Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Κρυπτογράφηση Στο FB Messenger, Τοποθεσία Και Widget Καιρού Windows 11
QuickSteps#214 - Κρυπτογράφηση Στο FB Messenger, Τοποθεσία Και Widget Καιρού Windows 11

Κρυπτογράφηση Στο FB Messenger, Τοποθεσία Και Widget Καιρού Windows 11

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα, ενεργοποιούμε την end-to-end κρυπτογράφηση στο Facebook Messenger. Ρυθμίζουμε τον εντοπισμό τοποθεσίας, ενεργοποιούμε την αυτόματη εκκαθάριση δίσκου, και αφαιρούμε το widget καιρού από τη Γραμμή εργασιών στα Windows 11. Ελέγχουμε την ένταση του ήχου στις καρτέλες του Chrome, κάνουμε τρισδιάστατη την Επιφάνεια εργασίας των Windows, και μαθαίνουμε για τους στηλοθέτες στα Έγγραφα Google.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς ενεργοποιώ την end-to-end κρυπτογράφηση στο Facebook Messenger

Το Facebook Messenger είναι μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων. Ωστόσο, η εταιρεία δεν είχε προσθέσει υποστήριξη για end-to-end κρυπτογράφηση μέχρι το 2016, που ξεκίνησε τις πρώτες δοκιμές. Τελικά, τον Ιανουάριο του 2022, η Meta διέθεσε την end-to-end κρυπτογράφηση σε όλους τους χρήστες.

Μπορούμε να ενεργοποιήσουμε αυτό το χαρακτηριστικό με δύο διαφορετικούς τρόπους, τη λειτουργία εφήμερων μηνυμάτων και τις μυστικές συζητήσεις.

Λειτουργία εφήμερων μηνυμάτων

Όταν έχουμε ενεργή τη λειτουργία εφήμερων μηνυμάτων, το Messenger κρυπτογραφεί τα μηνύματα που στέλνουμε και τα διαγράφει αυτόματα μόλις κλείσουμε τη συνομιλία.

Για να ενεργοποιήσουμε αυτή τη λειτουργία σε κάποια συνομιλία, αρκεί να σύρουμε την οθόνη προς τα πάνω, έως ότου δούμε το σχετικό μήνυμα και να περιμένουμε να γεμίσει ο κύκλος.

QuickSteps#214 - Κρυπτογράφηση Στο FB Messenger, Τοποθεσία Και Widget Καιρού Windows 11

Μυστικές συζητήσεις

Οι μυστικές συζητήσεις του Messenger χρησιμοποιούν end-to-end κρυπτογράφηση. Για να ξεκινήσουμε μία τέτοια συζήτηση, ανοίγουμε μία ενεργή συνομιλία με το πρόσωπο που μας ενδιαφέρει και πατάμε στο “i”.

Στη συνέχεια, επιλέγουμε την “Έναρξη μυστικής συζήτησης”.

Έπειτα, πατάμε στο εικονίδιο του χρονομέτρου και διαλέγουμε μετά από πόση ώρα να διαγράφονται τα μηνύματα που στέλνουμε. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά από τη στιγμή που ο παραλήπτης διαβάσει το μήνυμα.

Οι επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας είναι συγκεκριμένες και κυμαίνονται από 5 δευτερόλεπτα έως 1 ημέρα.

Από εδώ και πέρα, κάθε μήνυμα που στέλνουμε στη συγκεκριμένη μυστική συζήτηση θα έχει δίπλα το χρονικό διάστημα που έχουμε ορίσει. Μόλις αυτό μηδενίσει, το μήνυμα θα διαγραφεί.

Πώς ρυθμίζω τον εντοπισμό τοποθεσίας στα Windows 11

Τα Windows 11 χρησιμοποιούν την IP του υπολογιστή, το GPS, και την κάρτα ασύρματου δικτύου, για να εντοπίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την τοποθεσία μας. Έπειτα, χρησιμοποιούν αυτά τα δεδομένα για να προβάλλουν διάφορες πληροφορίες, όπως η πρόγνωση καιρού.

Επιπλέον, το λειτουργικό σύστημα της Microsoft παρέχει τα δεδομένα τοποθεσίας στις εφαρμογές, τις οποίες έχουμε εγκαταστήσει στον υπολογιστή.

Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πώς απενεργοποιούμε ή ρυθμίζουμε τον εντοπισμό τοποθεσίας στα Windows 11.

Αρχικά, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και επιλέγουμε την “Προστασία προσωπικών δεδομένων και ασφάλεια”.

Έπειτα, εντοπίζουμε την ενότητα “Δικαιώματα εφαρμογής” και πατάμε την “Τοποθεσία”.

Για να απενεργοποιήσουμε πλήρως τον εντοπισμό τοποθεσίας, αλλάζουμε τη θέση του διακόπτη δίπλα στις “Υπηρεσίες τοποθεσίας” στο “Ανενεργό”.

Επιπλέον, αν επιθυμούμε να εμποδίσουμε την πρόσβαση συγκεκριμένων εφαρμογών στα δεδομένα τοποθεσίας, ενεργοποιούμε το “Επιτρέψτε στις εφαρμογές να αποκτήσουν πρόσβαση στην τοποθεσία σας” και απενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα σε οποιαδήποτε εφαρμογή μας ενδιαφέρει.

Αυτόματη εκκαθάριση δίσκου στα Windows 11

Τα Windows διατηρούν αρκετά προσωρινά αρχεία, ενώ η διαγραφή αρχείων με το κουμπί “Delete” έχει ως αποτέλεσμα τη μεταφορά τους στον Κάδο Ανακύκλωσης και όχι την οριστική διαγραφή τους από τον δίσκο.

Ευτυχώς, τα Windows 11 διαθέτουν ένα εργαλείο το οποίο φροντίζει να αδειάζει τον Κάδο Ανακύκλωσης και να διαγράφει τα προσωρινά αρχεία, αυτόματα, ώστε να απελευθερώνει χώρο στον δίσκο.

Αρχικά, κάνουμε κλικ στο εικονίδιο των Windows και μπαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”.

Έπειτα, επιλέγουμε την κατηγορία “Σύστημα” και κάνουμε κλικ στο “Χώρος αποθήκευσης”.

Στη συνέχεια, πατάμε το “Έλεγχος αποθήκευσης” και ενεργοποιούμε τον διακόπτη κάτω από την “Αυτόματη εκκαθάριση περιεχομένου χρήστη”.

Μετά, εντοπίζουμε τη “Ρύθμιση χρονοδιαγραμμάτων εκκαθάρισης”, επιλέγουμε κάθε πότε θέλουμε να γίνεται έλεγχος του χώρου αποθήκευσης και κάθε πόσες ημέρες τα Windows 11 να διαγράφουν τα κρυφά αρχεία, τα περιεχόμενα του Κάδου Ανακύκλωσης, και του φακέλου “Στοιχεία λήψης”.

Πώς κάνω τρισδιάστατη την Επιφάνεια εργασίας των Windows

Τα Windows είχαν πάντα “επίπεδο” σχεδιασμό με ελάχιστα τρισδιάστατα στοιχεία. Ακόμα και οι πολλαπλές Επιφάνειες Εργασίας είναι τοποθετημένες η μία δίπλα στην άλλη.

Ωστόσο, χρησιμοποιώντας εφαρμογές, μπορούμε να κάνουμε τα Windows περισσότερο τρισδιάστατα και διαδραστικά. Με τη βοήθεια του BumpTop μπορούμε να προσθέσουμε στα Windows έναν κύβο με πολλαπλές πλευρές οι οποίες αποτελούν τμήμα μιας μεγάλης Επιφάνειας Εργασίας.

Αρχικά, κατεβάζουμε την εφαρμογή από την επίσημη ιστοσελίδα της, πατώντας το “DOWNLOAD”, και την εγκαθιστούμε στον υπολογιστή.

Μόλις ολοκληρώσουμε την εγκατάσταση, κάνουμε διπλό κλικ στο εικονίδιο της εφαρμογής στην Επιφάνεια Εργασίας, για να την τρέξουμε.

Άμεσα, θα δούμε στην οθόνη του υπολογιστή τμήμα του κύβου, ο οποίος σε κάθε πλευρά του περιέχει διάφορα στοιχεία.

Κάθε πλευρά του κύβου δρα σαν τμήμα μιας μεγάλης Επιφάνειας Εργασίας στην οποία μπορούμε να προσθέτουμε συντομεύσεις και widget.

Για να ανοίξουμε οποιαδήποτε από τις πλευρές του κύβου, κάνουμε διπλό κλικ πάνω της. Επιπλέον, μπορούμε να ανοίξουμε οποιαδήποτε εφαρμογή, κάνοντας διπλό κλικ στη συντόμευση της.

Κάνοντας δεξί κλικ σε οποιοδήποτε σημείο του κύβου, μπορούμε να εμφανίσουμε το βασικό μενού του BumpTop, ενώ επιλέγοντας το “More” μπορούμε να εμφανίσουμε το μενού στο δεξί κλικ των Windows.

Τέλος, μπορούμε να κλείσουμε οποιαδήποτε στιγμή θέλουμε την εφαρμογή, κάνοντας δεξί κλικ στο εικονίδιο της, στην Περιοχή Ειδοποιήσεων, και επιλέγοντας το “Exit BumpTop”.

Πώς ελέγχω την ένταση του ήχου στις καρτέλες του Chrome

Οι browser δεν επιτρέπουν να ρυθμίζουμε την ένταση του ήχου της κάθε καρτέλας χωριστά. Ωστόσο, το πρόσθετο Volume Control για τον Chrome βοηθά να ρυθμίσουμε την ένταση του ήχου της κάθε καρτέλας. Επιπλέον, επιτρέπει να ενισχύσουμε την ένταση του ήχου έως 600%.

Αρχικά, επισκεπτόμαστε αυτόν τον ιστότοπο και εγκαθιστούμε το πρόσθετο στον browser. Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης, θα δούμε στην πάνω δεξιά γωνία ένα πράσινο εικονίδιο με ένα μεγάφωνο.

Για να ρυθμίσουμε την ένταση του ήχου σε μία καρτέλα, την επιλέγουμε και κάνουμε κλικ στο εικονίδιο του πρόσθετου. Έπειτα, αλλάζουμε την ένταση του ήχου με τον ειδικό ελεγκτή.

Επιπλέον, όταν γίνεται αναπαραγωγή ήχου σε πάνω από μία καρτέλες, μπορούμε να πλοηγούμαστε μεταξύ των καρτελών μέσω της λίστας που δημιουργεί το πρόσθετο. Για να επιλέξουμε κάποια από τις καρτέλες, κάνουμε κλικ στην καταχώρηση της.

Τέλος, για να βάλουμε μία καρτέλα στη σίγαση, την διαλέγουμε, πατάμε το εικονίδιο του πρόσθετου, και ρυθμίζουμε τον ελεγκτή στο “Min (0%)”.

Πώς αφαιρώ το widget του καιρού από τη Γραμμή εργασιών στα Windows 11

Η Microsoft έχει προσθέσει στα Windows 11 ένα widget καιρού, το οποίο είναι τοποθετημένο στην αριστερή πλευρά της Γραμμής εργασιών. Το συγκεκριμένο widget επιτρέπει την άμεση πρόσβαση στην πρόγνωση καιρού και σε διάφορες ειδήσεις με βάση την τοποθεσία και τις προτιμήσεις μας.

Γενικότερα, αυτό το χαρακτηριστικό είναι αρκετά χρήσιμο. Ωστόσο, ορισμένοι χρήστες δεν επιθυμούν να έχουν το widget καιρού στη Γραμμή εργασιών.

Εάν ανήκουμε σε αυτήν τη μερίδα χρηστών, τότε μπορούμε να το αφαιρέσουμε αρκετά εύκολα. Αρχικά, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και επιλέγουμε την “Εξατομίκευση”.

Έπειτα, εντοπίζουμε και κάνουμε κλικ στη “Γραμμή εργασιών”.

Στη συνέχεια, πατάμε το βέλος δίπλα στα “Στοιχεία γραμμής εργασιών”.

Τέλος, απενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στα “Γραφικά στοιχεία”.

Πώς προσθέτω, μετακινώ, και αφαιρώ στηλοθέτες στα Έγγραφα Google

Οι στηλοθέτες επιτρέπουν να χωρίσουμε το κείμενο ενός εγγράφου σε πολλαπλές στήλες και μπορούν να φανούν χρήσιμοι κατά περίπτωση, ανάλογα με το είδους του εγγράφου το οποίο δημιουργούμε.

Για να προσθέσουμε και να επεξεργαστούμε στηλοθέτες στα Έγγραφα Google, πρέπει πρώτα να ενεργοποιήσουμε τον χάρακα. Γι' αυτό, κάνουμε κλικ στο μενού “Προβολή” και επιλέγουμε την “Εμφάνιση χάρακα”.

Έπειτα, μπορούμε να προσθέσουμε στηλοθέτη σε οποιοδήποτε σημείο του χάρακα θέλουμε, κάνοντας δεξί κλικ στο συγκεκριμένο σημείο και διαλέγοντας την “Προσθήκη (αριστερού, κεντρικού, ή δεξιού) στηλοθέτη”.

Ο αριστερός και ο δεξιός στηλοθέτης είναι ένα βέλος που κοιτά δεξιά ή αριστερά, αντίστοιχα, ενώ ο κεντρικός στηλοθέτης είναι ένας ρόμβος.

Για να τοποθετήσουμε το κείμενο στο σημείο οποιουδήποτε από τους στηλοθέτες, τοποθετούμε τον κέρσορα στην αρχή του κειμένου και πατάμε το κουμπί “Tab”.

Εάν θέλουμε να μετακινήσουμε έναν στηλοθέτη, κάνουμε αριστερό κλικ πάνω του, κρατάμε πατημένο το κουμπί του ποντικιού, και τον μεταφέρουμε στο σημείο του χάρακα που θέλουμε να τον τοποθετήσουμε.

Τέλος, μπορούμε να αφαιρέσουμε οποιονδήποτε στηλοθέτη θέλουμε κρατώντας πατημένο το αριστερό κλικ και μετακινώντας τον εκτός χάρακα.

QuickSteps#214 - Κρυπτογράφηση Στο FB Messenger, Τοποθεσία Και Widget Καιρού Windows 11

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps