Home » Hardware » Reviews » MSI MAG X570S Torpedo MAX - Το Νέο X570S Chipset της AMD

MSI MAG X570S Torpedo MAX – Το Νέο X570S Chipset της AMD

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Η AMD έχει κυκλοφορήσει εδώ και λίγο καιρό ένα νέο chipset για το AM4 socket. Το chipset ονομάζεται X570S, και στην ουσία είναι ολόιδιο με το X570, απλά χωρίς το ενοχλητικό ανεμιστηράκι. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε την MAG X570S Torpedo Max, μία υλοποίηση της MSI για το νέο chipset.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Unboxing

Για αρχή, το κουτί της X570S Torpedo έχει το κλασικό design της MSI, με ένα απλό μικρό σχέδιο του όπλου από το οποίο παίρνει το όνομά της η μητρική: στην προκειμένη, μια τορπίλη.

X570S Torpedo

Ανοίγοντας το κουτί, μας περιμένει η μητρική.

Πιο κάτω στα παρελκόμενα έχουμε… ένα φλασάκι!

Ναι, φλασάκι. Και ξέρετε τι έχει μέσα; Τους drivers της μητρικής. Ξέρετε τι δεν έχει μέσα στο κουτί; DVD με τους drivers. Εν έτει 2021, άρχισαν επιτέλους να το παίρνουν απόφαση οι κατασκευαστές ότι σε νέο σύστημα κανείς δεν πρόκειται να βάλει DVD drive. Πάντως ήταν σίγουρα ευχάριστη έκπληξη.

Το φλασάκι έχει χωρητικότητα 16GB, και στο εξωτερικό φέρει το λογότυπο της MSI.

Παρακάτω θα βρούμε δύο καλώδια SATA, αυτοκόλλητα, διάφορα promo codes, και ευχαριστήριο σημείωμα από την MSI.

Και ως συνήθως, στο κουτί υπάρχει αναλυτικό manual για την X570S Torpedo, μαζί με ένα εγχειρίδιο γρήγορης εγκατάστασης.

Τέλος, στο κουτί υπάρχουν οι δύο βίδες για την εγκατάσταση των m.2 SSD.

Όσον αφορά τη μητρική, στον σχεδιασμό της επικρατεί το metal blue χρώμα, με μαύρες, άσπρες, και σκούρες μπλε πινελιές εδώ κι εκεί.

Συνδεσιμότητα και χαρακτηριστικά

Με μια πρώτη ματιά, όπως είπαμε και στην αρχή, απουσιάζει το ανεμιστηράκι από το chipset. Στο καλό, δεν θα μας λείψει.

X570S Torpedo

Η μητρική έχει 4 θύρες για μνήμες. Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε τις μέγιστες συχνότητες που υποστηρίζει, ανάλογα με τον επεξεργαστή που θα κουμπώσουμε.

Οι PCI x16 θύρες είναι και οι δύο 4.0. Μία από τον επεξεργαστή, και μία από το chipset. Φυσικά, θα πρέπει να βάλουμε επεξεργαστή που το υποστηρίζει, δηλαδή Ryzen 3000 ή 5000. Στους Ryzen 5000G, με ενσωματωμένα γραφικά υποστηρίζεται μέχρι PCI-e 3.0.

Έπειτα, η μητρική έχει άλλες 2 PCIE x1 θύρες, οι οποίες είναι 3.0.

Αντίστοιχα, και για αποθηκευτικό χώρο βλέπουμε δύο m.2 θύρες, μία από τον επεξεργαστή, και μία από το chipset.

Και οι δύο είναι Gen 4, και ισχύει ότι είπαμε πριν για τους υποστηριζόμενους επεξεργαστές. Η πάνω έχει και heatsink, που ακολουθεί το μπλε/μαύρο design της μητρικής.

Στο πλάι θα βρούμε 6 θύρες SATA, σε πολύ βολική θέση, ώστε να μην εμποδίζονται τα καλώδια των SATA δίσκων από μια ενδεχομένως ογκώδη κάρτα γραφικών.

X570S Torpedo

Για συνδεσιμότητα, η μητρική διαθέτει αρκετά αρκετά USB headers.

Συνολικά θα βρούμε:

  • 2 x USB 2.0
  • 2 x USB 3.2 Gen 1 (5Gbps)
  • 1 x USB 3.2 Gen 2 (10Gbps Type-C)

Γενικά με την ονομασία των USB, 3.1, 3.2, 3.0, Gen 1, Gen 2, επικρατεί ένα χάος. Στον παρακάτω οδηγό, μπορείτε να δείτε τι ισχύει για την κάθε γενιά.

USB 4.0: Σύγκριση Με Thunderbolt 3 Και Τι Νέο Προσφέρει
USB 4.0: Σύγκριση Με Thunderbolt 3 Και Τι Νέο Προσφέρει

Στο παρελθόν, οι εκδόσεις του USB ανανεώνονταν σχετικά αργά, και είχαν διαφορά κυρίως ως την ταχύτητα. Όμως, πριν καλά καλά προλάβουμε να βιώσουμε τη νέα…

Όπως και να ‘χει, η ύπαρξη του Type-C header θα φανεί χρήσιμη, αν το κουτί μας έχει τέτοια θύρα.

Επιπλέον, η μητρική διαθέτει:

  • 4 headers για ανεμιστήρες
  • CPU Fan header
  • CPU Pump header
  • Front panel audio
  • 2 x 4-pin RGB header (12v)
  • 2 x 3-pin RGB header (5v)

Στο πάνω δεξιά μέρος της X570S Torpedo θα βρούμε επίσης debug LEDs, ενώ κάτω υπάρχει ένας μικρός διακόπτης, με τον οποίο μπορούμε να ανοιγοκλείσουμε τα RGB.

X570S Torpedo

Εντέλει, τα αυτοκόλλητα που παρέχονται στο κουτί προορίζονται για να τα κολλήσουμε στο heatsink και στην μπαταρία, ώστε να προσαρμόσουμε την εμφάνιση της μητρικής στα δικά μας γούστα.

Θύρες I/O

Στο back panel θα βρούμε επίσης πληθώρα από διαθέσιμες θύρες.

X570S Torpedo

Στο πάνω μέρος υπάρχει μία PS/2 για ποντίκι ή πληκτρολόγιο, και πιο κάτω θύρα HDMI 2.1, για τους επεξεργαστές με ενσωματωμένα γραφικά.

Από τις δύο USB 2.0 θύρες που βρίσκονται στο back panel, η μία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνουμε flash το bios με το αντίστοιχο κουμπί από κάτω. Δεν χρειάζεται δηλαδή να κουμπώσουμε επεξεργαστή για να κάνουμε BIOS update.

Παρακάτω, θα βρούμε άλλες δύο USB 3.2 Gen 1, των 5gbps, καθώς και USB Type-C, και τρεις USB 3.2 Gen 2, των 10Gbps.

Για το δίκτυο, η X570S Torpedo διαθέτει δύο θύρες, 2.5G και 1G αντίστοιχα. Τέλος, θα βρούμε τα 5 audio jacks.

Συνολικά, πρόκειται για ένα πλούσιο back panel, από το οποίο δεν λείπει τίποτα. Σημειώνουμε επίσης, ότι το I/O shield είναι ενσωματωμένο στη μητρική.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Όσον αφορά τα πιο τεχνικά χαρακτηριστικά, για την τροφοδοσία του επεξεργαστή εντοπίζουμε δύο EPS headers, ένα 8-πινο κι ένα 4-πινο. Βέβαια δεν ξέρω πού μπορεί να χρησιμεύσει το δεύτερο, καθώς ακόμα και σε extreme συνθήκες, το θεωρούμε υπερβολή. Ωστόσο, είναι σύνηθες πλέον στις high-end μητρικές.

X570S Torpedo

Στα VRM έχουμε 12+2+1 phases, σε mirror power arrangement, με 60amp power stages.

X570S Torpedo

Τι θα πει αυτό; Ότι η X570S Torpedo μπορεί άνετα να σηκώσει τον top επεξεργαστή της AM4 πλατφόρμας, δηλαδή τον 5950Χ, με overclock, και με ό,τι άλλο θέλουμε. Βέβαια αυτό δεν θεωρείται κατόρθωμα, καθώς όλες οι X570 οφείλουν να το κάνουν.

Η μητρική έχει 6-layer PCB design, που επίσης είναι πολύ θετικό. Με απλά λόγια, όσο περισσότερα layers έχει το PCB, τόσο το καλύτερο. Και τα 6 τα συναντάμε συνήθως στη high-end κατηγορία, στις πιο ποιοτικές μητρικές.

X570S Torpedo

Για τον ήχο, διαθέτει codec Realtek ALC4080, που είναι σχετικά νέο, και ισάξιο με ALC1220. Άριστα και εδώ.

Αξίζει η αγορά της MSI X570S Torpedo;

Η φθηνότερη τιμή στην ελληνική αγορά αυτή τη στιγμή για την X570S Torpedo είναι τα 221€. Θεωρητικά, δεν είναι εξωφρενική τιμή για το κορυφαίο chipset, αλλά δεν υπάρχει αντίστοιχο X570 Torpedo μοντέλο, για να κάνουμε τη σύγκριση.

Σε γενικές γραμμές, θεωρούμε ότι για X570 chipset, που υποτίθεται είναι το top, θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον άλλη μία m.2 θύρα, και ίσως περισσότερες SATA θύρες.

Θεωρητικά, όποιος επιλέγει x570 έναντι του οικονομικότερου B550, το κάνει για τις έξτρα θύρες. Αλλιώς πραγματικά δεν βλέπουμε λόγο να μην επιλέξει μία high-end B550, από τη στιγμή που προσφέρει τα ίδια ακριβώς πράγματα, σε πολύ χαμηλότερη τιμή. Στο B550 η δεύτερη m.2 θύρα δεν είναι Gen 4, αλλά εκεί σταματάνε και οι διαφορές τους.

Ωστόσο, αυτό δεν έχει να κάνει με την X570S Torpedo, αλλά είναι γενικότερο “πρόβλημα” στις entry-level X570 και X570S. Με άλλα λόγια, δεν θα βρούμε στην ίδια τιμή άλλες μητρικές που να περιλαμβάνουν τις έξτρα θύρες SATA και m.2.

Υπό αυτό το σκεπτικό, το συμπέρασμα για εμάς είναι ότι πρόκειται για μία άρτια high-end μητρική, εξοπλισμένη με όλα τα χαρακτηριστικά που ενδεχομένως να χρειαστεί κανείς.

Αν την επιλέξετε, θα προτείναμε αναμονή για πτώση της τιμής της λίγο κάτω από τα 200€, ώστε να αξίζει περισσότερο η αγορά της, έναντι μίας B550.

Εσείς θα επιλέγατε την MSI X570S Torpedo για το επόμενο builds σας; Αν έχετε απορίες, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps