Home » Software » Εξοπλισμός για Βίντεο στο YouTube ή Streaming
featured Εξοπλισμός για Βίντεο στο YouTube ή Streaming (1)

Εξοπλισμός για Βίντεο στο YouTube ή Streaming

Τι εξοπλισμός χρειάζεται για να ξεκινήσουμε να ανεβάζουμε βίντεο στο YouTube, podcast, ή να κάνουμε live streaming; Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειαζόμαστε τίποτα. Μπορούμε με μηδενικό κόστος, έχοντας ως σύμμαχο το κινητό μας, να τραβήξουμε βίντεο και να το ανεβάσουμε όπου θέλουμε. Μπορούμε ακόμα να μετατρέψουμε το κινητό μας σε webcam, και να ξεκινήσουμε το streaming.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Ωστόσο, ξεκινώντας με μια πολύ μικρή επένδυση, της τάξεως των 20-50€, μπορούμε να έχουμε τεράστια βελτίωση στην εικόνα και τον ήχο μας για τα βίντεο στο YouTube, ανεβάζοντας έτσι το επίπεδο του περιεχομένου μας.

Για τις αναζητήσεις μας χρησιμοποιούμε το BestPrice.gr, ώστε να βρίσκουμε πάντα τις χαμηλότερες τιμές της ελληνικής αγοράς, σε πάνω από 3.500 ελληνικά καταστήματα.

Αν θέλουμε να το δούμε ακόμα πιο σοβαρά, μπορούμε να αγοράσουμε φωτογραφικές μηχανές, φώτα, τρίποδα, εξοπλισμό, και η λίστα δεν έχει τελειωμό.

Στη συνέχεια του οδηγού θα δώσουμε προτάσεις αγοράς εξοπλισμού για τρεις διαφορετικές κατηγορίες χρηστών, ανάλογα με τα χρήματα που θέλει κάποιος ερασιτέχνης να ξοδέψει για να βελτιώσει την ποιότητα των βίντεό του.

Βήμα 1 – Πώς να ξεκινήσουμε

Ας ξεκινήσουμε πρώτα με την οικονομική κατηγορία, με ανώτατο όριο τα 100€. Αν ξεκινάμε τώρα τα πρώτα μας βήματα με βίντεο στο YouTube, στο Twitch, ή σε άλλες αντίστοιχες πλατφόρμες, το κινητό μας θα μας καλύψει για τις ανάγκες της βιντεοσκόπησης.

Ωστόσο, ακόμα κι όταν πρόκειται για βίντεο από το κινητό, υπάρχουν κάποιες αγορές που μπορούμε να κάνουμε, ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα του περιεχομένου μας.

Το χειρότερο όσον αφορά τα βίντεο από το κινητό, είναι με διαφορά ο ήχος. Αν πρόκειται να δώσουμε χρήματα, το πρώτο που αξίζει να πάρουμε είναι ένα μικρόφωνο.

Το πιο χρηστικό είδος μικροφώνου για έναν αρχάριο είναι τα μικρόφωνα πέτου – τα λεγόμενα lavalier. Με ένα τέτοιο μικρόφωνο έχουμε τη δυνατότητα να κινούμαστε στον χώρο αν χρειαστεί, χωρίς να αλλάζει η ποιότητα του ήχου μας, και χωρίς να χρειαζόμαστε ιδιαίτερες γνώσεις.

Το BOYA Lavalier BY-M1 είναι μία από τις πιο οικονομικές επιλογές, με πολύ ικανοποιητική ποιότητα ήχου για τα χρήματά του.

Εναλλακτικά, μπορούμε να πάμε στο BOYA BY M1 Pro, που είναι καλύτερο, και λίγο πιο ακριβό.

Και τα δύο παραπάνω μικρόφωνα συνδέονται σε κάμερα, κινητό, και υπολογιστή, ενώ είναι plug and play. Επομένως, σε μια ενδεχόμενη αναβάθμιση, δεν θα χρειαστεί να αλλάξουμε μικρόφωνο.

Προχωρώντας στην εικόνα, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα λήψης του κινητού μας.

Για αρχή, θα πρέπει να τραβάμε το βίντεο με την πίσω κάμερα, καθώς σε όλα τα κινητά οι selfie κάμερες είναι κατά πολύ χειρότερες. Για να το πετύχουμε αυτό, θέλουμε κάποιου είδους τρίποδο. Αν βάλουμε κάποιον να κρατάει το κινητό, το βίντεό μας θα βγει “κουνημένο”.

Το βασικότερο όμως για καλή ποιότητα εικόνας είναι το φως. Όσο περισσότερο φως μπορούμε να βρούμε, τόσο το καλύτερο. Μπορούμε για παράδειγμα να σταθούμε δίπλα σε κάποιο παράθυρο. Ιδανικά, με κάποια λευκή κουρτίνα μπροστά, ώστε να διαχέεται το φως ομοιόμορφα και να φαίνεται το δέρμα μας απαλό και λείο.

Εναλλακτικά, μπορούμε να προμηθευτούμε κάποιο ring light. Ένα καλό παράδειγμα είναι το YQ-360B.

Το συγκεκριμένο ring light έρχεται με τρίποδο, τηλεχειριστήριο, και stand για να βάλουμε το κινητό στη μέση. Οπότε είναι ιδανικό για βίντεο στο YouTube.

Το συνολικό κόστος είναι 35€ μαζί με το οικονομικό μικρόφωνο, ή 60€ με το καλύτερο μικρόφωνο. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για streaming, στήνοντας το τρίποδο πίσω από το γραφείο μας.

Για να μετατρέψουμε το κινητό μας σε webcam, θα χρειαστούμε μια εφαρμογή όπως το DroidCam.

Δωρεάν Μικρόφωνο Υπολογιστή, Webcam, Ταμπλέτα Μέσω Android
Δωρεάν Μικρόφωνο Υπολογιστή, Webcam, Ταμπλέτα Μέσω Android

Μία συσκευή Android μπορεί να έχει διαφορετικές χρήσεις πέρα από αυτή για την οποία την αποκτήσαμε. Ειδικά στην συνεργασία της με υπολογιστή έχει την δυνατότητα…

Αντίστοιχες εφαρμογές υπάρχουν και στο store της Apple για τα iPhone.

Βήμα 2 – Μικρόφωνο και φώτα

Αν θέλουμε να ξεφύγουμε από την πολύ χαμηλή κατηγορία, και ψάχνουμε εξοπλισμό μέχρι τα 500€, υπάρχουν αρκετές αναβαθμίσεις που μπορούμε να κάνουμε.

Η φωτογραφική μηχανή όμως δεν είναι μία από αυτές. Καμία μηχανή σε αυτά τα χρήματα δεν πρόκειται να μας δώσει καλύτερο αποτέλεσμα από το κινητό μας. Ή τουλάχιστον, καλύτερο αποτέλεσμα που να αξίζει τα χρήματα. Εκτός κι αν μιλάμε φυσικά για αγορά μεταχειρισμένης κάμερας. Γιατί μην ξεχνάμε ότι στο budget πρέπει να χωρέσουμε και φακό, φώτα, τρίποδο, μικρόφωνο. Δεν μιλάμε μόνο για τη μηχανή.

Η ιδανικότερη λύση είναι να καλύψουμε πλήρως το κομμάτι του ήχου και του φωτισμού για βίντεο στο YouTube, έτσι ώστε όταν φτάσουμε στο σημείο να μπορούμε να αγοράσουμε μια φωτογραφική μηχανή, να μην χρειάζεται να αναβαθμίσουμε και τον υπόλοιπο εξοπλισμό μας.

Για streaming, podcast, ή voice overs, το Rode PodMic είναι μία πολύ καλή και οικονομική επιλογή.

Είναι δυναμικό μικρόφωνο, και δεν πρόκειται να καταγράφει ήχους από το περιβάλλον, όσο αυτό είναι εφικτό. Ειδικά όταν τις ηχογραφήσεις δεν τις κάνουμε σε ειδικό στούντιο, με σωστή ηχομόνωση του χώρου, ώστε να αποφεύγονται διάφορα προβλήματα. Οι περισσότεροι γυρίζουμε βίντεο στο σπίτι, και δεν θέλουμε να ακούγεται στο βίντεο το τρακτέρ του κυρ Μήτσου από τρία τετράγωνα πιο κάτω. Ή το σπάσιμο του πληκτρολογίου κάθε φορά που πεθαίνουμε στο LoL.

Εξίσου καλή εναλλακτική είναι και το Presonus Revelator.

Από την άλλη, αν βρισκόμαστε σε χώρο με προδιαγραφές στούντιο όσον αφορά την ηχομόνωση, ένα πυκνωτικό μικρόφωνο είναι η καλύτερη επιλογή. Είτε πρόκειται για ηχογραφήσεις φωνής, μουσικής, ή τραγουδιού, το Lewitt LCT 440 Pure θα μας βγάλει ασπροπρόσωπους.

Όποιο μικρόφωνο και να επιλέξουμε, θα πρέπει να το συνοδεύσουμε με μία βάση, ώστε να στηρίζεται στο γραφείο μας. Η Rode PSA-1 είναι μία από τις καλύτερες βάσεις γραφείου.

Τέλος, εφόσον το μικρόφωνο έχει θύρα XLR, θα χρειαστούμε μία εξωτερική κάρτα ήχου (audio interface). Εδώ η επιλογή μας εξαρτάται άμεσα από τις ανάγκες μας. Ανάλογα με το πόσα μικρόφωνα χρειαζόμαστε, ή τι είδους σύνδεση, η επιλογή μας θα είναι διαφορετική.

Μία καλή λύση για αρχή είναι το Behringer UM2, το οποίο θα μας καλύψει για αυτήν την κατηγορία τιμής, αν χρησιμοποιούμε ένα μόνο μικρόφωνο.

Όλα τα παραπάνω μικρόφωνα προϋποθέτουν να καθόμαστε σε ένα γραφείο και να μιλάμε, με το μικρόφωνο μπροστά μας. Για παράδειγμα, χρήση streaming, podcast, ή voice-over.

Αν μας ενδιαφέρει να ανεβάζουμε βίντεο στο YouTube, όπου μιλάμε μπροστά στην κάμερα, δεν θέλουμε κάτι ογκώδες μπροστά στο πρόσωπό μας.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το BOYA M1 Pro που αναφέραμε στην προηγούμενη κατηγορία θα μας καλύψει πλήρως. Για την καλύτερη δυνατή ηχογράφηση όμως, καλό είναι να μην το συνδέσουμε ούτε στην κάμερα – αν διαθέτουμε, αλλά ούτε στο κινητό μας.

Μπορούμε να προμηθευτούμε ένα audio recorder, όπως το Zoom H1n, το οποίο θα μας δώσει πολύ καλύτερο αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με το μικρόφωνο.

Σε περίπτωση που θέλουμε να ξεφορτωθούμε τα καλώδια, η καλύτερη ασύρματη λύση που θα βρούμε στην αγορά είναι το Rode Wireless Go II.

Προχωρώντας στον φωτισμό, η λογική επιλογή για αυτήν την κατηγορία είναι δύο softbox, τα οποία θα τοποθετήσουμε το ένα δεξιά, και το άλλο αριστερά μας, ώστε να ρίχνουν αρκετό φως στο πλάνο μας.

Όπως βλέπουμε υπάρχουν πολλές επιλογές στην αγορά, και μάλιστα κάποιες έρχονται σε δυάδες.

Βήμα 3 – Φωτογραφική μηχανή

Το αμέσως επόμενο βήμα για ποιοτικά βίντεο στο YouTube είναι να ξεφορτωθούμε επιτέλους το κινητό, και να πάμε σε φωτογραφική μηχανή, ώστε να ανέβουμε σκάλα στην ποιότητα της εικόνας.

Ωστόσο, αυτό το βήμα προϋποθέτει να γνωρίζουμε ή τουλάχιστον να είμαστε διατεθειμένοι να μάθουμε κάποια πράγματα για την εγγραφή βίντεο. Το ότι θα αγοράσουμε μια ακριβή φωτογραφική μηχανή, δεν σημαίνει ότι τα βίντεό μας θα γίνουν ως δια μαγείας “χολιγουντιανές” παραγωγές.

Επίσης, όλα όσα είπαμε προηγουμένως, ισχύουν και εδώ. Χρειαζόμαστε άπλετο φως για να μπορεί να αναδειχθεί οποιαδήποτε φωτογραφική μηχανή, και εννοείται ότι το καλό μικρόφωνο παραμένει απαραίτητο. Καμία φωτογραφική δεν έχει μικρόφωνο της προκοπής.

Τέλος, οποιαδήποτε ψηφιακή βιντεοκάμερα κάτω των 1000€ θα είναι κατώτερη από μια φωτογραφική μηχανή.

Με αυτά λοιπόν σαν δεδομένο, οι προτάσεις μας για φωτογραφική μηχανή με σκοπό τη λήψη βίντεο για το Youtube, έχουν ως εξής:

Για την πιο οικονομική επιλογή, η ψήφος μας πάει στην Sony ZV-E10, κοντά στα 900€ με τον kit φακό. Ναι, αυτή είναι η οικονομική επιλογή.

Η συγκεκριμένη mirrorless κάμερα μπορεί να τραβήξει βίντεο σε 4Κ, που όλο και περισσότερο θα γίνεται απαραίτητο όσο περνούν τα χρόνια. Επίσης, είναι καλή σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, πράγμα στο οποίο συνήθως πάσχουν τα ερασιτεχνικά “στούντιο” στο σπίτι.

Διαθέτει πολύ καλό autofocus, που μπορεί να μας λύσει τα χέρια όταν γυρίζουμε βίντεο μόνοι μας, και δεν έχουμε κάποιον πίσω από την κάμερα.

Επιπλέον, δεν έχει το απαράδεκτο όριο των 30 λεπτών στη λήψη βίντεο. Πολλές κάμερες εκεί έξω έχουν αυτόν τον περιορισμό, όπου μόλις τραβήξεις βίντεο 30 λεπτών, σταματάει η εγγραφή και πρέπει να την ξαναξεκινήσεις.

Το μόνο “πρόβλημα” που έχει η συγκεκριμένη κάμερα είναι ότι δεν υπάρχει πουθενά άμεσα διαθέσιμη, παρότι κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα, μέσα στο καλοκαίρι του 2021. Λόγω της έλλειψης ημιαγωγών, η Sony σταμάτησε την παραγωγή της, οπότε ενδέχεται να μην τη βρείτε σύντομα.

Εναλλακτικά, μπορούμε να επιλέξουμε την δημοφιλή Canon EOS M50 Mark II για βίντεο στο YouTube, η οποία υπάρχει διαθέσιμη σε πολλά καταστήματα, και μάλιστα ετοιμοπαράδοτη.

Διαθέτει καλό autofocus και όμορφα χρώματα χωρίς να πειράξουμε τίποτα στο μοντάζ, γεγονός που την κάνει ιδανική για αρχάριους χρήστες. Άλλο ένα θετικό είναι το πολύ απλό μενού της Canon, σε σύγκριση με τις πιο περίπλοκες ρυθμίσεις της Sony.

Στα αρνητικά, σε σύγκριση τουλάχιστον με την ZV-E10, η Canon EOS M50 Mark II δεν έχει καθόλου καλό 4Κ λόγω του crop factor της. Οπότε πρακτικά μας περιορίζει στα 1080p.

Επίσης, δεν έχει ιδιαίτερα καλή σταθεροποίηση, σε περίπτωση που θέλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε για vlogging. Αν όμως γυρνάμε βίντεο σε τρίποδο, αυτό είναι κάτι που δεν θα μας απασχολήσει. Τέλος, έχει τον περιορισμό των 30 λεπτών εγγραφής. Παρόλα αυτά, είναι κατά 80€ με 100€ πιο φθηνή από τη Sony.

Για περισσότερες προτάσεις φωτογραφικών μηχανών για βίντεο στο YouTube, δείτε τη συλλογή που δημιουργήσαμε στο BestPrice.

Σε όλες μας τις προτάσεις συμπεριλάβαμε τον kit φακό της μηχανής. Είναι υπεραρκετός για να ξεκινήσουμε τα πρώτα μας βήματα. Στο μέλλον μπορούμε να προσθέσουμε κι άλλους φακούς στο ενεργητικό μας.

Φυσικά, μαζί με τη φωτογραφική μηχανή καλό είναι να πάρουμε κι ένα τρίποδο.

Το Velbon Videomate 638 ή το Benro SLIM Video Tripod Kit φαίνονται καλές επιλογές σε αυτή τη χρηματική κατηγορία.

Ποιο είναι το επόμενο βημα για βίντεο στο YouTube;

Κάπου εδώ θα σταματήσουμε με τις προτάσεις. Όχι επειδή πιάσαμε ταβάνι, ίσα-ίσα. Ο φωτογραφικός εξοπλισμός μπορεί πολύ εύκολα να φτάσει αρκετές χιλιάδες ευρώ. Ωστόσο, θεωρούμε πως οτιδήποτε πάνω από αυτά τα χρήματα απευθύνεται ίσως σε πιο ευρείες χρήσεις, και όχι απλά για “βίντεο στο YouTube”, πόσο μάλλον για κάποιον που ξεκινάει τα πρώτα του βήματα.

Σε κάθε περίπτωση, με τα φίλτρα του BestPrice μπορείτε να αναζητήσετε ότι εξοπλισμό θέλετε, για ό,τι χρήση επιθυμείτε, στο budget που σηκώνει η τσέπη σας.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps