο “OK”.

Μετά, αντιγράφουμε την ακόλουθη διαδρομή, την κάνουμε επικόλληση στη γραμμή διευθύνσεων του Μητρώου των Windows, και πατάμε Enter.

HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Search\Flighting\SearchBoxText

Έπειτα, κάνουμε δεξί κλικ στον κενό χώρο, επιλέγουμε “Δημιουργία → Τιμή συμβολοσειράς”, και ονομάζουμε τη νέα τιμή “Value”.

Μετά, κάνουμε διπλό κλικ στο “Value”, πληκτρολογούμε στα “Δεδομένα τιμής” το κείμενο που θέλουμε να εμφανίζεται στην αναζήτηση, και πατάμε το “OK”.

Στη συνέχεια, κάνουμε δεξί κλικ στο εικονίδιο της Έναρξης και επιλέγουμε τη “Διαχείριση Εργασιών”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, εντοπίζουμε την “Εξερεύνηση των Windows”, την επιλέγουμε, και πατάμε “Επανεκκίνηση”.

Μετά την επανεκκίνηση της Εξερεύνησης των Windows, θα έχει εφαρμοστεί η αλλαγή του κειμένου στο πλαίσιο της αναζήτησης.

Τι είναι και πώς ενεργοποιώ το κλείδωμα του κλικ στα Windows 11

Στα Windows, όταν θέλουμε να μετακινήσουμε ένα παράθυρο από το ένα σημείο της οθόνης σε κάποιο άλλο, κάνουμε κλικ στη γραμμή τίτλου, κρατάμε πατημένο το κουμπί του ποντικιού, και μόλις σύρουμε το παράθυρο στη νέα θέση, απελευθερώνουμε το κουμπί.

Ομοίως, όταν θέλουμε να επιλέξουμε κείμενο, τοποθετούμε τον κέρσορα στην πρώτη λέξη, κρατάμε πατημένο το αριστερό κλικ, και σύρουμε τον δείκτη έως την τελευταία λέξη.

Με το κλείδωμα του κλικ μπορούμε να παρακάμψουμε το παρατεταμένο πάτημα του αριστερού κλικ και να επιλέγουμε κείμενα ή να μετακινούμε παράθυρα πατώντας μία μόνο φορά το κουμπί του ποντικιού.

Για να ενεργοποιήσουμε αυτή τη λειτουργία στα Windows 11, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις του λειτουργικού συστήματος και μπαίνουμε στο “Bluetooth και συσκευές”.

Έπειτα, επιλέγουμε το “Ποντίκι” και κάνουμε κλικ στις “Πρόσθετες ρυθμίσεις ποντικιού”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει διαλέγουμε την καρτέλα “Κουμπιά” και επιλέγουμε την “Ενεργοποίηση Κλειδώματος κλικ”.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στις “Ρυθμίσεις”. Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί ρυθμίζουμε τον χρόνο που θα απαιτείται μέχρι τα Windows να κλειδώσουν το κλικ και πατάμε “OK”.

Τέλος, κάνουμε κλικ στο “OK” για να αποθηκεύσουμε τις αλλαγές και να κλείσουμε το παράθυρο ιδιοτήτων του ποντικιού.

Πώς αλλάζω το προεπιλεγμένο όνομα των νέων φακέλων στα Windows 11

Από προεπιλογή, τα Windows 11 δίνουν στους νέους φακέλους που δημιουργούμε το όνομα “Νέος φάκελος”.

Ομοίως, όλα τα νέα αρχεία έχουν αντίστοιχα ονόματα. Για παράδειγμα, το προεπιλεγμένο όνομα των απλών αρχείων κειμένου είναι “Νέο έγγραφο κειμένου”.

Εάν θέλουμε, μπορούμε να αλλάξουμε το προεπιλεγμένο όνομα των νέων φακέλων και αρχείων με ένα της αρεσκείας μας. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, θα πρέπει να επέμβουμε στο Μητρώο των Windows.

Το Μητρώο των Windows περιέχει σημαντικά δεδομένα για τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να πάρουμε ένα backup πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)

Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…

Αρχικά, πατάμε τα πλήκτρα “Win+R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “regedit”, και κάνουμε κλικ στο “OK”.

Μετά, αντιγράφουμε την ακόλουθη διαδρομή, την κάνουμε επικόλληση στη γραμμή διευθύνσεων του Μητρώου των Windows, και πατάμε Enter.

HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer

Στη συνέχεια, ελέγχουμε αν υπάρχει το κλειδί “NamingTemplates”. Διαφορετικά, κάνουμε δεξί κλικ στον φάκελο “Explorer”, επιλέγουμε “Δημιουργία → Κλειδί”, και ονομάζουμε το νέο κλειδί “NamingTemplates”.

Έπειτα, κάνουμε δεξί κλικ στον κενό χώρο, επιλέγουμε “Δημιουργία → Τιμή συμβολοσειράς”, και ονομάζουμε τη νέα τιμή “RenameNameTemplate”.

Μετά, κάνουμε διπλό κλικ στο “RenameNameTemplate”, πληκτρολογούμε στα “Δεδομένα τιμής” το όνομα που θέλουμε να δίνουν τα Windows στους νέους φακέλους που δημιουργούμε, και πατάμε το “OK”.

Τέλος, αν θέλουμε το λειτουργικό σύστημα να διατηρεί το προεπιλεγμένο όνομα των αρχείων, αλλά να προσθέτει κάτι επιπλέον, πληκτρολογούμε το κείμενο που επιθυμούμε και στη θέση του ονόματος γράφουμε το “%s”.

Εμείς στο παράδειγμα μας πληκτρολογήσαμε στα δεδομένα τιμής του “RenameNameTemplate” το “%s του Χάρη”.

Όπως βλέπουμε και στην εικόνα, τα Windows έχουν ονομάσει τον νέο φάκελο ως “Νέος φάκελος του Χάρη” και το αρχείο κειμένου ως “Νέο έγγραφο κειμένου του Χάρη”.

Πώς δημιουργώ εκ νέου το ευρετήριο αναζήτησης στα Windows 11

Τα Windows 11 δημιουργούν αυτόματα ένα ευρετήριο το οποίο χρησιμοποιούν όταν εμείς πραγματοποιούμε μία αναζήτηση. Όμως, ορισμένες φορές το ευρετήριο δεν ενημερώνεται σωστά και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περιέχει λανθασμένες πληροφορίες.

Εάν προσπαθούμε να εντοπίσουμε κάποιο αρχείο ή πρόγραμμα μέσω της αναζήτησης των Windows 11 και το λειτουργικό δεν εμφανίζει κάποιο σχετικό αποτέλεσμα, ενδέχεται το ευρετήριο αναζήτησης να μην λειτουργεί σωστά.

Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πώς δημιουργούμε εκ νέου το ευρετήριο αναζήτησης ώστε να διαγράψουμε όλες τις λανθασμένες πληροφορίες. Αρχικά, πατάμε τον συνδυασμό πλήκτρων Win+R, στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “control”, και κάνουμε κλικ στο “OK”.

Μόλις ανοίξει ο Πίνακας Ελέγχου, πατάμε το βελάκι δίπλα στην “Προβολή κατά” και επιλέγουμε τα “Μικρά εικονίδια”.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στον σύνδεσμο “Επιλογές ευρετηρίου”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει πατάμε το κουμπί “Για προχωρημένους”.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στην “Αναδόμηση”, ώστε τα Windows να διαγράψουν το ευρετήριο αναζήτησης και να το δημιουργήσουν εκ νέου.

Θα εμφανιστεί μία ειδοποίηση η οποία μας ενημερώνει ότι η αναδημιουργία του ευρετηρίου ενδέχεται να διαρκέσει αρκετή ώρα.

Πατάμε “OK” ώστε το λειτουργικό σύστημα να ξεκινήσει την διαδικασία.

Μόλις πατήσουμε “OK”, θα επιστρέψουμε στο παράθυρο των επιλογών του ευρετηρίου. Ο μεγεθυντικός φακός, ο οποίος βρίσκεται πάνω από τον δίσκο, κινείται. Όταν τα Windows ολοκληρώσουν την επαναδημιουργία του ευρετηρίου, ο μεγεθυντικός φακός θα σταματήσει να κινείται.

Ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας εξαρτάται από το πλήθος των αρχείων και προγραμμάτων που έχουμε στον υπολογιστή μας, καθώς και από το πόσο ισχυρό σύστημα διαθέτουμε.

Μετά την ολοκλήρωση της επαναδημιουργίας του ευρετηρίου αναζήτησης, κάνουμε κλικ στο “Κλείσιμο”.

Πώς χρησιμοποιώ τα εναλλασσόμενα χρώματα στα Υπολογιστικά φύλλα Google

Η χρήση εναλλασσόμενων χρωμάτων κάνει τα υπολογιστικά φύλλα πιο επαγγελματικά και εύκολα στην ανάγνωση. Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πώς χρησιμοποιούμε τα εναλλασσόμενα χρώματα στα Υπολογιστικά φύλλα Google.

Αρχικά, επιλέγουμε τα κελιά το οποία θέλουμε να μορφοποιήσουμε.

Έπειτα, κάνουμε κλικ στη “Μορφή” και πατάμε τα “Εναλλασσόμενα χρώματα”.

Στο πλαίσιο που θα ανοίξει, διαλέγουμε αν το σύνολο των κελιών που επιλέξαμε έχει κεφαλίδα και υποσέλιδο.

Στη συνέχεια, επιλέγουμε κάποιο από τα προεπιλεγμένα στιλ ή διαλέγουμε τα χρώματα της αρεσκείας μας.

Τέλος, κάνουμε κλικ στο κουμπί “Τέλος”, για να εφαρμόσουμε τις αλλαγές και να κλείσουμε το πλαίσιο των εναλλασσόμενων χρωμάτων.

QuickSteps#238 - Μπλοκάρισμα Windows Update, Προστασία Από Ανεπιθύμητες Εφαρμογές Στα Windows 11

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Υπολογιστή Αγορά PC Οδηγός Αγοράς Υπολογιστή
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#276 - Μπλοκάρισμα Εικόνων Στον Edge, Συμπίεση Βίντεο Στο Android 13, Χρωματισμός Εικόνων Στο Photoshop
QuickSteps
FEATURED-Παιχνίδια-Google-Play-Πώς-Παίζω-Τα-Android-Games-Της-Νέας-Πλατφόρμας-Στο-PC Δ1Α
GamingSteps