Home » Software » Ηλεκτρονική Ασφάλεια » Ποιο είναι το Πιο Ελαφρύ Antivirus για Παλιό PC ή Αδύναμο Laptop

Ποιο είναι το Πιο Ελαφρύ Antivirus για Παλιό PC ή Αδύναμο Laptop

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Εάν έχουμε έναν υπολογιστή με περιορισμένες δυνατότητες ή είναι αρκετά παλιός, τότε είναι ζωτικής σημασίας να εγκαταστήσουμε ένα ελαφρύ Antivirus που δεν χρησιμοποιεί πολλούς από τους πόρους του συστήματός. Στον οδηγό θα δούμε τα καλύτερα δωρεάν προγράμματα προστασίας από ιούς για παλιό PC ή νέο laptop χαμηλών προδιαγραφών και επιδόσεων, έτσι ώστε να έχουμε επαρκή ασφάλεια χωρίς ενοχλητικές καθυστερήσεις.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Πώς να επιλέξουμε σωστά ένα ελαφρύ antivirus

Το καλύτερο ελαφρύ λογισμικό προστασίας από ιούς δεν πρέπει να έχει μεγάλο μέγεθος, ιδίως αν έχουμε ένα laptop με μικρό eMMC αποθηκευτικό, της τάξης των 32GB.

Ως εκ τούτου, πρέπει, ει δυνατόν, να βασίζεται στο σύννεφο (cloud) και να είναι σε θέση να απομακρύνει το κακόβουλο λογισμικό σε πραγματικό χρόνο, με την ελάχιστη δυνατή χρήση πόρων.

Προστασία από το σύννεφο

Σε αντίθεση με διάφορα παραδοσιακά antivirus, που πρέπει να κατεβάζουμε μια ενημερωμένη έκδοση σε περιοδική βάση, το cloud antivirus χρησιμοποιεί μόνο το σύννεφο για να κάνει την εργασία ταξινόμησης και σάρωσης για νέους ιούς. Έτσι ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τις νέες απειλές.

Αυτά ακριβώς ήταν και τα κριτήρια στα οποία βασιστήκαμε για να επιλέξουμε, βάσει έρευνας, το πλέον κατάλληλο ελαφρύ antivirus για τον υπολογιστή μας με χαμηλές προδιαγραφές, είτε πρόκειται για ένα παλιό επιτραπέζιο PC, είτε για ένα νέο φορητό με περιορισμένες δυνατότητες.

Βέβαια, αν έχουμε μεγάλο αποθηκευτικό χώρο, δεν σημαίνει ότι τα βραβευμένα δωρεάν antivirus θα μας επιβαρύνουν δραματικά τον παλιό υπολογιστή, καθώς μερικά εξ αυτών, βάσει των επίσημων μετρήσεων των ανεξάρτητων εργαστηρίων, κάνουν την ελάχιστη δυνατή χρήση πόρων.

Panda Dome

  • Υποστήριξη: Windows 10, 8 / 8.1, 7, Windows Vista και Windows XP (SP3 ή νεότερη έκδοση), Mac, Linux, Android, iOS
  • Μέγεθος: 139 MB

Πρόκειται για το γνωστό Panda Cloud Antivirus. Aπό το 2014 έχει ενοποιηθεί στα  καταναλωτικά προϊόντα της σχεδιάστριας εταιρείας, και μετονομάσθηκε σε Panda Dome.

Θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία λογισμικά προστασίας από ιούς στα εργαστήρια του AVTest, και μπορούμε να το κατεβάσουμε από εδώ.

Το δωρεάν και ελαφρύ antivirus έχει πλήρως εξελληνισμένο περιβάλλον, και χρησιμοποιεί τη δύναμη του cloud computing για να σαρώσει και να εξαλείψει τους ιούς από τον υπολογιστή μας σε πραγματικό χρόνο.

Η υπηρεσία προσφέρει προστασία συσκευών USB από μόλυνση, με σάρωση κατά την εισαγωγή τους στο PC. Επιπλέον διαθέτει και δωρεάν VPN για να κάνουμε ευαίσθητες συναλλαγές, με ένα όριο 150ΜΒ ημερησίως.

Το ελαφρύ antivirus ενσωματώνει και το πολύ χρήσιμο Rescue Kit, που δημιουργεί μια μονάδα διάσωσης σε ένα USB stick της επιλογής μας.

Έτσι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε κάποιο άλλο PC που έχει μολυνθεί και δεν ανοίγει, αφαιρώντας το κακόβουλο λογισμικό, όπως έχουμε δει και σε παλαιότερο οδηγό.

Υπέρ

  • Αποδοτική ανίχνευση κακόβουλου λογισμικού σε πραγματικό χρόνο.
  • Μπορούμε να δημιουργήσουμε δίσκο διάσωσης USB έκτακτης ανάγκης.
  • Προστασία συσκευών USB.
  • Χρήση της τεχνολογίας του cloud computing.
  • Υψηλή βαθμολογία από τα ανεξάρτητα εργαστήρια δοκιμών AV.
  • Φιλικό εξελληνισμένο περιβάλλον.
  • Χαμηλή επίδραση στην ταχύτητα του λειτουργικού συστήματος.

Κατά

  • Ο προκάτοχος Panda Cloud Antivirus που ενοποιήθηκε, ήταν πιο ελαφρύ antivirus.
  • Η τεχνική υποστήριξη είναι διαθέσιμη μόνο στην πληρωμένη έκδοση.

Φωτογραφίες του λογισμικού

Ελαφρύ Antivirus 6 αα

Ελαφρύ Antivirus 6 (1)α

Comodo Security

  • Υποστήριξη: Windows 7/8/10, Vista / XP SP2 32-bit / 64-bit, Linux, Mac
  • Μέγεθος: 96 MB (το Cloud Antivirus) – 479 MB (η σουίτα)

Πρόκειται για ένα ελαφρύ antivirus, που από προσωπική εμπειρία αρκετών ετών θεωρούμε ότι κάνει αυτό που υπόσχεται, καθώς εντοπίζει πάντα με επιτυχία τις όποιες απειλές, και τις απομονώνει έγκαιρα, χωρίς να επιβαρύνει το laptop μικρών προδιαγραφών, ή το παλιό επιτραπέζιο PC μας.

Το δωρεάν λογισμικό θεωρείται και αυτό ως ένα από τα κορυφαία για προστασία από ιούς στα εργαστήρια του AVTest, και διατίθεται σε δυο εκδόσεις.

Ελαφρύ Antivirus Aαα

Comodo Cloud Antivirus

Η πολύ ελαφριά έκδοση είναι το Comodo Cloud Antivirus, που έχει ιδιαίτερα μικρό μέγεθος, καθώς βασίζεται στο σύννεφο, και είναι ιδανικό για laptop με μικρό αποθηκευτικό χώρο. Μπορούμε να το κατεβάσουμε από εδώ.

Ελαφρύ Antivirus 15

Το Comodo Cloud Antivirus χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό τεχνολογιών όπως το auto-sandbox που θα δούμε και στην σουίτα, και κάνει ανάλυση συμπεριφοράς για την άμεση προστασία του υπολογιστή μας από γνωστά και άγνωστα κακόβουλα προγράμματα.

Το ελαφρύ antivirus παρέχει προστασία σε πραγματικό χρόνο, σαρώνοντας τα αρχεία με τους cloud-based servers της Comodo, που περιέχουν τις πιο πρόσφατες μαύρες λίστες για ιούς.

Έτσι, δεν χρειάζεται να περιμένουμε να λάβουμε πρώτα τις ενημερώσεις για να προστατευθούμε από τις πιο πρόσφατες απειλές.

Το μόνο αρνητικό είναι ότι δεν διαθέτει επί του παρόντος εξελληνισμένο περιβάλλον. Ωστόσο, υπάρχει κοινότητα χρηστών που αναμένεται να αποδώσουν σύντομα το ελληνικό μενού, όπως έγινε και στο παρελθόν με τη σουίτα.

Ελαφρύ-Antivirus-10-1αα

Internet Security Premium

Το Αγγλικό λογισμικό προστασίας παραμένει το ίδιο ελαφρύ και αποδοτικό αν προτιμήσουμε την πλήρη σουίτα προστασίας, με μεγαλύτερο βέβαια μέγεθος. Ωστόσο, έχει premium υπηρεσίες σε εξελληνισμένο περιβάλλον, και τις παρέχει εντελώς δωρεάν.

Το μόνο αρνητικό στη σουίτα, αν θα μπορούσαμε να το αποκαλέσουμε έτσι, είναι η υπερβολική προστασία, οι πολλές ειδοποιήσεις, και η απομόνωση όλων των εφαρμογών που δεν είναι καταχωρημένες στην υπηρεσία.

Όμως, με το πλήρες εξελληνισμένο περιβάλλον, αυτό διορθώνεται πολύ εύκολα μέσα από τις ρυθμίσεις, εντοπίζοντας τις σχετικές ενδείξεις όπως στις ενότητες που παρατηρούμε παρακάτω, και αν το θελήσουμε, επιλέγοντας και την αθόρυβη λειτουργία.

Εκτός από το ελαφρύ antivirus της σουίτας, διατίθεται Sandbox και πρόληψη συστήματος HIPS, όπου το Comodo Security κλειδώνει αυτόματα άγνωστα αρχεία σε μια εικονική επιφάνεια εργασίας, και μπορούμε να τα τρέξουμε από εκεί για να τα ελέγξουμε.

Πρόκειται για το λεγόμενο “virtualized”, το οποίο υπάρχει και στο Comodo Cloud Antivirus με την ίδια ακριβώς μορφή. Είναι ουσιαστικά μια παρόμοια λογική με εφαρμογών όπως το Sandboxie.

Sandboxie: Ασφαλής Εγκατάσταση Προγραμμάτων

Όσο προσεκτικοί κι αν είμαστε με το κατέβασμα και την εγκατάσταση προγραμμάτων, υπάρχουν περιπτώσεις που θέλουμε να περάσουμε κάποιο “ύποπτο” πρόγραμμα, έστω δοκιμαστικά. Με το…

Όταν εγκαταστήσουμε μια εν δυνάμει ύποπτη εφαρμογή, στην αρχή θα μας γίνει προειδοποίηση.

Αν προχωρήσουμε, τότε το Comodo την ανοίγει μέσα σε ένα προστατευτικό πράσινο πλαίσιο, που σημαίνει ότι μπορούμε να την τρέξουμε χωρίς να βλάψει τον υπολογιστή μας.

Οποιοδήποτε πρόγραμμα που δεν έχει εγγραφεί ως πλήρως ασφαλές στη βάση δεδομένων της Comodo, γίνεται virtualized από προεπιλογή. Εφόσον βεβαιωθούμε ότι δεν πρόκειται γα απειλή, μπορούμε να κάνουμε άρση της απαγόρευσης.

Ταυτόχρονα, και οι δυο εκδόσεις διαθέτουν το Secure shopping, μια λειτουργία που απομονώνει το πρόγραμμα περιήγησης μέσα στο Sandbox, έτσι ώστε να κάνουμε με ασφάλεια τις ευαίσθητες τραπεζικές συναλλαγές μας.

Ελαφρύ Antivirus 22

Το Comodo ενσωματώνει και Rescue Disk, που είναι ένα απλό και δωρεάν εργαλείο όταν τα Windows δεν εκκινούν, και ο έλεγχος για ιούς γίνεται μέσα από το δικό του αυτόνομο περιβάλλον.

Ελαφρύ Antivirus 13
Υπέρ

  • Εξαιρετική ανίχνευση κακόβουλου λογισμικού σε πραγματικό χρόνο.
  • Πλήρης προστασία στη σουίτα μαζί με αποδοτικό Firewall.
  • Εικονική επιφάνεια εργασίας με εύκολο περιβάλλον.
  • Μπορούμε να δημιουργήσουμε δίσκο διάσωσης για έκτακτη ανάγκη.
  • Διαθέτει βολικό widget στην επιφάνεια εργασίας και στις δυο εκδόσεις.
  • Αμφότερες οι εκδόσεις επιτρέπουν την απενεργοποίησή τους, ή την έξοδό τους από τα Windows με δεξί κλικ στη γραμμή εργασιών.
  • Πλήρως εξελληνισμένο περιβάλλον στη σουίτα.
  • Υψηλή βαθμολογία από τα ανεξάρτητα εργαστήρια δοκιμών AV.
  • Μηδενική επίπτωση στους πόρους του συστήματος με το Cloud Antivirus.

Κατά

  • Η τεχνική υποστήριξη είναι διαθέσιμη μόνο στην πληρωμένη έκδοση.
  • Το Comodo Cloud Antivirus δεν υποστηρίζει Ελληνικά, Linux, και Mac.
  • Το Sandbox λειτουργεί μόνο αν παραμείνει εγκατεστημένος στο PC ο browser Comodo Dragon της εταιρείας.

Φωτογραφίες του λογισμικού

Ελαφρύ Antivirus 120αα

ClamWin Free Antivirus

  • Υποστήριξη: Windows 7/8/10, Vista / XP / Me / 2000 / 98, Windows Server 2012, 2008
  • Μέγεθος: 184,5 MB

Το ClamWin είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα αντιμετώπισης ιών για όλα τα Windows ανεξαιρέτως, το οποίο είναι open source.

Το χρησιμοποιούν παγκοσμίως σε καθημερινή βάση πάνω από 600.000 ενθουσιώδεις χρήστες του ανοικτού λογισμικού, ενώ υπάρχει έκδοση και για Linux, ασχέτως που το Linux δεν χρειάζεται antivirus.

Όπως είναι φυσικό, μην περιμένουμε να δούμε το ωραιότερο περιβάλλον, ούτε ελληνικό μενού.

Ωστόσο, είναι μακράν το πιο ελαφρύ antivirus, που ενδεχομένως να φανεί πολύ χρήσιμο σε χρήστες που διατηρούν παλιά Windows, και έχουν ελάχιστο αποθηκευτικό χώρο.

Ελαφρύ Antivirus 40cc
Υπέρ

  • Επιτρέπει να ορίσουμε χρονοδιάγραμμα σάρωσης.
  • Αυτόματες ενημερώσεις βάσεων δεδομένων για ιούς σε τακτική βάση.
  • Αυτόνομη ανίχνευση ιών και ενοποίηση του μενού στον Microsoft Windows Explorer.
  • Συνεργασία με το Microsoft Outlook για να αφαιρέσουμε αυτόματα συνημμένα που έχουν μολυνθεί από ιούς.
  • Μηδενική επίπτωση στους πόρους του συστήματος.
  • Open Source λογισμικό και πολύ μικρό σε μέγεθος.
  • Έχει έκδοση για Linux, και το ClamXAV για macOS.

Κατά

  • Δεν υποστηρίζει Ελληνικά.

Φωτογραφίες του λογισμικού

Εσείς χρειάζεστε ένα ελαφρύ Antivirus?

Εάν ο υπολογιστής μας είναι χαμηλού προϋπολογισμού, είναι πολύ πιο πιθανό να προτιμήσουμε ένα μικρό και ελαφρύ antivirus, από το εγκαταστήσουμε ένα κορυφαίο που θέλει δεκάδες MB αποθηκευτικού χώρου, και ενδεχομένως να επιβραδύνει περισσότερο τον υπολογιστή.

Αν σας γεννήθηκαν απορίες, ή θέλετε να μας προτείνετε κάποιο άλλο δωρεάν ελαφρύ antivirus που σας προσφέρει αξιόπιστη προστασία χωρίς να καταναλώνει τους πόρους του υπολογιστή χαμηλών προδιαγραφών, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps