Home » Hardware » Σκληρός Δίσκος » Σκληρός Δίσκος HDD - Ποιος είναι ο Πιο Αξιόπιστος

Σκληρός Δίσκος HDD – Ποιος είναι ο Πιο Αξιόπιστος

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Ένας σκληρός δίσκος HDD, λόγω των μηχανικών τριβών, είναι θέμα χρόνου να αποτύχει. Γι' αυτό είναι σημαντικό να έχουμε πλήρες backup των αναντικατάστατων αρχείων μας. Όμως, δεν έχουν όλοι οι σκληροί δίσκοι την ίδια αντοχή. Στον οδηγό θα δούμε ποιος  είναι ο πιο αξιόπιστος σκληρός δίσκος της αγοράς.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Πώς κρίνουμε την αγορά σκληρού δίσκου

Για να βρεθεί στο σύστημά μας, ένας σκληρός δίσκος χρειάζεται να μας “κερδίσει” σαν αγορά με τουλάχιστον έναν από τους παρακάτω τρόπους:

Με τη χωρητικότητα

Ένας σκληρός δίσκος HDD χαρακτηρίζεται κυρίως από την χωρητικότητα του.

Η ταχύτητα δεν έχει ιδιαίτερη σημασία – αν μας ενδιαφέρει η ταχύτητα, είναι ασύγκριτα καλύτερη επιλογή ένας σκληρός δίσκος SSD.

Έτσι λοιπόν, τα τεχνικά χαρακτηριστικά που έχει ο σκληρός δίσκος, όπως η ταχύτητα περιστροφής και η μνήμη cache, στην πράξη μικρή διαφορά κάνουν στον τελικό αγοραστή.

σκληρός δίσκος hdd - ποιος είναι ο πιο αξιόπιστος ανθεκτικός 01

Πάντως, ορισμένοι χρήστες που θέλουν έναν αθόρυβο υπολογιστή, δίνουν έμφαση στα επίπεδα θορύβου του δίσκου, είτε αναγράφονται σε dBΑ…

σκληρός δίσκος hdd - ποιος είναι ο πιο αξιόπιστος ανθεκτικός 01a

…ή από τα σχόλια άλλων αγοραστών.

σκληρός δίσκος hdd - ποιος είναι ο πιο αξιόπιστος ανθεκτικός 01b

Με τη μάρκα

Όπως είδαμε και στον οδηγό για τις μάρκες laptop, πολύ συχνά ως χρήστες έχουμε σχηματίσει μια άποψη για το ποιες μάρκες είναι “καλές”, και ποιες “σκάρτες”.

Αυτή την άποψη συνήθως την έχουμε σχηματίσει λίγο-πολύ αυθαίρετα, από την περιορισμένη προσωπική μας εμπειρία.

Όσον αφορά συγκεκριμένα το σκληρό δίσκο, αν έχουμε ένα δίσκο Western Digital 7-8 χρόνια και λειτουργεί κανονικά, θεωρούμε τη Western Digital ως “καλή” μάρκα.

σκληρός δίσκος hdd - ποιος είναι ο πιο αξιόπιστος ανθεκτικός 02

Αν ο πρώτος Western Digital που αγοράσαμε απέτυχε στο τρίμηνο, και χάσαμε όλα μας τα δεδομένα, το πιθανότερο είναι να θεωρήσουμε αυτή τη μάρκα για τα σκουπίδια.

σκληρός δίσκος hdd - ποιος είναι ο πιο αξιόπιστος ανθεκτικός 03

Προσωπικά, κάποτε έχασα δύο Maxtor, τους οποίους μάλιστα είχα σε RAID 1 για ασφάλεια των δεδομένων και τους έχασα ταυτόχρονα.

Έκτοτε, μέχρι και που η μάρκα εξαγοράστηκε από τη Seagate και εξαφανίστηκε, τους θεωρούσα τους χειρότερους σκληρούς δίσκους.

Ακόμα βέβαια κι αν δεν είχαμε κάποια αρνητική προσωπική εμπειρία με σκληρούς δίσκους, η γνώμη μας μπορεί εύκολα να επηρεαστεί αν κάποιος μας πει πως “Οι Seagate είναι οι καλύτεροι δίσκοι” ή και το αντίθετο.

σκληρός δίσκος hdd - ποιος είναι ο πιο αξιόπιστος ανθεκτικός 04

Τέλος, μια μάρκα που δεν έχουμε ξανακούσει, μια πιθανή πρώτη αντίδραση είναι να την αποφύγουμε. “Ποια είναι αυτή η HGST και έφτιαχνε δίσκους κι από χθες?”

σκληρός δίσκος hdd - ποιος είναι ο πιο αξιόπιστος ανθεκτικός 05

Ακόμη και γνωρίζοντας πως HGST ξεκίνησε ως Hitachi Global Storage Technologies, και πλέον ανήκει στη Western Digital, δεν είναι ένα όνομα που εμπνέει εμπιστοσύνη σε πολλούς καταναλωτές.

Με την εγγύηση

Μια μέθοδος που ακολουθούν ορισμένοι χρήστες είναι να ψάχνουν τα μοντέλα με τη μεγαλύτερη εγγύηση.

σκληρός δίσκος hdd - ποιος είναι ο πιο αξιόπιστος ανθεκτικός 05a

Συνήθως βέβαια τα μοντέλα με την υψηλότερη εγγύηση είναι από τις “Enterprise” σειρές των εταιρειών, και μπορεί να είναι μέχρι και 90% ακριβότερα για την ίδια χωρητικότητα.

Σκληρός Δίσκος HDD - Ποιος είναι ο Πιο Αξιόπιστος 01

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε φυσικά πως η εγγύηση αφορά μόνο το δίσκο, και όχι τα δεδομένα που περιέχει. Αν ένας δίσκος αποτύχει στα 4 χρόνια, και δεν έχουμε κρατήσει σωστό backup, η απώλεια είναι πολύ μεγαλύτερη από τα 60 ευρώ για να αγοράζαμε ένα νέο δίσκο.

Ποιός σκληρός δίσκος είναι ο πιο αξιόπιστος?

Όπως και στον οδηγό για τη διάρκεια ζωής του σκληρού δίσκου, τα συμπεράσματά μας για το ποιος σκληρός δίσκος είναι ο πιο αξιόπιστος προέρχονται από στατιστική μελέτη.

Συγκεκριμένα χρησιμοποιούμε τα στατιστικά που δημοσιεύει τακτικά η εταιρεία Backblaze.

σκληρός δίσκος hdd - ποιος είναι ο πιο αξιόπιστος ανθεκτικός 06

Το στατιστικό δείγμα

H Backblaze είναι μια εταιρεία που παρέχει τη δυνατότητα απεριόριστου backup στο Internet με 5 δολάρια το μήνα (περίπου 4,65 ευρώ, με την τρέχουσα ισοτιμία).

Για να μπορεί να παρέχει απεριόριστο χώρο στους πελάτες, τον Οκτώβριο του 2015 η Backblaze χρησιμοποιούσε 49.056 δίσκους, μεγέθους από 1 έως 8TB, τοποθετημένους σε ειδικά pods.

σκληρός δίσκος hdd - ποιος είναι ο πιο αξιόπιστος ανθεκτικός 07

Όπως είναι λογικό, όσο αναπτύσσεται η εταιρεία, τόσο προσθέτει επιπλέον δίσκους. Το 2011 είχε 10 petabytes σε 6.195 σκληρούς δίσκους, τέλη του 2013 είχε 75 petabytes σε 27.134 σκληρούς δίσκους, ενώ το Σεπτέμβριο του 2014 είχε 100 petabytes σε 34.881 δίσκους.

Οι συνθήκες λειτουργίας

Οι παραπάνω δίσκοι βρίσκονται τοποθετημένοι στο datacenter της εταιρείας.

σκληρός δίσκος hdd - ποιος είναι ο πιο αξιόπιστος ανθεκτικός 08

Παρ' ότι λειτουργούν σε ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας, λόγω εξαερισμού και κλιματισμού, η έντονη εργασία και οι δονήσεις που δημιουργούνται στα pods επηρεάζει τη λειτουργία των δίσκων.

Μάλιστα, συγκεκριμένα μοντέλα, όπως οι δίσκοι των 3ων Terabyte της σειράς Green της Western Digital, ή οι δίσκοι 2TB της σειράς LP της Seagate δεν μπορούν εξ' αρχής να ανταπεξέλθουν στο απαιτητικό αυτό περιβάλλον.

Ο πιο ανθεκτικός σκληρός δίσκος είναι…

Σύμφωνα με τα στατιστικά της εταιρείας, μεταξύ 2014 και 2015 το χαμηλότερο ετήσιο ποσοστό αποτυχίας το έχουν οι δίσκοι Deskstar της HGST. Οι Seagate είχαν μακράν το μεγαλύτερο ποσοστό, αλλά βελτιώθηκε σημαντικά η θέση τους την τελευταία χρονιά.
hard drive reliability by manufacturerStatistics Based on 49,056 Hard Drives

Για να δείτε τα αναλυτικά στατιστικά που οδήγησαν στο παραπάνω γράφημα, μπορείτε να κατεβάσετε αυτό το ZIP από τη Backblaze, το οποίο περιέχει ένα αρχείο Excel με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Σκληρός Δίσκος HDD - Ποιος είναι ο Πιο Αξιόπιστος 02

Μην ξεχάσετε να τσεκάρετε και τις άλλες καρτέλες του Excel, για ακόμα περισσότερα δεδομένα.

Σκληρός Δίσκος HDD - Ποιος είναι ο Πιο Αξιόπιστος 03

Αξίζει να σημειωθεί πως η Backblaze δεν χρησιμοποιεί δίσκους Enterprise. Πρόκειται για τις απλές, καταναλωτικές γραμμές προϊόντων των εταιρειών.

Σε παλαιότερη δημοσίευσή της, η εταιρεία είχε διαπιστώσει πως οι Enterprise σκληροί δίσκοι, παρά την σημαντικά ακριβότερη τιμή τους, είχαν ελαφρώς μεγαλύτερο μέσο ετήσιο ποσοστό αποτυχίας.

σκληρός δίσκος hdd - ποιος είναι ο πιο αξιόπιστος ανθεκτικός 09a

Ποιός είναι ο πιο αξιόπιστος σκληρός δίσκος για εσάς?

Ποιος είναι για εσάς ο ιδανικός σκληρός δίσκος? Ποια μάρκα θα προτείνατε σε ένα φίλο σας, και για ποιους λόγους? Γράψτε μας στα σχόλια, για να βοηθήσετε και τους άλλους αναγνώστες με την επιλογή τους.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#318 - Κουμπί Πανικού Στο Android, Κρυφό Παιχνίδι Στο Instagram, Μετάφραση PDF Αρχείων
QuickSteps
GamingSteps#20240316 - Bug Διαγράφει Κόσμους Στο Minecraft, Νεότερα Για το PlayStation Pro, Summer Game Fest 2024
GamingSteps