Home » Hardware » Αναβάθμιση Υπολογιστή » Υδρόψυξη Στο PC: All-in-One ή Custom? Τα Υπέρ Και Τα Κατά
Υδρόψυξη 20α

Υδρόψυξη Στο PC: All-in-One ή Custom? Τα Υπέρ Και Τα Κατά

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Η υδρόψυξη χωρίζεται σε δύο πολύ διαφορετικούς τομείς. Από τη μία έχουμε τα All-in-one μοντέλα που είναι ο ευκολότερος τρόπος να την υλοποιήσουμε, και από την άλλη, είναι η custom υδρόψυξη που έχει υψηλότερο βαθμό δυσκολίας, αλλά μπορεί να μας δώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Στον οδηγό θα δούμε μια αναλυτική σύγκριση ανάμεσα στην custom υδρόψυξη και στα AΙΟ μοντέλα.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Παραμένει η αερόψυξη μια καλή λύση?

Είναι γεγονός πως στο PCsteps ήμασταν, είμαστε, και θα είμαστε φανατικοί υπέρμαχοι της αερόψυξης.

Μία High End αερόψυξη, όπως η σειρά Dark Rock της Be Quiet, προσφέρει κορυφαία ψύξη, κάνει μηδαμινό θόρυβο, και είναι απόλυτα ασφαλής για τον υπολογιστή. Επιπλέον, η μόνη συντήρηση που χρειάζεται είναι ξεσκόνισμα μία με δύο φορές το χρόνο.

Υδρόψυξη Στο PC

Γίνεται, λοιπόν, εύκολα αντιληπτό ότι με μια καλή αερόψυξη, εκτός του ότι εξοικονομούμε χρήματα, δεν χρειάζεται να αφιερώσουμε χρόνο και προσπάθεια για να δημιουργήσουμε μια αξιοπρεπή ψύξη στον υπολογιστή μας.

Η Be Quiet! διαθέτει αναμφίβολα εξαιρετικές και φθηνές λύσεις για αερόψυξη αλλά και AIO υδρόψυξη, και πρόκειται για μια εταιρεία που ιδρύθηκε στη Γερμανία το 2002.

Η πρώτη της σειρά προϊόντων ήταν τα πολυβραβευμένα τροφοδοτικά με τεχνολογίες μείωσης του θορύβου.

Υδρόψυξη Στο PC 5μ

Σήμερα, εκτός από τα τροφοδοτικά, την αερόψυξη, και την υδρόψυξη, η εταιρεία διαθέτει και PC towers αλλά και αθόρυβους ανεμιστήρες για υπολογιστή. Τα προϊόντα της εταιρείας συνδυάζουν την καλύτερη δυνατή απόδοση με τον χαμηλότερο δυνατό θόρυβο.

Custom υδρόψυξη vs AIO υδρόψυξη

Όμως, θα ήταν παράλειψή μας να μην αναγνωρίσουμε τα πλεονεκτήματα της υδρόψυξης που μπορεί να υλοποιηθεί με δύο διαφορετικούς τρόπους.

Η custom υδρόψυξη μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε και να συναρμολογήσουμε εμείς όλα τα μέρη της.

Με τον κατάλληλο σχεδιασμό, μία custom υδρόψυξη μπορεί να προσφέρει χαμηλότερες θερμοκρασίες, χαμηλότερο θόρυβο, ψύξη πολλαπλών υποσυστημάτων ταυτόχρονα, και ασύγκριτα πιο εντυπωσιακή εμφάνιση.

Υδρόψυξη Στο PC 1

Από την άλλη πλευρά, η AIO υδρόψυξη μας κοστίζει πολύ πιο φθηνά και δεν χρειάζεται να συναρμολογήσουμε μόνοι μας όλα τα εξαρτήματα. Ταυτόχρονα, μπορεί να μας δώσει μια αξιοπρεπή απόδοση.

Ως εκ τούτου, σε αυτή την άμεση σύγκριση, θα δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτών των δύο μορφών υδρόψυξης, για να αποκτήσουμε μια πλήρη εικόνα και να αποφασίσουμε ποια ψύξη τελικά είναι η ιδανική για το σύστημα μας.

Κόστος

Είναι γεγονός ότι η ψύξη στους υπολογιστές είναι ένα αναγκαίο κακό. Από τη στιγμή που δεν έχουμε απεριόριστο budget, κάθε ευρώ για ένα καλύτερο σύστημα ψύξης είναι ένα ευρώ που αφαιρούμε από άλλα υποσυστήματα του υπολογιστή, όπως ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών.

Ταυτόχρονα, όμως, η σωστή ψύξη, εκτός από μακροζωία στον υπολογιστή, θα μας προσφέρει και καλύτερες επιδόσεις. Δεν αναφερόμαστε στο overclock, που δεν το συνιστούμε με κανένα τρόπο. Αναφερόμαστε σε τεχνολογίες όπως το Turbo Boost της Intel και το Precision Boost της AMD.

Αυτά τα συστήματα βασίζονται μεταξύ άλλων στη χαμηλή θερμοκρασία του επεξεργαστή για να ανεβάσουν αυτόματα την απόδοσή του όταν χρειάζεται. Ουσιαστικά, είναι κάτι σαν overclock, αλλά γίνεται εκ σχεδιασμού και με απόλυτη ασφάλεια για τον επεξεργαστή.

Αν είμαστε υποψήφιοι αγοραστές, λοιπόν, θα πρέπει να ισορροπήσουμε το κόστος της ψύξης του υπολογιστή σε σχέση με το όφελος που θα έχουμε όσον αφορά τη μείωση της θερμοκρασίας.

Έτσι, στον τομέα του κόστους, για κάποιον που θέλει οπωσδήποτε υδρόψυξη, τα συστήματα All-in-One υπερέχουν ξεκάθαρα.

Στην ελληνική αγορά, θα βρούμε το Be Quiet! Pure Loop γύρω στα 99 ευρώ στην έκδοση με τον ένα ανεμιστήρα, και γύρω στα 125 ευρώ με τρεις ανεμιστήρες.

Υδρόψυξη Στο PC 5μααααnb

Όπως είναι φυσικό, είναι περιττό να πούμε πως για την τόσο μικρή διαφορά στα χρήματα, δεν προτείνουμε με κανένα τρόπο το μοντέλο με τον μικρό ψυγείο και τον ένα ανεμιστήρα.

Ακόμα και το κορυφαίο Silent Loop 2, στην έκδοση με τους τρεις ανεμιστήρες, που είναι ό,τι καλύτερο προσφέρει αυτή τη στιγμή η εταιρεία, κοστίζει περί τα 163 ευρώ.

Υδρόψυξη Στο PC 1αμ

Σε ό,τι αφορά το κόστος στην custom υδρόψυξη, τέτοια νούμερα είναι απλά αστεία.

Για έτοιμο κιτ custom υδρόψυξης, που θα περιλαμβάνει όλα όσα χρειαζόμαστε, δεν πρόκειται να βρούμε κόστος χαμηλότερο από 200 ευρώ. Τα ακριβότερα κιτ του είδους ξεπερνούν τα 600 ευρώ.

Υδρόψυξη Στο PC 1αμα

Βέβαια, κάποιος που ξέρει από υδρόψυξη, μπορεί να μην πάρει ένα έτοιμο κιτ, αλλά να αγοράσει ξεχωριστά όλα τα υποσυστήματα: CPU block, αντλία, ψυγείο, ανεμιστήρες, σωλήνες, και ψυκτικό υγρό. Προαιρετικά και ρεζερβουάρ.

Παρ΄ όλα αυτά, στην ελληνική αγορά, μόνο το CPU block ξεκινάει από τα 70 ευρώ Εν ολίγοις, είναι σχετικά αδύνατον να φτιάξουμε custom υδρόψυξη με λιγότερα από τα 140 ευρώ που κοστίζει η κορυφαία Silent Loop 2.

Ακόμη και αν επενδύσουμε στο απολύτως φθηνότερο που υπάρχει στην αγορά, τότε το ρίσκο είναι ιδιαίτερα μεγάλο, καθώς αρκεί μόνο μια μικρή αστοχία υλικού για να καταστρέψει ολοσχερώς τον υπολογιστή μας.

Υδρόψυξη Στο PC 5μαααα

Επίσης, στην επιλογή των υποσυστημάτων μιας custom υδρόψυξης ενδέχεται να κάνουμε λάθη που μπορούν να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες βλάβες στο σύστημα. Ένα μικρό λάθος σε custom υδρόψυξη μπορεί να είναι μεγάλη καταστροφή, είτε από την αρχή, είτε σε βάθος χρόνου.

Για παράδειγμα, αν ένα μέρος του loop περιέχει χαλκό και ένα άλλο μέρος περιέχει αλουμίνιο, η συνύπαρξη αυτών των δύο μετάλλων μπορεί να οδηγήσει στη λεγόμενη “Γαλβανική διάβρωση”, ή galvanic corrosion. Αυτή η χημική αντίδραση διαβρώνει ταχύτερα τα μέταλλα, με τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Ευκολία εγκατάστασης

Από τη στιγμή που έχουμε κουτί με πρόβλεψη για ψυγείο, το να εγκαταστήσουμε μια all-in-one υδρόψυξη είναι πρακτικά πιο εύκολο από την εγκατάσταση μιας αερόψυξης. Ειδικά αν μιλάμε για τα high end μοντέλα που ζυγίζουν μέχρι και πάνω από ένα κιλό.

Φυσικά, αυτή η ευκολία δεν υπάρχει με την custom υδρόψυξη. Ιδίως αν μιλάμε για 100% custom όπου πρέπει να επιλέξουμε όλα τα υποσυστήματα.

Σε αυτή την περίπτωση, θα έρθουμε αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις, όπως αν είναι αρκετά μεγάλο το ψυγείο, αν έχει αρκετούς ανεμιστήρες, αν η αντλία έχει αρκετή ισχύ για το συνολικό loop, ή αν οι σωλήνες έχουν την κατάλληλη διάμετρο.

Τους οποίους σωλήνες θα πρέπει να τους κόψουμε μόνοι μας στο σωστό μέγεθος για το κουτί μας. Αν μιλάμε για σκληρούς σωλήνες, θα πρέπει να τους πριονίσουμε, και το πιθανότερο είναι να πρέπει να τους καμπυλώσουμε.

Αυτό προϋποθέτει δύο ειδικά εργαλεία, ένα για να θερμάνει το σωλήνα και να μαλακώσει το πλαστικό, και ένα για να πιέσουμε τον σωλήνα για να σχηματίσει τη γωνία.

Επίσης θέλει πολύ καλό μέτρημα. Δεν υπάρχει περίπτωση να το πετύχουμε με την πρώτη, καθώς θέλει πολλές προσπάθειες για να πετύχουμε όλους τους σωλήνες να κουμπώνουν εκεί που θέλουμε. Συν ότι πρέπει να σχεδιάσουμε μόνοι μας το πώς θα πάει το loop.

Αν εκτός από επεξεργαστή θελήσουμε να βάλουμε στο loop και την κάρτα γραφικών, το να βγάλουμε τους υπάρχοντες ανεμιστήρες και να εγκαταστήσουμε το GPU block είναι ολόκληρη διαδικασία.

Ας μην ξεχνάμε πως οι κατασκευαστές των καρτών γραφικών, κατά τον σχεδιασμό, δεν έχουν λάβει υπόψιν το ενδεχόμενο να αφαιρέσει ο χρήστης τους ανεμιστήρες.

Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό, πως αν έστω και ένα πράγμα πάει λάθος, αν ας πούμε δεν τοποθετήσαμε καλά την πάστα στην κάρτα γραφικών ή στον επεξεργαστή, πρέπει να αδειάσουμε όλο το υγρό, και να λύσουμε όλο το loop.

Βέβαια, εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως μία custom υδρόψυξη προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία για ειδικές χρήσεις.

Για παράδειγμα, αν έχουμε ένα υπερβολικά μεγάλο κουτί. Είναι πιθανό οι σωλήνες μίας all-in-one υδρόψυξης, που έχουν στάνταρ μέγεθος, να μην φτάνουν για να προσαρτήσουμε το ψυγείο στην καλύτερη δυνατή θέση.

Ευκολία μετακίνησης

Σε αυτόν τον τομέα, και πάλι η all-in-one υδρόψυξη υπερέχει μιας καλής αερόψυξης.

Ας πάρουμε την Dark Rock Pro 4, την οποία την είχαμε ανακηρύξει την πιο VFM high-end αερόψυξη στο σχετικό μας βίντεο για την ψύξη υπολογιστή.

Το βάρος της, μαζί με τους ανεμιστήρες, είναι ένα κιλό και 130 γραμμάρια. Εφόσον την εγκαταστήσαμε σωστά, το σύστημα θα αντέξει αυτό το βάρος όσο ο υπολογιστής είναι στατικός.

Αν όμως επιχειρήσουμε να τον μετακινήσουμε, ένας μέτριος κραδασμός μπορεί να προξενήσει ζημιά σε ολόκληρη τη μητρική. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να καταστρέψει ακόμα και την κάρτα γραφικών, που τυπικά βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ψύκτρα.

Η all-in-one υδρόψυξη δεν έχει ούτε στο ελάχιστο αυτό το πρόβλημα. Το CPU block δεν ζυγίζει ουσιαστικά τίποτα, είναι πιο ελαφρύ ακόμα και από την φθηνότερη και μικρότερη αερόψυξη. Και το ψυγείο είναι προσαρτημένο πάνω στο κουτί, όχι πάνω στη μητρική.

Έτσι, αν θέλουμε ένα σταθερό υπολογιστή υψηλών επιδόσεων, που να τον μετακινούμε συχνά, μια all-in-one υδρόψυξη είναι μακράν η καλύτερη επιλογή.

Σε ό,τι αφορά την custom υδρόψυξη, και αυτό το σενάριο είναι εφιάλτης. Ουσιαστικά ξεχνάμε οποιαδήποτε μετακίνηση με την υδρόψυξη εντελώς στημένη. Θα πρέπει υποχρεωτικά να την αδειάσουμε, και ενδεχομένως να αφαιρέσουμε και ορισμένα κομμάτια της, ανάλογα με την υλοποίηση.

Συντήρηση

Σε μια all-in-one υδρόψυξη, η συντήρηση δεν διαφέρει ιδιαίτερα από εκείνη μιας αερόψυξης. Ο καθαρισμός από τη σκόνη μία ή δύο φορές το χρόνο είναι αρκετός.

Μία High End all-in-one υδρόψυξη, όπως η Silent Loop 2, έχει βαλβίδα από την οποία μπορούμε να συμπληρώσουμε ψυκτικό υγρό. Σύμφωνα με τη Be Quiet, αυτό χρειάζεται να γίνει μία φορά τη διετία.

Αυτός είναι ένας λόγος που όλοι οι κατασκευαστές στο χώρο της υδρόψυξης πωλούν ειδικά υγρά για την ψύξη. Τα υγρά αυτά περιέχουν χημικά πρόσθετα για να καθυστερήσουν την ανάπτυξη τέτοιων μικροοργανισμών.

Ακόμα πάντως και με ειδικό υγρό, για να αποφύγουμε την ανάπτυξη μούχλας και μικροοργανισμών, θα πρέπει κάθε μερικούς μήνες να λύνουμε εξ ολοκλήρου την custom υδρόψυξη, και να καθαρίζουμε επιμελώς όλα της τα κομμάτια.

Ειδάλλως, είναι πολύ πιθανό να δούμε διάβρωση και γενικά σημαντικές φθορές όπως αυτή που βλέπουμε στην κάτωθι εικόνα.

Υδρόψυξη Στο PC 1αμαααα

Βέβαια, στον αντίποδα αυτού, σε μία custom υδρόψυξη είναι δυνατό να αντικαταστήσουμε κάποιο μεμονωμένο υποσύστημα. Αν “τα παίξει” η αντλία, απλά την αλλάζουμε.

Αν αλλάξουμε socket επεξεργαστή, απλά παίρνουμε ένα νέο CPU block. Στην all-in-one υδρόψυξη δεν έχουμε καμία τέτοια δυνατότητα. Αν αλλάξουμε socket επεξεργαστή, και δεν ταιριάζει στο νέο, πρέπει υποχρεωτικά να πάρουμε καινούρια. Αν χαλάσει οποιοδήποτε κομμάτι της εκτός της εγγύησης, ουσιαστικά πάει για πέταμα.

Ασφάλεια και εγγύηση

Όπως είναι φυσικό, κάθε καλό ειδικό υγρό για υδρόψυξη είναι μη αγώγιμο. Έτσι, ακόμα και αν υπάρξει διαρροή και στάξει στο εσωτερικό του υπολογιστή την ώρα της λειτουργίας του, να μην προξενήσει βραχυκύκλωμα.

Επίσης, και το απιονισμένο νερό, αυτό που παίρνει το απλό ατμοσίδερο, είναι μη αγώγιμο. Οφείλει το όνομα του στην ηλεκτροχημική διεργασία (χωρητικός απιονισμός) που αφαιρεί όλα φορτισμένα σωματίδια από το νερό.

Όλα ουσιαστικά τα υγρά της υδρόψυξης βασίζονται στο νερό. Παρόλο που πιθανώς να έχουν σχεδιαστεί με μεγαλύτερη αντίσταση στον ιονισμό από το σκέτο απιονισμένο νερό, η αντίσταση αυτή δεν κρατάει για πάντα.

Αν η υδρόψυξη έχει παλιώσει, οπότε και αυξάνεται η πιθανότητα να εμφανίσει διαρροή, το πιθανότερο είναι πως πλέον το υγρό εσωτερικά είναι και αυτό αγώγιμο. Με αυτόν τον τρόπο, χρήστες έχουν χάσει την κάρτα γραφικών ή και ολόκληρη τη μητρική και το τροφοδοτικό από διαρροή υδρόψυξης.

Αυτός ο κίνδυνος διαρροής και βραχυκυκλώματος υπάρχει σε κάθε είδος υδρόψυξης, και στις custom και στις all-in-one.

Υδρόψυξη Στο PC 5μα

Όμως, οι all-in-one έρχονται συναρμολογημένες από το εργοστάσιο. Αυτό εκ των πραγμάτων τις κάνει πολύ καλύτερα κατασκευασμένες από οποιαδήποτε custom υδρόψυξη, την οποία θα πρέπει να τη συνδέσουμε και να τη σφίξουμε με το χέρι σε όλες τις ενώσεις.

Και φυσικά, οι all-in-one έρχονται με εργοστασιακή εγγύηση δύο ετών, με βάση τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βέβαια, η εγγύηση αυτή δεν καλύπτει τον εξοπλισμό που ίσως καταστραφεί σε μία ενδεχόμενη διαρροή.

Σε κάθε περίπτωση, στην custom υδρόψυξη οποιαδήποτε εγγύηση καλύπτει μόνο τα μεμονωμένα υποσυστήματα, αν ας πούμε χαλάσει η αντλία στον ένα χρόνο.

Αν όμως υπάρξει διαρροή επειδή δεν έσφιξες κάτι σωστά, αυτό δεν το καλύπτει καμία εγγύηση. Το ότι ο κατασκευαστής εγγυάται πως μια all-in-one υδρόψυξη θα λειτουργεί απροβλημάτιστα για τουλάχιστον δύο χρόνια, έχει σίγουρα την αξία του.

Θερμοκρασίες

Μία απευθείας σύγκριση ανάμεσα στις θερμοκρασίες μιας custom και μίας all-in-one υδρόψυξης είναι ουσιαστικά αδύνατη.

Αρχικά, για να γίνει σωστά η σύγκριση, θα έπρεπε η all-in-one να είναι πάνω-κάτω στο ίδιο κόστος με την custom υδρόψυξη. Δεν έχει κάποιο νόημα να συγκρίνουμε μια all-in-one των 100 ευρώ με μια custom των 500ων ευρώ.

Υδρόψυξη 20α

Ο σημαντικότερος λόγος, όμως, είναι πως ακόμα στην ίδια κατηγορία τιμής, ο διαφορετικός σχεδιασμός μιας custom υδρόψυξης μπορεί να έχει διαφορετική απόδοση όσον αφορά την ψύξη.

Για παράδειγμα, το μέγεθος του ψυγείου, και το αν θα βάλουμε περισσότερα από ένα ψυγεία. Το υλικό του CPU block. Η ισχύς της αντλίας σε συνάρτηση με το μήκος των σωλήνων. Το αν θα ψύχουμε μόνο τον επεξεργαστή ή και την κάρτα γραφικών και άλλα υποσυστήματα. Το είδος του υγρού που θα χρησιμοποιήσουμε.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν λιγότερο ή περισσότερο τη δυνατότητα ψύξης.

Φυσικά, αν κάποιος είναι διατεθειμένος να δώσει σημαντικά περισσότερα χρήματα, και έχει τη γνώση και την εμπειρία να φτιάξει μια σωστή custom υδρόψυξη, το πιθανότερο είναι πως θα μπορέσει να έχει χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Όχι όμως δραματικά χαμηλότερες, εφόσον ουσιαστικά είναι η ίδια τεχνολογία σε διαφορετική υλοποίηση. Είναι εξαιρετικά απίθανο η custom υδρόψυξη να ρίξει τη θερμοκρασία στο μισό σε σχέση με μια all-in-one.

Πού υπερέχει ξεκάθαρα η custom υδρόψυξη

Μέχρι στιγμής, σε όλα όσα έχουμε αναφέρει, η all-in-one υδρόψυξη υπερέχει ξεκάθαρα, πέρα από καθαρά εξειδικευμένες περιπτώσεις. Ίσως αναρωτηθούμε λοιπόν, ποιος είναι λοιπόν ο λόγος ύπαρξης της custom υδρόψυξης?

Ο νούμερο ένα αντικειμενικός λόγος είναι η δυνατότητα υδρόψυξης περισσότερων υποσυστημάτων, πέραν του επεξεργαστή.

Υδρόψυξη Στο PC 5μααα

Με ένα προηγμένο custom loop, μπορούμε να υλοποιήσουμε την υδρόψυξη ταυτόχρονα σε επεξεργαστή, κάρτα γραφικών, στο chipset της μητρικής, στις μνήμες, ακόμα και σε M.2 SSD.

Με all-in-one, αυτό είναι αδύνατον. Στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσαμε να καλύψουμε μόνο επεξεργαστή και κάρτα γραφικών ταυτόχρονα. Και αυτό όχι με την ίδια υδρόψυξη.

Θα έπρεπε να πάρουμε μία all-in-one για τον επεξεργαστή. Για την κάρτα γραφικών, θα έπρεπε να πάρουμε ένα εξαιρετικά high-end μοντέλο, με δική του ενσωματωμένη all-in-one υδρόψυξη.

Τέτοιες κάρτες γραφικών είναι οι Asus Strix LC, οι EVGA Hybrid, οι Gigabyte Xtreme Water, οι MSI Sea Hawk, και οι Sapphire Toxic Extreme Edition, μεταξύ άλλων.

Υδρόψυξη Στο PC 1αμαααμ

Επιπλέον, όπως αναφέραμε προηγουμένως, με περισσότερα και μεγαλύτερα ψυγεία, η custom υδρόψυξη μπορεί να πετύχει χαμηλότερες θερμοκρασίες από οποιοδήποτε all-in-one μοντέλο.

Θεωρητικά, δεν είναι καν το μέγεθος του κουτιού περιοριστικός παράγοντας. Μία custom υδρόψυξη μπορεί να βγάζει το υγρό σε ψυγείο εξωτερικά από τον υπολογιστή, που να είναι μεγαλύτερο ακόμα και από το tower. Αρκεί βεβαίως να έχει αντλία με αρκετή ισχύ για να υποστηρίξει ένα τέτοιου μεγέθους loop.

Ο νούμερο ένα υποκειμενικός λόγος που η custom υδρόψυξη υπερέχει είναι πως με τον κατάλληλο σχεδιασμό μπορεί να είναι τρομερά εντυπωσιακή. Εκτός από τη βιομηχανική εμφάνιση των σωλήνων, ειδικά εφόσον μιλάμε για hard tube, εκτός από το RGB, η custom υδρόψυξη επιτρέπει και άλλες αισθητικές παρεμβάσεις.

Για παράδειγμα, μπορούμε να έχουμε αδιαφανές υγρό ψύξης, το οποίο ενδεχομένως να φωσφορίζει σε συνδυασμό με black light.

Υδρόψυξη Στο PC All-in-One ή Custom Τα Υπέρ Και Τα Κατά

Τέλος, όπως αναφέραμε στην προηγούμενη ενότητα, αν ξέρουμε ακριβώς τι κάνουμε, και ενδεχομένως πειραματιστούμε αρκετά, μπορούμε να έχουμε χαμηλότερη θερμοκρασία με ένα custom loop. Και από τις all-in-one αλλά και από μια κορυφαία αερόψυξη. Όχι όμως δραματικά χαμηλότερη, τόσο που να δικαιολογεί τον κόπο και το κόστος.

Συνολικά, όπως το βλέπουμε εμείς, για το 99% των χρηστών, η αερόψυξη είναι μακράν η καλύτερη λύση. Από το υπόλοιπο 1%, στο 99% αυτού, μία all-in-one υδρόψυξη θα τους καλύψει πλήρως.

Η custom υδρόψυξη είναι μία τεράστια δέσμευση, που κοστίζει περισσότερο σε χρήμα, χρόνο, και ρίσκο, από οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική. Θέλει πολλή και προσεκτική σκέψη πριν την αναλάβουμε.

Εσάς ποια είναι η γνώμη σας για την ψύξη στο PC?

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το ποια ψύξη θεωρείτε εσείς καλύτερη για τον υπολογιστή, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured SALE ALERT 95_x4α
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#347 - Άνοιγμα Onion URL Χωρίς Tor Browser, Δωρεάν Παιχνίδια Google Search, Τυχαία Κείμενα Word
QuickSteps
GamingSteps#20241005 - Περιορισμός Χρόνου Χρήσης Του Fortnite, Το Palworld Και Στα Κινητά, The Sims 4 Life and Death
GamingSteps