Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Οθόνη Σύνδεσης Και Μπλοκάρισμα Ρυθμίσεων Windows 11, GIF Για Φόντο, Καρτέλες Firefox
QuickSteps#226 - Οθόνη Σύνδεσης Και Μπλοκάρισμα Ρυθμίσεων Windows 11, GIF Για Φόντο, Καρτέλες Firefox

Οθόνη Σύνδεσης Και Μπλοκάρισμα Ρυθμίσεων Windows 11, GIF Για Φόντο, Καρτέλες Firefox

Αυτή την εβδομάδα, απενεργοποιούμε την οθόνη σύνδεσης, εμποδίζουμε τους άλλους χρήστες να αλλάζουν τις ρυθμίσεις, και ενεργοποιούμε το απλοποιημένο μενού γρήγορων ρυθμίσεων στα Windows 11. Ενεργοποιούμε την νέα Windows 11 εμφάνιση του Microsoft Edge και προσθέτουμε κάθετες καρτέλες στον Firefox. Χρησιμοποιούμε κινούμενες εικόνες GIF για φόντο στα Windows 10 και 11. Δημιουργούμε διαδραστικές ιστορίες με τις Παρουσιάσεις Google.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς απενεργοποιώ την οθόνη σύνδεσης στα Windows 11

Για να αποκτήσουμε πρόσβαση στην Επιφάνεια Εργασίας ενός υπολογιστή ο οποίος τρέχει Windows 11, πρέπει πρώτα να προσπεράσουμε την οθόνη κλειδώματος και έπειτα να πραγματοποιήσουμε σύνδεση, εισάγοντας τα στοιχεία μας στην οθόνη σύνδεσης.

Η οθόνη σύνδεσης είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αποτρέπει την μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στο σύστημα ή τον λογαριασμό μας. Σε κάθε περίπτωση, εάν το επιθυμούμε, μπορούμε να την απενεργοποιήσουμε.

Με αυτόν τον τρόπο αποκτούμε άμεση πρόσβαση στην Επιφάνεια Εργασίας με το άνοιγμα του υπολογιστή, χωρίς να χρειάζεται να πραγματοποιούμε σύνδεση στον λογαριασμό μας.

Για να απενεργοποιήσουμε την οθόνη σύνδεσης, θα πρέπει πρώτα να απενεργοποιήσουμε το Windows Hello, εφόσον το έχουμε ενεργό. Αρχικά, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και μπαίνουμε στο “Λογαριασμοί”.

QuickSteps#226 - Οθόνη Σύνδεσης Και Μπλοκάρισμα Ρυθμίσεων Windows 11, GIF Για Φόντο, Καρτέλες Firefox

Έπειτα, κάνουμε κλικ στις “Επιλογές εισόδου”.

Μετά, απενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στο “Για βελτιωμένη ασφάλεια, να επιτρέπεται η είσοδος με Windows Hello μόνο για λογαριασμούς Microsoft σε αυτήν τη συσκευή (προτείνεται)”.

Στη συνέχεια, πατάμε “Win+R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “netplwiz”, και πατάμε “OK”.

Τέλος, αποεπιλέγουμε το κουτάκι “Οι χρήστες πρέπει να πληκτρολογούν όνομα χρήστη και κωδικό για να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον υπολογιστή” και κάνουμε κλικ στο “OK”.

Πώς εμποδίζω τους άλλους χρήστες να αλλάζουν τις ρυθμίσεις του PC

Εάν χρησιμοποιούμε ένα κοινόχρηστο PC και είμαστε ο διαχειριστής του συστήματος, ίσως θέλουμε να εμποδίσουμε τους άλλους χρήστες να αλλάζουν τις ρυθμίσεις του υπολογιστή.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, θα πρέπει να επέμβουμε στο Μητρώο των Windows, το οποίο περιέχει σημαντικά δεδομένα για τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να πάρουμε ένα αντίγραφο ασφαλείας (backup) πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)

Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…

Για να ανοίξουμε το Μητρώο των Windows, πατάμε τα πλήκτρα “Win+R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “regedit”, και κάνουμε κλικ στο “OK”.

Μετά, αντιγράφουμε την ακόλουθη διαδρομή, την κάνουμε επικόλληση στη γραμμή διευθύνσεων του Μητρώου των Windows, και πατάμε Enter.

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer

Στη συνέχεια, επιλέγουμε τον φάκελο “Explorer”, κάνουμε δεξί κλικ στον κενό χώρο, διαλέγουμε “Δημιουργία → Τιμή DWORD (32-bit)”, και ονομάζουμε τη νέα τιμή “NoControlPanel”.

Πάντοτε επιλέγουμε αυτόν τον τύπο τιμής, ακόμα και αν έχουμε 64-bit Windows. Το QWORD (64 bit) είναι διαφορετικό είδος τιμής και δεν θα λειτουργήσει.

Έπειτα, κάνουμε διπλό κλικ στο “NoControlPanel”, στα “Δεδομένα τιμής” πληκτρολογούμε “1”, και πατάμε το “OK”.

Τέλος, κάνουμε επανεκκίνηση του υπολογιστή για να εφαρμόσουμε τις αλλαγές.

Πώς ενεργοποιώ το απλοποιημένο μενού γρήγορων ρυθμίσεων στα Windows 11

Στα Windows 11 η Microsoft έχει προσθέσει τις “γρήγορες ρυθμίσεις”, οι οποίες επιτρέπουν να αλλάζουμε βασικές ρυθμίσεις, με το πάτημα ενός κουμπιού. Σε παλαιότερο QuickSteps είδαμε πώς τροποποιούμε το μενού των γρήγορων ρυθμίσεων.

Σε αυτόν τον οδηγό, θα δούμε πώς ενεργοποιούμε το απλοποιημένο μενού γρήγορων ρυθμίσεων, το οποίο περιέχει ελάχιστες και εξαιρετικά βασικές ρυθμίσεις. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, θα πρέπει να επέμβουμε στο Μητρώο των Windows, το οποίο περιέχει σημαντικά δεδομένα για τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να πάρουμε ένα αντίγραφο ασφαλείας (backup) πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)

Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…

Για να ανοίξουμε το Μητρώο των Windows, πατάμε τα πλήκτρα “Win+R”, στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “regedit”, και κάνουμε κλικ στο “OK”.

Μετά, αντιγράφουμε την ακόλουθη διαδρομή, την κάνουμε επικόλληση στη γραμμή διευθύνσεων του Μητρώου των Windows, και πατάμε Enter.

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\Explorer

Στη συνέχεια, επιλέγουμε τον φάκελο “Explorer”, κάνουμε δεξί κλικ στον κενό χώρο, διαλέγουμε “Δημιουργία → Τιμή DWORD (32-bit)”, και ονομάζουμε τη νέα τιμή “SimplifyQuickSettings”.

Πάντοτε επιλέγουμε αυτόν τον τύπο τιμής, ακόμα και αν έχουμε 64-bit Windows. Το QWORD (64 bit) είναι διαφορετικό είδος τιμής και δεν θα λειτουργήσει.

Έπειτα, κάνουμε διπλό κλικ στο “SimplifyQuickSettings”, στα “Δεδομένα τιμής” πληκτρολογούμε “1”, και πατάμε το “OK”.

Τέλος, κάνουμε επανεκκίνηση του υπολογιστή για να εφαρμόσουμε τις αλλαγές.

Πώς ενεργοποιώ την νέα Windows 11 εμφάνιση του Microsoft Edge

Τα Windows 11 έχουν εξαιρετικά διαφορετικό περιβάλλον χρήστη από τα Windows 10. H Microsoft εφαρμόζει τη νέα γλώσσα σχεδιασμού, Fluent Design, σε όλες τις δικές της εφαρμογές.

Ο browser της εταιρείας, ο Edge, διαθέτει ήδη πολλά χαρακτηριστικά στοιχεία τα οποία προσφέρουν την αίσθηση ότι το πρόγραμμα είναι ενσωματωμένο στο λειτουργικό σύστημα. Ωστόσο, η εταιρεία δεν επιτρέπει ακόμη τη χρήση του θέματος Mica, το οποίο κάνει διάφανα τα περισσότερα τμήματα της εφαρμογής.

Ευτυχώς, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε το συγκεκριμένο θέμα ενεργοποιώντας ένα flag. Για όσους δεν γνωρίζουν, τα flags είναι μία σειρά από πειραματικές ρυθμίσεις και λειτουργίες που έχει ενσωματώσει η εταιρεία στον browser της, αλλά ακόμη δεν είναι έτοιμες για να τις διαθέσει σε όλους τους χρήστες.

Featured Chrome Flags Οι Καλύτερες Νέες Κρυφές Δυνατότητες Του Chrome
Chrome Flags: Οι Καλύτερες Κρυφές Λειτουργίες Του Chrome

Είναι γεγονός ότι ο Chrome είναι γρήγορος και αξιόπιστος browser. Ορισμένοι από εμάς, όμως, ίσως θέλουμε να του προσθέσουμε και άλλες χρήσιμες δυνατότητες. Στον οδηγό…

Για να ενεργοποιήσουμε την κρυφή ρύθμιση που μας ενδιαφέρει, πληκτρολογούμε στη γραμμή διευθύνσεων “edge://flags” και πατάμε Enter.

Έπειτα, γράφουμε στην αναζήτηση “Show experimental appearance settings” και αλλάζουμε τη ρύθμιση από “Default” σε “Enabled”.

QuickSteps#226 - Οθόνη Σύνδεσης Και Μπλοκάρισμα Ρυθμίσεων Windows 11, GIF Για Φόντο, Καρτέλες Firefox

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στο “Επανεκκίνηση” ώστε να γίνει επανεκκίνηση του προγράμματος και να εφαρμοστούν οι αλλαγές.

Μετά την επανεκκίνηση του Edge, κάνουμε κλικ στις τρεις τελείες και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.

Έπειτα, διαλέγουμε την κατηγορία “Εμφάνιση” και ενεργοποιούμε τους διακόπτες δίπλα στο “Εμφάνιση οπτικών εφέ των Windows 11 στη γραμμή τίτλου και στη γραμμή εργαλείων (Προεπισκόπηση)” και στο “Χρήση στρογγυλεμένων γωνιών για καρτέλες προγράμματος περιήγησης (Προεπισκόπηση)”.

Τέλος, κάνουμε κλικ σε ένα από τα δύο κουμπιά τα οποία γράφουν “Επανεκκίνηση”, για να γίνει επανεκκίνηση του browser και εφαρμογή των αλλαγών.

Πώς προσθέτω κάθετες καρτέλες στον Firefox

Ο Firefox προβάλλει τις καρτέλες τη μία δίπλα στην άλλη στην κορυφή του παραθύρου του. Κάθε φορά που ανοίγουμε μία νέα καρτέλα, το πρόγραμμα μειώνει το μέγεθος των υπόλοιπων.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ορατό τμήμα του τίτλου της ιστοσελίδας να μικραίνει. Επιπλέον, αν το πλήθος των ανοιχτών καρτελών είναι σχετικά μεγάλο, τότε βλέπουμε σχεδόν μόνο το εικονίδιο του κάθε site.

Ωστόσο, με τη χρήση ενός πρόσθετου μπορούμε να κάνουμε πιο εύκολη τη διαχείριση των καρτελών εισάγοντας στον Firefox κάθετες καρτέλες, οι οποίες επιτρέπουν να βλέπουμε τις ανοιχτές καρτέλες σε μία κάθετη λίστα στην αριστερή πλευρά του browser.

Χάρη σε αυτό το χαρακτηριστικό, μπορούμε να βλέπουμε μεγαλύτερο τμήμα του τίτλου της εκάστοτε ιστοσελίδας και έτσι να γνωρίζουμε τι αφορά η κάθε σελίδα που έχουμε ανοιχτή.

Αρχικά, μπαίνουμε σε αυτήν τη σελίδα και εγκαθιστούμε το πρόσθετο “Tab Center Reborn”, πατώντας “Προσθήκη στο Firefox”.

Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του πρόσθετου, στην αριστερή πλευρά του παραθύρου του browser θα ανοίξει το πλαίσιο των κάθετων καρτελών.

Όπως παρατηρούμε και στην ακόλουθη εικόνα, όσες καρτέλες και αν ανοίξουμε, στο πλαίσιο των κάθετων καρτελών μπορούμε να δούμε μεγαλύτερο τμήμα του τίτλου της εκάστοτε ιστοσελίδας, σε σύγκριση με τις κλασικές οριζόντιες καρτέλες.

Πώς χρησιμοποιώ κινούμενη εικόνα GIF ως φόντο στα Windows 10 και 11

Υπάρχουν διάφορες εφαρμογές, όπως το Wallpaper Engine, οι οποίες επιτρέπουν να ορίζουμε βίντεο ως φόντο στην Επιφάνεια Εργασίας των Windows. Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κινούμενες εικόνες GIF ως φόντο στις δύο πιο πρόσφατες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος της Microsoft.

Αρχικά, εντοπίζουμε την εικόνα η οποία μας ενδιαφέρει σε κάποια ιστοσελίδα, όπως το GIPHY ή το tenor, ή δημιουργούμε τη δική μας μετατρέποντας κάποιο βίντεο σε κινούμενη εικόνα GIF.

Έπειτα, μπαίνουμε σε αυτόν τον ιστότοπο και κατεβάζουμε το “BioniX Desktop Wallpaper”, κάνοντας κλικ στο “Download”.

Μόλις κατεβάσουμε και εγκαταστήσουμε την εφαρμογή, την τρέχουμε και κάνουμε κλικ στο εικονίδιο με τη σελίδα.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, επιλέγουμε την Επιφάνεια Εργασίας, πληκτρολογούμε το όνομα το οποίο θέλουμε να έχει το φόντο, και πατάμε “Αποθήκευση”.

Έπειτα, σύρουμε το αρχείο της κινούμενης εικόνας GIF στο πορτοκαλί πλαίσιο.

Τέλος, κάνουμε κλικ στο κουμπί με τη δισκέτα, για να αποθηκεύσουμε τις αλλαγές, και κλείνουμε την εφαρμογή, πατώντας το κουμπί της ελαχιστοποίησης.

Αν κάνουμε κλικ στο “Χ”, το πρόγραμμα θα κλείσει εντελώς και θα σταματήσει η χρήση της κινούμενης εικόνας GIF ως φόντο.

Πώς δημιουργώ μία διαδραστική ιστορία με τις Παρουσιάσεις Google

Οι διαδραστικές ιστορίες είναι αρκετά δημοφιλείς, τόσο στα παιδιά, όσο και στους ενήλικες. Είτε έχουν τη μορφή ενός ψηφιακού παιχνιδιού, είτε πρόκειται για κάποιο βιβλίο, σε αρκετούς από εμάς αρέσει το γεγονός ότι οι αποφάσεις μας επηρεάζουν το τέλος της ιστορίας.

Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε τα βασικά βήματα για τη δημιουργία της δικής μας διαδραστικής ιστορίας με τις Παρουσιάσεις Google. Αρχικά, δημιουργούμε ένα αρχείο και στην αρχική διαφάνεια προσθέτουμε ένα πλαίσιο κειμένου και δύο ή τρία σχήματα της αρεσκείας μας.

Στο πλαίσιο κειμένου μπορούμε να πληκτρολογούμε το κείμενο της ιστορίας και στα σχήματα τις επιλογές που έχει ο αναγνώστης.

Έπειτα, κάνουμε δεξί κλικ στη διαφάνεια και επιλέγουμε τη “Διπλότυπη διαφάνεια”. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να δημιουργούμε τόσες διαφάνειες, όσες είναι και οι σελίδες της ιστορίας.

Στη συνέχεια, επεξεργαζόμαστε τις διαφάνειες, ώστε να προσθέσουμε στην κάθε μία το κατάλληλο κείμενο και τις αντίστοιχες επιλογές που θα έχει ο αναγνώστης στη διάθεση του.

Μετά, διαλέγουμε την πρώτη επιλογή, στην πρώτη διαφάνεια, κάνουμε δεξί κλικ, και πατάμε το “Σύνδεσμος”.

Στο πλαίσιο που θα ανοίξει, κάνουμε κλικ στις “Διαφάνειες σε αυτή την παρουσίαση” και διαλέγουμε τη διαφάνεια στην οποία συνεχίζει η ιστορία, βάσει της συγκεκριμένης επιλογής.

Με τον ίδιο τρόπο, προσθέτουμε τις απαραίτητες συνδέσεις σε όλα τα σχήματα επιλογών.

Μόλις ολοκληρώσουμε την επεξεργασία του αρχείου, μπορούμε να το κοινοποιήσουμε σε όποιον επιθυμούμε να διαβάσει / παίξει τη διαδραστική ιστορία που δημιουργήσαμε.

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps