Είναι πολύ εύκολο στις περιόδους εκπτώσεων να παρασυρθούμε και να αγοράσουμε πράγματα, μόνο και μόνο επειδή τα βρήκαμε σε προσφορά. Σε αυτόν τον οδηγό θα δούμε τρεις βασικές συμβουλές για να αποφύγουμε τον υπερκαταναλωτισμό και να εξοικονομήσουμε χρήματα στη φετινή Black Friday.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Διαφημίστε την επιχειρησή σας στο site του PCsteps, ή και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη διαβάζουν όλα μας τα άρθρα χωρίς διαφημίσεις, και έχουν επιπλέον μοναδικά προνόμια.

Συμμετοχή

Στο BestPrice.gr θα βρούμε συγκεντρωμένες όλες τις τρέχουσες προσφορές σε πάνω από 3100 καταστήματα, ώστε να πετύχουμε την καλύτερη τιμή στα προϊόντα που μας ενδιαφέρουν.

Συμβουλή #1 – Προβλήματα στις διαθεσιμότητες

Φέτος η Black Friday θα είναι αρκετά διαφορετική. Η έλλειψη ημιαγωγών έχει επηρεάσει τρομερά την αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. Όχι μόνο στις τιμές, αλλά κυρίως στις διαθεσιμότητες.

Λόγω της πανδημίας, το ίδιο παρατηρούμε να ισχύει και σε πολλές άλλες κατηγορίες προϊόντων. Με μια ματιά στο BestPrice.gr, διαπιστώνουμε ότι οι διαθεσιμότητες είναι μεγαλύτερες των 30 ημερών για αρκετά προϊόντα, και από αρκετά καταστήματα. Αυτό σημαίνει ότι έχουν ξεπουλήσει το στοκ τους, και περιμένουν παραλαβή – αν και όταν υπάρξουν διαθέσιμα κομμάτια στους προμηθευτές.

Ως εκ τούτου, η πρώτη μας συμβουλή για φέτος δεν είναι να περιμένετε, μήπως προκύψει και κάποια καλύτερη προσφορά.

Αντίθετα, προτείνουμε να αγοράσετε την πρώτη προσφορά που θα βρείτε με διαθεσιμότητα. Αν προλάβετε.

Τονίζουμε, ωστόσο, ότι μιλάμε για προϊόντα που χρειάζεστε, και όχι για κάτι που απλά είναι σε προσφορά. Η επόμενη συμβουλή θα μας βοηθήσει να μην παρασυρθούμε και να μην ξοδέψουμε χρήματα σε πράγματα που μας είναι άχρηστα.

Συμβουλή #2 – Φτιάχνουμε λίστα

Πριν φτάσουμε τέλη Νοεμβρίου, όπου θα αρχίσουν τα καταστήματα να βομβαρδίζουν με εκπτώσεις, επιβάλλεται να έχουμε ετοιμάσει μία λίστα.

Λίστα με προϊόντα που χρειαζόμαστε. Λίστα με πράγματα που θέλουμε να ψωνίσουμε για τα Χριστούγεννα. Με λίγα λόγια, μία λίστα αγορών για το διάστημα που ακολουθεί.

Αυτό θα μας βοηθήσει να αυτοσυγκρατηθούμε όταν έρθει η ώρα των εκπτώσεων. Κάποιες εκπτώσεις θα είναι πραγματικές, κάποιες όχι και τόσο, αλλά αναγκαστικά θα μας βάλουν στον πειρασμό.

Μπορούμε να δεσμευτούμε να μην αγοράσουμε τίποτα που να μην ανήκει στη λίστα μας. Αν ένα προϊόν δεν βρίσκεται στη λίστα, σημαίνει ότι δεν το χρειαζόμαστε.

Καλό είναι επίσης να ορίσουμε πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στα προϊόντα της λίστας μας. Για παράδειγμα:

“Χρειάζομαι κινητό, μέχρι 200€, μεγάλη οθόνη, 128GB αποθηκευτικό, φετινό μοντέλο”.

Έπειτα – και εδώ έρχεται το καλό – περνάμε τη λίστα μας σε ειδοποιήσεις του BestPrice.

Στο παράδειγμα με το κινητό, θα πάμε στην κατηγορία “Κινητά”. Έπειτα, βάζουμε σε φίλτρα όλα τα χαρακτηριστικά που θέλουμε, εκτός από την τιμή.

Στη συνέχεια, πατάμε στο καμπανάκι πάνω δεξιά. Βάζουμε ελάχιστο ποσοστό πτώσης 15%, ώστε να μην χάσουμε τυχόν προϊόντα που μας ενδιαφέρουν.

Κάνουμε κλικ στο “Ορισμός μέγιστου κόστους”. Εκεί θα ορίσουμε την τιμή που είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε. Στο παράδειγμά μας είναι 200€.

Τέλος, τσεκάρουμε το κουτάκι “Μόνο διαθέσιμα προϊόντα”, και έπειτα πατάμε “Προσθήκη ειδοποίησης”.

Στην ουσία τι ακριβώς κάναμε;

Είπαμε στο BestPrice ότι, όταν υπάρξει κάποια πτώση τιμής σε οποιοδήποτε προϊόν με τα χαρακτηριστικά που διαλέξαμε, να μας ενημερώσει. Μόνο όμως αν το προϊόν κοστίζει 200€ και κάτω – όσα δηλαδή θέλαμε να δώσουμε, και μόνο αν είναι άμεσα διαθέσιμο.

Με τον ίδιο τρόπο ορίζουμε ειδοποιήσεις και για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα της λίστας μας.

Έτσι, μπορούμε να ξεχάσουμε εντελώς ότι υπάρχει Black Friday. Αφήνουμε το BestPrice να κάνει όλη τη δουλειά για εμάς. Όταν και αν υπάρξει προσφορά, θα λάβουμε άμεσα ειδοποίηση, και την αγοράζουμε επιτόπου.

Γενικά η πλατφόρμα έχει πολλά παρόμοια χρήσιμα εργαλεία, και σε τέτοιες περιόδους είναι το καλύτερο site για σύγκριση τιμών, καθώς συμπεριλαμβάνει όλες τις μεγάλες αλυσίδες, όπως Public, Mediamarkt, Κωτσόβολο, Πλαίσιο, και άλλες. Και καλώς ή κακώς, αυτές οι μεγάλες αλυσίδες είναι που θα έχουν την καλύτερη διαθεσιμότητα εν όψει Black Friday.

Γράφημα τιμής

Πολλές φορές βλέπουμε καταστήματα να ανεβάζουν υπερβολικά τις τιμές λίγο πριν τις εκπτώσεις, και να μας δίνουν δήθεν προσφορές στη Black Friday.

Για να είμαστε βέβαιοι ότι το προϊόν που θα πάρουμε είναι πραγματική προσφορά και όχι “μαϊμού”, επιβάλλεται να κοιτάξουμε το γράφημα τιμής. Θα το βρούμε κάτω από τον τίτλο ενός προϊόντος.

Με μια πρώτη ανάγνωση βλέπουμε απευθείας πόσο χαμηλά ήταν η τιμή του προϊόντος και αν ανέβηκε πρόσφατα. Και όταν θα έρθει η Black Friday, θα φαίνεται πιο ξεκάθαρα η διαφορά στην άνοδο και πτώση. Η συμβουλή που θα μας βοηθήσει όμως περισσότερο είναι πάνω δεξιά, στο κουμπί “Πίνακας”.

Η τιμή από μόνη της δεν μας δίνει την πλήρη εικόνα. Στον πίνακα βλέπουμε ακριβώς το ποσοστό της πτώσης, αλλά και της ανόδου στο εκάστοτε προϊόν.

Για ποσοστά 2%, 3%, 5% δεν θεωρείται έκπτωση, δεν αξίζει καν να ασχοληθούμε. Από 10% και πάνω, το συζητάμε. Και μόνο εφόσον δεν έχει προηγηθεί άνοδος.

Φροντίζουμε να κάνουμε πάντα αυτήν την μικρή έρευνα πριν προχωρήσουμε σε αγορά. Θα μας πάρει δύο λεπτά από τον χρόνο μας, αλλά ενδεχομένως να μας γλιτώσει από μια κακή επένδυση.

Τέλος, μπορούμε να πάμε στην κατηγορία deals του BestPrice, όπου στην ουσία η σελίδα κάνει όλη τη διαδικασία για εμάς.

Εμφανίζει ως προσφορές μόνο τα προϊόντα στα οποία η τρέχουσα τιμή είναι τουλάχιστον 10% χαμηλότερη, από την χαμηλότερη τιμή που έχει δει το προϊόν το τελευταίο διάστημα.

Η Black Friday είναι τελικά… ζήτημα τιμής.

Αυτές ήταν οι συμβουλές μας για τις αγορές σας στο διάστημα που ακολουθεί.

Επισκεφτείτε την ειδική σελίδα του BestPrice για την Black Friday, ώστε να δείτε άμεσα όλες τις διαθέσιμες προσφορές της περιόδου.

Γράψτε μας στα σχόλια αν σας φάνηκαν χρήσιμες οι συμβουλές που αναφέραμε, και τι άλλο θα προτείνατε εσείς από τις δικές σας εμπειρίες.